Dušeno rdeče zelje je priljubljena priloga, ki se pogosto postreže ob prazničnih in vsakdanjih obrokih, nepogrešljiva je seveda pri Martinovi pojedini. Ta okusna in hranljiva jed združuje sladkobo rdečega zelja s kislimi in začinjenimi notami, kar ji daje edinstven okus.
Dušeno rdeče zelje postrežemo k svinjski pečenki ali goveji pečenki, k pečenemu zajcu ali goski, odlično pa se poda tudi k raznim klobasam, pečenim svinjskim rebrcam ali celo ribjim k ribjim jedem. Danes sem dušeno rdeče zelje postregla z mlinci.
Dušeno rdeče zelje
Sestavine za dušeno rdeče zelje:
- 70 dag rdečega zelja
- sol
- 1 žlica kisa
- 4 dag oljčnega olja
- 1 žlica sladkorja
- 2 žlici sesekljane čebule
- kumina
- 1 jabolko
Recept za dušeno rdeče zelje po korakih
- Rdeče zelje očistimo, odstranimo poškodovane zunanje liste in ga naribamo. Tanko naribano zelje pokapljamo s kisom.
- V večji ponvi razgrejemo olivno olje, uporabimo lahko tudi svinjsko mast. Ob rob ponve stresemo sladkor in ko porumeni, dodamo drobno sesekljano čebulo.
- Premešamo in na kratko popražimo. Naribano zelje, ki smo ga pokapljali s kisom ožamemo in stresemo v ponev.
- Dodamo še naribano jabolko in kumino, prilijemo zajemalko kropa in na nizkem ognju dušimo do mehkega.
Nekaj strokovnih nasvetov za pripravo dušenega rdečega zelja
- Uporabljajte sveže rdeče zelje za najboljši okus in teksturo. Sveže zelje ima boljšo hrustljavost in boljši okus.
- Zelje narežite na čim tanjše rezine, da se hitreje in enakomerno zduši.
- Prilagodite količino kisa in sladkorja po okusu. Nekateri imajo raje bolj sladko, drugi pa bolj kislo dušeno zelje.
- Eksperimentirajte z različnimi začimbami, kot so klinčki, janeževa zvezda ali ingver, za dodatno globino okusa.
- Dušeno zelje lahko pripravite vnaprej in ga shranite v hladilniku do 3 dni. Okusi se bodo med shranjevanjem še bolj povezali.
- Dušeno rdeče zelje lahko dodamo tudi v različne jedi na žlico. Rdeče zelje se odlično ujema s paradižnikom in z vsemi mesnimi enolončnicami. Prav tako lahko rdeče zelje na hitro podušimo in ga dodamo k fižolovim enolončnicam.