Kosilo.si

Ideje za kosilo

pašta

Pašta – TOP recepti za pripravo testenin

Pašta je sopomenka in najpogosteje uporabljen izraz za testenine. V mnogih krajih po Sloveniji verjetno ne rečejo da bodo za kosilo testenine, pač pa rečejo, da bodo skuhali pašto. Pripravimo jo lahko po mnogih različnih receptih, na voljo imamo tudi pestro izbiro različnih testenin.

Testenine lahko kupimo že pripravljene, najpogosteje pripravimo špagete z različnimi omakami. Tudi omake lahko kupimo že pripravljene, čeprav je seveda najboljši doma pripravljen ragu za testenine. Med jedmi na žlico je najbolj poznana mineštra s testeninami in seveda vsem poznana pašta fižol.

Testenine lahko naredimo tudi sami, najpogosteje se lotimo priprave domačih tankih ali širokih rezancev. Industrijsko pripravljene testenine so običajno pripravljene iz bele moke in brez dodatka jajc. Ko se sami lotimo izdelave testenin, običajno dodamo jajca, navadno belo moko pa pogosto nadomestimo z ostro moko ali pšeničnim zdrobom.

pašta
Špageti s paradižnikovo omako

Pašta – 10 TOP receptov za pripravo testenin

Beseda pašta je narečna beseda, ki izhaja iz italijanske besede pasta. Z besedo pasta v Italiji označujejo vse testenine, tako sušene kot kuhane. Beseda pasta izhaja antične Grčije, izraz je pomenil kašo iz ječmena, iz katere so pripravljali prve testenine.

Ko omenimo pašto, potem je zelo blizu izraz paštašuta. Pašta so testenine, paštašuta pa so jedi, ki jih skuhamo iz testenin. Izraz paštašuta prihaja iz italijanske besede pastasciutta. Italijani imajo za pripravo pašte tri izraze, pasta asciutta pomeni, da testenine skuhamo in serviramo z omako, pasta in brodo pa pomeni, da smo testenine pripravili v juhi ali enolončnici. Pasta al forno pa nam pove, da bomo testenine pripravili v pečici, na primer lazanjo.

Pašta fižol

pašta fižol

Pašta fižol je kultna jed, ki jo poznajo vsi Slovenci, čeprav mogoče jedem s testeninami ne rečejo pašta, pač pa mogoče samo makaroni ali špageti. Kako skuhamo najboljši pašta fižol? Kateri je pravi recept za pašta fižol? Veliko vprašanj za tako preprosto jed, a odgovor je preprost!

Pašta fižol je legendarna mineštra in kot pri vsaki mineštri, se tudi pri tej jedi običajno ne držimo strogo recepta. V jed seveda spadata fižol in testenine, po želji lahko dodamo slanino, šunko, panceto ali celo klobaso. Jed lahko pripravimo tudi brez mesa, ali dodamo več različne zelenjave.

Recept za pašta fižol:

  • 150 g suhega fižola
  • 150 g drobnih testenin (makaronov, polžkov ali rezancev)
  • 100 g slanine
  • 1 čebula
  • 1 korenček
  • 1 strok česna
  • svež peteršilj
  • sveži listi zelene
  • 2 žlici olivnega olja
  • sol in poper

Slanino, čebulo, česen, korenček, zeleno in peteršilj drobno sesekljamo in premešamo. Iz sestavin dobimo mastno maso, ki jo položimo v ponev in jo na nizkem ognju raztopimo. Prilijemo 1 liter in pol vode, ko zavre dodamo namočen fižol.

Zavremo, zmanjšamo ogenj in počasi kuhamo dve uri. Ko je fižol kuhan, ga polovico pretlačimo in vrnemo v ponev. Dodamo testenine, premešamo in skuhamo. Ko je mineštra že kuhana, jo po okusu solimo, popramo in prilijemo dve žlici olivnega olja. Juho še toplo postrežemo. Podroben recept za pašta fižol poglej TUKAJ!

