Goveja enolončnica s krompirjem, jurčki in grahom, je odlična jed na žlico. Postrežemo jo lahko kot samostojno jed, zraven se poda kos sveže pečenega belega kruha. Za pripravo jedi uporabimo govedino za golaž, samo da bomo tokrat enolončnico pripravili nekoliko drugače.
Okusi govejega mesa, jurčkov, mladega krompirja, korenčka in graha, se bodo odlično povezali z kozarčkom rdečega vina in začimb. Enolončnico lahko pripravimo brez gob, vendar če imamo pri roki sveže ali posušene jurčke, bo jed res izvrstna. Če ne maramo graha, ga pač ne dodamo, a grah bo dal tej okusni jedi na žlico še posebej dober okus.
Goveja enolončnica s krompirjem, jurčki in grahom
Skrivnost goveje enolončnice je predvsem dolgo, dolgo dušenje. Po originalnem receptu naj bi jed dušili kar tri ure. Seveda je čas dušenja odvisen tudi od kakovosti mesa in seveda od krompirja. Če bomo dodali mlad krompir, potem bo prej mehak.
Za resnično dobro enolončnico, si pripravimo čisto govejo juho, lahko kostno juho ali kakšno drugo jušno osnovo. Jaz nisem imela skuhane nobene juhe, zato sem vse skupaj zalila v vročo vodo, ki sem jih dodala vodo, v kateri sem namakala suhe jurčke.
Seveda ne gre brez začimb! Dodala sem italijansko začimbno mešanico, ki jo pripravim tako, da dodam po polovico žličke začimb: bazilika, origano, majaron, timijan in rožmarin.
Sestavine za govejo enolončnico
Najprej si pripravimo vse sestavine, ki ji bomo potrebovali:
- 1 kg govedine za golaž
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 1 lovorova lista
- mešanico zelišč: bazilika, origano, majaron, timijan in rožmarin
- 1 skodelico posušenih jurčkov (če imamo sveže še bolje)
- 1 skodelico drobno narezanega korenčka
- 4 žlice olivnega olja
- 2 žlici masla
- 1 žlica moke
- 1/2 žličke sladkorja
- 1 skodelica paradižnikove omake (lahko tudi paradižnikova mezga)
- 1 žlica mlete sladke paprike
- 1 pločevinka graha
- 5 mladih krompirjev
- 1 skodelica rdečega vina
- 4 skodelice čiste juhe
- svež peteršilj
Goveja enolončnica – kuhanje po korakih
Goveje meso za golaž narežemo na večje kose, čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Česen olupimo in stremo. Korenček ostrgamo in narežemo na manjše koščke.
Suhe jurčke namočimo v vročo vodo in jih po nekaj minutah odcedimo, vodo prihranimo. Dodamo lahko tudi narezana stebla zelene.
V večji ponvi segrejemo dve žlici olivnega olja in na njem močno popražimo meso, ki ga močno posolimo. Meso pražimo najmanj 10 minut, da postane rjavo. Nato meso preložimo v večji lonec, v katerem bomo kuhali enolončnico. Ponev, v kateri smo pražili meso oplaknemo z vodo, ki jo zlijemo k mesu.
V isti ponvi segrejemo dve žlici olivnega olja in dodamo narezano korenje in čebulo. Premešamo in pražimo nekaj minut, da čebula postekleni. Ko čebula postekleni, dodamo strt česen in pražimo še eno minuto. Vse skupaj stresemo k mesu in premešamo.
Spet v isti ponvi raztopimo maslo in dodamo odcejene suhe jurčke. Jurčke pražimo približno 5 minut, da rahlo porjavijo. Jurčke nato rahlo posolimo in potresemo z žlico moke. Premešamo, pražimo še eno minuto in stresemo k mesu.
Vse dobro premešamo, dodamo rdeče vino, paradižnikovo omako, začimbe, 1/2 žličke sladkorja in dva lovorova lista. Solimo, popramo in zalijemo z govejo juho ali kakšno drugo jušno osnovo.
Jaz sem zalila z vodo, v kateri sem namakala jurčke, dodala sem malo vroče vode. Vse dobro premešamo, zavremo in zmanjšamo temperaturo in počasi dušimo 1 uro in pol.
Po eni uri kuhanja dodamo na polovice narezan mlad krompir in grah. Kuhamo še toliko časa, da se krompir in meso popolnoma zmehčata. Preden govejo enolončnico z jurčki postrežemo, jo potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem.
Več receptov za goveje enolončnice
Najboljši goveji golaž
Goveja enolončnica z zelenjavo in slanino
Enolončnice z govejim mesom
Dušena govedina z zelenjavo in slanino
Recept za govejo enolončnico s krompirjem – video