Kosilo.si

Ideje za kosilo

kako skuhamo koruzne žgance

Kako skuhamo popolne koruzne žgance – preprost domači recept, ki vedno uspe 🥣🔥

Koruzni žganci so prava klasika slovenske domače kuhinje – preprosti, nasitni in točno takšni, kot jih pomnimo iz otroštva 🥰. Mnogi mislijo, da je priprava zapletena, a v resnici je ključ le v pravilnem razmerju vode in moke ter počasnem kuhanju.
V nadaljevanju bomo skupaj pripravili popolne rumene koruzne žgance, ki jih lahko postrežemo kot glavno jed ali odlično prilogo  kislemu zelju, kisli repi ali govejemu golažu 🍲. Več o pravilni pripravi tradicionalnih žgancev, si lahko pogledaš v naslednjem prispevku: Žganci – kako skuhamo najboljše žgance?

kako skuhamo koruzne žgance

Kako skuhamo popolne koruzne žgance – preprost domači recept, ki vedno uspe 🥣🔥

⏰ Čas priprave in hranilne vrednosti

  • 🕒 Čas priprave: 10 minut
  • 🍲 Čas kuhanja: 30 minut
  • Skupni čas: 40 minut
  • 👩‍🍳 Avtorica: Karmen Valant
  • 🔥 Energijska vrednost: približno 310 kcal / porcijo

Sestavine za koruzne žgance

  • 35 dag koruzne moke

    koruzna moka

  • 8 dl vode
  • 2 žlički soli
  • 10 dag ocvirkov

Postopek po korakih za pripravo koruznih žgancev

  1. Koruzno moko hkrati stresemo v slan krop in pokrijemo.

    koruzna moka za koruzne žgance

  2. Po približno 10 minutah, ko dobro prevre, s kuhalnico naredimo luknjo v močnati cmok, da se bolje prekuha.
  3. Pokrijemo in počasi kuhano še 30 minut.
  4. Nato odvečno žgančevko odlijemo, žgance zabelimo s polovico zabele in dobro premešamo. 
  5. Z vilicami žgance nadrobimo v skledo, prelijemo s prostalimi vročimi ocvirki in čim bolj vroče postrežemo. 
  6. Kot prilogo koruznim žgancem postrežemo mleko, belo kavo, kislo zelje, kislo repo ali celo goveji golaž.  kako skuhamo koruzne žgance

❓ Najpogostejša vprašanja o pripravi koruznih žgancev

  1. Kako vem, da so žganci kuhani? Ko so mehki, enakomerno rumeni in se zlahka razdrobijo z vilicami.
  2. Ali moram žgance med kuhanjem mešati? Ne, le enkrat na začetku, nato jih pustimo, da se počasi kuhajo pokriti.
  3. Kaj storim, če so žganci premehki? Kuhamo jih nekaj minut brez pokrova, da izpari odvečna tekočina.
  4. Lahko uporabim polento namesto koruzne moke? Lahko, a bo tekstura bolj fina in manj tradicionalna.
  5. S čim lahko zabelim žgance, če nimam ocvirkov? Uporabi maslo, ocvirkov mast ali olivno olje s praženo čebulo.
  6. Zakaj žganci včasih postanejo kepasti? Ker jih prehitro zmešamo ali uporabimo premalo vode.
  7. Kako jih pogrejemo? Najbolje v mikrovalovni pečici ali na pari, da ne izgubijo mehkobe.
  8. Ali so žganci brez glutena? Da, če uporabimo čisto koruzno moko brez primesi.
  9. Kaj se poda k koruznim žgancem? Mleko, kisla smetana, zelje, repa, golaž, celo gobova omaka!
  10. Lahko žgance zamrznemo? Ne priporočamo – sveži so vedno najboljši.

🧑‍🍳 Nasveti kuharskih mojstrov za popolne koruzne žgance

  • 🥄 Koruzno moko vedno dodamo v vrelo vodo naenkrat, ne postopoma.
  • 🔥 Žganci so najboljši, če jih kuhamo počasi in ne mešamo preveč.
  • 🧂 Sol dodamo že v krop, saj se moka kasneje ne bo več dobro prepojila.
  • 🥓 Ocvirki naj bodo hrustljavi, a ne zažgani – segrejemo jih tik pred serviranjem.
  • 🧈 Če želimo bolj kremasto teksturo, dodamo žličko masla ali žlico mleka.
  • 🍶 Za bolj “babičin okus” uporabimo mešanico vode in mleka.
  • 🧺 Žgance po kuhanju vedno pustimo nekaj minut počivati pod pokrovom.
  • 🥘 Odcejeno vodo (žgančevko) lahko uporabimo za pripravo juhe ali omake
  • 🌾 Najbolj okusni so iz domače grobo mlete koruzne moke.
  • 🍴 Če jih ponudimo kot glavno jed, dodajmo ocvirke in kislo mleko – prava poslastica!

Poglej več podobnih tradicionalnih receptov

Show Buttons
Hide Buttons
Kosilo.si
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.