Makaronflajš – makaronovo meso

Makaronflajš je preprosta jed z makaroni in mesom, najpogosteje uporabimo na kocke narezano svinjsko meso, ki pa ga lahko nadomestimo s kakšnim drugim mesom. Ime “makaronflajš” izhaja iz kombinacije besed “makaroni” in “fleisch” (nemška beseda za meso), kar odraža vpliv germanske kuhinje na slovensko prehrano.

Sestavine za makaronflajš

  • 1/2 kg svinjskega mesa
  • 50 g svinjske masti
  • 200 g čebule
  • 1 strok česna
  • sol in poper
  • čista juha za zalivanje
  • ščepec majarona
  • 1 žlička rdeče mlete paprike
  • 3 paradižniki
  • sveže sesekljan peteršilj
  • malo muškatnega oreščka
  • kisla smetana
  • 1/2 kg makaronov

Recept po korakih za makaronflajš

  1. Svinjsko meso narežemo na enakomerne koščke. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, paradižnike olupimo in narežemo na drobne koščke. 
  2. V večji ponvi segrejemo žlico svinjske masti in popražimo drobno sesekljano čebulo. Dodamo strt česen, na koščke narezano meso in potresemo s sladko papriko.
  3. Nato dodamo narezane paradižnike, solimo, popramo in nekaj minut počasi dušimo.
  4. Ko je meso na pol mehko, prilijemo malo čiste goveje juhe in dodamo malo muškatnega oreščka. 
  5. Pustimo da omaka malo povre, nato dodamo malo sveže sesekljanega peteršilja in dve žlici kisle smetane.
  6. Makarone po navodilih skuhamo v slani vodi, jih odcedimo in oplaknemo z vročo vodo.
  7. Odcejene makarone stresemo k omaki, premešamo in takoj porazdelimo na porcije. Preden jed postrežemo, jo potresemo z naribanim parmezanom. 

Pasta al forno – pečene testenine v pečici

testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena iz testenin, ki jih prelijemo z bešamelom ali paradižnikovo omako, ter spečemo v pečici. Danes bomo pripravili klasične pečene testenine s cevastimi testeninami, mesno omako in pečene v pečici. Klasične pečene testenine so pri Italijanih pogosto na mizi kot predjed pri nedeljskem kosilu. 

Recept za pečene testenine:

  • 1/2 kg cevastih testenin
  • sol
  • 600 ml paradižnikove mezge
  • 1 čebula
  • 3 žlice olivnega olja
  • 65 g moke
  • muškatni orešček

Sestavine za ragu:

  • 100 ml rdečega vina
  • 400 g mletega govejega mesa
  • 1 korenček
  • sol in poper

Sestavine za bešamel omako:

  • 1/2 l mleka
  • 60 g masla
  • 4 žlice naribanega parmezana
  • sol po okusu

Za pripravo pečenih testenin najprej pripravimo bešamel, ki mora biti zelo gost. Najprej v ponvi posebej počasi segrevamo mleko. V drugi posodi počasi segrejemo maslo, dodamo moko in mešamo na nizkem ognju. Mešanico nato poparimo z vročim mlekom in močno mešamo, da se ne naredijo grudice. Posolimo, premešamo, odstavimo z ognja in dodamo muškatni orešček. Ponovno postavimo na ogenj in počasi kuhamo, da se omaka zgosti.

Lotimo se priprave raguja za testenine. V ponvi segrejemo olivno olje, dodamo drobno sesekljano čebulo,ter očiščen in na majhne koščke narezan korenček. Premešamo in pražimo na nizek ognju, nato dodamo mleto meso in ga dobro prepražimo. Prilijemo rdeče vino, zavremo in počakamo, da vino izhlapi. Dodamo paradižnikovo mezgo in počasi kuhamo 40 minut.

