Postrv v pečici je okusna ribja jed, pripravimo jo lahko s krompirjem in zelenjavo. Običajno postrv v pečici zapečemo, da je lepo hrustljava. A pri pečenju v pečici, se lahko zgodi, da se riba izsuši in čeprav je na videz lepo zapečena, je meso pusto. Če želimo, da bo riba znotraj mehka in sočna, na zunaj pa hrustljavo zapečena, jo lahko spečemo v foliji ali v vrečki za pečenje.
Kadar postrvi zavijemo v folijo, se izredno lepo speče. Vendar se lahko zgodi, da bo sok ali morebitna zelenjava padla iz folije. To preprečimo z vrečko za pečenje, kjer se riba duši v lastnem soku in v soku zelenjave, ki jo dodamo. Riba se ne izsuši, pač pa ostane sočna, če pa želimo hrustljavo, proti koncu pečenja vrečko odpremo in povišamo temperaturo pečice. Pečeno postrv s krompirjem v pečici lahko ponudimo kot okusno nedeljsko kosilo, kadar imamo goste, ki ne uživajo mesa.
Postrv v pečici – kako spečemo postrv s krompirjem v vrečki za pečenje?
Postrv v pečici je izredno okusna, obogatimo jo lahko tako, da jo spečemo s krompirjem ali zelenjavo. Danes bomo postrvi spekli z začinjenim krompirjem, dodali bomo tudi nekaj žlic belega vina. Vse skupaj bomo položili v vrečko za pečenje, zaprli in spekli v pečici.
Recept za postrv v pečici:
- 2 postrvi
- 1/2 kg krompirja
- 1 limona
- 8 strokov česna
- olivno olje
- sol
- 5 žlic belega vina
- drobno sesekljan peteršilj
Postrvi lahko kupimo že očiščene in jih pred pečenjem dobro osušimo in začinimo. Postrvi najprej natremo s soljo. V vsako ribo damo rezino limone in prerezan strok česna. Nekaj česna olupimo, stremo, zmešamo z drobno sesekljanim peteršiljem in olivnim oljem. Dobro premešamo, dodamo malo soli in mešanico prav tako dodamo v notranjost ribe. Začinjene ribe prelijemo z malo olivnega olja in jih nekaj časa mariniramo.
Krompir olupimo, narežemo na krhlje in na pol skuhamo. Krompir nato odcedimo in začinimo z mešanico za krompir. Namesto posebne mešanice za peko krompirja, ga lahko začinimo s soljo, timijanom in majaronom. Začinjen krompir položimo v vrečko za pečenje, na vrh položimo postrvi, prilijemo nekaj žlic belega vina in vrečko zapremo. Preden vrečko položimo v ogreto pečico, jo z šivanko nekajkrat prebodemo.
Pečico ogrejemo na 200 stopinj C. Vrečko z ribami in krompirjem preložimo na pekač in potisnemo v pečico. Ribe pečemo najprej približno 25 minut. V tem času se riba duši v lastnem soku, ki se pomeša z belim vinom in okusom začinjenega krompirja. Po 25 minutah vrečko prerežemo, temperaturo zvišamo na 220 stopinj C in še približno 10 minut pečemo, da se postrvi hrustljavo zapečejo.
Ko so postrvi lepo zapečene, jih preložimo na pladenj in jih obložimo s pečenim krompirjem. Dodamo nekaj rezin limone, ter strt česen, pomešan s sesekljanim peteršiljem, soljo in olivnim oljem. Takoj postrežemo z kozarcem dobrega belega vina.
Pečena postrv
Pečena postrv s krompirjem je okusna ribja jed, danes jo bomo pripravili v pečici. Pečemo lahko cele postrvi, ali pa jih narežemo na rezine. Postrežemo jo s krompirjem, ki ga narežemo na tanke rezine in spečemo skupaj z ribo.
Recept za pečeno postrv:
- 1 postrv (težka približno 80 g)
- maslo
- 4 veliki krompirji
- sol in poper
- 3 žlice olivnega olja
- 3 šopki peteršilja
- 2 lovorova lista
- nastrgana lupina ene limone
Postrv lahko pečemo celo, ali pa jo narežemo na tanke rezine. Danes bomo postrv pripravili malo drugače. Oprano in osušeno ribo razrežemo na rezine. Pekač namažemo z maslom in ga obložimo s plastjo tankih surovih krompirjevih rezin. Krompir malo posolimo, popramo in pokapljamo z olivnih oljem.
Na rezine krompirja položimo kose ribe drugega ob drugega in potresemo s sesekljanim peteršiljem. Čez posujemo nastrgano limonino lupinico, dodamo lovorov list, solimo in popramo. Vse skupaj polijemo z dvema žlicama olivnega olja in položimo v pekač, ki smo ga namastili z maslom. Pečico ogrejemo na 200 stopinj C, ribo s krompirjem pečemo približno 40 minut.
Kuhana postrv
Kuhana postrv je manj poznana ribja jed, a izredno okusna in hranljiva. Danes bomo pripravili kuhano ribo z čebulo in nekaj žlicami kisa.
Recept za kuhano postrv:
- 1 kg postrvi
- 1 l slane vode
- 3 žlice vinskega kisa
- 1 čebula
- 4 zrna popra
- 3 žlice olivnega olja
- poper
- lovorov list
- limona narezana na krhlje
Postrvi temeljito očistimo, sluzasto površino zdrgnemo z grobo soljo. Odstranimo drobovje in ribe položimo v slan krop, ki smo mu dodali tri žlice kisa. Dodamo še čebulo, ki jo prerežemo na pol, poprova zrna in lovorov list. Zavremo, znižamo temperaturo in počasi kuhamo 10 minut.
Ko je postrv kuhana, jo previdno položimo na krožnik, rahlo popopramo in prelijemo z olivnim oljem. Okrasimo z krhlji limone in takoj postrežemo.
Viri; Postrv v pečici:
- Slovenska kuharica; Kuhana postrv
- Kuhinja naše družine, Stanko Grafenauer; pečena postrv