Pašta – TOP recepti za pripravo testenin

Pašta je sopomenka in najpogosteje uporabljen izraz za testenine. V mnogih krajih po Sloveniji verjetno ne rečejo da bodo za kosilo testenine, pač pa rečejo, da bodo skuhali pašto. Pripravimo jo lahko po mnogih različnih receptih, na voljo imamo tudi pestro izbiro različnih testenin.

Testenine lahko kupimo že pripravljene, najpogosteje pripravimo špagete z različnimi omakami. Tudi omake lahko kupimo že pripravljene, čeprav je seveda najboljši doma pripravljen ragu za testenine. Med jedmi na žlico je najbolj poznana mineštra s testeninami in seveda vsem poznana pašta fižol.

Testenine lahko naredimo tudi sami, najpogosteje se lotimo priprave domačih tankih ali širokih rezancev. Industrijsko pripravljene testenine so običajno pripravljene iz bele moke in brez dodatka jajc. Ko se sami lotimo izdelave testenin, običajno dodamo jajca, navadno belo moko pa pogosto nadomestimo z ostro moko ali pšeničnim zdrobom.

pašta
Špageti s paradižnikovo omako

Pašta – 10 TOP receptov za pripravo testenin

Beseda pašta je narečna beseda, ki izhaja iz italijanske besede pasta. Z besedo pasta v Italiji označujejo vse testenine, tako sušene kot kuhane. Beseda pasta izhaja antične Grčije, izraz je pomenil kašo iz ječmena, iz katere so pripravljali prve testenine.

Ko omenimo pašto, potem je zelo blizu izraz paštašuta. Pašta so testenine, paštašuta pa so jedi, ki jih skuhamo iz testenin. Izraz paštašuta prihaja iz italijanske besede pastasciutta. Italijani imajo za pripravo pašte tri izraze, pasta asciutta pomeni, da testenine skuhamo in serviramo z omako, pasta in brodo pa pomeni, da smo testenine pripravili v juhi ali enolončnici. Pasta al forno pa nam pove, da bomo testenine pripravili v pečici, na primer lazanjo.

Pašta fižol

Pašta fižol je kultna jed, ki jo poznajo vsi Slovenci, čeprav mogoče jedem s testeninami ne rečejo pašta, pač pa mogoče samo makaroni ali špageti. Kako skuhamo najboljši pašta fižol? Kateri je pravi recept za pašta fižol? Veliko vprašanj za tako preprosto jed, a odgovor je preprost!

Pašta fižol je legendarna mineštra in kot pri vsaki mineštri, se tudi pri tej jedi običajno ne držimo strogo recepta. V jed seveda spadata fižol in testenine, po želji lahko dodamo slanino, šunko, panceto ali celo klobaso. Jed lahko pripravimo tudi brez mesa, ali dodamo več različne zelenjave.

Recept za pašta fižol:

  • 150 g suhega fižola
  • 150 g drobnih testenin (makaronov, polžkov ali rezancev)
  • 100 g slanine
  • 1 čebula
  • 1 korenček
  • 1 strok česna
  • svež peteršilj
  • sveži listi zelene
  • 2 žlici olivnega olja
  • sol in poper

Slanino, čebulo, česen, korenček, zeleno in peteršilj drobno sesekljamo in premešamo. Iz sestavin dobimo mastno maso, ki jo položimo v ponev in jo na nizkem ognju raztopimo. Prilijemo 1 liter in pol vode, ko zavre dodamo namočen fižol.

Zavremo, zmanjšamo ogenj in počasi kuhamo dve uri. Ko je fižol kuhan, ga polovico pretlačimo in vrnemo v ponev. Dodamo testenine, premešamo in skuhamo. Ko je mineštra že kuhana, jo po okusu solimo, popramo in prilijemo dve žlici olivnega olja.

Juho še toplo postrežemo.

Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena iz testenin, ki jih prelijemo z bešamelom ali paradižnikovo omako, ter spečemo v pečici. Danes bomo pripravili klasične pečene testenine s cevastimi testeninami, mesno omako in pečene v pečici. Klasične pečene testenine so pri Italijanih pogosto na mizi kot predjed pri nedeljskem kosilu. 