V večjem loncu zavremo vodo in damo kuhat testenine, odstavimo jih dve minuti preden bi bile kuhane al dente, saj jih bomo še pekli v pečici. Testenine odcedimo, dodamo ragu in bešamel, ter vse skupaj dobro premešamo. Dodamo polovico naribanega parmezana in spet premešamo. Pekač dobro namastimo in vanj položimo testenine z omako, čez nasujemo preostali nariban sir.

Pečico segrejemo na 180 stopinj C in pečemo toliko časa, da se jed po vrhu zapeče. Ko so testenine pečene, jih vzamemo iz pečice, jih pustimo nekaj minut počivati in jih nato postrežemo.

Veganske pečene testenine

Veganske pečene testenine bomo pripravili brez mesa, z veganskim bešamelom, sejtanskim ragujem in rastlinskim sirom. Namesto mesne omake, bomo pripravilo okusno omako na osnovi seitana in jo obogatili z lečo, grahom in zelišči.

Če želimo bolj zapečeno skorjico, potem jed po vrhu potresemo z drobtinami. Jed ponudimo kot predjed pri nedeljskem kosilu. 

Recept za veganske pečene testenine:

  • 400 g poljubnih kratkih testenin
  • 200 g leče
  • 200 g veganske mocarele
  • 1 l zelenjavnega bešamela
  • 200 g zamrznjenega graha
  • 1 korenček
  • malo zelene
  • sol

Sestavine za seitan ragu:

  • 250 g seitana
  • 1 čebula
  • 150 g paradižnikove mezge
  • 2 žlici olivnega olja

Najprej pripravimo zelenjavi bešamel in ga odstavimo z ognja. Lotimo se priprave veganskega raguja. Zelenjavo očistimo in drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo žlico olivnega olja, dodamo drobno sesekljano zelenjavi in jo nekaj minut pražimo.

Seitan narežemo na drobne koščke, nato ga sesekljamo in dodamo k zelenjavi. Premešamo in vse skupaj še nekaj minut pražimo. Dodamo paradižnikovo mezgo in med mešanjem kuhamo 5 minut. Dodamo kuhano lečo, premešamo in nekaj minut pražimo. Grah blaširamo v rahlo slani vodi, ga odcedimo in dodamo v ponev. Vse skupaj dobro premešamo in kuhamo še 5 minut, nato odstavimo z ognja.

V jed primešamo veganski bešamel, nekaj ga prihranimo za kasneje. Testenine skuhamo al dente v vodi, v kateri smo kuhali grah. Kuhane testenine odcedimo in stresemo v večjo posodo. Čez testenine prelijemo vegasnki ragu, dodamo sol in poper, ter dobro premešamo.

Vegansko mocarelo narežemo na kocke in jo polovico stresemo v posodo s testeninami, polovico mocarele prihranimo. Testenine stresemo v pekač in jih pokapljamo z olivnim oljem, dodamo preostali bešamel in mocarelo.

Pečico segrejemo na 190 stopinj C, pašto pečemo 25 minut, preden jo postrežemo, jed pustimo nekaj minut počivati.

Priporočam ogled podobnih receptov za pripravo testenin

Ragu omaka za testenine

pašta

Špageti z napolitansko paradižnikovo omako

špageti z napolitansko omako

Testenine z radičem in mehkim sirom

Testenine z radičem

Kako pripravimo testenine za lazanjo?

