Krompirjeve priloge in prikuhe

Krompirjeve priloge in prikuhe postrežemo k glavni jedi, poleg običajno dodamo še solato. Priloge in prikuhe iz krompirja so še vedno izredno priljubljene, čeprav jih pogosto nadomestijo zelenjavne priloge ali priloge iz riža. S krompirjem resnično lahko pripravimo odlične jedi, najbolj poznana sta seveda pire krompir in pražen krompir. 

V Slovenski in Evropski kuhinji je krompir pogosto na mizi. Kot prilogo ga pripravljamo na različne načine; kuhamo, pražimo in cvremo, pogosto ga dodajamo k raznim sestavljenim jedem ali ga dajemo v nadev. Okusne in kvalitetne priloge so le iz sveže pripravljenega krompirja. Če kuhan krompir dolgo stoji, lahko postane trd in dobi postan okus.

Z nepravilnim kuhanjem krompirju odvzamemo hranilno vrednost in mu odvzamemo del učinkovin, zaradi katerih ga prištevamo med prvovrstna živila. Krompir namreč vsebuje izredno pomembne beljakovine, rudninske snovi in vitamin C. Večino teh snovi zavržemo, če krompir predebelo lupimo, ter če že olupljenega in narezanega pustimo dlje časa stati v vodi.

krompirjeve priloge in prikuhe
Pražen krompir se odlično poda k pečenki! TUKAJ KLIKNI za več receptov!

Krompirjeve priloge in prikuhe

Ste tudi vi med tistimi, ki najraje k mesu postrežete pire krompir ali pražen krompir? Res imamo ti dve krompirjevi prilogi najraje, a zakaj ne bi poskusili kaj novega?

Odlična priloga k mesnim jedem so krompirjevi svaljki, blitva s krompirjem, krompirjevi štruklji in še mnoge druge okusne priloge. Sprehodila sem se po starih kuharskih knjigah in preverila, kaj so že naši predniki ponudili kot prilogo k mesnim jedem.

Pražen krompir

Pražen krompir je okusna priloga, ki se najbolj poda k raznim mesnim jedem, nepogrešljiv je pri pečenki ali zrezkih. Čeprav sem na začetku napisala, da bom poiskala druge krompirjeve priloge, bom vseeno najprej napisala recept za dober “tenstan” krompir. 

Recept za pražen krompir:

  • 1 kg krompirja
  • 5 dag svinjske masti
  • 1 čebula
  • sol

Krompir operemo in celega kuhamo približno pol ure. Nato ga odcedimo in še vročega olupimo, ter tanko narežemo. V ponvi segrejemo svinjsko mast in svetlo rumeno popražimo drobno sesekljano čebulo.

Dodamo narezan krompir, osolimo in temeljito premešamo. Nato krompir z lopatico pritisnemo ob dno ponve. Počasi pražimo in večkrat premešamo.

Najbolj okusen je sveže pražen krompir, če je potrebno ga osvežimo tako, da prilijemo zajemalko juhe in še nekaj časa pražimo.

Najboljši pire krompir

Pire krompir je ravno tako klasična krompirjeva priloga, ki se pogosto znajde na naših mizah. Kako pripravimo resnično odličen pire krompir? Poglejmo recept!

Recept za pire krompir:

  • 60 dag krompirja
  • sol
  • 4 dag masla
  • 1 dl mleka

Krompir operemo, olupimo in skuhamo v slanem kropu. Ko je kuhan, ga odcedimo, dodamo maslo, toplo mleko in temeljito zmečkamo, ter takoj postrežemo.

To je preprost recept za pire krompir, a kako naredimo, da bo kremast in brez grudic? Skrivnost je v razmerju masla in krompirja, ter tudi v tem, kako bomo krompir pretlačili. Pire krompir brez grudic bomo dobili, če ga pretlačimo s pasirnikom za krompir.

Maslo dodamo v razmerju ena proti dva, kar pomeni, da bi morali dodati kar 500 g masla na 1 kg krompirja. V praksi se to skoraj ne uporablja, večinoma se na 1 kg krompirja doda 250 g masla. Če želimo resnično dober pire, ga moramo dvakrat pretlačiti.

