Cvetača recepti! Ali ste vedeli, da je cvetača vzgojena iz divjega zelja? Cvetačo so v pisnih virih prvič omenili v 12.stoletju in sicer kot rastlino, ki prihaja iz Sirije. Imenovali so jo quonnabit. Pri nas poznamo cvetačo tudi pod imenom karfijola.
Cvetača je rastlina blagega okusa, ki vsebuje vlaknine, nekaj beljakovin in vitamine C in B. Cvetača spodbuja črevesje k boljšemu delovanju in spodbuja tvorbo jetrnih encimov, zato je primerna tudi za blago razstrupljanje telesa. Ali ste vedeli, da lahko s cvetačo nadomestite riž?
Riž in cvetača imata zelo podobno teksturo, zato lahko z različnimi kombinacijami pričaramo podoben okus. Če namesto riža uporabimo cvetačo, bomo s tem zmanjšali vnos ogljikovih hidratov in tudi kalorij.
Cvetača recepti za najboljše enolončnice
S cvetačo lahko izredno popestrimo naš jedilnik, saj jo lahko uporabimo za pripravo enolončnic, solat ali okusnih prilog. Cvetače ne smemo predolgo kuhati, najbolje, da jo samo soparimo nad vročo vodo. Poleg bele cvetače, jih poznamo tudi v drugih barvah.
Zelena cvetača je križanec med cvetačo in brokolijem, poznamo pa še vijolično in oranžno cvetačo. Poleg glave cvetače, lahko v enolončnicah uporabimo tudi cvetačne liste.
Cvetačna juha
Cvetačna juha je okusna jed, ki jo lahko obogatimo z drobtinovimi cmočki ali popečenimi kruhovimi kockami.
Recept za cvetačno juho:
- 400 g cvetače
- sol
- 15 g masla
- 10 g moke
- svež peteršilj
- poper
Cvetači odstranimo zelene kocene, jih drobno narežemo in mehko skuhamo v slanem kropu. Ko je zelenjava mehka, jo zmeljemo z juho in vanjo zakuhamo drobne cvetke cvetače, ki smo jih ločili od korena.
Juho zgostimo z masleno kroglico, prevremo in po okusu začinimo. Zraven postrežemo popečene kruhove kocke, domače zlate kroglice ali pa vanjo zakuhamo drobtinove cmočke.
Cvetačna kremna juha
Cvetačna kremna juha je med najbolj priljubljenimi kremnimi juhami. Jed lahko izboljšamo z malo kisle smetane, pogosto pa recepti za kremne juhe vsebujejo tudi krompir.
Recept za cvetačno kremno juho:
- 3 dag masla
- 2 dag moke
- 30 dag cvetače z listi
- 1, 5 l čiste juhe ali vode
- sol in poper
- malo limoninega soka
- muškatni orešček
- 0,5 dl kisle smetane
- svež peteršilj
V malo razgreto maščobo zamešamo moko in dodamo narezana cvetačna stebla, liste in malo cvetov. Zalijemo s čisto juho ali vodo, ter do mehkega skuhamo.
Juho nato zmiksamo, zopet zavremo in začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Dodamo kislo smetano in limonin sok.
V skledo naložimo posebej skuhane cvetke cvetače, zalijemo s zmiksano juho in potresemo s sesekljanim peteršiljem. Cvetačno kremno juho ponudimo z popečenimi kruhovimi kockami.
Cvetačna juha s sirom in mlekom
Preprosta cvetačna juha, ki jo obogatimo z mlekom in naribanim sirom.
Recept za cvetačno juho s sirom:
- 600 g cvetače
- 50 g masla
- 1,5 dl mleka
- nariban sir
- limona
- svež peteršilj
- sol in poper
Cvetačo operemo, jo razdelimo na cvetke in kuhamo v treh zajemalkah slane vode. Ko je cvetača mehka, naredimo belo prežganje iz moke, masla in vode, v kateri smo kuhali cvetačo.
Prilijemo mleko, pokuhamo in prilijemo k cvetači. Za kratek čas prevremo, dodamo poper, posipamo z naribanim sirom in okisamo z nekaj kapljicami limoninega soka.
Preden juho postrežemo, jo posipamo z drobno sesekljanim peteršiljem.
Cvetača z jurčki in slanino
Cvetača in gobe se odlično ujemajo in če smo uspeli nabrati sveže jurčke, lahko pripravimo izredno okusno enolončnico. Za pripravo jedi lahko uporabimo tudi posušene ali zamrznjene jurčke, dodamo pa lahko tudi kakšne druge gobe.
Recept za cvetačo z jurčki:
- 800 g cvetače
- 300 g jurčkov
- 50 g čebule
- poper in sol
- strt česen
- 30 g mesnate prekajene slanine
- 1 žlica olja
- 1/2 limone
- 2 dl čiste mesne juhe
- 4 žlice kisle smetane
- svež peteršilj
Cvetačo razdelimo na cvetke in jih 7 minut kuhamo v slanem kropu. V ponvi segrejemo olje in popražimo drobno sesekljano čebulo in na kocke narezano slanino.
Ko čebula zarumeni, dodamo strt česen in narezane gobe, ter 4 minute dušimo. Nato prilijemo juho, dodamo kuhano cvetačo, limonin sok in dušimo še tri minute.
Šele sedaj jed osolimo in popramo, primešamo kislo smetano in drobno sesekljan peteršilj.
Močnikova juha s cvetačo
Preprosta močnikova juha s cvetačo, ki jo pripravimo z močnikom in cvetačo. Cvetača recepti so lahko preprosti in izredno okusni!
Recept za močnikovo juho s cvetačo:
- 1 cvetača
- 15 dag moke
- 1 jajce
- 4 dag masla
- jušna kocka
- sesekljan peteršilj
Cvetačo razdelimo na cvetke, operemo in 15 minut kuhamo v slanem kropu. Iz moke, jajca in 1 žlice vode pripravimo močnik. Dve žlici močnika pražimo na maslu, da zarumeni, zalijemo z vodo, razkuhamo in šele nato zakuhamo še preostali močnik.
Prilijemo kuhano cvetačo z vodo vred, tako da bomo na koncu dobili približno 1,5 l juhe. Dodamo jušno kocko za okus in pustimo nekaj minut vreti.
Preden juho postrežemo, dodamo drobno sesekljan peteršilj.
Cvetačna enolončnica z govedino
Zelenjavne enolončnice so sestavni del poletne kulinarike, najlepše pri zelenjavnih mineštrah je ravno to, da lahko uporabimo skoraj vso sezonsko zelenjavo.
Recept za cvetačno enolončnico:
- 1 glavica cvetače
- 2 krompirja
- 1 žlica čebule
- 4 dag svinjske masti
- 30 dag govedine
- 10 dag jušne zelenjave
- 2 dag moke
- 6 dag riža
- nariban sir
- sesekljan peteršilj
Cvetačo očistimo, operemo in razdelimo na cvetke. Krompir olupimo in narežemo na kocke. Na masti pražimo drobno sesekljano čebulo, nato dodamo na koščke narezano goveje meso.
Primešamo oprano in na kocke narezano jušno zelenjavo in mešamo toliko časa, da zelenjava ovene. Nato vse skupaj potresemo z moko in zalijemo s kropom.
Juha naj nekaj časa počasi vre, nato dodamo cvetačo, krompir in riž, ter kuhamo do mehkega. Preden juho postrežemo, dodamo nariban si in sesekljan peteršilj.
Cvetača kot priloga
Jedi iz cvetače so lahko tudi odlična priloga ali prikuha, lahko jo postrežemo toplo ali hladno.
Recept za preprosto cvetačno prilogo:
- 1 cvetača
- 1 dl olja
- sok 1 limone
- 1/2 žlice sesekljanega peteršilja
- sol
Cvetačo očistimo in jo kuhamo 20 minut, nato jo položimo v vročo vodo, da ostane bela. Nato cvetačo položimo v skledo in jo še vročo oblijemo z oljem, pokapljamo z limoninim sokom in potresemo z drobno narezanim peteršiljem.
Odlična priloga mesnim jedem, ki jo lahko ponudimo še toplo ali kasneje, ko se malo ohladi.
Cvetača v masleni omaki
Cvetačo v masleni omaki lahko ponudimo kot prilogo k različnim glavnim jedem.
Recept za cvetačo v masleni omaki:
- 2 manjši cvetači
- sol
- 5 dag masla
- 4 dag moke
- 2 žlici smetane
- žlica svežega peteršilja
Cvetačo razdelimo na cvetke in olupimo stržen. Listke cvetače in cvetke skuhamo v rahlo slani vodi. Iz masla in moke naredimo bledo prežganje, ga razmešamo z vodo, v kateri smo kuhali cvetačo.
Omaka naj 15 minut počasi vre, nato dodamo kuhano cvetačo in primešamo smetano. Preden jed ponudimo, jo potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem.
Cvetača s pršutom
- približno 1 kg težka cvetača
- 10 dag pršuta
- 5 dag masla
- 2 stroka česna
- sol in poper
Recept za cvetačo s šunko:
- Celo svetačo skuhamo v rahlo osoljeno vodi in jo še preden je kuhana odcedimo in razdelimo na cvetke.
- Česen olupimo in stremo, pršut narežemo na ozke trakove.
- V ponvi segrjemo maslo in popražimo strt česen. Ko česen zarumeni, ga odstranimo in dodamo narezan pršut in cvetačo.
- Jed solimo, popramo, dobro premešamo in vse skupaj nekaj pražimo na zmernem ognju.
Viri: Cvetača recepti:
- Kuhinja naše družine; Stanko Grafenauer
- Aduti dobre kuhinje; Italijanske jedi; cvetača s pršutom