10 najboljših tehnik za barvanje pirhov

10 najboljših tehnik za barvanje pirhov! Za barvanje velikonočnih pirhov poznamo veliko tehnik, prav gotovo vsi poznamo barvanje pirhov s čebulnimi olupki. Precej poznano je tudi barvanje jajc v teranu in z različnimi naravnimi barvami, kot so sok rdeče pese ali aronije.

Pirhe lahko pobarvamo tudi s pomočjo riža, svile, briske pene ali pa jih pobarvamo z navadno trgovinsko barvo za pirhe. Vse te tehnike so nam že precej poznane, zato sem izbrskala nekaj tehnik za barvanje pirhov, ki so nam manj poznane. Več o pomenu velikonočnih jajc in zgodovini barvanja pirhov si lahko preberete TUKAJ!

Za Veliko noč tradicionalno pobarvamo pirhe, skuhamo šunko, spečemo orehovo potico in naribamo hren. Posebej pridne gospodinje pripravijo tudi šunko v testu, ali pripravijo kakšne bolj zahtevne praznične jedi. 

10 najboljših tehnik za barvanje pirhov

10 najboljših tehnik za barvanje pirhov

V času Velikonočnih praznikov se v mnogih gospodinjstvih veselijo barvanja pirhov. Tudi v družinah, ki ne hodijo v cerkev ali niso krščanske vere, pogosto poskusijo okrasiti velikonočna jajca.

V današnjem članku ne bomo govorili o veri, prav tako bomo izpustili recepte za velikonočne jedi in orehovo potico. Če vseeno želite prebrati več o Velikonočnih običajih in jedeh, vas vabim k ogledu članka Velika noč. Poglej TUKAJ!

Barvanje pirhov s sodo bikarbono

barvanje pirhov s sodo bikarbono

Barvanje pirhov s pomočjo sode bikarbone, jedilnih barv in gumijastega cementa ali lepila, je izredno zanimiva in manj poznana tehnika barvanja pirhov.

Kaj potrebujemo za barvanje pirhov s sodo bikarbono?

 • 10 trdo kuhanih jajc
 • gumijasti cement ( dobimo ga v trgovinah za hobi progam)
 • soda bikarbona
 • različne jedilne barve
 • kis
 • pladenj za mafine ali škatla za jajca

Najprej jajca položimo v vodo, jih segrevamo do vretja in nato počasi kuhamo še 10 do 15 minut. Kuhana jajca vzamemo iz vode in jih ohladimo. Na kuhana in ohlajena jajca z gumijastim cementom ali lepilom narišemo poljubne vzorčke. Lepilo se bo posušilo, odstranimo ga šele takrat, ko zaključimo z barvanjem pirhov. Tam, kjer smo nanesli lepilo, se bo pokazala svetla barva jajc pred barvanjem.

POZOR! Če boste uporabili tehniko z lepilom, potem jajca ne bodo primerna za uživanje. Če boste pirhe pojedli, potem ta korak preskočite.

V skodelico stresemo sodo bikabono, dodamo žlico vode in 4 kapljice jedilne barve. Dobro premešamo, da dobimo gladko zmes. Na takšen način pripravimo vsako skodelico posebej, z različnimi barvami. Zanimiv vzorček bomo dobili, če bomo za vsak pirh uporabili tri različne barve.

Kuhana jajca položimo v pekač za mufine, če ga nimamo, lahko uporabimo kartonasto škatlo za jajca. Na vsako jajce s čopičem nanesemo najmanj tri različen barve, lahko tudi več. Čez lahko nanesemo tudi živilsko barvo v gelu, ki bo naše pirhe naredila še bolj živahne.

pirhi s sodobi karbono
Trdo kuhana jajca pobarvamo z mešanico sode bikarbone in jedilnih barv. Ko bomo barvo pokapljali s kisom, se bo zgodila čarovnija! Poskusite!

Ko nanesemo barvo na vsa jajca, je čas za čarovnijo s kisom in sodo bikarbono. S kapalko na vsako pobarvano jajce nakapljamo nekaj kapljic kisa. Reakcija med sodo bikarbono in kisom bo povzročila, da se bo barva nekako napihnila, soda bikarbona se bo stopila, ostala pa bodo pobarvana jajca.