Pomembno je tudi to, da dodajamo hladno maslo in pri tem ves čas mešamo, šele na koncu dodamo toplo mleko in pire še enkrat pretlačimo skozi zelo gosto cedilo. Tako pripravljen krompir takoj ponudimo!

Recept za dušen krompir

Dušen krompir je preprosta priloga, ki je hitra in enostavna za pripravo:

  • 1 kg krompirja
  • 3 žlice masti
  • sol
  • sesekljan drobnjak

Krompir olupimo, narežemo na listke, operemo, odcedimo in osušimo na kuhinjski krpi. V ponvi segrejemo svinjsko mast, dodamo narezan krompir, solimo in pokrijemo.

Ko krompir od dna rahlo zarumeni, ga z lopatico v plasteh obrnemo in pokritega dušimo na zmernem ognju. Po približno 20 minutah je krompir gotov, preden ga postrežemo, ga posujemo s sesekljanim drobnjakom.

Krompir v oblicah s sirom

Krompir v oblicah s sirom in slanino je izredno okusna priloga, ki se prilega k raznim mesnim jedem.

  • 1 kg krompirja
  • 8 dag naribanega sira
  • 8 dag slanine

Skuhamo cel krompir, ga še vročega olupimo in razpolovimo. Polovice kuhanega krompirja položimo v pogreto skledo in potresemo z naribanim sirom.

Slanino narežemo na kocke in ocvremo toliko da postekleni in z njo zabelimo krompir. Razbeljena slanina stopi sir in to da jedi posebno dober okus.

Krompir s peteršiljem in jajci

Krompir s peteršiljem je lahko priloga, postrežemo pa ga lahko tudi kot samostojno jed, saj je izredno nasiten.

Recept za krompir s peteršiljem:

  • 60 dag krompirja
  • 4 dag masla
  • sol
  • 3 vejice svežega peteršilja
  • 3 jajca
  • 2 žlici kisle smetane
  • poper

Krompir operemo in celega skuhamo do mehkega. Kuhanega olupimo in narežemo na tanke lističe. V ponvi segrejemo maslo, dodamo narezan krompir in posolimo.

Dobro premešamo, dodamo sesekljan peteršilj, ponovno premešamo in oblijemo s stepenimi, rahlo osoljenimi jajci. Pustimo da jajca na šibkem ognju zakrknejo, dodamo poper in pokapljamo s kislo smetano.

Jedi ne mešamo več, ampak takoj postrežemo.

Ocvrt krompir

Preprosta, okusna in manj poznana priloga. Narezan krompir enostavno spaniramo in ocvremo!

Recept za ocvrt krompir:

  • 6 krompirjev
  • sol
  • moka
  • 2 jajci
  • drobtine
  • olje za cvrtje

Krompir operemo, olupimo in narežemo na debele rezance. Narezan krompir operemo, osolimo in ga odcedimo na cedilniku.

Krompir še dodatno osušimo s prtičkom in ga nato najprej povaljamo v moki, razžvrkljanih jajcih in nazadnje v drobtinah.

Paniran krompir takoj ocvremo v vročem olju ali masti, ko porumeni, ga s penovko poberemo iz olja. Odlagamo ga na cedilo ali prtiček, da se odteče odvečna maščoba.

Ocvrt krompir takoj ponudimo!

Krompirjev hren

Hren običajno postavimo na mizo samo v času Velikonočnih praznikov, a ni potrebno da je tako. Krompirjev hren je okusna priloga, ki jo lahko pripravimo v vseh letnih časih.

Recept za krompirjev hren:

  • 2 olupljena in kuhana krompirja
  • 2 žlici olja
  • kis
  • 2 žlici naribanega hrena
  • žlička čebule
  • žlička drobno sesekljanega peteršilja
  • sol

Krompir skuhamo, olupimo in pretlačimo. Dodamo olje in s kisom namočen nariban hren, sesekljano čebulo in peteršilj.

Po okusu razredčimo z vodo in kisom, po potrebi dosolimo. Takoj postrežemo!