Enostaven recept za beli kruh

posted in: Aktualno, Recepti za kruh | 0

Enostaven recept za beli kruh! Puhast in dišeč beli kruh lahko spečemo tudi sami doma. Mnogi, ki niso preveč vešči peke, se pogosto ne lotijo peke kruha, ker se bojijo, da kruh ne bo uspel. Kakor pri vseh receptih, seveda potrebujemo tudi pri peki kruha nekaj vaje in spretnosti.

enostaven recept za beli kruh

Pripravila sem nekaj receptov za peko enostavnega belega kruha, ki bo naš dom napolnil z vonjem sveže pečenega kruha. Za peko kruha potrebujemo moko, kvas in tekočino, lahko vodo ali mleko. V današnjem članku se bomo posvetili res preprostim receptom iz mešane pšenične moke, kasneje pa bomo poskusili tudi z mešanico druge moke in raznih dodatkov. 

Enostaven recept za beli kruh

Pri peki kruha se moramo držati določenih pravil. Za vzhajanje kruha potrebujemo kvas. Kvas vsebuje glivice kvasovke, ki se ob toploti in vlagi namnožijo in sprožijo, da se testo dviga in postane bolj rahlo. Za razvoj kvasovk potrebujemo vodo ali mleko in temperaturo okoli 35 stopinj C.

Če nam testo ne vzhaja, je lahko razlog tudi neprimerna temperatura tekočine. Če dodamo prevroče mleko ali vodo, lahko uničimo kvaskovke, prav tako pa se ne množijo, če je voda samo mlačna ali celo mrzla. 

Recept za beli kruh:

 • 1 kg pšenične bele moke
 • 1 žlička soli
 • 4 dag kvasa
 • 1/2 žličke sladkorja
 • 7,5 dl toplega mleka
 • 1 dl toplega olja
 • 10 dag masla

Moko presejemo v večjo posodo, ob strani dodamo žličko soli. V nekaj žlicah toplega mleka raztopimo kvas in polovico žlice sladkorja, ter zlijemo v jamico, ki smo jo naredili v moko. Po kvasu posipamo malo moke in počakamo, da vzhaja. Ko se naredi kvasec, prilivamo mleko in zamesimo mehkejše testo. 

Prilijemo toplo olje in raztopljeno maslo, ter testo dobro pregnetemo. Pokrijemo in postavimo na toplo mesto, da testo vzhaja, pustimo približno 1 uro in pol. Ko je testo vzhajano, ga še malo pregnetemo in položimo v posodo, ki jo malo potresemo z moko, Površino testa rahlo pomokamo in pokrijemo s prtičem, pustimo vzhajati najmanj eno uro. 

Ko je testo vzhajano, ga obrnemo na namaščen pekač. Hlebec po vrhu zarežemo z nožem in postavimo v pečico, ki jo prej ogrejemo na 200 stopinj C. Ko dobi kruh po 15 minutah lepo rjavo barvo, temperaturo nekoliko znižamo in pečemo še približno 45 minut. Ko je kruh pečen, ga preložimo na desko in pokrijemo s prtičem. Če želimo lepo skorjo, pečen kruh takoj namažemo z oljem. Ko je kruh ohlajen ga razrežemo, ponudimo ga zraven zelenjavne enolončnice ali k govejemu golažu. 

Domače francoske štručke

Dišeče, sveže in hrustljave bele francoske štručke, ki jih lahko spečemo sami doma. Tudi bele francoske štručke lahko spečemo po enostavnem receptu, držati se moramo seveda nekaj pravil. Kako pečemo kruh?

Vzhajano testo damo vedno v vročo, vnaprej ogreto pečico, po približno 15 minutah pa temperaturo znižamo. S tem preprečimo da se kruh po vrhu ne preveč zapeče, v sredini pa mogoče ostane celo surov. Če želimo mehkejšo skorjo, damo v pečico lonček z vodo, za hrustljavo skorjo, pa pečemo brez dodatne vodne pare.