Če smo prej uporabili tehniko risanja z lepilom, ga sedaj odstranimo in na pirhih bomo poleg živahnih barv, dobili še zanimive vzorčke.

Ali ste vedeli, da lahko pirhe pobarvamo s pomočjo stepene smetane?

barvanje pirhov s stepeno smetano

Tehnika barvanja s pomočjo stepene smetane je podobna tehniki barvanja s peno za britje. Če pirhe pobarvamo s peno za britje, jih ne bomo smeli pojesti, medtem ko stepena smetana ni škodljiva.

Čim bolj svetla jajca položimo v vodo, jo zavremo in počasi kuhamo 15 minut. Ko so jajca kuhana, jih ohladimo in za 20 minut položimo v kis. Jajca se bodo v kisu malo razbarvala, prav tako pa se bo barva bolje prijela lupine.

Medtem ko se jajca namakajo v kisu, trdo stepemo smetano in jo nabrizgamo v nizek pladenj, približno 1 cm visoko. Na stepeno smetano nakapljamo jedilno barvo v različnih barvah. Ustvarimo različne vzorčke, lahko barve z vilicami tudi premešamo.

barvanje jajc s stepeno smetano
Stepeno smetano nabrizgamo v posodo. Dodamo različne jedilne barve in jih rahlo premešamo. Vsako trdo kuhano jajce povaljamo po obarvani smetani.

Najlepše pirhe bomo ustvarili, če uporabimo tri različne barve in jih rahlo premešamo, da ustvarimo marmornati vzorček.

Sedaj vsako kuhano jajce nežno povaljamo po obarvani smetani. Jajca odlagamo na brisačke, kjer jih pustimo 20 minut, da se barva popolnoma posuši. Ko se obarvana smetana posuši, jo odstranimo tako, da jajce na hitro potopimo v mrzlo vodo in ga nato rahlo obrišemo.

Barvanje pirhov s čebulnimi olupki

barvanje pirhov s čebulo

Barvanje pirhov s čebulo, bolj natančno s čebulnimi olupki, je med najbolj poznanimi tehnikami barvanja pirhov z naravnimi barvami.

Kaj potrebujemo za barvanje pirhov s čebulnimi olupki in postopek:

 • 4 pesti čebulnih olupkov
 • 1 raztegljive hlačne nogavice
 • 1 žlico  kisa
 • 1 žlico soli
 • vodo
 • 10 belih ali zelo svetlih jajc
 • rastline za okraševanje jajc; deteljica, regratovi listi, trobentice, razne trave in listi

Za barvanje pirhov s čebulnimi olupki, potrebujemo svetla jajca, čebulne olupke, ženske najlonke in rastline za okraševanje jajc. Tehnika je preprosta, zato k okraševanju pirhov povabimo tudi otroke.

V večji lonec pristavimo vodo, dodamo žlico kisa in dve pesti čebulnih olupkov. Zavremo, kuhamo pol ure in nato ohladimo.

Medtem ko se čebulni olupki kuhajo, okrasimo jajca. Ženske najlonke narežemo na več delov. Na vsako jajce posebej položimo listek regrata ali kakšno drugo dekorativno rastlino, okrog tesno ovijemo najlonke in zavežemo.

Preden bomo v lonec postavili okrašena jajca, dodamo dve pesti svežih čebulnih olupkov, žlico kisa in žlico soli. Kis dodamo za bolj intenzivno barvo, sol pa zato, da se bodo jajca lažje lupila.

Na čebulne olupke položimo jajca, ki smo jih okrasili z različnimi rastlinami in zavili v najlonke.

Voda mora segati nekoliko čez jajca. Vse skupaj počasi zavremo in na zmernem ognju kuhamo 10 minut. Kuhana jajca še vroča poberemo iz vode in odstranimo najlonke in rastline. Jajca se bodo lepo posvetila, če jih še tople premažemo z maslom ali oljem.

