Recepti z gobami – najboljše jedi s svežimi in posušenimi gobami

Recepti z gobami – ali veste kako pripravimo jurčke z jajci in pohane marele? Ti dve jedi sta namreč najpogosteje na jedilniku, kadar naberemo sveže gobe. Slovenci smo strastni gobarji in čeprav v naših gozdovih raste res veliko užitnih gob, večina med nami pozna samo peščico.

Seveda je med nami veliko gobarjev, ki poznajo veliko različnih gob, vendar če gobe ne poznamo, jo raje pustimo v gozdu. Katere gobe največ nabiramo Slovenci? Seveda vse vrste užitnih gobanov, lisičke, dežnikarice ali marele, štorovke, sivke, golobice in še katera bi se našla.

recepti z gobami
Jurčki in lisičke z jajci

Najboljši recepti z gobami

Poznamo res veliko receptov z gobami, danes se bom posvetila receptov s tistimi, ki jih tudi sama najbolj poznam in jih tudi nabiram. Užitni gobani, lisičke, dežnikarice in štorovke. Kaj lahko pripravimo iz gob? Ko naberemo sveže jurčke ali lisičke, se seveda najbolj prileže gobova juha, jurčki z jajci, pohane marele ali gobova rižota.

Poleg teh klasičnih in najbolj poznanih gobjih jedi, pa lahko pripravimo tudi manj poznane in bolj zahtevne jedi. Kadar je gob veliko, jih spravimo tudi za zimo. Lahko jih posušimo, zamrznemo ali vložimo v kis ali olje. Z njimi kasneje pripravimo jedi podobno kot s svežimi gobami.

Gobje jedi so težko prebavljive, zato jih običajno postrežemo kot prilogo, jurčke z jajci ali gobovo rižoto, pa lahko postrežemo tudi kot glavno jed. 

Jurček, jesenski goban ali smrekovec

Jurček, jesenski goban ali smrekovec, je užitna, odlična in vsestranska goba. Jurčka spoznamo po vlažnem in lepljivem klobučku, ki je včasih tudi temno rjav.

Kadar ima jurček temno rjav klobuk, ga nekateri zamenjajo za ajdovčka ali črnega gobana, Boletus aereus,  ki pa ni nikoli masten ali lepljiv, pač pa ima žametasto, poprhnjeno površino klobuka. Za pravilno določitev ni pomembna barva, temveč površina klobuka in druge podrobnosti.

Med gobami z belo trosovnico nekateri avtorji razlikujejo več različkov ali pa celo novih vrst, ki pa se razlikujejo kvečjemu po barvi, rastišču in po nepomembnih malenkostih, ne pa po okusu. Tak je tudi rumeni različek jesenskega gobana, Boletus edulis var. clavipes, ki raste pod smrekami, poleg rumene barve na klobuku pa ima bolj betičast bet. Preden pripravimo jurčke, se vedno prepričajmo, da smo res nabrali užitne jurčke, saj je lahko zamenjava s strupenimi gobami tudi smrtno nevarna.

Jurčki z jajci

Jurčki z jajci so odlična jed, najbolje tekne, kadar naberemo sveže jurčke in jih takoj pripravimo.

  • 2 ali 3 jurčke
  • 1 čebula
  • 3 stroke česna
  • šopek svežega peteršilja
  • sol in poper
  • 2 žlici olja
  • 4 jajca

Gobe očistimo in narežemo na tanke lističe. Čebulo očistimo in drobno sesekljamo, prav tako drobno sesekljamo svež peteršilj. Česen olupimo in stremo. V ponvi segrejemo olje in najprej popražimo čebulo. Nato dodamo narezane gobe in jih nekaj časa pražimo.

Gobe bodo najprej spustile nekaj vode, zato jih pražimo toliko časa, da voda izpari. Dodamo strt česen in sesekljan peteršilj, solimo in po želji popramo. Pražene gobe umaknemo na stran ponve in dodamo razžvrkljana jajca.

Ko jajca zakrknejo jih zamešamo z gobami, če je potrebno dodamo še sol in poper, premešamo in takoj postrežemo.

Pohane marele- panirane dežnikarice

  • 3 ali 4 dežnikarice
  • moka
  • 2 jajca
  • drobtine
  • sol
  • olje za cvrtje

panirane dežnikarice

Dežnikarice ali marele očistimo, odstranimo bete in jih narežemo. Pripravimo moko, jajca in drobtine, ter marele paniramo. V ponvi segrejemo olje in panirane marele ocvremo.

Cvremo jih približno 3 minute in jih nato obrnemo. Ocvrte dežnikarice odlagamo na prtiček, ki bo popivnal odvečno olje. Pohane marele takoj ponudimo!

pohane marele

Gobova juha s krompirjem

Za gobovo juho uporabimo jurčke ali lisičke, lahko pa tudi kakšne druge gobe. V današnjem receptu bomo uporabili jurčke in lisičke. 

  • 30 dag jurčkov in lisičk
  • 3 krompirje
  • 3 žlice olja
  • 1 čebula
  • 1 žlica ostre moke
  • 1, 5 l vroče vode
  • sol in poper
  • svež peteršilj
  • 1/2 dl kisle smetane

Gobe očistimo in narežemo na tanke lističe. Zvrnemo jih na cedilo in poparimo z vrelo vodo. Krompir olupimo in narežemo na majhne kocke. V ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo drobno sesekljano čebulo. Nato dodamo narezane gobe, malo pomešamo in takoj dodamo narezan krompir.

