Kosilo.si

Ideje za kosilo

katero potico imate najraje

Katero potico imate najraje? 🄰 Orehovo, skutino, kokosovo, pehtranovo ali ocvirkovo?

Ko se jesen prevesi v zimo in postanejo dnevi krajÅ”i, tudi pogosteje kaj spečemo. Posebej v času Božičnih praznikov mora biti na praznični mizi tudi potica. Najpogosteje je to orehova potica, a mnogi imajo raje potice z drugimi nadevi. Torej, katero potico imate najraje? V nadaljevanju sem pripravila recepte za deset TOP potic, ki jih najpogosteje pripravljamo v slovenskih gospodinjstvih. Mogoče vas tudi zanima, katere so najpogostejÅ”e napake pri peki potice: āŒ NajpogostejÅ”e napake pri peki poti – kako jih preprečiti?

katero potico imate najraje

🄧Katero potico imate najraje? 🄰 Orehovo, skutino, kokosovo, pehtranovo ali ocvirkovo?

🄧 1. Orehova potica – tradicionalni praznični recept

ā±ļø Čas priprave in podatki o receptu

šŸ•’ Čas priprave:

2 uri 30 minut
šŸ”„ Čas peke:1 ura
šŸ½ļø Skupni čas:3 ure 30 minut
šŸ‘©ā€šŸ³ Avtor:Karmen Valant
⚔ Kalorije:420 kcal / kos

Najbolj klasična in Ŕe vedno kraljica vseh potic je orehova potica. DiŔeča, bogata in mehka, s popolnim razmerjem med testom in nadevom.

šŸ§‚ Sestavine za orehovo potico

Za testo:
600 g moke, 40 g kvasa, 1 jajce, 2 rumenjaka, 50 g masla, 50 g sladkorja, 2,5 dcl mleka, drobtine, limonina lupinica, sol.

Za nadev:
400 g orehov, 100 g sladkorja, 100 g medu, 40 g masla, 2 beljaka, 2 dcl mleka, limonina lupina, 1 žlička cimeta, 2 žlici ruma.


šŸŖ„ Postopek priprave po korakih

  1. Vzhajamo kvas z mlekom, moko in sladkorjem.
  2. Penasto zmeŔamo maslo, rumenjaka in sladkor, dodamo mleko, sol, limonino lupino.
  3. Združimo vse sestavine in zamesimo testo.
  4. Pustimo vzhajati 1 uro.
  5. Medtem pripravimo nadev iz orehov, mleka, masla, medu, cimeta in ruma.
  6. Ko testo naraste, ga razvaljamo, premažemo z nadevom in zvijemo.
  7. Položimo v model, ponovno vzhajamo, premažemo z jajcem in pečemo 1 uro pri 180 °C.
  8. Ko je pečena, jo ohladimo in posujemo s sladkorjem v prahu. šŸ®

šŸ° 2. Skutina potica – mehka in sočna klasika

Rahlo testo in bogat skutni nadev – odlična izbira za tiste, ki imate radi lažje, a vseeno praznične potice. šŸ’›


🌼 3. Makova potica – za ljubitelje aromatičnega maka

Intenzivna, diÅ”eča in neverjetno mehka. Makova potica sodi med tiste, ki navduÅ”ijo že s prvim grižljajem. 🌸makova potica


🄄 4. Kokosova potica – tropska različica slovenske klasike

Kokos in vanilja ustvarita nežno, eksotično aromo – idealna potica za pomladne praznike. 🌓


šŸŽ€ 5. Potratna potica – razkoÅ”en praznični recept

Polna plasti – orehov, skute, maka in marmelade. Prava kraljica praznikov! šŸ‘‘


šŸ„• 6. Korenčkova potica – presenetljivo sladka in mehka

Rahlo sladkasta in čudovito sočna – prava izbira za tiste, ki želijo nekaj drugačnega.


šŸƒ 7. Pehtranova potica – svežina pomladi v kosu

Nežna aroma pehtrana se popolno ujema s skutnim nadevom. šŸ’š


🌰 8. LeÅ”nikova potica – za ljubitelje praženih oreŔčkov

Polna bogatega okusa in omamnega vonja – leÅ”niki poskrbijo za edinstven praznični užitek.


šŸ§€ 9. Bratova potica – družinska klasika

Po starem receptu iz babičine kuhinje – preprosta, a z duÅ”o. šŸ’«


šŸ„“ 10. Ocvirkova potica – slana poslastica s tradicijo

Za ljubitelje slanih okusov – hrustljava, aromatična in izjemno nasitna.

šŸ’¬ NajpogostejÅ”a vpraÅ”anja o tradicionalni slovenski potici

  • Katera potica je najbolj klasična? Orehova potica je najpogosteje pečena in najbolj povezana s slovensko tradicijo.
  • Katero moko uporabimo za potico? Mehko belo moko tip 500 ali meÅ”anico z ostro moko za večjo elastičnost.
  • Zakaj potica po peki pade? Testo je lahko preveč vzhajano ali premehko; vedno naj počiva v toplem, a ne prevročem prostoru.
  • Kako dolgo potica ostane sveža? Hranimo jo zavito v folijo ali platneno krpo, sveža ostane 4–5 dni.
  • Lahko testo zamesimo dan prej? Da, lahko, le hranimo ga v hladilniku in naslednji dan segrejemo na sobno temperaturo.

🌿 Zanimivosti in triki šŸŖ„

  • Potica se prvič omenja že v 17. stoletju kot Ā»poviticaĀ«.
  • Največkrat pečemo orehovo, pehtranovo in potratno različico.
  • Največja potica na svetu je tehtala več kot 2 toni! 😮
  • Za sijočo skorjico jo premažemo z jajcem in kančkom mleka.
  • Ohlajeno potico vedno zvrnemo iz modela, da ostane suha in rahla.

šŸ‘‰ Več receptov poiŔčite v kategoriji Potice ali med sladicami na Kosilo.si.

Show Buttons
Hide Buttons
Kosilo.si
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.