Barvanje pirhov s teranom

barvanje pirhov v teranu

Barvanje velikonočnih jajc v teranu je zame najbolj priljubljena tehnika. Predvsem zato, ker je tako zelo preprosta! Potrebujemo samo jajca in vino. Pirhi pobarvani s teranom bodo videti kot da smo jih potresli z drobnimi kristalčki.

Intenzivnost barve pirhov je odvisna od kakovosti vina, jaz uporabim domač teran, ki gre v steklenici že proti koncu in ima mogoče že majhno usedlin.

V primeren lonec položimo jajca, čez prelijemo teran in počasi segrevamo do vretja in nato na zmernem ognju kuhamo 15 minut.

Tudi pri tehniki lahko jajca prej okrasimo s travniškimi rožicami in jih zavijemo v najlonke, mrežo ali čipko. Ko so jajca kuhana, jih ne poberemo iz terana, pač pa jih še nekaj časa pustimo v loncu. Dlje bomo jajca pustili v vino, bolj intenzivno barvo pirhom bomo dobili.

Barvanje pirhov s pomočjo riža

barvanje pirhov z rižem

Velikonočne pirhe lahko pobarvamo tudi s pomočjo riževih zrnc. Za to preprosto tehniko barvanja pirhov potrebujemo navaden bel riž, trdo kuhana jajca, več skodelic in različne jedilne barve. 

V skodelice do polovice stresemo riž in v vsako skodelico kanemo nekaj kapljic barve za živila. S pomočjo vrečke ali še ene skodelice riž dobro pretresemo, da se barva enakomerno razporedi. Nato vsako še vroče, trdo kuhano jajce posebej povaljamo po obarvanem rižu in jih odlagamo na papirnate brisačke.

Ko se riž posuši, ga nežno odstranimo in že smo končali s tehniko barvanja jajc z rižem.

Barvanje pirhov s pomočjo kisa in olja

barvanje pirhov s kisom in oljem

Za barvanje pirhov imamo običajno vse v naši kuhinji. Tokrat bomo pirhe pobarvali s pomočjo reakcije med kisom in oljem. Preprosto in naravno! Potrebovali bomo rastlinsko olje, kis in živilske barve.

V večji posodi zmešamo skodelico vroče vode, žličko belega kisa in 10 kapljic jedilne barve. V prvi posodi bo osnovna barva, zato izberemo svetlejše odtenke. V pripravljeno obarvano vodo položimo vsako jajce posebej, pustimo 1 minuto in jih odložimo na papirnato brisačko, da se posušijo.

Na podoben način pripravimo mešanice z različnimi odtenki jedilne barve. 

pirhi z oljem in kisom
Olje in kis za barvanje pirhov! Preizkusite čarovnijo!

Medtem ko se obarvana jajca sušijo, pripravimo oljno mešanico. V posodi zmešamo skodelico tople vode, 20 kapljic jedilne barve in 1 žlico rastlinskega olja. Nežno premešamo, nato v barvo potopimo vsako jajce posebej.

Jajce nežno obračamo in ko se pojavi vzorček, jajce odstranimo iz barve in ga odložimo na brisačko. Če bomo jajce predolgo namakali v barvi z oljem, bomo dobili enotno obarvana jajca.

Obarvana jajca rahlo popivnamo, da odstranimo odvečno vodo in olje, nato jih odložimo na brisačko, da se popolnoma posušijo.

Tehnika barvanja pirhov s papirnatimi servietami

Barvanje pirhov s papirnatimi servietami je že dolgo poznana, a malce pozabljena tehnika. Potrebovali bomo trdo kuhana jajca, papirnate serviete, različne živilske barve in kis.

Najprej jajca skuhamo in ohladimo. Nato vsako jajce posebej zavijemo v papirnato servieto in jo na zavežemo z elastiko, lahko pa tudi uporabimo ščipalko za perilo.

Tako zavito jajce primemo na delu, kjer smo ga zavezali in na servieto nanesemo manjše pike jedilne barve. Uporabimo poljubne barve in naredimo poljubno velike pike. Ko zavijemo in obarvamo vsa jajca, napolnimo brizgalko z eno skodelico vode in dodamo žličko kisa. Močno pretresemo, da se kis voda pomešata med seboj.

barvanje pirhov s papirnato servieto
Trdo kuhana jajca zavijemo v servieto, porišemo z jedilnimi barvami, poškropimo z mešanico vode in kisa, počakamo eno minuto in nato servieto odvijemo.

