Okusne jedi z rižem – recepti in nasveti za pravilno kuhanje riža

Okusne jedi z rižem! Kako pravilno kuhamo riž? Ali ste vedeli, da za vsako jed z rižem, potrebujemo določen riž? Riž poznamo takšen kot pride v prodajo, ko je že obdelan. Ob žetvi je riž drugačen, prevlečen je namreč z grobo luščino.

Oluščen riž, ki je še moten in grob, je lahko prebavljivo živilo, z visoko biološko vrednostjo. Kasneje riž obdelajo z beljenjem in loščenjem, s tem riž postane bolj obstojen, vendar izgubi veliko maščob, mineralne snovi in vitamine. Z obdelavo riža se predvsem izgubijo vitamini skupine B. Ravno zaradi tega je vse bolj priljubljen neobdelan riž, najbolj poznan je basmati riž, rjavi riž in rdeči riž.

okusne jedi z rižem
Ideje za kosilo z rižem! POGLEJ VEČ!

Okusne jedi z rižem

Ko se odločimo, da bomo skuhali jed z rižem, moramo vedeti, da ni vsak riž primeren za vsako jed.

  • Droben, neobdelan riž je primeren za juhe, mineštre in enolončnice, kuhamo ga 12 minut.  Droben riž je primeren tudi za pripravo sladic.
  • Riž maratelli je nekoliko debelejši in bolj jedrnat, posebej priljubljen je v italijanski kuhinji. Ta riž je primeren za pripravo preprostih rižot in riževih prikuh.  
  • Riž z debelimi zrni je primeren za zahtevnejše jedi. Najbolj poznan je riž vialone nano, ki ga gojijo samo v Benečiji. Riž vialone nano ima okrogla, debela in zelo bela zrna, ki so obložena z opazno plastjo škroba. Ta riž je primeren za bogate in bolj zahtevne rižote, posebej se ujema z bučkami.
  • Riž vrste carolina je podolgovat in ima velika zrna, pri kuhanju vsrka veliko vode, kuhamo ga dlje časa, od 15 do 20 minut.

Splošna navodila za kuhanje riža so takšna, da glede na sorazmerje z vodo, kuhamo riž v dvakratni količini njegove teže. V receptih so navedeni časi kuhanja in količine le približni, vedno moramo upoštevati katero sorto riža smo uporabili in se držati recepta.

Zelo pomembno je, da rižu nikoli ne dodamo vode ko je že na pol kuhan ali tik pred koncem kuhanja. Če pa že moramo dodati tekočino, nikakor ne sme biti mrzla, saj bomo s tem uničili jed.

Ali ste vedeli, da lahko s pomočjo riža pobarvamo velikonočne pirhe?

barvanje pirhov z rižem
V skodelico stresemo riž, dodamo jedilne barve, premešamo in po rižu povaljamo kuhana jajca. Ko se riž posuši ga odstranimo in naši pirhi bodo zasijali v prelepih barvah.

Ali ste vedeli, da lahko s pomočjo riža tudi pobarvamo velikonočne pirhe. V manjše skodelice ali vrečke stresemo malo riža, dodamo nekaj kapljic jedilne barve in premešamo.

V obarvanem rižu nato povaljamo trdo kuhana jajca in jih previdno odlagamo na prtičke. Ko se barva posuši, riž odstranimo, pirhi pa bodo zasijali v veselih barvah.

Naredimo lahko tudi mavrične pirhe, v skodelico z rižem nakapljamo različne barve, ki jih ne pomešamo med seboj, pač pa takoj po rižu povaljamo kuhana jajca.

Osnovna pravila pri kuhanju riža

Za pravilno kuhanje riža poznamo veliko pravil, nekaj sem jih izbrskala iz starih italijanskih kuharskih knjig. Italijanski kuharji so včasih prisegali, da riža pred kuhanjem nikakor ne smemo oprati, saj s tem izgubi veliko svoje biološke vrednosti. Riž vedno kuhamo v odprti posodi, najbolje ga je mešati z leseno kuhalnico.

Zelo pomemben je tudi čas kuhanja riža; bolje ena minuta manj, kot pol minute preveč! Pri kuhanju riža moramo vedeti, da se navzame vsake dišave, ki jo dodamo jedi.

V jedi z rižem pogosto dodamo tudi kozarček belega vina. Kuhan riž mora biti še vedno čvrst, ne razkuhan, zrnca se ne smejo sprijeti.

Kako kuhamo riž na pari?

Riž lahko kuhamo tudi na pari, za takšen način priprave je najboljši riž z dolgimi zrni, na primer riž carolina. Za pripravo bomo potrebovali pol ure, recept je pripravljen za štiri osebe.

  • 40 dag riža z dolgimi zrni
  • žlica soli
  • voda

V lonec zlijemo približno četrtino vode in jo osolimo. Riž operemo, ga stresemo na cedilo ki ima ročaje, da ga lahko obesimo nad lonec.

Cedilo obesimo na lonec tako, da je ves riž potopljen v vodi. Ko prične voda vreti, cedilo dvignemo in ga obesimo na rob lonca, lonec pokrijemo in kuhamo še približno 10 minut.