Recept za pečene testenine:

  • 1/2 kg cevastih testenin
  • sol
  • 600 ml paradižnikove mezge
  • 1 čebula
  • 3 žlice olivnega olja
  • 65 g moke
  • muškatni orešček

Sestavine za ragu:

  • 100 ml rdečega vina
  • 400 g mletega govejega mesa
  • 1 korenček
  • sol in poper

Sestavine za bešamel omako:

  • 1/2 l mleka
  • 60 g masla
  • 4 žlice naribanega parmezana
  • sol po okusu

Za pripravo pečenih testenin najprej pripravimo bešamel, ki mora biti zelo gost. Najprej v ponvi posebej počasi segrevamo mleko. V drugi posodi počasi segrejemo maslo, dodamo moko in mešamo na nizkem ognju. Mešanico nato poparimo z vročim mlekom in močno mešamo, da se ne naredijo grudice. Posolimo, premešamo, odstavimo z ognja in dodamo muškatni orešček. Ponovno postavimo na ogenj in počasi kuhamo, da se omaka zgosti.

Lotimo se priprave raguja za testenine. V ponvi segrejemo olivno olje, dodamo drobno sesekljano čebulo,ter očiščen in na majhne koščke narezan korenček. Premešamo in pražimo na nizek ognju, nato dodamo mleto meso in ga dobro prepražimo. Prilijemo rdeče vino, zavremo in počakamo, da vino izhlapi. Dodamo paradižnikovo mezgo in počasi kuhamo 40 minut.

V večjem loncu zavremo vodo in damo kuhat testenine, odstavimo jih dve minuti preden bi bile kuhane al dente, saj jih bomo še pekli v pečici. Testenine odcedimo, dodamo ragu in bešamel, ter vse skupaj dobro premešamo. Dodamo polovico naribanega parmezana in spet premešamo. Pekač dobro namastimo in vanj položimo testenine z omako, čez nasujemo preostali nariban sir.

Pečico segrejemo na 180 stopinj C in pečemo toliko časa, da se jed po vrhu zapeče. Ko so testenine pečene, jih vzamemo iz pečice, jih pustimo nekaj minut počivati in jih nato postrežemo.

Veganske pečene testenine

Veganske pečene testenine bomo pripravili brez mesa, z veganskim bešamelom, sejtanskim ragujem in rastlinskim sirom. Namesto mesne omake, bomo pripravilo okusno omako na osnovi seitana in jo obogatili z lečo, grahom in zelišči.

Če želimo bolj zapečeno skorjico, potem jed po vrhu potresemo z drobtinami. Jed ponudimo kot predjed pri nedeljskem kosilu. 

Recept za veganske pečene testenine:

  • 400 g poljubnih kratkih testenin
  • 200 g leče
  • 200 g veganske mocarele
  • 1 l zelenjavnega bešamela
  • 200 g zamrznjenega graha
  • 1 korenček
  • malo zelene
  • sol

Sestavine za seitan ragu:

  • 250 g seitana
  • 1 čebula
  • 150 g paradižnikove mezge
  • 2 žlici olivnega olja

Najprej pripravimo zelenjavi bešamel in ga odstavimo z ognja. Lotimo se priprave veganskega raguja. Zelenjavo očistimo in drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo žlico olivnega olja, dodamo drobno sesekljano zelenjavi in jo nekaj minut pražimo.

Seitan narežemo na drobne koščke, nato ga sesekljamo in dodamo k zelenjavi. Premešamo in vse skupaj še nekaj minut pražimo. Dodamo paradižnikovo mezgo in med mešanjem kuhamo 5 minut. Dodamo kuhano lečo, premešamo in nekaj minut pražimo. Grah blaširamo v rahlo slani vodi, ga odcedimo in dodamo v ponev. Vse skupaj dobro premešamo in kuhamo še 5 minut, nato odstavimo z ognja.

V jed primešamo veganski bešamel, nekaj ga prihranimo za kasneje. Testenine skuhamo al dente v vodi, v kateri smo kuhali grah. Kuhane testenine odcedimo in stresemo v večjo posodo. Čez testenine prelijemo vegasnki ragu, dodamo sol in poper, ter dobro premešamo.

Vegansko mocarelo narežemo na kocke in jo polovico stresemo v posodo s testeninami, polovico mocarele prihranimo. Testenine stresemo v pekač in jih pokapljamo z olivnim oljem, dodamo preostali bešamel in mocarelo.

Pečico segrejemo na 190 stopinj C, pašto pečemo 25 minut, preden jo postrežemo, jed pustimo nekaj minut počivati.

Ragu omaka za testenine

pašta

Špageti z napolitansko paradižnikovo omako

špageti z napolitansko omako

Testenine z radičem in mehkim sirom

Testenine z radičem

Kako pripravimo testenine za lazanjo?

lazanja

Vegetarijanske omake za pašto

vegetarijanska omaka za špagete

Pesto iz bazilike za pašto

pesto iz bazilike za pašto

Vir: Pašta: