Krompirjeva solata

krompirjeva solata
Odlične ideje za kosilo! POGLEJ VEČ!

Krompirjeva solata je odlična priloga mnogim jedem, predvsem mesnim jedem in jedem z žara. Kako pripravimo res odlično krompirjevo solato? Izbrala sem nekaj različnih receptov, saj lahko solato iz krompirja pripravimo na različne načine. Preden se lotimo priprave krompirjeve solate, dobro razmislimo, kateri krompir bomo izbrali.

Če bomo skuhali zelo škrobnat krompir, se lahko zgodi da bo med kuhanjem razpadel in naša solata se bo spremenila v kašo. Krompir damo kuhat v hladno vodo, z olupki vred in ga kasneje olupimo.

Za res odlično solato, mora biti krompir ravno prav kuhan, ne preveč in ne premalo. Ko je krompir kuhan, ga olupimo in še vročemu dodamo malo kisa, ostale sestavine pa doma kasneje, ko je krompir že hladen. To so majhne skrivnosti priprave krompirjeve solate, recepte si oglejte v nadaljevanju članka.

Priporočam tudi ogled receptov: Krompirjeva solata 

Krompirjeva solata

  • 500 g krompirja
  • 1 čebula
  • 5 žlic olja
  • 30 g kisa
  • sol in poper
  • peteršilj
  • 100 g majoneze

Krompir skuhamo z olupki vred, še toplega olupimo in narežemo na kolesca. V solatno skledo damo na tanke rezine narezano čebulo, sol, poper, kis in olje. Dobro premešamo in z mešanico zabelimo krompir. Solato rahlo premešamo in na koncu dodamo še majonezo.

Krompirjeva solata s čebulo

  • 40 dag krompirja
  • sol
  • 4 žlice olja
  • kis
  • poper
  • 1 žlica drobno zrezane čebule

Krompir operemo in v vreli, nekoliko osoljeni vodi skuhamo do mehkega. Ko je krompir kuhan, ga odcedimo, olupimo in narežemo na tanke lističe. Krompir stresemo v skledo in posolimo.

Premešamo, oblijemo z oljem, premešamo in dodamo še kis, sesekljano čebulo in dokončno zmešamo. Krompirjevo solato lahko postrežemo še nekoliko toplo.

Krompirjeva solata s kislimi kumaricami

  • 60 dag krompirja
  • sol
  • 5 žlic olja
  • 10 dag kislih kumaric
  • krompirjeva voda ali goveja juha
  • kis

Krompir olupimo, razrežemo, solimo, zalijemo z vodo in skuhamo. Ko je krompir kuhan, ga odcedimo, pretlačimo, prilijemo olje in dobro razmešamo. Dodamo sesekljane kisle kumarice, prilijemo krompirjevko ali govejo juho, da napravimo sočen pire. Po okusu dodamo kis.

Pripravljen krompir naložimo na solatni krožnik, ga oblikujemo v stožec in okrasimo z vloženimi gobicami ali trdo kuhanimi jajci. Kumarični krompir je odlična priloga k sesekljanim zrezkom, pečenki ali kuhanim hrenovkam.

Krompirjeva solata s hrenovkami

  • 1 kg krompirja
  • 4 pare hrenovk
  • 0,5 dl olja
  • kis
  • sol
  • 1 žlica sesekljanega drobnjaka
  • 2 rdeči papriki
  • 10 oliv peteršilj

Kuhan krompir olupimo in narežemo na listke. Hrenovke skuhamo in jih narežemo na kolesca. Potresemo sesekljan drobnjak in peteršilj. Paprike operemo in odstranimo semena, nato jih narežemo na kratke rezance.

Olivam odstranimo koščice. Vse sestavine rahlo zmešamo, dodamo sol, olje in kis, ter še enkrat premešamo. Preden solato ponudimo, naj nekaj časa počiva, da se marinira z vsemi sestavinami.

Krompirjeva solata s kislim zeljem

  • 50 dag krompirja
  • 25 dag kislega zelja
  • sol
  • kumina
  • olje
  • česen
  • goveja juha

Krompir skuhamo, še vročega olupimo in narežemo na tanke listke. Takoj ga solimo, prelijemo z oljem, primešamo surovo kislo zelje, strt česen, kumino, poper in če je potrebno, prilijemo še malo goveje juhi, da dobimo resnično sočno solato.

Krompirjeva solata z trdo kuhanimi jajci

  • 50 dag krompirja
  • 20 dag kuhanega korenja
  • 20 dag graha
  • 1 dl oljčnega olja
  • 2 žlici limonina soka
  • 1 trdo kuhano jajce
  • 1 žlica kisle smetane
  • česen
  • krhlji limone
  • peteršilj

Krompir skuhamo, še vročega olupimo in narežemo na kocke. Posebej skuhamo na kocke narezano korenje in grah, oboje nato odcedimo in stresemo h krompirju. Polovico olja z jajcem, limoninim sokom, soljo in česnom zmiksamo, da dobimo gladko, gosto zmes. Počasi prilivamo preostalo olje.

Dodamo še kislo smetano in vse skupaj zmešamo. Solato naložimo na krožnik in postavimo na hladno. Preden solato serviramo, jo okrasimo z limoninimi krhlji in sesekljanim peteršiljem.

Krompirjeva solata s kaprami

  • 500 g krompirja
  • 1 žlica kaper
  • 1 šopek rdečih redkvic
  • nekaj solatnih listov
  • 3 žlice olja
  • 2 žlici kisa
  • sol in poper

Krompir olupimo, narežemo na oblice in skuhamo. Kuhan krompir ohladimo in narežemo na kocke. Zabelimo s solatno omako in primešamo kapre. Solatno omako naredimo tako, da v skodelici razmešamo kis in sol, nato prilijemo olje, popramo in premešamo.

Z opranimi solatnimi listi obložimo stekleno solatno skledo, položimo nanje krompirjevo solato in jo okrasimo z narezanimi redkvicami.

Krompirjeva solata s porom

  • 600 g krompirja
  • 400 g pora
  • 3 žlice olja
  • kis, sol in poper

Krompir skuhamo v oblicah, kuhanega olupimo in narežemo na lističe. Še toplemu krompirju primešamo olje, na tanke rezance narezan surov por, dodamo kis, sol in poper. Rahlo premešamo in takoj postrežemo.

Krompirjeva solata s kislo smetano

Klasična krompirjeva solata, ki ji izboljšamo okus s kislo smetano!

  • 50 dag krompirja
  • 1 čebula
  • 2, 5 dl kisle smetane
  • 1 žlico sesekljanega peteršilja
  • 2 jajci
  • domač jabolčni kis
  • sol
  • bučno olje

Krompir operemo in celega skuhamo. Kuhanega olupimo in narežemo na kocke. Trdo kuhana jajca olupimo, ločimo rumenjake in beljake. Rumenjake pretlačimo z malo domačega jabolčnega kisa, dodamo kislo smetano, sesekljan peteršilj in drobno sesekljano čebulo.

Beljaka drobno nasekljamo in ju s krompirjem vmešamo v omako iz kisle smetane. Posolimo, po želji dodamo malo bučnega olja in takoj postrežemo.