Recepti z grahom

Recepti z grahom! Grah je ena najstarejših kultur, saj je bil ena izmed osnovnih živil prvotnih ljudstev. V Evropo je prišel grah iz Azije v začetku srednjega veka, vendar je kot vrtnina v pisnih virih omenjen šele leta 1536. Takrat so imeli ljudje grah za postno jed, čeprav so ga imeli raje kot fižol ali lečo, ki sta bila pogosteje na krožnikih.

Grah so sušili in hranili za obdobja, ko je v deželo prišla lakota. Grah je doživel preporod konec 17.stoletja, ko so bila mlada grahova zrna modna dvorna jed. Posebej v Franciji je to povzročilo poplavo novih grahovih jedi. V Angliji, na severu, še vedno kuhajo jed iz graha, ki se imenuje carlin, poseben puding iz graha.

Grah je tudi v Sloveniji priljubljena vrtnina, najpogosteje ga dodajamo k raznim enolončnicam, rižotam, juham in omakam. Izredno se poda k brezmesnim jedem, saj jim da značilen, nekoliko sladek okus.

recepti z grahom

Recepti z grahom

Grah je izvrsten primer skromne, s hranilnimi vrednostmi, bogate zelenjave. Bogat je s številnimi pomembnimi hranili, vključno z vitamini: A, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B6, C, K, minerali: kalijem, železom, magnezijem in manganom.

Bogat je tudi z beljakovinami in antioksidanti, kot sta vitamina C in E, mineral cink, ter maščobne kisline omega 3 v obliki alfalinolenske kisline (ALA).

Preprosta grahova juha

Grahova juha je okusna enolončnica, ki jo lahko postrežemo kot samostojno jed, zraven lahko ponudimo palačinke. 

  • 400 g svežega grahu
  • 20 g masla
  • 30 g čebule
  • 15 g moke
  • sol in poper
  • svež peteršilj

Grahova zrna oluščimo iz strokov, operemo in odcedimo. Grah kuhamo kratek čas, da ohranimo dragocene vitamine skupine B. Grah skuhamo v slanem kropu, posoda naj bo med kuhanjem pokrita. Kuhamo približno 15 minut, vmes poskusimo kakšno zrno in mogoče ga lahko kuhamo tudi manj.

Če želimo ohraniti lepo zeleno barvo graha, ga takoj po blaširanju prelijemo z mrzlo vodo.

Na maščobi prepražimo drobno sesekljano čebulo, poprašimo z moko in dodamo kuhan grah, z vodo vred.

Zmeljemo z paličnim mešalnikom, prevremo, dodamo sol in poper, ter na koncu še sesekljan svež peteršilj. Juho postrežemo z zlatimi kroglicami. 

Kremna grahova juha

  • 500 g svežega graha
  • 1 1/4 l zelenjavne jušne osnove
  • 1 dl kisle smetane
  • 30 g masla
  • 1 žemlja

Mlad izluščen grah mehko skuhamo v slanem kropu. Kuhanega pretlačimo z tekočino vred, v kateri smo ga kuhali, ter ga v juhi dobro raztepemo. Juho močno segrejemo, a ne sme vreti. V vročo vodo zamešamo kislo smetano in takoj postrežemo z opečenimi žemljinimi kockami. 

Kako pripravimo žemljine kockice? Žemljo narežemo na majhne enakomerne kocke, jih damo v ponev, na vrhu obložimo z maslom in v vroči pečici opečemo.

Grahova enolončnica

Grahova enolončnica je okusna jed, ki ji lahko dodamo poljubno sezonsko zelenjavo. Enolončnico lahko pripravimo tudi pozimi in uporabimo posušen ali zamrznjen grah.

  • 250 g suhega ali zamrznjenega graha ( lahko tudi grah iz pločevinke)
  • 2 čebuli
  • poper
  • 2 korenčka
  • lovorov list
  • sol
  • žefran
  • 4 olupljeni paradižniki
  • 1/8 l paradižnikovega soka
  • 150 g mesnate prekajene slanine
  • 3 žlice olja
  • svež timijan
  • 2 stroka česna
  • 2 zeleni papriki
  • 1 posušen feferon
  • 4 krompirji
  • 250 g posebne salame
  • svež peteršilj

Če uporabimo suh grah, ga čez noč namočimo in naslednji dan skuhamo v 1l in pol vode. Grah skuhamo samo na pol, vodi dodamo sol, poper, 1 čebulo narezano na kocke, korenje narezano na lističe in lovorov list. Dodamo še paradižnike s sokom vred, mesnato prekajeno slanino v celem kosu in malo timijana. Grah z dodatki naj počasi vre v pokritem loncu.

