Kosilo.si

Ideje za kosilo

krofi

Krofi – kako pravilno cvremo krofe?

Skoči direktno na recept za krofe

Krofi so najpogosteje na mizi v času Pusta, seveda pa jih lahko spečemo prav vsak dan in jih postrežemo kot sladico.  Kako spečemo odlične krofe? Gospodinje, ki so že dlje časa vešče peke krofov, nam vedo povedati veliko koristnih nasvetov. Predvsem moramo biti pozorni pri izbiri moke.

Za krofe izberemo najboljšo suho moko, mehko in ostro. Vse sestavine za peko krofov naj bodo tople. Pred pripravo ogrejemo tudi desko, kuhinje krpe in prostor, kjer bodo krofi vzhajali. Da bodo krofi lahki, naj bo testo nekoliko mehkejše kakor navadno kvašeno testo. Vse o pravilnem cvrenju krofov, si lahko ogledate na tej POVEZAVI!

krofi

Kvašenemu testu, ki ga bomo cvrli, dodamo tudi pecilni prašek. Previdni bodimo tudi pri dodajanju ruma, saj ta naredi krofe težke. Olje za cvrtje ogrejemo na 170 stopinj C, saj lahko drugače krofe zažgemo, ali pa bodo surovi.

V posodo, kjer bomo cvrli krofe, damo vsaj 2 cm olja. Če ga je preveč, se bodo krofi obračali, če pa bo olja premalo, se bodo dotikali dna in bodo potemneli. pripravila sem več receptov za cvrtje krofov, slike je prispevala Mari Radej, ki resnično speče najboljše krofe. Krofi spadajo med tradicionalne Slovenske sladice. 

Priporočam ogled članka: Tradicionalna pustna pojedina

Krofi – recept za cvrtje krofov – kako pravilno cvremo krofe?

 

Čas priprave

        Avtor: Karmen Valant    
PRIPRAVA: 2h
CVRTJE: 25min
SKUPAJ: 2h25min
        KOLIČINA: 6 osebe    

Sestavine za krofe

  • 1 kg moke
  • 1 pecilni prašek
  • 1 žlička soli
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • 3 žlice ruma
  • 1/2 žličke naribane limonine lupinice
  • 4 rumenjaki
  • 4 dag kvasa
  • 5 dag raztopljene margarine
  • 7 dl toplega mleka
  • marelična marmelada za nadev
  • olje za cvrtje
  • sladkor v prahu za posip

Recept po korakih za krofe

  1. Moko s pecilnim praškom presejemo v večjo posodo, ob strani moki dodamo sol. Pripravimo kvasec, tako da kvas in žličko sladkorja raztopimo v treh žlicah mlačnega mleka.
  2. Posebej v drugi posodi spenimo rumenjake, sladkor in  vaniljev sladkor. Dodamo rum in naribano limonino lupinico, ter vse skupaj zalijemo s 4 dcl toplega mleka.
  3. Mešanico zlijemo v jamico, ki smo jo naredili v moko. Z roko mešamo in med mešanjem dodamo še vzhajan kvas in mleko.
  4. Zamesimo srednje mehko testo in nato še dolijemo margarino in testo gnetemo še 20 ali 30 minut. Čas gnetenja zmanjšamo, če uporabimo kuhinjski robot. Dobro zgneteno testo pokrijemo in pustimo vzhajati približno 1 uro in 1/2. recept za krofe
  5. Ko je testo vzhajano, ga damo na pomokan prt in ga potolčemo z valjarjem in ga nato enakomerno razvaljamo za pol prsta debelo. Polovico testa zaznamujemo z modelom, ga nadevamo z marelično marmelado, uporabimo lahko tudi termostabilno marmelado.
  6. Iz druge polovice testa izrežemo kolobarje, z njimi pokrijemo kolobarje nadevane z marmelado. Robove okrog testa stisnemo in izkrožimo krof. Krofe polagamo na pokrito desko dva prsta narazen. Pokrijemo jih in pustimo vzhajati 1/2 ure.
  7. Za cvrtje uporabimo olje, lahko pa tudi mešanico olja in masti. Ko se maščoba segreje, polagamo vanjo vzhajane krofe, tako, da je zgornja stran v olju. kako pravilno ocvremo krofe
  8. Krofi v posodi naj ne bodo preveč na tesno. Ko spodnja stran krofa zarumeni, jih previdno obrnemo. Ocvrte krofe iz olja pobiramo s penovko in jih odlagamo na na mrežo, da se odtečejo.

