Kosilo.si

Ideje za kosilo

krofi

Krofi – kako pravilno cvremo krofe?

Krofi so najpogosteje na mizi v času Pusta, seveda pa jih lahko spečemo prav vsak dan in jih postrežemo kot sladico.  Kako spečemo odlične krofe? Gospodinje, ki so že dlje časa vešče peke krofov, nam vedo povedati veliko koristnih nasvetov. Predvsem moramo biti pozorni pri izbiri moke.

Za krofe izberemo najboljšo suho moko, mehko in ostro. Vse sestavine za peko krofov naj bodo tople. Pred pripravo ogrejemo tudi desko, kuhinje krpe in prostor, kjer bodo krofi vzhajali. Da bodo krofi lahki, naj bo testo nekoliko mehkejše kakor navadno kvašeno testo.

krofi
Krofi! Spekla: Mari Radej Za več receptov KLINI TU!

Kvašenemu testu, ki ga bomo cvrli, dodamo tudi pecilni prašek. Previdni bodimo tudi pri dodajanju ruma, saj ta naredi krofe težke. Olje za cvrtje ogrejemo na 170 stopinj C, saj lahko drugače krofe zažgemo, ali pa bodo surovi. V posodo, kjer bomo cvrli krofe, damo vsaj 2 cm olja. Če ga je preveč, se bodo krofi obračali, če pa bo olja premalo, se bodo dotikali dna in bodo potemneli. pripravila sem več receptov za cvrtje krofov, slike je prispevala Mari Radej, ki resnično speče najboljše krofe.

Priporočam ogled članka: Pust in pustni običaj v Sloveniji

Krofi – recept za cvrtje krofov

  • 1 kg moke
  • 1 pecilni prašek
  • 1 žlička soli
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • 3 žlice ruma
  • 1/2 žličke naribane limonine lupinice
  • 4 rumenjaki
  • 4 dag kvasa
  • 5 dag raztopljene margarine
  • 7 dl toplega mleka
  • marelična marmelada za nadev
  • olje za cvrtje
  • sladkor v prahu za posip

Moko s pecilnim praškom presejemo v večjo posodo, ob strani moki dodamo sol. Pripravimo kvasec, tako da kvas in žličko sladkorja raztopimo v treh žlicah mlačnega mleka. Posebej v drugi posodi spenimo rumenjake, sladkor in  vaniljev sladkor. Dodamo rum in naribano limonino lupinico, ter vse skupaj zalijemo s 4 dcl toplega mleka.

Mešanico zlijemo v jamico, ki smo jo naredili v moko. Z roko mešamo in med mešanjem dodamo še vzhajan kvas in mleko. Zamesimo srednje mehko testo in nato še dolijemo margarino in testo gnetemo še 20 ali 30 minut. Čas gnetenja zmanjšamo, če uporabimo kuhinjski robot. Dobro zgneteno testo pokrijemo in pustimo vzhajati približno 1 uro in 1/2.

Ko je testo vzhajano, ga damo na pomokan prt in ga potolčemo z valjarjem in ga nato enakomerno razvaljamo za pol prsta debelo. Polovico testa zaznamujemo z modelom, ga nadevamo z marelično marmelado, uporabimo lahko tudi termostabilno marmelado. Iz druge polovice testa izrežemo kolobarje, z njimi pokrijemo kolobarje nadevane z marmelado. Robove okrog testa stisnemo in izkrožimo krof. Krofe polagamo na pokrito desko dva prsta narazen. Pokrijemo jih in pustimo vzhajati 1/2 ure. 

Za cvrtje uporabimo olje, lahko pa tudi mešanico olja in masti. Ko se maščoba segreje, polagamo vanjo vzhajane krofe, tako, da je zgornja stran v olju. Krofi v posodi naj ne bodo preveč na tesno. Ko spodnja stran krofa zarumeni, jih previdno obrnemo. Ocvrte krofe iz olja pobiramo s penovko in jih odlagamo na na mrežo, da se odtečejo.

Pustni krofi

  • kvasec (1 dl toplega mleka, žlica sladkorja, 4 dag kvasa, 2 žlici moke)
  • 10 dag surovega masla ali margarine
  • 5 dag sladkorja v prahu
  • 5 rumenjakov
  • 2 dl toplega mleka
  • 3 žlice ruma
  • 1/2 kg bele moke
  • sol

V mleku raztopimo kvas, dodamo sladkor in moko, dobro premešamo in postavimo na toplo, da vzhaja. V skledi vmešamo surovo maslo s sladkorjem in rumenjaki, ko naraste, prilijemo mleko, rum in vzhajan kvasec. Vso zmes zlijemo v skledo, v katero smo dali moko s soljo. Zamesimo testo, ki ga vsak 1/2 ure ročno stepamo, ali pa ga stepemo s pomočjo robota. Ko je testo ravno pravo, ga potresemo z moko, pokrijemo s prtičem in damo na toplo, da vzhaja.

Ko je testo vzhajano, ga stresemo na desko potreseno z moko in ga razvaljamo na mezinec debelo ali pa ga kar z rokami enakomerno zravnamo. Z večjim okroglim obodcem izrežemo polovico testa, na ostalo polovico testa na nadevamo v majhnih kupčkih marmelado. Te kupčke pokrijemo z izrezanimi krpami tako, da pritisnemo tisto stran k nadevu, ki je bila prej zgoraj. Krpice pritisnemo okrog in okrog ob kraju rahlo s prsti, da se testo sprime, izrežemo z nekoliko manjšim obodcem hlebčke, jih polagamo 2 prsta narazen na prtič potresen z moko in pokrijemo s toplim prtom.

Odrezke testa spet zgnetemo in jih pustimo, da vzhajajo. Nato jih razvaljamo in spet izrežemo krofe. Medtem ko krofi vzhajajo, v kozici segrejemo za 2 prsta olja. Ko so krofi narasli in je olje dovolj vroče, jo postavimo na stran in v olje nadevamo krofe tako, da je zgornja stran najprej v vročem olju.

Kako pravilno cvremo krofe?

Ne smemo položiti preveč krofov naenkrat v olje, ker močno narastejo. Polno kozico pokrijemo in postavimo nazaj na ogenj in jo večkrat pretresemo. Ko krofi spodaj porumenijo, jih obrnemo in v nepokriti posodi ocvremo še na drugi strani. Pravilno vzhajan krof se potopi v olje le do polovice, zato nastane na obodu venček.

Ocvrte krofe polagamo na cedilo, da se odtečejo. Ko se krofi odcedijo, jih položimo na krožnik in posujemo s sladkorjem v prahu.

Krofe lahko pripravimo tudi tako, da testo razvaljamo za palec debelo in polnimo šele ocvrte krofe, tako da jih z brizgalko prebodemo nad venčkom in vbrizgamo marmelado. 

Show Buttons
Hide Buttons