Kako skuhamo dober pasulj? Kuharji pravijo, da moramo pasulj kuhati v večjih količinah, se pravi v velikem loncu ali kotlu. Za pasulj je najboljši bel fižol tetovec, izberemo lahko tudi kakšno drugo sorto. Preden se lotimo priprave pasulja, moramo večer prej namočiti fižol.
Naslednji dan namočen fižol odcedimo, splahnemo in prilijemo mrzlo vodo. Nekaj časa kuhamo, nato vodo zavržemo in zalijemo z vrelo vodo, v kateri se fižol počasi kuha. Pasulj se mora kuhati počasi, nikoli ne sme močno vreti.
Med kuhanjem jedi ne mešamo, saj so značilnost dobrega pasulja cela fižolova zrna. V pasulj lahko med kuhanjem dodamo tudi prekajeno meso, rebra, slanino ali klobaso.
V jed spada tudi čebula, v nekaterih receptih korenček, zgostimo pa ga z prežganjem. Poznamo veliko receptov za pasulj, najbolj poznan je tradicionalni srbski pasulj in seveda vojaški pasulj. Pripravila sem nekaj receptov za pasulj, ki ga pripravimo doma za preprosto kosilo.
Kako skuhamo dober pasulj?
Kadar kuhamo kosilo samo za tri ali štiri osebe, potem pasulja ne bomo kuhali v večjih količinah, čeprav ga lahko vsak dva dni hranimo v hladilniku ali ga nekaj zamrznemo. Pravijo, da je pasulj enolončnica, ki je boljša, ko je večkrat pogreta. Pripravila sem nekaj receptov, ki so primerni za kuhanje v manjših količinah, a vseeno pričaramo odličen pasulj.
Recept za pasulj s prekajenim mesom:
- 30 dag belega fižola tetovec
- 30 dag prekajenega svinjskega mesa
- 15 dag čebule
Recept za prežganje:
- 3 žlice masti
- 1 žlička moke
- 3 stroki česna
- 1/4 žličke sladke paprike
- 2 žlici paradižnikove mezge
- sol
- voda
- lovorov list
Zvečer namočimo fižol, ga naslednji dan odcedimo, prilijemo hladno vodo in ga pristavimo skupaj s prekajenim mesom in sesekljano čebulo. Dodamo sol in počasi kuhamo. Čebula se mora med kuhanjem razpustiti. Ko je fižol mehak, posebej naredimo prežganje in ko prevre, ga prilijemo k fižolu.
Prežganje za pasulj naredimo tako, da segrejemo maščobo, dodamo strt česen, moko, sladko papriko, paradižnikovo mezgo, sesekljan peteršilj in zalijemo z vodo, ko zavre prilijemo k fižolu. Ko dodamo prežganje, pustimo, da pasulj še 15 minut počasi vre. Po okusu dodamo sol.
Ko je pasulj kuhan, meso narežemo na rezine, k vsaki porciji damo rezino mesa. Pasulj mora biti gost. Pripravimo ga lahko tudi brez mesa, ali pa s svežim mesom ali pa dodamo klobaso.
Srbski pasulj
- 500 g fižola tetovca
- slan krop
- 500 g prekajene svinine
- 50 g masti
- 100 g čebule
- 3 feferoni
- 3 stroki česna
- 20 g moke
- 10 g mlete paprike
- 20 g paradižnikove mezge
V fižolu, ki smo ga namočili prejšnji dan, skuhamo prekajeno meso in feferone. Ko je meso kuhano, ga vzamemo iz posode in narežemo na porcije.
Naredimo temno prežganje z naribano čebulo, sesekljanim česnom, papriko in paradižnikovo mezgo. Ko prežganje zavre, ga stresemo k fižolu in pustimo da še malo prevre, primešamo meso in postrežemo.
Pasulj z belim fižolom tetovcem
Mojstri za pasulj prisegajo, da se mora vedno kuhati z belim fižolom tetovcem. Seveda je takšen pasulj odličen, a prav tako dobrega bomo pripravili tudi z drugimi sortami fižola. Pasulj je tradicionalna srbska jed na žlico, pripravlja se s suhim fižolom, ter z dodatkom suhega mesa in začimb. V nekaterih receptih dajo v pasulj tudi klobase ali prekajena svinjska rebrca.
Recept za pasulj z belim fižolom tetovcem:
- 1/2 kg belega fižola tetovca
- 1/2 kg prekajenega svinjskega mesa
- 350 g čebule
- 100 g korenja
- sol in poper v zrnju
- 2 lovorova lista
- 2 žlici svinjske masti
- 2 žlici moke
- 2 žlički rdeče mlete paprike
- 5 strokov česna
Fižol tetovec čez noč namočimo v hladno vodo, naslednji dan ga odcedimo in oplaknemo z mrzlo vodo. Fižol stresemo v večji lonec in prilijemo približno 4 litre mrzle vode. Lonec pokrijemo in vsebino zavremo. V drugem loncu posebej pristavimo prekajeno svinjsko meso, pokrijemo in zavremo.
Pripravimo zelenjavo. Korenje očistimo in narežemo na majhne kocke. Čebulo olupimo in narežemo na majhne kocke. Ko prekajeno svinjsko meso zavre, vodo odlijemo. Preko mesa precedimo tudi fižol, ko voda zavre. Sedaj odcejen fižol in prekajeno svinjsko meso položimo v večji lonec, dodamo narezano korenje in čebulo, ter vse skupaj prelijemo z tremi litri vode. Najprej prilijemo manj vode in jo po potrebi kasneje dodamo. V jed dodamo še dva lovorova lista, pokrijemo in počasi zavremo.
Ko enolončnica zavre, znižamo temperaturo in počasi kuhamo najmanj eno uro in pol. Fižol se mora skuhati, vendar ne sme razpasti. Med kuhanjem jedi ne mešamo, lahko pa prilijemo še malo vode. Tik preden je pasulj kuhan, za še zgostimo s prežganjem. V novejših receptih se prežganja izogibajo, a mi ga bomo vseeno naredili.
V ponvi segrejemo svinjsko mast in dodamo rdečo mleto papriko in moko. Vmes ves čas mešamo z metlico in na hitro prepražimo. Dodamo strt česen, premešamo in ko zadiši, prilijemo zajemalko fižolovke. Gladko premešamo in prežganje dodamo v pasulj. Tik preden je jed kuhana, po okusu dodamo sol in poper, preden jed ponudimo naj nekaj časa počiva.
Priporočam recept: Najboljši recept za pasulj!
Pasulj s klobaso
Sestavine za pasulj s klobaso:
- 500 g belega fižola (lahko tudi rjavega, odvisno kaj maš doma)
- 2 srednje veliki čebuli
- 3 stroki česna
- 2 korenja
- 1 paradižnik ali paradižnikova mezga (lahko tudi iz konzerve)
- 2-3 lovorovi listi
- 1 žlica sladke mlete paprike
- 1 žlica paradižnikove mezge (če nimaš paradižnika)
- Sol, poper po okusu
- 1-2 žlici olja
- 500 g suhe klobase (kakšna domača klobasa, kranjska klobasa, kaj ti je ljubše)
Recept po korakih
-
Najprej fižol čez noč namočiš v veliko vode. To bo olajšalo kuhanje in prebavo.
-
Naslednji dan fižol odcediš in ga daš kuhat v svežo vodo. Dodaj lovorov list, pa mogoče še kakšen strok česna za okus. Kuhaj, dokler ni skoraj mehak (približno eno uro, odvisno od vrste fižola).
-
Medtem ko se fižol kuha, na malo olja ali svinjske masti popražiš nasekljano čebulo, česen in korenje (ki ga lahko narežeš na kolobarje ali kocke). Ko čebula postekleni, dodaj še sladko papriko in paradižnikovo mezgo, če jo uporabljaš. Malo podušiš, da se okusi lepo premešajo.
-
Klobaso narežeš na kolobarje ali po dolgem – kakor ti paše. Dodaš jo v lonec k fižolu, ko je ta skoraj mehak. Lahko pa skuhaš tudi celo klobaso in jo tako kasneje tudi serviraš v pasulju.
-
Ko fižol in klobasa skupaj vreta še kakšnih 20 minut, dodaš popraženo zelenjavo iz ponve. Če se ti zdi, da je pasulj premalo gost, lahko malo potlačiš fižol z vilico, da dobiš bolj kremasto teksturo. Dodaš sol, poper po okusu in kuhaš še nekaj minut, da se vse okusi lepo povežejo.
-
Pasulj s klobaso je najboljši, če malo počiva, saj se okusi še bolj razvijejo. Postrežeš ga z dobrim kruhom in kakšno solato. Paše pa tudi kozarec vina ali piva!