Hranilne vrednosti krofov

SestavinaKoličinaKalorije (kcal)Beljakovine (g)Maščobe (g)Ogljikovi hidrati (g)
Moka1 kg352011010730
Pecilni prašek1 zavitek (12 g)12003
Sol1 žlička (5 g)0000
Sladkor2 žlici (30 g)1200030
Vanilijev sladkor1 zavitek (8 g)32008
Rum3 žlice (45 ml)110006
Limonina lupinica1/2 žličke3001
Rumenjaki4 kos21612182
Kvas4 dag (40 g)54716
Rastopljena margarina5 dag (50 g)3600400
Toplo mleko7 dl350241236
Marelična marmelada100 g2470063
Olje za cvrtje1 l884009800
Sladkor v prahu50 g2000050
Skupaj153641531061935

Pustni krofi

  • kvasec (1 dl toplega mleka, žlica sladkorja, 4 dag kvasa, 2 žlici moke)
  • 10 dag surovega masla ali margarine
  • 5 dag sladkorja v prahu
  • 5 rumenjakov
  • 2 dl toplega mleka
  • 3 žlice ruma
  • 1/2 kg bele moke
  • sol
  1. V mleku raztopimo kvas, dodamo sladkor in moko, dobro premešamo in postavimo na toplo, da vzhaja. V skledi vmešamo surovo maslo s sladkorjem in rumenjaki, ko naraste, prilijemo mleko, rum in vzhajan kvasec. Vso zmes zlijemo v skledo, v katero smo dali moko s soljo. Zamesimo testo, ki ga vsak 1/2 ure ročno stepamo, ali pa ga stepemo s pomočjo robota. Ko je testo ravno pravo, ga potresemo z moko, pokrijemo s prtičem in damo na toplo, da vzhaja.
  2. Ko je testo vzhajano, ga stresemo na desko potreseno z moko in ga razvaljamo na mezinec debelo ali pa ga kar z rokami enakomerno zravnamo.
  3. Z večjim okroglim obodcem izrežemo polovico testa, na ostalo polovico testa na nadevamo v majhnih kupčkih marmelado. Te kupčke pokrijemo z izrezanimi krpami tako, da pritisnemo tisto stran k nadevu, ki je bila prej zgoraj. Krpice pritisnemo okrog in okrog ob kraju rahlo s prsti, da se testo sprime, izrežemo z nekoliko manjšim obodcem hlebčke, jih polagamo 2 prsta narazen na prtič potresen z moko in pokrijemo s toplim prtom. koliko časa vzhajamo krofe
  4. Odrezke testa spet zgnetemo in jih pustimo, da vzhajajo. Nato jih razvaljamo in spet izrežemo krofe. Medtem ko krofi vzhajajo, v kozici segrejemo za 2 prsta olja.
  5. Ko so krofi narasli in je olje dovolj vroče, jo postavimo na stran in v olje nadevamo krofe tako, da je zgornja stran najprej v vročem olju.

Tradicionalna pustna pojedina

Kako pravilno cvremo krofe?

  1. Ne smemo položiti preveč krofov naenkrat v olje, ker močno narastejo. Polno kozico pokrijemo in postavimo nazaj na ogenj in jo večkrat pretresemo. Ko krofi spodaj porumenijo, jih obrnemo in v nepokriti posodi ocvremo še na drugi strani. Pravilno vzhajan krof se potopi v olje le do polovice, zato nastane na obodu venček.
  2. Ocvrte krofe polagamo na cedilo, da se odtečejo. Ko se krofi odcedijo, jih položimo na krožnik in posujemo s sladkorjem v prahu.
  3. Krofe lahko pripravimo tudi tako, da testo razvaljamo za palec debelo in polnimo šele ocvrte krofe, tako da jih z brizgalko prebodemo nad venčkom in vbrizgamo marmelado.

Pisani pustni krofi

Pustne krofe lahko tudi praznično okrasimo, tako da jih oblijemo s čokoladnim, vanilijevom ali kakšnim drugom oblivom. Po vrhu lahko potresemo čokoladne ali barvne mrvice, ali pa naredimo razne vzorčke s topljeno čokolado.

