Ko se jesen prevesi v zimo in postanejo dnevi krajÅ”i, tudi pogosteje kaj speÄemo. Posebej v Äasu BožiÄnih praznikov mora biti na prazniÄni mizi tudi potica. Najpogosteje je to orehova potica, a mnogi imajo raje potice z drugimi nadevi. Torej, katero potico imate najraje? V nadaljevanju sem pripravila recepte za deset TOP potic, ki jih najpogosteje pripravljamo v slovenskih gospodinjstvih. MogoÄe vas tudi zanima, katere so najpogostejÅ”e napake pri peki potice: ā NajpogostejÅ”e napake pri peki poti ā kako jih prepreÄiti?
![]()
š„§Katero potico imate najraje? š„° Orehovo, skutino, kokosovo, pehtranovo ali ocvirkovo?
š„§ 1. Orehova potica ā tradicionalni prazniÄni recept
ā±ļø Äas priprave in podatki o receptu
š Äas priprave: | 2 uri 30 minut |
| š„ Äas peke: | 1 ura |
| š½ļø Skupni Äas: | 3 ure 30 minut |
| š©āš³ Avtor: | Karmen Valant |
| ā” Kalorije: | 420 kcal / kos |
Najbolj klasiÄna in Å”e vedno kraljica vseh potic je orehova potica. DiÅ”eÄa, bogata in mehka, s popolnim razmerjem med testom in nadevom. 
š§ Sestavine za orehovo potico
Za testo:
600 g moke, 40 g kvasa, 1 jajce, 2 rumenjaka, 50 g masla, 50 g sladkorja, 2,5 dcl mleka, drobtine, limonina lupinica, sol.
Za nadev:
400 g orehov, 100 g sladkorja, 100 g medu, 40 g masla, 2 beljaka, 2 dcl mleka, limonina lupina, 1 žliÄka cimeta, 2 žlici ruma.
šŖ Postopek priprave po korakih
- Vzhajamo kvas z mlekom, moko in sladkorjem.
- Penasto zmeŔamo maslo, rumenjaka in sladkor, dodamo mleko, sol, limonino lupino.
- Združimo vse sestavine in zamesimo testo.
- Pustimo vzhajati 1 uro.
- Medtem pripravimo nadev iz orehov, mleka, masla, medu, cimeta in ruma.
- Ko testo naraste, ga razvaljamo, premažemo z nadevom in zvijemo.
- Položimo v model, ponovno vzhajamo, premažemo z jajcem in peÄemo 1 uro pri 180 °C.
- Ko je peÄena, jo ohladimo in posujemo s sladkorjem v prahu. š®
š° 2. Skutina potica ā mehka in soÄna klasika
Rahlo testo in bogat skutni nadev ā odliÄna izbira za tiste, ki imate radi lažje, a vseeno prazniÄne potice. š
š¼ 3. Makova potica ā za ljubitelje aromatiÄnega maka
Intenzivna, diÅ”eÄa in neverjetno mehka. Makova potica sodi med tiste, ki navduÅ”ijo že s prvim grižljajem. šø
š„„ 4. Kokosova potica ā tropska razliÄica slovenske klasike
Kokos in vanilja ustvarita nežno, eksotiÄno aromo ā idealna potica za pomladne praznike. š“
š 5. Potratna potica ā razkoÅ”en prazniÄni recept
Polna plasti ā orehov, skute, maka in marmelade. Prava kraljica praznikov! š
š„ 6. KorenÄkova potica ā presenetljivo sladka in mehka
Rahlo sladkasta in Äudovito soÄna ā prava izbira za tiste, ki želijo nekaj drugaÄnega.
š 7. Pehtranova potica ā svežina pomladi v kosu
Nežna aroma pehtrana se popolno ujema s skutnim nadevom. š
š° 8. LeÅ”nikova potica ā za ljubitelje praženih oreÅ”Äkov
Polna bogatega okusa in omamnega vonja ā leÅ”niki poskrbijo za edinstven prazniÄni užitek.
š§ 9. Bratova potica ā družinska klasika
Po starem receptu iz babiÄine kuhinje ā preprosta, a z duÅ”o. š«
š„ 10. Ocvirkova potica ā slana poslastica s tradicijo
Za ljubitelje slanih okusov ā hrustljava, aromatiÄna in izjemno nasitna.
š¬ NajpogostejÅ”a vpraÅ”anja o tradicionalni slovenski potici
- Katera potica je najbolj klasiÄna? Orehova potica je najpogosteje peÄena in najbolj povezana s slovensko tradicijo.
- Katero moko uporabimo za potico? Mehko belo moko tip 500 ali meÅ”anico z ostro moko za veÄjo elastiÄnost.
- Zakaj potica po peki pade? Testo je lahko preveÄ vzhajano ali premehko; vedno naj poÄiva v toplem, a ne prevroÄem prostoru.
- Kako dolgo potica ostane sveža? Hranimo jo zavito v folijo ali platneno krpo, sveža ostane 4ā5 dni.
- Lahko testo zamesimo dan prej? Da, lahko, le hranimo ga v hladilniku in naslednji dan segrejemo na sobno temperaturo.
šæ Zanimivosti in triki šŖ
- Potica se prviÄ omenja že v 17. stoletju kot Ā»poviticaĀ«.
- NajveÄkrat peÄemo orehovo, pehtranovo in potratno razliÄico.
- NajveÄja potica na svetu je tehtala veÄ kot 2 toni! š®
- Za sijoÄo skorjico jo premažemo z jajcem in kanÄkom mleka.
- Ohlajeno potico vedno zvrnemo iz modela, da ostane suha in rahla.
š VeÄ receptov poiÅ”Äite v kategoriji Potice ali med sladicami na Kosilo.si.
- Najbolj priljubljene božiÄne sladice- Recepti za popolne praznike

- š„® NajboljÅ”i recepti za potice 2025 š£āØ | Od klasiÄne orehove do posebnih prazniÄnih razliÄic
- š„® SoÄna potratna potica ā kraljica prazniÄne pekeāØ
- š Brezglutenska orehova potica z drožmi ā tradicionalno s sodobnim pridihom

- š„® Orehova potica peÄena v potiÄniku ā Tradicionalen recept z bogatim nadevom āØ
- Skutina potica z drožmi in rozinami š§āØ | Mehka, diÅ”eÄa in popolnoma naravna!
- š Medena orehova potica ā bogata slovenska klasika z diÅ”eÄim nadevom āØš„®
- šø VelikonoÄna orehova potica ā Tradicionalni recept šø