Recept za francoske bele štruce:

 • 75 dag bele moke tip 500
 • 1 žlička soli
 • 1/2 žličke sladkorja
 • 3 dag kvasa
 • 8 dag margarine ali olja
 • 1/2 l toplega mleka
 • 1 jajce za premaz

Moko presejemo v večjo posodo, ob strani dodamo sol. V nekaj žlicah toplega mleka raztopimo kvas, dodamo polovico žličke sladkorja in vse skupaj zlijemo v jamico sredi moke.

Čez kvas posujemo malo moke in pustimo vzhajati. Ko se kvas dvigne, počasi prilivamo mleko in najprej zamesimo srednje mehko testo. Prilijemo raztopljeno maslo in testo gnetemo 10 minut. Pokrijemo in pustimo vzhajati eno uro in pol. 

francoske bele štručke
Francoske bele štručke

Ko je testo vzhajano, ga preložimo na pomokan prt, ga rahlo potresemo z moko, potolčemo z valjarjem in razvaljamo v daljši širok pas. Zvijemo ga v 5 cm debele zvitke, ki jih prenesemo na namaščen ali s peki papirjem obložen pekač. Pokrijemo s prtičem in pustimo vzhajati 40 minut. Štručke nato namažemo z razžvrkljanim jajcem in po vrhu večkrat zarežemo z ostrim nožem.

Pečico ogrejemo na 200 stopinj C. Pekač postavimo v pečico in štruce pečemo kratek čas pri tej temperaturi, da zarumenijo, nato temperaturo znižamo na 70 stopinj C. Francoske štručke pečemo približno 40 minut. Ko so pečene, jih preložimo na desko in pokrijemo s prtičkom, ko so ohlajene jih zavijemo v papir ali takoj razrežemo in ponudimo. 

Kruh pečen v keramični posodi s pokrovom

S pečenjem kruha v posodi s pokrovom ustvarimo podobne pogoje, kot so pri peki kruha v krušni peči. Uporabimo lahko različne posode s pokrovom, jaz sem uporabila keramično posodo s steklenim pokrovom. Ker nisem imela svežega kvasa, sem uporabila suhi kvas. V testo sem dodala tudi nekaj žličk kisle smetane.

Recept za kruh v keramični posodi:

 • 1/2 kg bele moke
 • 2,5 dl mlačne vode
 • 1 zavitek suhega kvasa
 • 2 žlički soli
 • 1 žlička sladkorja
 • 2 žlici olja
 • 4 žličke kisle smetane

Moko presejemo v posodo, dodamo suhi kvas in sladkor. Ob strani dodamo sol, v sredini moke naredimo jamico. Zmešamo mlačno vodo, olje in kislo smetano, ter mešanico zlijemo v jamico. S pomočjo kuhinjskega robota zamesimo testo, ga oblikujemo v hlebček, malo naoljimo, pokrijemo in pustimo vzhajati približno 1 uro.

Malo preden je testo vzhajano, pečico ogrejemo na 240 stopinj C in vanjo položimo posodo s pokrovom. Ko je testo vzhajano, ga še enkrat pregnetemo, oblikujemo v hlebček in položimo na peko papir. Hlebček pokrijemo in pusti o vzhajati še približno 10 minut. 

Ogreto posodo previdno vzamemo iz pečice in in vanjo s pomočjo peki papirja preložimo vzhajan hlebček. V testo zarežemo poljuben vzorček, premažemo s toplo vodo, pokrijemo in postavimo v pečico. Kruh najprej pečemo v pokriti posodi pri 230 stopinjah C približno 20 minut, nato posodo odkrijemo, temperaturo znižamo 190 stopinj C in pečemo še od 20 do 30 minut. Ko je kruh pečen, ga zvrnemo iz posode in počasi ohladimo. 

Sveže pečen kruh se odlično poda k enolončnicam, ni boljšega kot svež kruh in krožnik govejega golaža

Viri; Enostaven recept za beli kruh:

 • Slovenska kuharica; Recept za kruh