Sestavine za pisane krofe:

  • 1 kocka svežega kvasa
  • 1 dcl mleka
  • 550 g bele moke 
  • 180 g kisle smetane
  • 60 g sladkorja
  • 35 g masla
  • 1 pecilni prašek
  • 3 žlice ruma
  • 5 rumenjakov
  • naribana pomarančna lupinica
  • 1 mala žlička soli
  • vanilijev koncentrat ( nekaj kapljic)

Recept po korakih ta pisane krofe

  1. Kocko svežega kvasa raztopimo v mlačnem mleku. Moko presejemo, primešamo pecilni prašek in prilijemo kvas raztopljen v mleku.
  2. Nad soparo postavimo lonec v katerem zmešamo rumenjake, sladkor in rum. Ko mešanico nad soparo naraste, jo zlijemo k moki in dodamo še vaniljev koncentrat, sol, naribano limonino lupinico in kislo smetano.
  3. Iz vseh sestavin zamesimo kvašeno testo, šele nato pri najnižji hitrosti dodajamo zmehčano maslo. Nato testo mesimo spet pri višji hitrosti toliko časa, da se vse sestavine povežejo med seboj. Ko dobimo gladko in svetleče testo, ga pokrijemo in pustimo vzhajati v toplem prostoru. 
  4. Ko je testo primerno vzhajano, ga pregnetemo, pustimo nekaj minut počivati in ga nato na pomokani površini razvaljamo na prst debelo.
  5. Iz testa izrežemno kroge z luknjo na sredini, takšne krofe imenujemo tudi ameriški krofi. Ostalo testo še enkrat pregnetemo, razvaljamo in izrežemo krofe, ali pa testo razdelimo na enakomerne dele in oblikujemo 70 ali 80 g težke kroglice.
  6. Oblikovane kroglice ali krofe položimo na pomokan prt, jih pokrijemo in pustimo še enkrat vzhajati.
  7. Ko so krofi vzhajani, jih ocvremo v vroči maščobi. Najprej jih cvremo pokrite tri minute na eni strani, nato posodo odkrijemo in krofe odkrite ocvremo še na drugi strani. 
  8. Ocvrte krofe s penovko poberemo iz maščobe in jih odložimo na papirnate sevetek, ki bodo vpile odvečno maščobio.
  9. Krofe napolnimo z vaniljevo kremo ali z domačo marmelado. 
  10. Za čokoladni preliv potrebujemo belo in temno čokolado. 50 g temne čokolade in 1 g kokosovega masla raztopimo nad soparo, dobro premešamo, da postane preliv rahlo tekoč. Enako naredimo z belo čokolado.
  11. Ko se krofi malo ohladijo, jih polovimo prelijemo s temnim čokoladnim prelivom, polovico pa z belim prelivom. Po vrhu krofe potresemo z čokoladnimi ali barvnimi sladkornimi mrvicami, lahko pa s stopljeno čokolado narišemo poljubne vzorčke. 

Kako pripravimo vaniljevo kremo in čokoladni preliv za pisane krofe?

Sestavine za vaniljevo kremo:

  • 1/2 l mleka
  • 3 rumenjaki
  • 1 vaniljev puding
  • 80 g sladkorja
  • 30 g masla
  • 1 beljak
  • 3 kapljice vaniljevega koncentrata
  • dodamo lahko tudi 50 g mletih lešnikov

Recept po korakih za vaniljevo kremo

  1. Dve žlici sladkorja zmešamo s pudingom v prahu, vmešamo 1 dcl mleka in rumenjake. 
  2. Ostalo mleko zavremo in vanj zakuhamo puding v prahu z rumenjaki. Ves čas mešamo in med kuhanjem dodamo maslo. 
  3. Kuhano kremo odstavimo z ognja in ohladimo. Beljak stepemo v čvrst sneg, preostali sladkor dodajamo postopoma. Na koncu vmešamo še vaniljev ekstrakt. Mešanico nato vmešamo v mlačen puding in vse skupaj do konca ohladimo. Po želji lahko dodamo v kremo tudi mlete lešnike.

Mogoče vas bodo zanimali podobni recepti, ki sem jih objavila na mojih partnerskih kuharskih blogih

Pustni krofi ki vedno uspejo

pustni krofi ki vedno uspejo

Katere so najpogostejše napake pri cvrtju krofov?

najpogostejše napake pri cvrtju krofov

Krofi z drožmi

krofi z drožmi

Trije recepti za najboljše ocvrte miške

ocvrte miške

Berlinski krofi z vaniljevo kremo

berlinski krofi z vaniljevo kremo

Recepti za flancate

flancati

Vse na enem mestu o krofih in flancatih

pustna pojedina krofi in flancati

Tradicionalne Slovenske pustne jedi

tradicionalne slovenske pustne jedi

Tradicionalne slovenske sladice

tradicionalne slovenske sladice

Show Buttons
Hide Buttons
Kosilo.si
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.