Pražen riž

Pražen riž je odlična izbira, kadar potrebujemo okusno prilogo na hitro. Za pripravo bomo potrebovali dobrih 30 minut, recept je pripravljen za 4 osebe:

  • 40 dag dolgozrnatega riža
  • 2 žlici olja
  • žlica soli

V večji posodi zavremo vodo, dodamo riž in sol. Kuhamo približno 15 minut, nato riž odcedimo in oplaknemo pod mrzlim curkom.

Nato riž osušimo, lahko ga zavijemo v krpo, saj se bo takoj prej osušil. V ponvi segrejemo olje in pražimo riž približno 10 minut. 

Pečena rižota z jajčevci

Rižota je okusna jed z rižem, pripravimo jo lahko po mnogih receptih. Danes sem izbrala nekaj receptov italijanske kuhinje, ki je poznana po resnično dobrih rižotah.

  • 30 dag riža
  • 15 dag mehkega sira
  • 40 dag olupljenih in očiščenih paradižnikov
  • 5 dag pršuta
  • 10 dag nastrganega parmezana
  • 10 dag masla
  • 2 jajčevca
  • 1 čebula
  • sveža bazilika
  • 2 žlici olja
  • 8 dl čiste juhe
  • sol in poper

Jajčevca narežemo po dolgem, ju posolimo in postavimo na nekoliko nagnjen krožnik, da se odcedita. V ponvi segrejemo polovico masla in na njem prepražimo pršut, sesekljan s čebulo. Nato dodamo pretlačene paradižnike, solimo, popramo in približno 20 minut počasi dušimo.

Polovico te omake prihranimo za kasneje, v preostalo polovico zakuhamo riž. Med kuhanjem riž ves čas mešamo in po malem dodajamo toplo juho. Rižoto odstavimo z ognja ko riževa zrna še čutimo med zobmi, ter vanjo zamešamo košček masla in polovico nastrganega parmezana.

Rezine jajčevca posušimo in jih ocvremo na zelo vročem olju. Ko jajčevci zarumenijo, jih odcedimo, položimo na prtiček in solimo. V namaščen pekač damo polovico riža, ga pokrijemo z jajčevci, rezinami sira, potresemo s parmezanom, s kosmi masla in sesekljano baziliko.

Vse te sestavine pokrijemo z rižem in preostalimi rezinami jajčevcev, zalijemo s paradižnikovo omako, ki smo jo na začetku prihranili. Vse skupaj potresemo z veliko parmezana. Jed gratiniramo v vroči pečici in takoj postrežemo.

Riž s krompirjem

Riž s krompirjem lahko ponudimo kot predjed, ali kot okusno prilogo. Izredno okusna, manj poznana kombinacija riža in krompirja, ki vas bo presenetila z izbranim okusom:

  • 20 dag riža
  • 1/2 kg krompirja
  • 5 dag prekajene slanine
  • 1 čebula
  • 2 žlici masla
  • 1 l čiste juhe
  • 1 žlica svežega, sesekljanega peteršilja
  • 2 žlici nastrganega parmezana
  • sol in poper

V večji ponvi segrejemo maslo in na njem nekaj minut pražimo sesekljano čebulo in slanino. Medtem olupimo krompir in in ga narežemo na majhne kocke.

Ko je čebula s slanino prepražena, dodamo riž in ga na zmernem ognju nekoliko prepražimo. Nato dodamo narezan krompir in vse skupaj nekaj minut počasi dušimo, nato po malem prilivamo juho in kuhamo še približno 15 minut.

Nazadnje jedi dodamo sesekljan peteršilj, nastrgan parmezan, vse skupaj dobro premešamo, dosolimo in popramo, ter takoj postrežemo kot prilogo ali kot glavno jed. 

Riž s česnom

Preprosta in okusna priloga!

  • 40 dag riža
  • 8 dl juhe
  • 2 žlici masla
  • 4 stroke česna
  • sol in poper

Žlico masla segrejemo v večji ponvi, dodamo drobno sesekljan česen in ga pražimo toliko časa, da zadiši in dobi barvo. Nato dodamo riž in ga nekaj časa dušimo.

Posebej segrejemo čisto juho, ko zavre, jo zlijemo na riž s česnom. Dobro premešamo, solimo in popramo, ko zavre, posodo pokrijemo in jo postavimo v zmerno vročo pečico.

Ponev pustimo v pečici točno 12 minut. Ko je riž pečen, ga damo na krožnik, dodamo preostalo maslo in takoj postrežemo.

Riževa juha

Riževa juha je odlična preprosta jed na žlico, za pripravo iz kuhanje bomo porabili samo pol ure. Juho lahko postrežemo tudi kot samostojno jed, zraven ponudimo kos dobre potice. 

Recept za riževo juho:

  • 125 g riža
  • 1 l 1/2 vode
  • 2 jajci
  • 100 g smetane
  • 30 g masla
  • sol

Riž operemo in odcedimo in damo v ponev s koščkom masla. Vse skupaj zalijemo s slanim kropom in zavremo. Juha naj počasi vre 25 minut.

V jušnik razmešamo rumenjake s smetano in nanje zlijemo vročo juho. Med zlivanjem juhe ves čas mešamo.

dušen riž
Dušen riž Slika: Mari Radej

Viri: Okusne jedi z rižem