Premešamo in pražimo toliko časa, da voda, ki so jo spustile gobe, popolnoma izpari. Nato gobe in krompir zalijemo z vročo vodo. Solimo in kuhamo do mehkega. Moko v skodelici zmešamo s kislo smetano v enotno zmes in med mešanjem zlijemo v juho. Juho še enkrat prevremo, preden jo ponudimo, jo potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Namesto zgostitve z moko in kislo smetano, lahko popražene gobe in krompir poprašimo z moko, premešamo in takoj zalijemo s kropom. V tem primeru v juho dodamo kanček kisa. 

Rižota z jurčki

Med recepti z gobami, je rižota izredno priljubljena. Gobovo rižoto lahko pripravimo tudi z lisičkami ali kakšnimi drugimi gobami.

  • 2 žlici masti
  • 1/2 žlice čebule
  • 1/2 žlice peteršilja
  • 10 dag jurčkov
  • 1/2 l riža
  • 1 1/2 l jušne osnove

Gobe očistimo in narežemo. Čebulo očistimo in drobno sesekljamo. Na masti zarumenimo drobno sesekljano čebulo, dodamo sesekljan peteršilj in na kocke ali večje lističe narezane jurčke. Ko voda, ki jo spustijo gobe izpari, dodamo opran in odcejen riž.

Ko se tudi riž osuši, zalijemo z vrelo jušno osnovo ali slanim kropom. Premešamo in ko jed zavre, znižamo temperaturo in rižoto počasi kuhamo. Riž se mora zmehčati, a še vedno ostati v zrnih, za kar se mora kuhati najmanj pol ure.

Tekočino za rižoto odmerimo trikrat toliko kot je riža. Riž zalijemo šele, ko je popolnoma osušen in postane prosojen. Gobovo rižoto lahko postrežemo kot prilogo ali kot samostojno jed, zraven postrežemo zeleno solato.

Vloženi jurčki

Vloženi jurčki so odlična poslastica, ponudimo jih lahko k raznim narezkom ali namesto solate. Za vlaganje izberemo samo zdrave in čvrste gobe, jaz najraje vlagam ajdovčke ali črne gobane. Običajno jurčke vlagamo v mešanico kisa in vode v razmerju 1:3, vendar lahko sami prilagodim, kako kisle jurčke želimo. V mnogih receptih v mešanico kisa dodajo tudi žličko sladkorja.

Recept za vlaganje jurčkov:

  • sveže nabrani jurčki
  • sol
  • lovorov list (po želji)
  • cela zrna črnega popra
  • 1/2 l kisa za vlaganje
  • 1,5 l vode
  • voda za prekuhavanje jurčkov

vloženi jurčki

Jurčke očistimo in obrišemo z malo vlažno krpo. Manjše gobe pustimo cele, večje  narežemo na večje kose. V večjem loncu zavremo vodo in jo malo osolimo. Ko voda zavre, dodamo narezane jurčke in kuhamo 2 minuti.

Jurčke nato odcedimo in jih zvrnemo v vrelo mešanico kisa in vode, ki smo ji dodali nekaj zrn celega črnega popra. Kuhamo jih slabo minuto, nato jih s penovko poberemo iz mešanice in jih zložimo v čiste kozarce. Gobe prelijemo v vrelo mešanico kisa in vode, dodamo nekaj zrn popra in lovorov list.

Poper in lovor nista nujno potrebna, vloženi jurčki bodo ravno tako dobri. Kozarce dobro zapremo in jih pokrite počasi ohladimo.

Kako sušimo gobe?

Gobe, posebej lepe in zdrave jurčke lahko tudi posušimo. Sušimo jih lahko na več načinov; v pečici, na mreži nad pečjo, v sončnem prostoru, ali če imamo možnost v električnem bio sušilniku. Gobe pred sušenjem očistimo, odstranimo črvive in nagnite dele. Gob ne peremo, pač pa jih očiščene samo narežemo na približno pol cm debele rezine. Narezane gobe položimo na karton, papir ali na posebno mrežo, ki je vpeta v lesen okvir.

Gobe se odlično posušijo na krušni peči ali nad kaminom. Ko jih lahko prelomimo, so dovolj suhe. Kadar jih sušimo v pečici, temperaturo najprej nastavimo na 40 stopinj C, nato jo povišamo do največ 70 stopinj C.

Gobe narežemo na rezine, na pekač ali pladenj položimo papir za peko in nanj zložimo narezane gobe. Sušimo jih eno uro, nato jih obrnemo in sušimo še toliko časa, da so popolnoma suhe. Posušene gobe hranimo s steklenem kozarcu.

sušenje gob
Posušeni jurčki

Kako uporabljamo posušene gobe za kuhanje?

Posušene gobe uporabljamo tako kot sveže, samo da jih prej rehidriramo. Pred uporabo jih preprosto namočimo v vrelo vodo in jih namakamo 20 minut.

Nato gobe nežno stisnemo z vilicami in odcedimo, vodo prihranimo, saj jo lahko porabimo za zalivanje omake in za izboljšanje okusa juhe ali gobove rižote.