Kosilo.si

Ideje za kosilo

dušeno rdeče zelje

Dušeno rdeče zelje

Dušeno rdeče zelje je priljubljena priloga, ki se pogosto postreže ob prazničnih in vsakdanjih obrokih, nepogrešljiva je seveda pri Martinovi pojedini. Ta okusna in hranljiva jed združuje sladkobo rdečega zelja s kislimi in začinjenimi notami, kar ji daje edinstven okus.

Dušeno rdeče zelje postrežemo k svinjski pečenki ali goveji pečenki, k pečenemu zajcu ali goski, odlično pa se poda tudi k raznim klobasam, pečenim svinjskim rebrcam ali celo ribjim k ribjim jedem.  Danes sem dušeno rdeče zelje postregla z mlinci.

dušeno rdeče zelje

Dušeno rdeče zelje

Sestavine za dušeno rdeče zelje:

  • 70 dag rdečega zelja
  • sol
  • 1 žlica kisa
  • 4 dag oljčnega olja
  • 1 žlica sladkorja
  • 2 žlici sesekljane čebule
  • kumina
  • 1 jabolko

Recept za dušeno rdeče zelje po korakih

  1. Rdeče zelje očistimo, odstranimo poškodovane zunanje liste in ga naribamo. Tanko naribano zelje pokapljamo s kisom.
  2. V večji ponvi razgrejemo olivno olje, uporabimo lahko tudi svinjsko mast. Ob rob ponve stresemo sladkor in ko porumeni, dodamo drobno sesekljano čebulo.
  3. Premešamo in na kratko popražimo. Naribano zelje, ki smo ga pokapljali s kisom ožamemo in stresemo v ponev.
  4. Dodamo še naribano jabolko in kumino, prilijemo zajemalko kropa in na nizkem ognju dušimo do mehkega.

Nekaj strokovnih nasvetov za pripravo dušenega rdečega zelja

  • Uporabljajte sveže rdeče zelje za najboljši okus in teksturo. Sveže zelje ima boljšo hrustljavost in boljši okus.
  • Zelje narežite na čim tanjše rezine, da se hitreje in enakomerno zduši.
  • Prilagodite količino kisa in sladkorja po okusu. Nekateri imajo raje bolj sladko, drugi pa bolj kislo dušeno zelje.
  • Eksperimentirajte z različnimi začimbami, kot so klinčki, janeževa zvezda ali ingver, za dodatno globino okusa.
  • Dušeno zelje lahko pripravite vnaprej in ga shranite v hladilniku do 3 dni. Okusi se bodo med shranjevanjem še bolj povezali.
  • Dušeno rdeče zelje lahko dodamo tudi v različne jedi na žlico. Rdeče zelje se odlično ujema s paradižnikom in z vsemi mesnimi enolončnicami. Prav tako lahko rdeče zelje na hitro podušimo in ga dodamo k fižolovim enolončnicam.
Show Buttons
Hide Buttons