Jabolčna čežana je ena najbolj preprostih in hkrati priljubljenih sladic našega otroštva. 🍏 Dišeča kombinacija jabolk, cimeta in limoninega soka je primerna za vse generacije – od najmlajših do starejših. Pripravimo jo lahko kot samostojno sladico, prilogo k palačinkam ali kot polnilo za sladke jedi. Najlepše pri vsem? Potrebujemo le nekaj sestavin in 20 minut časa. ⏱️Jabolčno čežano lahko pripravimo tudi za ozimnico.
![]()
Kako skuhamo popolno jabolčno čežano? Preprost recept po korakih 🍏🥄
📝 Sestavine za najboljšo jabolčno čežano (za 4 osebe)
- 🍎 1 kg jabolk (najbolje kislo-sladka sorta)
- 💧 100 ml vode
- 🍋 sok polovice limone
- 🌿 1 zavitek vaniljevega sladkorja ali ščepec cimeta, celi klinčki
- 🧂 1–2 žlici sladkorja (po okusu, lahko tudi brez)
👩🍳 Postopek po korakih
- Jabolka olupimo, odstranimo peške in narežemo na kocke.

- V loncu zavremo vodo in dodamo jabolka in nekaj klinčkov.

- Kuhamo na srednjem ognju 10–15 minut, da se zmehčajo.
- Dodamo limonin sok, sladkor in cimet ali vaniljo.
- Z vilico ali paličnim mešalnikom spasiramo do želene gladkosti.

- Postrežemo toplo ali ohlajeno, po želji potresemo s cimetom., odlična je tudi s stepeno sladko smetano.

❓ Najpogostejša vprašanja o jabolčni čežani
- Ali moram jabolka olupiti? – Priporočljivo je, saj se tako čežana hitreje zmehča in je bolj gladka.
- Katero sorto jabolk uporabim? – Najboljše so kislo-sladke vrste, kot so jonagold, zlati delišes ali idared.
- Kako dolgo lahko čežano hranim? – V hladilniku do 4 dni, v zamrzovalniku pa do 3 mesece.
- Ali lahko pripravim čežano brez sladkorja? – Seveda, če uporabite bolj sladke jabolke, sladkor ni potreben.
- Zakaj dodamo limonin sok? – Da čežana ne potemni in da je okus bolj svež.
💡 Nasveti in triki za najboljšo jabolčno čežano
- Za bolj sladek okus uporabite sorte, kot sta gala ali fuji.
- Za rahlo kiselkast okus dodajte nekaj brusnic.
- Če želite gladko strukturo, spasirajte z mešalnikom.
- Za bolj rustikalen videz pustite nekaj koščkov jabolk.
- Dodajte ščepec muškatnega oreščka za toplejši okus.
- Čežano lahko uporabite tudi kot nadev za palačinke ali potico.
- Dodajte jo k jogurtu ali kosmičem za zdrav zajtrk.
- Za otroško različico kuhajte brez sladkorja in z vaniljo.
🧊 Shranjevanje jabolčne čežane
- V hladilniku: do 4 dni v zaprti posodi.
- V zamrzovalniku: do 3 mesece; zamrznite v manjših porcijah.
- Pogrevanje: nežno na nizkem ognju ali v mikrovalovni pečici.
- Za otroke: čežano lahko nalijete v modelčke za lučke in zamrznete.
- Ideje in recepti za jedi z jabolki
Domač jabolčni štrudelj – hrustljav, dišeč in popoln recept!
- Najboljši jabolčni zavitek z vlečenim testom – preizkušen recept korak za korakom 👩🍳
- Jabolčna marmelada z rozinami in vaniljo 🍎🍇
- Domača jabolčna marmelada 🍎 – Klasičen recept, ki vedno uspe
- 🍏 Sladke jabolčne vrtnice – Čudovita sladica za vsako priložnost! 🥰
- 🍏 Sočna jabolčna pita s cimetom – najboljši domači recept 🥧
- 🍏 “Najboljša domača jabolčna pita 🍏 – Skrivnost hrustljave skorjice!







