Kako pripravimo najboljše špinačne svaljke ali njoke?

posted in: Aktualno, Brezmesne jedi | 0

Kako pripravimo najboljše špinačne svaljke ali njoke? Špinačni svaljki so bolj zeleno – zdrava različica krompirjevih svaljkov. Za pripravo bomo uporabili sesekljano blanširano špinačo.

V današnjem receptu ne bomo uporabili krompirja, pač pa bomo maso za svaljke pripravili iz blanširane, drobno sesekljane špinače in bešamel omake. Svaljke bomo nato povaljali najprej v razžvrkljanih jajcih in nato v drobtinah, ter jih ocvrli v vročem olju.

kako pripravimo najboljše špinačne svaljke ali njoke
Kako pripravimo najboljše špinačne svaljke ali njoke?

Kako pripravimo najboljše špinačne svaljke ali njoke?

Sestavine za špinačne njoke:

 • 1 kg sveže špinače
 • 8 dag masla
 • 5 dag moke
 • 2 dcl mleka
 • 2 jajci
 • olje za cvrenje
 • krušne drobtine
 • muškatni orešček
 • sol in poper
 • nastrgan parmezan

Recept za špinačne svaljek po korakih

 1. Špinačo operemo in jo 5 minut kuhamo v majhni količini slane vode.
 2. Ko je špinača kuhana, jo odcedimo, iztisnemo odvečno tekočino in jo drobno sesekljamo.
 3. V večji ponvi segrejemo 5 dag masla, dodamo sesekljano špinačo in nekaj minut počasi dušimo. Nato špinačo rahlo osolimo in odstavimo z ognja.
 4. Iz preostalega mleka in 3 dag moke pripravimo bešamel omako, ves čas vztrajno mešamo, da se ne naredijo grudice. Nato med mešanjem počasi prilivamo toplo mleko, začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.
 5. Bešamel omako nekaj minut počasi kuhamo, da postane gosta. Primešamo dušeno špinačo, premešamo in stresemo v večjo posodo. Počakamo, da se mešanica ohladi.
 6. Roke rahlo potresemo z moko in iz mase oblikujemo ovalne svaljke.
 7. Dva jajca razžvrkljamo na krožniku, v drug krožnik stresemo krušne drobtine. V ponvi segrejemo olje za cvrenje.
 8. Oblikovane svaljke najprej povaljamo v razžvrkljanih jajcih, nato v drobtinah in jih ocvremo v zelo vročem olju. V ponev položimo naenkrat manjšo količino svaljkov, tako da se med sabo se dotikajo. Če bomo dali v ponev naenkrat preveč svaljkov, bodo znižali temperaturo olja in svaljki se bomo med peko napili olja.
 9. Ocvrte svaljke odlagamo na papirnate brisače, špinačne njoke postrežemo kot prilogo k mesnim jedem, lahko pa tudi kot brezmesno kosilo. 
 10. Preden špinačne svaljke postrežemo, jih potresemo z nastrganim parmezanom in okrasimo z listki špinače.

Nasveti in ideje za pripravo najboljših špinačnih svaljkov

 1. Ali ne marate jesti ocvrte hrane? Če ne želite jesti ocvrte hrane, potem lahko jed naredite bolj zdravo tako, da svaljke spečete v pečici. Pečico predhodno ogrejemo na 200 stopinj C. Svaljke položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko in jih pečemo približno 20 minut, da postanejo hrustljavo zapečeni.
 2. Ali lahko za pripravo jedi uporabimo zamrznejo špinačo? Seveda, špinačo odtalimo in dobro odcedimo, da odstranimo odvečno tekočino.
 3. Ali lahko k svaljkom postrežem tudi kakšno omako ali preliv? K špinačnim svaljkom se poda jogurtova omaka z zelišči ali preprosta paradižnikova omaka.
 4. Ali lahko v maso dodam tudi kakšno drugo zelenjavo razen špinače? Če želimo jed obogatiti, lahko dodamo naribano korenje, bučke ali grah.  Vso zelenjavo, ki jo bomo dodali, na hitro skuhamo in odcedimo, da odstranimo odvečno tekočino.

Recept za veganske špinačne svaljke: