Kosilo.si

Ideje za kosilo

marmelada iz bučk

Marmelada iz bučk

Marmelada iz bučk! Ali ste že kdaj poskusili marmelado iz bučk? Bučke niso samo odlična poletna zelenjava, ampak tudi presenetljivo dobra osnova za marmelado. Ta recept je kot nalašč za ljubiteljske kuharje, ki radi eksperimentirajo v kuhinji in iščejo nove načine za uporabo svežih sestavin. Priprava marmelade iz bučk je enostavna in prinaša osvežujočo spremembo pri pripravi ozimnice.

marmelada iz bučk

Priporočam tudi: Recepti za domače marmelade!

Marmelada iz bučk

Sestavine za marmelado iz bučk:

  • 1 kg bučk (naribanih)
  • 500 g sladkorja
  • Sok in lupina 1 limone
  • 1 zavitek želirnega sladkorja (za marmelade)
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta

Recept za bučkino marmelado po korakih

  1. Bučke operite, olupite in naribajte.
  2. Naribane bučke stresite v veliko posodo, dodajte sladkor in limonin sok ter lupino.
  3. Zmes dobro premešajte in pustite stati približno 1 uro, da bučke spustijo sok.
  4. Posodo postavite na štedilnik in mešanico počasi segrevajte, dokler ne zavre.
  5. Dodajte želirni sladkor in vanilijev ekstrakt, nato pa kuhajte še približno 10 minut, dokler se marmelada ne zgosti.
  6. Naredite preizkus z žličko: na hladni krožnik kanite nekaj marmelade in preverite, če se strdi. Če se strdi, je marmelada pripravljena.
  7. Vročo marmelado previdno nalijte v sterilizirane kozarce, jih zaprite in postavite na glavo, da se ohladijo.

Koristni nasveti o kuhanju bučkine marmelade z želirnim sladkorjem

  • Poskrbite, da bodo bučke resnično sveže, saj bo to vplivalo na okus in kakovost marmelade.
  • Za boljšo konsistenco lahko del bučk zmiksate, preden dodate želirni sladkor.
  • Marmelado shranjujte na hladnem in temnem mestu, da ohranite njeno svežino.
  • Izbira bučk: Izberite manjše, mlade bučke, saj imajo manj semen in so bolj nežnega okusa. Starejše bučke lahko povzročijo, da bo marmelada preveč vodena.

    Konsistenca: Če želite bolj gosto marmelado, dodajte več želirnega sladkorja ali kuhajte nekoliko dlje. Redno preizkušajte z žličko, da dosežete želeno gostoto.

    Shranjevanje: Marmelado shranjujte v steriliziranih kozarcih na hladnem in temnem mestu. Ko je kozarec enkrat odprt, ga hranite v hladilniku in porabite v nekaj tednih.

Ali lahko bučkino marmelado pripravimo tudi z navadnim sladkorjem?

Seveda, marmelado iz bučk lahko pripravite tudi z navadnim sladkorjem. Postopek je nekoliko drugačen, ker navadni sladkor ne vsebuje pektina, ki pomaga pri želiranju marmelade. Tukaj je prilagojen recept in postopek:

Recept za marmelado iz bučk z navadnim sladkorjem

Sestavine:

  • 1 kg bučk (naribanih)
  • 700 g navadnega sladkorja
  • Sok in lupina 1 limone
  • 1 zavitek pektina (ali 2 žlici jabolčnega pektina)
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta

Recept po korakih za marmelado iz bučk z navadnim sladkorjem

  1. Priprava bučk: Bučke operite, olupite in naribajte. Naribane bučke položite v večjo posodo.
  2. Mešanje sestavin: Dodajte sladkor, limonin sok in lupino. Dobro premešajte in pustite stati približno 1 uro, da bučke spustijo sok.
  3. Kuhanje: Posodo postavite na štedilnik in mešanico počasi segrevajte, dokler ne zavre. Med kuhanjem mešajte, da se sladkor popolnoma raztopi.
  4. Dodajanje pektina: Dodajte pektin po navodilih na embalaži. Pektin bo pomagal marmeladi, da se zgosti. Če uporabljate jabolčni pektin, ga zmešajte z malo sladkorja, preden ga dodate v mešanico, da preprečite grudice.
  5. Vrenje: Kuhajte mešanico še približno 10-15 minut, dokler se marmelada ne zgosti. Redno preizkušajte gostoto z žličko: na hladni krožnik kanite nekaj marmelade in preverite, če se strdi. Če se strdi, je marmelada pripravljena.
  6. Dodajanje vanilije: Na koncu kuhanja dodajte vanilijev ekstrakt in dobro premešajte.
  7. Polnjenje kozarcev: Vročo marmelado previdno nalijte v sterilizirane kozarce, jih zaprite in postavite na glavo, da se ohladijo in ustvarijo vakuum.

Koristni nasveti

  • Sterilizacija kozarcev: Sterilizacija kozarcev je ključnega pomena za podaljšanje roka trajanja marmelade. Kozarce in pokrovčke operite z vročo vodo in jih nato postavite v pečico pri 120°C za 10-15 minut.
  • Preizkus gostote: Če se marmelada ne zgosti dovolj, lahko kuhate še nekaj minut ali dodate malo več pektina.
  • Shranjevanje: Shranjujte marmelado na hladnem in temnem mestu. Po odprtju hranite v hladilniku in porabite v nekaj tednih.
Show Buttons
Hide Buttons