Kosilo.si

Ideje za kosilo

kaj postrežemo k ajdovim žgancem

Kaj postrežemo k ajdovim žgancem? 🍲 Preverite najbolj okusne kombinacije!

Imate radi ajdove žgance? Kaj po vaše najbolj “paše” zraven? Jaz imam najraje ajdove žgance z ocvirki ali “grumpi” kot rečemo na Koroškem, zraven pa skodelico kislega mleka ali navaden jogurt. Ko so mi prvič postregli ajdove žgance z obaro, sem bila kar malo zgrožena, sedaj pa že vem, da se ajdovi žganci kombinirajo z vso mogočo hrano. Posebej sem pripravila tudi recept za koroške ajdove žgance.

ajdovi žganci z ocvirki

🍲 Ajdovi žganci po gorenjsko – kratek recept

Sestavine:

  • 600 g ajdove moke
  • 100 g masti z ocvirki (ali zaseke)
  • 1 l slanega kropa

Postopek:

  1. V slan krop naenkrat vsujemo ajdovo moko in pustimo vreti 5–10 minut.
  2. Nato kepo prebodemo z vilicami, da se moka prekuha tudi v notranjosti.
  3. Kuhamo še približno 15 minut.
  4. Odcedimo polovico vode, žgance zdrobimo z vilicami kar v loncu.
  5. Zabelimo z razgreto mastjo ali zaseko.
  6. Postrežemo z mlekom ali kot prilogo k mesnim jedem.

⏱️ Čas priprave

  • Priprava: 10 minut
  • Kuhanje: 20 minut
  • Skupaj: 30 minut
  • 👩‍🍳 Avtor: Karmen Valant
  • 🔥 Energijska vrednost: ~180 kcal na porcijo

🍽️ Kaj postrežemo k ajdovim žgancem?

1. Ajdovi žganci z ocvirki

Najbolj znana kombinacija so zagotovo ajdovi žganci z ocvirki. Hrustljavi ocvirki in stopljena mast lepo prepojijo žgance in jih naredijo še bolj nasitne. To je jed, ki jo pogosto pripravljajo na podeželju ob posebnih priložnostih. ajdovi žganci z ocvirki


2. Ajdovi žganci z gobovo juho

Gobova juha je odlična spremljava, saj žganci vpijejo bogato aromatično omako gob. Posebej dobro se podajo jurčki ali lisičke, ki dodajo pravi gozdni okus.


3. Ajdovi žganci z obaro

Obare so vedno veljale za krepčilne jedi. Ajdovi žganci so kot nalašč, da popijejo bogato mesno-zelenjavno omako. To je tipična kombinacija za nedeljsko kosilo.


4. Piščančji ajmoht z ajdovimi žganci

Ajmoht je značilna slovenska jed iz piščanca v omaki. V kombinaciji z ajdovimi žganci postane nežna, kremasta in zelo nasitna jed.tedenski jedilnik


5. Kislo zelje z ocvirki in ajdovimi žganci

Pozimi se pogosto na mizi znajde kombinacija kislega zelja, ocvirkov in ajdovih žgancev. To je prava domača kmečka jed, ki ogreje telo in nahrani.


6. Krvavice s kislim zeljem in ajdovimi žganci

Ob kolinah ni šlo brez krvavic. Postrežene s kislim zeljem in ajdovimi žganci so še danes prava specialiteta, ki jo najdemo tudi na jedilnikih gostiln.

❓ Najpogostejša vprašanja o ajdovih žgancih

  • Ali so ajdovi žganci brez glutena? Ajdova moka je brez glutena, vendar pšenična moka ni – uporabite samo ajdovo moko za brezglutensko različico.
  • Kaj storiti, če so žganci preveč zbiti? Dodajte več vode in jih med kuhanjem rahlo zrahljajte z vilicami.
  • Lahko žgance pogrevamo? Da, najbolje jih je na hitro pogreti na maslu ali v mikrovalovki.
  • Ali lahko ajdove žgance zamrznemo? Da, a priporočljivo jih je zamrzniti v manjših porcijah.

🍴 Triki in kuharski nasveti

  • Za bolj rahel okus dodajte malo krompirja v maso. Odčični so tudi samo krompirejvi žganci!
  • Uporabite del mleka namesto vode za mehkejše žgance.
  • Če želite bolj hrustljavo različico, jih po kuhanju prepražite na maslu.

🔗 Poglej podobne recepte

Show Buttons
Hide Buttons
Kosilo.si
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.