Goveji golaž

goveji golaž

Goveji golaž je kulinarična poslastica, kjer veliko vlogo igra čebula. Mnogi prisegajo, da mora biti v golažu toliko čebule, kolikor je mesa.

Za resnično okusen golaž moramo čebulo narezati na roke, drugače se lahko zgodi,da bo golaž zagrenil. Uporabimo lahko različne sorte čebule, pomembno je, da jo počasi dušimo, najmanj 20 minut.Golaž kuhamo počasi, najmanj 3 ure, da meso postane mehko, a še vedno sočno. Najpogosteje za goveji golaž uporabimo bočnik.

Za resnično dober golaž potrebujemo tudi malo paradižnikove mezge, zelo pomembna za okus pa je tudi rdeča paprika.Lahko uporabimo tudi kombinacijo sladke in ostre rdeče mlete paprike. Za boljši okus lahko dodamo tudi malo rdečega vina, strokovnjaki pravijo, da vino ni klasična sestavina golaža, a jaz ga vseeno dodam kozarček.

Priporočam tudi ogled recepta: Recept za goveji golaž!

Goveji golaž - recept po korakih

Za dober goveji golaž poznamo veliko receptov, zato sem tokrat izbrala recept iz stare slovenske kuharice.
  • 1 kg čebule
  • 1 kg govejega mesa od bočnika ali vratu
  • sol
  • 10 dag masti
  • 1 žlica sladke paprike
  • 1 dag moke
  • 4 zrna česna
  • 2 noževi konici mlete paprike
  • vršiček timijana
  • 1 lovorjev list
  • 1/4 l rdečega vina
  • paradižnikova mezga

Čebulo na roke narežemo na lističe in jo najmanj 20 minut pražimo na masti. Ko se čebula zmehča in rahlo porumeni, a je še vedno mehka, dodamo na večje kose narezano meso. Potresemo z mleto rdečo papriko, po želji lahko dodamo tudi malo ostre rdeče paprike. 

Prilijemo malo vode, pokrijemo in počasi dušimo. Medtem ko meso počasi dušimo, prilivamo po malem vročo vodo. Meso ne sme biti opečeno, saj postane trdo in pusto. Meso dušimo toliko časa, da postane mehko in se pokaže mast, kar lahko traja približno 2 uri. 

Ko je meso dovolj mehko, ga potresemo z moko, premešamo in zalijemo z vrelo vodo. Dodamo strt česen, mleto kumino in vino. Premešamo in počasi kuhamo še toliko časa, da čebula popolnoma razpade in dobimo lepo gosto omako. Za lepšo barvo golaža dodamo paradižnikovo mezgo, lahko pa tudi malo pretlačenega paradižnika. 

Priloge za goveji golaž

K govejemu golažu se najbolj poda sveže pečen kruh, kar je najbolj preprosta rešitev za okusno kosilo. Poleg golaža se odlično poda tudi polenta, krompir v kosih, kruhovi cmoki ali testenine. 

Recept za kruhove cmoke

Kruhovi cmoki so odlična priloga za goveji golaž! Za pripravo potrebujemo naslednje sestavine:

  • 30 dag belega kruha
  • 2 žlici olja
  • 1 sesekljana čebula ali 5 dag prekajene slanine
  • 1 -2 dl mleka
  • 3 jajca
  • sol
  • svež peteršilj
  • 5 dag moke
  • zabela

Kruh narežemo na kocke. Čebulo drobno sesekljamo in jo prepražimo na olju, namesto čebule lahko uporabimo tudi drobno sesekljano in prepraženo slanino. Narezan kruh zabelimo s prepraženo čebulo ali slanino in dodamo sesekljan peteršilj.

Mleko osolimo in dodamo 3 razžvrkljana jajca. Dobro premešamo in prelijemo po kruhovi zmesi. Vse sestavine dobro premešamo in nato maso pustimo počivati pol ure, da se vse skupaj enakomerno navlaži.

Preden iz mase oblikujemo cmoke, jo potresemo z moko in nato z roko naredimo cmoke. Kruhove cmoke kuhamo v slanem kropu približno 15 minut.