Jedi iz mletega mesa in krompirja

posted in: Aktualno, Glavne jedi | 0

Jedi iz mletega mesa in krompirja so odlične jedi, ki jih lahko postrežemo kot samostojno jed ali kot prilogo. Krompir in mleto meso se odlično ujemata. Najbolj poznane jedi s kombinacijo mletega mesa in krompirja so krompirjeva musaka, pastirska pita in razne druge zloženke.

V današnjem prispevku bom podrobno opisala recept za pastirsko pito, ter na kratko povzela recepte za druge jedi, ki jih pripravljamo s krompirjem in mletim mesom. 

Jedi iz mletega mesa in krompirja
Pastirska pita

Jedi iz mletega mesa in krompirja

Večinoma jedi iz mletega mesa in krompirja pripravljamo v pečici, na primer kot zloženke, kot je krompirjeva musaka ali pastirska pita. Iz mletega mesa in krompirja lahko ustvarimo odlične jedi. Osnova vsake jedi z mletim mesom, je pravilna izbira in priprava mletega mesa.

Jedi lahko obogatimo z začimbami ali zelenjavo, okus lahko izboljšamo s kančkom balzamičnega kisa ali kozarčka vina. Pri pripravi mletega mesa seveda skoraj vedno uporabimo paradižnikovo omako ali mezgo, če pripravimo domačo, bodo jedi še toliko boljše.

Pastirska pita

Pastirska pita je tradicionalna angleška jed, ki je nastala iz ideje, kako porabiti ostane mletega mesa in krompirja. Prvi recept za pastirsko pito izhaja iz 18.stoletja, ko je bil pire krompir pogosto na jedilniku delavskega razreda. Sprva je je ta jed veljala za skromno, a s sčasoma se je recept razširil širom po svetu.

Osnova za pripravo pastirske pite so mleto meso, pire krompir, potrebujemo še nariban korenček, česen, čebulo, paradižnikovo mezgo in začimbe. Današnji recept je bolj po moje, saj sem za pripravo uporabila sestavine, ki sem jih imela trenutno pri roki.

Sestavine za pastirsko pito:

 • 5 krompirjev
 • 1/2 kg mletega mesa (goveje ali mešanica govejega in svinjskega mesa)
 • 2 korenčka
 • 3 žlice olivnega olja
 • sol in poper
 • timijan
 • maslo in malo mleka za pire krompir
 • 1 jajce
 • 1 čebula
 • 2 stroka česna
 • nariban sir
 • paradižnikova mezga ali omaka
 • 1 lonček jušne osnove in malo vina

Recept za pastirsko pito po korakih

 1. Krompir olupimo, narežemo na kocke in pristavimo na ogenj. Malo solimo in kuhamo približno 20 minut.
 2. Čebulo olupimo drobno sesekljamo ali naribamo, česen olupimo in stremo, korenček ostrgamo in naribamo.
 3. V večji ponvi segrejemo olivno olje in najprej popražimo čebulo. Nato dodamo mleto meso, premešamo in nekaj minut pražimo. Dodamo strt česen in nariban korenček. Premešamo, dodamo paradižnikov mezgo in prilijemo jušno osnovo in malo vina.

  recept za pastirsko pito
  Na olivnem olju prepražimo čebulo, dodamo mleto meso, nariban korenček, paradižnikovo mezgo, česen in začimbe. Premešamo, prilijemo jušno osnovo in vino, pokrijemo in dušimo 20 minut.
 4. V originalnem receptu dodamo tudi worcestersko omako, vendar jo bomo v današnjem receptu izpustili. Vse skupaj solimo, popramo in dodamo nekaj lističev svežega timijana.
 5. Pokrijemo in počasi dušimo 20 minut.
 6. Medtem odcedimo krompir, dodamo maslo in malo mleka, ter vse skupaj pretlačimo v pire krompir. Dodamo še celo jajce in nariban sir, premešamo in po okusu še solimo.

  pire krompir za pastirsko pito
  Krompir olupimo, narežemo in skuhamo v slani vodi. Ko je kuhan, ga odcedimo, dodamo maslo, mleko, jajce in nariban sir. Vse skupaj pretlačimo v pire krompir.
 7. V keramično posodo najprej stresemo pripravljeni mleto meso in čez položimo pripravljen pire krompir.

  kako pripravimo pastirsko pito
  V keramično posodo najprej stresemo pripravljeno meso mleto meso in čez položimo pire krompir. Posodo postavimo v pečico ogreto na 200 stopinj C in pečemo 25 minut, da krompir po vrhu malo porjavi.
 8. Posodo postavimo v pečico, ki jo ogrejemo na 200 stopinj C.
 9. Pastirsko pito pečemo 25 minut, da se po vrhu lepo zapeče. Takoj postrežemo.

Krompirjeva musaka

musaka s krompirjem

Mleto meso s pire krompirjem – Pastelon de Papa

Mleto meso s pire krompirjem

Recept za klasično grško musako

recept za klasični musako

Krompirjeva musaka z jurčki in lisičkami

musaka z jurčki in lisičkami

Krompirjev zavitek z mletim mesom in špinačo

Mleto meso v krompirjevih košaricah

mleto meso v krompirjevih košaricah

Video – pastirska pita