Kadar uporabimo zamrznjen grah ga isto skuhamo, če pa uporabimo že kuhan grah v pločevinki, pa čas kuhanja skrajšamo.

V ponvi na vročem olju prepražimo drobno sesekljano čebulo, nato dodamo še strt česen. Ko je grah napol kuhan, dodamo praženo čebulo, drobno narezano papriko, feferon in na kocke narezan krompir. Deset minut pred koncem kuhanja dodamo še salamo v kosu.

Tik preden je jed kuhana, vzamemo iz nje slanino in salamo, oboje narežemo in damo nazaj v juho. Preden enolončnico postrežemo, jo posujemo z drobno sesekljanim svežim peteršiljem.

Grah s korenčkom in šunko v pečici

  • 500 g korenčka
  • 200 g izluščenega graha
  • 50 g šunke
  • 50 g sira ementalca
  • 50 g naribanega parmezana
  • muškatov orešček
  • 40 g drobtin
  • 20 g masla
  • sol

Bešamel omaka:

  • 50 g masla
  • 40 g moke
  • 3 dl mleka

Na kocke narezan korenček in izluščen grah posebej skuhamo v slanem kropu. Ko sta grah in korenček skuhana, ju odcedimo in položimo v rahlo namaščen pekač. Potresemo z nasekljano šunko, naribanim parmezanom in ementalcem, ter vse skupaj prelijemo z bešamelno omako. 

Segrejemo maslo, stresemo vanj drobtine in malo popražimo. Z mešanico pokapljamo jed, odišavimo z muškatnim oreščkom in za 20 minut postavimo v pečico segreto na 200 stopinj C. 

Kako pripravimo bešamelno omako?

Na maslu spenimo moko, počasi prilivamo mleko in mešamo, da se ne naredijo grudice. Dodamo sol in poper, ter še 3 minute mešamo nad šibkim ognjem.

Grahov pire

  • 20 dag suhega graha ali grah iz pločevinke
  • 4 krompirji
  • sol
  • 4 dag masla
  • 4 žlice mleka
  • poper

Grah temeljito operemo, ga čez noč namočimo in ga naslednji dan v isti vodi do mehkega skuhamo. Pred koncem kuhanja vodo malo solimo. Uporabimo lahko tudi grah iz pločevinke, v tem primeru ga samo oplaknemo in zavremo.

Krompir olupimo, narežemo na kocke, operemo in skuhamo v lasni vodi. Ko je krompir kuhan, vodo odlijemo in dodamo odcejen grah. Premešamo, dodamo maslo in mleko, ter pretlačimo v pire. Takoj postrežemo, dobro se poda k prekajenim jedem.

grahov pire
Grahov pire Za več receptov KLIKNI TU!

Grah v omaki

  • 1 kg neoluščenega graha
  • 4 dag masla
  • sol
  • 1 žlica moke
  • svež peteršilj
  • malo čiste mesne juhe

Grah operemo in izluščimo. V ponvi segrejemo maslo in nanj stresemo izluščen grah. Pražimo, da postane grah močno zelen, nato posolimo in zalijemo z zajemalko vroče juhe.

Pokrijemo in na majhnem ognju počasi dušimo do mehkega. Potresemo z moko, premešamo in prilijemo toliko vroče juhe, da je omaka srednje gosta. Če je potrebno, še malo zalijemo z juho in kuhamo še 5 minut.

Tik preden omako postrežemo, primešamo drobno sesekljan svež peteršilj. 

Rizi – bizi

  • 1 skodelica oluščenega graha
  • 30 dag riža
  • 1 žlica masla
  • 5 dag slanine
  • 1/ 2 čebule
  • 1 l čiste juhe
  • 2 žlici nastrganega parmezana
  • 1 žlica drobno sesekljanega svežega peteršilja
  • sol in poper

Slanino in čebulo drobno sesekljamo in nekaj minut pražimo na segretem maslu. Medtem posebej segrejemo juho. K praženi čebuli in slanini dodamo grah in skodelico čiste juhe.

Posodo pokrijemo, znižamo temperaturo in 20 minut dušimo. Nato dodamo riž in povečamo temperaturo, da zavre. Kuhamo 15 minut in po malem prilivamo večji del juhe.

Dosolimo, popramo, vmešamo parmezan, prilijemo še malo juhe, tako da bo riž malo tekoč in potresemo s sveže sesekljanim peteršiljem. Preden rizi-bizi postrežemo, naj malo počiva.

Uporabljeno besedilo: Recepti z grahom