Recept za jagodni džem

Jagodni džem je podoben marmeladi, samo da so v džemu še celi koščki jagod. Džeme pripravljamo podobno kot marmelade, vendar običajno dodamo manj sladkorja. Za pripravo izberemo sveže, zrele in zdrave jagode. Če so jagode preveč zrele in že čisto temne, bo džem preveč tekoč.

Količino sladkorja lahko spreminjamo, pogosto uporabimo razmerje 1:1, vendar bo dovolj, če za 2 kg jagod uporabimo samo 1 kg želirnega sladkorja. Džem lahko pripravimo tudi z navadnim sladkorjem ali celo brez sladkorja. Dodali bomo tudi limonin sok, ki ohrani lepo barvo jagod, izboljša okus in pomaga pri želiranju.

Odlična ideja za ozimnico!

jagodni džem
Recept za jagodni džem

Recept za jagodni džem po korakih

Sestavine za jagodni džem:

 • 2 kg zrelih vrtnih jagod
 • 1 kg želirnega sladkorja
 • sok 1 limone
 1. Izberemo zrele in zdrave vrtne jagode, jih operemo in odstranimo peclje. Večje jagode razrežemo na štiri dele, manjše samo razpolovimo.
 2. Narezane jagode stresemo v večji lonec, napolnimo ga samo do polovice. Dodamo 1 kg želirnega sladkorja, premešamo in pustimo 2 uri, da se jagode prepojijo s sladkorjem.

  kako skuhamo najboljši jagodni džem
  Jagode narežemo, dodamo 1 kg želirnega sladkorja in pustimo dve uri, da se jagode prepojijo s sladkorjem. Dodamo limonin sok, zavremo in kuhamo 5 minut. Pene, ki se naredijo povrhu odstranimo.
 3. Od te količine jagod bomo dobili približno štiri pol litrske kozarce džema. Kozarčke skrbno operemo in osušimo, ter jih postavimo na dobro navlaženo krpo.
 4. Ko se jagode dobro prepojijo s sladkorjem jih še enkrat premešamo in postavimo na ogenj. Zavremo, dodamo limonin sok in na močnem ognju kuhamo 5 minut. Zmes občasno premešamo. V džemu morajo ostati celi koščki jagod.
 5. Ko se bo džem kuhal, se bodo na vrhu naredile pene, ki jih s penovko skrbno odstranimo. Po 5 minutah kuhanja naredimo želirni preizkus. Žličko džema damo na mrzel krožnik. Če se po krajšem ohlajevanju strdi in se okrog ne nabira voda, lahko z džemom napolnimo kozarce.
 6. Vreli džem z zajemalko stresemo v kozarce, pazimo da ne pokapljamo roba kozarca, če se to zgodi, ga skrbno obrišemo, saj bomo imeli drugače težave pri odpiranju kozarca.
 7.  Kozarce skrbno zapremo, postavimo na glavo in pustimo da se počasi ohladijo in ustvarijo vakum. nato jih spet postavimo pokonci. Jagodni džem hranimo v hladnem in temnem prostoru.
Jagodni džem z želirnim sladkorjem
Preden narezane jagode zavremo, jih potresemo z želirnim sladkorjem in pustimo 2 uri.

Kaj moramo vedeti o pripravi jagodnega džema?

 1. Zakaj je jagodni džem preveč tekoč? Če je jagodni džem preveč tekoč, je lahko več razlogov. Verjetno smo dodali premalo sladkorja, kar seveda lahko rešimo tako, da dodamo še malo sladkorja, pektin v prahu ali malo želirnega sredstva. Razlog je lahko tudi to, da so bile jagode preveč vodene in so zato imeli premalo svojega pektina.
 2. Kako preprečimo, da bi sladkor v džemu kristaliziral? Ko natresemo sladkor na jagode, moramo vse skupaj pustiti nekaj ur, da se sladkor raztopi in se jagode prepojijo z njim. Kristalizacijo sladkorja preprečimo tudi tako, da dodamo limonin sok.
 3. Zakaj džem ni sladek? Pogosto so vrtne jagode precej kisle, zato je tudi džem lahko bolj kisel. V tem primeru dodamo več sladkorja.
 4. Ali lahko za pripravo džema uporabimo tudi zamrznjene jagode? Džem lahko pripravimo tudi iz zamrznjenih jagod, saj vsak pač nima možnosti, da bi gojil svoje jagode.
 5. Za kaj lahko uporabimo jagodni džem? Jagodni džem lahko dodamo v sadne napitke, v jogurt ali pa ga dodamo kosmičem.  Namažemo ga na palačinke, uporabimo za pripravo biskvitnega peciva ali jagodne rolade ali ga dodamo na sladoled.

Recept za jagodni džem; filmček