lazanja

Vegetarijanske omake za pašto

vegetarijanska omaka za špagete

Pesto iz bazilike za pašto

pesto iz bazilike za pašto

Nasveti in najpogostejša vprašanja o kuhanju testenin

  1. Koliko časa kuhamo domače testenine? Ko kupimo že pripravljene testenine, imamo na ovitku navodila proizvajalca, koliko časa kuhamo določene testenine. Kadar pa testenine pripravimo sami, je čas kuhanja odvisen od debeline testa, od oblike in tudi kakovosti testenin. Testenine iz najtanjšega testa občičjani kuhamo 5 minut, testenine iz debelješega testa pa kuhamo od 7 do 10 minut.
  2. Kako pravilno kuhamo testenine? Za testenine zavremo vodo v večjem loncu, za 10 dag testenin potrebujemo približno 1 liter vode. Preden stresemo testenine v vodo, mora ta močno vreti. Ko voda znova zavre, temperaturo nekoliko znižamo in med kuhanjem večkrat premešamo. Sol dodamo šele takrat, ko voda zavre.
  3. Kako preprečimo, da bi se testenine med kuhanjem sprijele? V vodo za kuhanje testenin damo žlico olivnega olja in testenine se ne bodo sprijele. Ko kuhano pašto odstavimo z ognja, zlijemo v vrelo vodo kozarček mrzle vode, da zaustavimo kuhanje. Testenin nikoli ne kuhamo vnaprej, ker se preveč zmehčajo in izgubijo okus.
  4. Ali lahko vodo, v kateri smo kuhali testenine še kako uporabimo? Ko kuhane testeine odcedimo, lahko nekja vode prihranimo in jo uporabimo za zalivanje omake za testenine.
  5. Kako pravilno skuhamo testenine al dente? Al dente pomeni, da so testenine dovoelj kuhane, a so še vedno čvrste na ugriz. Če želimo testenine kuhane al dente, jih kuhamo kakšno minuto manj kot je navedeno v navodilih proizvajalca. Pri testeninah, ki smo jih naredili sami, pa jih moramo med kuhanjem poskusiti in sčasoma bomo ugotovili, koliko časa jih moramo kuhati.

    Najpogostejša vprašanja o kuhanju pašte (testenin)

    Vprašanje Odgovor
    1. Koliko vode potrebujem za kuhanje testenin? Približno 1 liter vode na 100 g testenin, da se skuhajo enakomerno.
    2. Ali moram vodo soliti? Da, vodo posolite (približno 1 žlička soli na liter vode), ko zavre.
    3. Kdaj dodam testenine v vodo? Ko voda zavre in začne močno brbotati.
    4. Koliko časa kuham testenine? Po navodilih na embalaži (običajno 8–12 minut) ali dokler niso “al dente”.
    5. Ali moram testenine splakniti po kuhanju? Ne, razen če jih boste uporabili za hladno solato – škrob pomaga omaki prijeti.
    6. Ali naj dodam olje v vodo? Ne, olje ni potrebno; raje testenine po kuhanju dobro premešajte.
    7. Kako preprečim, da se testenine sprimejo? Mešajte jih prvih nekaj minut kuhanja in uporabite dovolj vode.
    8. Ali lahko testenine skuham vnaprej? Da, kuhane testenine shranite v hladilniku in jih pred uporabo pogrejte.
    9. Kako ohranim testenine tople? Kuhane testenine pokrijte s pokrovko ali jih prelijte z malo olja in pustite na toplem.
    10. Kakšna je prava razmerja testenin in omake? Približno 100 g testenin na 150–200 ml omake za uravnotežen okus.
    11. Kako pripravim popolne “al dente” testenine? Kuhajte testenine 1–2 minuti manj, kot piše na embalaži, in jih poskusite.
    12. Kako shranim ostanke testenin? Shrani jih v zaprt posodi v hladilniku do 3 dni, z malo olja, da se ne sprimejo.
    13. Ali lahko testenine zamrznem? Da, kuhane testenine brez omake lahko zamrznete do 2 meseca.
    14. Kakšne testenine izbrati za posamezno omako? Tanke omake za špagete, goste za penne ali fusille, mesne omake za široke testenine.
    15. Kako preverim, ali so testenine sveže? Sveže testenine imajo elastično teksturo in prijeten vonj po moki.

 

Vir: Pašta:

  • Cookist.it; pasta al forno
  • Makaronovo meso; Stanko Grafenauer; Kuhinja naše družine

Nasveti za kuhanje testenin:

Show Buttons
Hide Buttons