Koruzni žganci so prava klasika slovenske domače kuhinje – preprosti, nasitni in točno takšni, kot jih pomnimo iz otroštva 🥰. Mnogi mislijo, da je priprava zapletena, a v resnici je ključ le v pravilnem razmerju vode in moke ter počasnem kuhanju.
V nadaljevanju bomo skupaj pripravili popolne rumene koruzne žgance, ki jih lahko postrežemo kot glavno jed ali odlično prilogo kislemu zelju, kisli repi ali govejemu golažu 🍲. Več o pravilni pripravi tradicionalnih žgancev, si lahko pogledaš v naslednjem prispevku: Žganci – kako skuhamo najboljše žgance?
Kako skuhamo popolne koruzne žgance – preprost domači recept, ki vedno uspe 🥣🔥
⏰ Čas priprave in hranilne vrednosti
- 🕒 Čas priprave: 10 minut
- 🍲 Čas kuhanja: 30 minut
- ⏳ Skupni čas: 40 minut
- 👩🍳 Avtorica: Karmen Valant
- 🔥 Energijska vrednost: približno 310 kcal / porcijo
Sestavine za koruzne žgance
- 35 dag koruzne moke

- 8 dl vode
- 2 žlički soli
- 10 dag ocvirkov
Postopek po korakih za pripravo koruznih žgancev
- Koruzno moko hkrati stresemo v slan krop in pokrijemo.

- Po približno 10 minutah, ko dobro prevre, s kuhalnico naredimo luknjo v močnati cmok, da se bolje prekuha.
- Pokrijemo in počasi kuhano še 30 minut.
- Nato odvečno žgančevko odlijemo, žgance zabelimo s polovico zabele in dobro premešamo.
- Z vilicami žgance nadrobimo v skledo, prelijemo s prostalimi vročimi ocvirki in čim bolj vroče postrežemo.
- Kot prilogo koruznim žgancem postrežemo mleko, belo kavo, kislo zelje, kislo repo ali celo goveji golaž.

❓ Najpogostejša vprašanja o pripravi koruznih žgancev
- Kako vem, da so žganci kuhani? Ko so mehki, enakomerno rumeni in se zlahka razdrobijo z vilicami.
- Ali moram žgance med kuhanjem mešati? Ne, le enkrat na začetku, nato jih pustimo, da se počasi kuhajo pokriti.
- Kaj storim, če so žganci premehki? Kuhamo jih nekaj minut brez pokrova, da izpari odvečna tekočina.
- Lahko uporabim polento namesto koruzne moke? Lahko, a bo tekstura bolj fina in manj tradicionalna.
- S čim lahko zabelim žgance, če nimam ocvirkov? Uporabi maslo, ocvirkov mast ali olivno olje s praženo čebulo.
- Zakaj žganci včasih postanejo kepasti? Ker jih prehitro zmešamo ali uporabimo premalo vode.
- Kako jih pogrejemo? Najbolje v mikrovalovni pečici ali na pari, da ne izgubijo mehkobe.
- Ali so žganci brez glutena? Da, če uporabimo čisto koruzno moko brez primesi.
- Kaj se poda k koruznim žgancem? Mleko, kisla smetana, zelje, repa, golaž, celo gobova omaka!
- Lahko žgance zamrznemo? Ne priporočamo – sveži so vedno najboljši.
🧑🍳 Nasveti kuharskih mojstrov za popolne koruzne žgance
- 🥄 Koruzno moko vedno dodamo v vrelo vodo naenkrat, ne postopoma.
- 🔥 Žganci so najboljši, če jih kuhamo počasi in ne mešamo preveč.
- 🧂 Sol dodamo že v krop, saj se moka kasneje ne bo več dobro prepojila.
- 🥓 Ocvirki naj bodo hrustljavi, a ne zažgani – segrejemo jih tik pred serviranjem.
- 🧈 Če želimo bolj kremasto teksturo, dodamo žličko masla ali žlico mleka.
- 🍶 Za bolj “babičin okus” uporabimo mešanico vode in mleka.
- 🧺 Žgance po kuhanju vedno pustimo nekaj minut počivati pod pokrovom.
- 🥘 Odcejeno vodo (žgančevko) lahko uporabimo za pripravo juhe ali omake
- 🌾 Najbolj okusni so iz domače grobo mlete koruzne moke.
- 🍴 Če jih ponudimo kot glavno jed, dodajmo ocvirke in kislo mleko – prava poslastica!
Poglej več podobnih tradicionalnih receptov
Tradicionalna slovenska jed: Ajdovi žganci po koroško

Najboljši krompirjevi žganci – preprost in okusen tradicionalni recept!
- Slovenske jedi na žlico
Tradicionalni okusi domače kuhinje

- Recepti za štruklje po starih receptih
Katere žgance imate najraje – ajdove, bele ali koruzne?
- Kako pečete krvavice – v pečici ali v ponvi?
- Kako pripravimo najboljšo kislo juho s svinjskimi nogicami po starem štajerskem receptu?
- Kaj postrežemo k ajdovim žgancem?
Preverite najbolj okusne kombinacije!







