Kaneloni recept! Kaj so kaneloni in kako jih pripravimo? Kaneloni so kultna italijanska jed in imajo bogato kulinarično zgodovino. Kaneloni se po originalnem receptu pripravljajo s cevastimi testeninami, ki jih napolnimo z mletim mesom, razporedimo po pekaču, prelijemo s paradižnikovo omako in bešamelom. Nato vse skupaj potresemo z naribanim parmezanom in zapečemo v pečici.
Tudi za kanelone poznamo različne recepte, ki se predvsem razlikujejo po regijah. Pripravimo lahko tudi vegetarijanske kanelone, v nekaterih delih Italije so specialiteta kaneloni polnjeni s špinačo in rikoto (pastirska skuta; ricotta)
Kako pripravimo kanelone po originalnem receptu in kako pripravimo kanelone iz palačink?
Originalni kaneloni se pripravljajo iz jajčnih testenin, ki jih lahko tudi sami ročno pripravimo. Naredimo testo iz moke, jajc in ščepca soli. Testo tanko razvaljamo in izrežemo tanke kvadratke v velikosti 8 do 10 cm. Testenine nadevamo z nadevom, dodamo mocarelo in zvijemo.
Zvite kanelone zlagamo na namaščen pekač, jih prelijemo z bešamelom in bogato potresemo z naribanim parmezanom. Kanelone pečemo pri 180 stopinjah C, najprej pokrite s folijo 20 minut, nato jih odkrijemo in jih 10 minut pečemo pri najvišji temperaturi. Na koncu vključimo žar in kanelone pečemo še 5 minut.
Kanleone lahko pripravimo tudi drugače in sicer tako, da poljubni nadev zavijemo v palačinke in jih nato spečemo v pečici ali paniramo. To seveda niso kaneloni po originalnem italijanskem receptu, a je jed vseeno priljubljena širom po Evropi.
Kaneloni recept – panirani kaneloni polnjeni z zelenjavo in sirom
Za panirane kanelone z zelenjavo moramo najprej pripraviti slane palačinke. Čeprav seveda vsi znamo speči palačinke, bom vseeno zapisala recept.
Recept za slane palačinke:
- 2 jajci
- 200 g moke
- 250 ml mleka
- 150 ml mineralne vode
- 2 ščepca soli
Polovico mrzlega mleka in mineralno vodo zlijemo v posodo, dodamo jajca in moko. Vse skupaj zmešamo v gladko maso, nato dodamo preostalo mleko in sol.
Masa mora biti malenkost bolj slana, kot za navadne palačinke. Dobro stepemo, da dobimo gladko maso brez grudic, ki jo za nekaj časa postavimo v hladilnik. Nato iz mase spečemo tanke palačinke.
Sestavine za zelenjavni nadev s sirom:
- 1 korenček
- 1 bučka
- pest stročjega fižola
- 1 rdeča paprika
- 1 zelena paprika
- 1 por
- pest graha
- 1 paradižnik
- pest šampinjonov
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 3 žlice domače paradižnikove omake
- 2 žlici sveže sesekljanega peteršilja
- začimbe; sol, poper, timijan, rdeča mleta paprika
- 1 skodelica naribanega parmezana
- 2 žlici olivnega olja
Sestavine za paniranje kanelonov:
- moka
- 2 jajci
- krušne drobtine
Kako pripravimo zelenjavo za nadev?
Za nadev za kanelone lahko uporabimo poljubno zelenjavo, dodamo lahko tudi gobe. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo. Korenček ostrgamo in narežemo na čim bolj drobne kocke, lahko ga tudi grobo naribamo. Stročji fižol posebej skuhamo in ga narežemo na drobne koščke.
Zeleno in rdečo papriko operemo, odstranimo semena in narežemo na drobne koščke. Paradižnik olupimo, odstranimo semena in drobno narežemo. Bučke narežemo na majhen koščke, peteršilj drobno sesekljamo, šampinjone narežemo in grah iz pločevinke oplaknemo z mrzlo vodo.
V večji ponvi segrejemo dve žlici olivnega olja in dodamo drobno sesekljano čebulo. Nekaj minut pražimo, nato dodamo vso narezano zelenjavo razen bučk, ki ji bomo dodali čisto na koncu. Premešamo, dodamo začimbe in domačo paradižnikovo omako.
Dodamo tudi narezane šampinjone in dušimo toliko časa, da se zelenjava zmehča in tekočina čisto povre. Tik pred koncem dušenja zelenjave dodamo narezane bučke in še nekaj časa dušimo. Mešanica dušene zelenjave mora biti gosta, brez odvečne tekočine, saj nam drugače nadev uhajal iz palačinke.
Kako sestavimo kanelone iz palačink?
Ko je zelenjava mehka in brez odvečne tekočine, pripravimo kanelone iz palačink. Na vsako palačinko bogato posujemo nariban parmezan in dodamo veliko žlico zelenjavnega nadeva.
Z nadevom ne pretiravajmo, saj bomo kanleone drugače težko panirali. Nadevane palačinke zvijemo, če se nam robi ne držijo skupaj, jih enostavno zlepimo s stopljenim sirom.
Pripravimo jajca, moko in drobtine, ter vsak polnjen kanelon spaniramo. V večji ponvi segrejemo olje in kanelone ocvremo. Kanelone lahko ocvremo tudi v cvrtniku na vroč zrak, tako bodo še boljši!
Kako postrežemo kanelone? Panirane kanelone lahko postrežemo kot samostojno jed, pri nas jih običajno postrežemo skupaj z zelenjavno mineštro!