Z mešanico vode in kisa poškropimo vsako zavito jajce posebej, ko je papirnata servieta namočena, jo odložimo in počakamo 1 minuto. Nato previdno odstranimo servieto in pirhe popolnoma posušimo.

Kako pobarvamo velikonočne pirhe s pomočjo laka za nohte?

velikonočna jajca

Ja, prav ste slišali! Tudi s pomočjo laka za nohte lahko ustvarimo resnično lepe pirhe. Prav gotovo imate kje spravljeno stekleničko laka za nohte, ki ga prav gotovo ne boste več uporabili. Za velikonočne pirhe so primerni laki v pastelnih barvah ali nežno modra barva. Potrebovali bomo lak za nohte, vodo, večjo vrečko in seveda trdo kuhana jajca.

Jajca najprej prelijemo z mrzlo vodo, počasi zavremo in kuhamo 10 do 15 minut. Preden se lotimo barvanja pirhov, jajca popolnoma ohladimo.

V večjo posodo nalijemo vodo, posodo ovijemo s plastično vrečko, ki jo bomo kasneje zavrgli. Izberemo tri različne barve laka za nohte, če želimo pirhe kasneje tudi pojesti, izberemo posebne veganske in okolju prijazne lake za nohte. Še bolj varno pa bo, če tako pripravljene pirhe uporabimo samo za dekoracijo.

barvanje pirhov s pomočjo laka za nohte
V večjo posodo nakapljamo lak za nohte v treh različnih barvah, rahlo premešamo in v mešanico potopimo vsako trdo kuhani jajce posebej.

V vodo nakapljamo nekaj kapljic vsake barve laka in jih nato z vilicami nežno premešamo, da dobimo marmorni vzorček.

Nato s pomočjo lesene žlice za enkratno uporabo vsako jajce posebej namočimo v vodo z lakom. Jajce samo potopimo in takoj odložimo da se posuši. Ko opazimo, da v vodi ni več vzorčka, spet dodamo nekaj kapljic laka in postopek ponovimo. Tako pobarvani pirhi so odlični za Velikonočno dekoracijo.

Kako pobarvamo pirhe s pomočjo margarine?

pirhi pobarvani s pomočjo margarine

Za barvanje velikonočnih jajc lahko večinoma uporabimo materiale, ki jih imamo v domači shrambi. Če želimo pripraviti lepe pirhe samo za dekoracijo, potem lahko uporabimo res veliko različnih materialov.

Za pirhe, ki pa jih bomo pojedli, pa izbiramo samo naravne in neškodljive pripomočke. Tokrat bomo pirhe pobarvali s pomočjo margarine. Preprosta in učinkovita tehnika.

Potrebovali bomo trdo kuhana jajca, ki jih že prej skuhamo in ohladimo. Pripravimo si skodelico vode, barve za živila, kis in margarino. 

V večji posodi zmešamo skodelico vode, 2 žlički belega kisa in 20 kapljic živilske barve. Posebej raztopimo 1 veliko žlico margarine ali masla in jo vmešamo v raztopino z barvo. V mešanico potopimo vsako trdo kuhano jajce posebej, pustimo 5 minut in jih nato odlagamo na servieto, da se posušijo.

Ali želite ustvariti čisto posebne pirhe? Sprostite umetniško žilico in jih sami porišite!

pirhi
Veseli pirhi Foto: Roman Odincov

Ali tudi v vsako leto pripravite vedno iste pirhe? Verjetno jih pobarvate v čebulnih olupkih ali pa jajca enostavno skuhate v barvi za pirhe. Poskusite letos drugače!

Jajca skuhamo in jih obarvamo z osnovno barvo, mi smo jih tokrat pobarvali rumeno. Nato na pobarvana jajca narišemo različne obraze…smešni pirhi, začudeni, žalostni…skratka, domišljiji pustimo prosto por in sprostimo umetniško žilico.

Viri: 10 najboljših tehnik za barvanje pirhov: