Domači jušni rezanci so pri nas nepogrešljivi v nedeljski goveji juhi. Izdelave domačih rezancev se lahko loti vsak, saj je recept resnično preprost. Jušne rezance lahko narežemo na roko ali pa si pomagamo s strojčkom. Sama jušne rezance delam s strojčkom, sem pa že poskusila brez in se prav tako da. Kaj potrebujemo za testo za rezance?
Vsekakor bodimo pozorni na jajca, saj bodo rezanci pripravljeni iz domačih jajc bolj rumeni in tudi bolj okusni. Poleg jajc potrebujemo še moko in malo olja.
Domači jušni rezanci
Današnji recept za pripravo domačih jušnih rezancev je povzet po stari Slovenski kuharski knjigi. Po tem receptu lahko naredimo tanke jušne rezance, široke rezance ali krpice. Če želimo narediti ribano kašo, potem po istem receptu zamesimo nekoliko trše testo.
Domače jušne rezance ponudimo kot jušno zakuho za precejeno govejo ali kurjo juho. Če pripravimo široke rezance, so lahko odlična priloga k zrezkom v omaki ali pa z njimi zgostimo različne enolončnice in mineštre.
Kako pripravimo testo za domače jušne rezance in kako rezance narežemo na roke?
Sestavine za domače jušne rezance:
- 300 g bele pšenične moke (zame najboljša domača moka TIP 500)
- 2 jajci
- 1 žlica olja
- 1 žlica ostre moke
- V večjo posodo presejemo moko, naredimo jamico in vanjo ubijemo jajci.
- Iz vseh sestavin zgnetemo rezančno testo, ga oblikujemo v hlebček, pokrijemo in pustimo pol ure počivati, lahko ga tudi čez noč pustimo v hladilniku.
- Testo nato razdelimo na več majhnih svaljkov, ki jih razvaljamo na krpe.
- Testene krpe malo posušimo, ampak samo toliko, da jih lahko zvijemo v v palačinko in narežemo na tanke rezance. Če so krpice preveč mokre, jih malo potresemo z ostro moko.
- Tanke jušne rezance kuhamo v slanem kropu od 8 do 10 minut, lahko pa jih zakuhamo tudi neposredno v vrelo govejo ali kurjo juho.
Kako pripravimo domače jušne rezance s pomočjo strojčka?
- Iz moke, jajc in olja zamesimo testo, ga oblikujemo v hlebček, pokrijemo in za nekaj časa postavimo v hladilnik.
- Iz testa oblikujemo manjše hlebčke in jih oblikujemo v svaljke. Strojček nastavimo najprej tako, da bomo valjali na največji debelini. Zvaljane krpice odlagamo na rahlo pomokan prt, ko zvaljamo vse svaljke, jih še enkrat zvaljamo na zmanjšano debelino.
- Testene krpice valjamo vedno z tanjšim nastavkom strojčka, toliko časa, da dobimo želeno debelino. Ko se krpice malo posušijo, s pomočjo strojčka narežemo tanke ali široke rezance.
- Rezance odlagamo na prt, kjer jih bomo do konca posušili. Jušne rezance sušimo v zračnem prostoru, predvsem pazimo, da ne pospravimo še rahlo vlažnih rezancev, saj bodo hitro postali plesnivi.