Recept za bučkine polpete! Bučkini polpeti so odlična izbira za zdrav in okusen obrok. Sledite temu preprostemu receptu in nasvetom kuharskih mojstrov, da bodo vaši polpeti vedno popolni.
Priporočam tudi recepte z bučkami: Bučke polnjene z mletim mesom in sirom
Recept za bučkine polpete
Iščeš okusno in zdravo alternativo mesnim polpetom? Bučkini polpeti so prava izbira! Ti polpeti so lahki, polni hranil in enostavni za pripravo. Popolni so kot priloga, predjed ali glavni obrok. V nadaljevanju najdeš podroben recept, označen s številkami, ter nasvete kuharskih mojstrov, da bodo tvoji bučkini polpeti vedno uspeli.
Sestavine za bučine polpete
- 2 srednje veliki bučki
- 1 korenček
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 2 jajci
- 100 g drobtin (lahko tudi brezglutenske)
- 50 g naribanega parmezana
- 2 žlici nasekljanega svežega peteršilja
- 1 žlička soli
- 1/2 žličke popra
- 1/2 žličke suhega origana
- Oljčno olje za cvrtje
Priprava bučkinih polpet po korakih
1. Priprava bučk
- Bučke operi in naribaj na grobo.
- Naribane bučke postavi v cedilo, posoli in pusti stati 10 minut, da izpustijo odvečno vodo.
- Po 10 minutah bučke dobro ožemi s pomočjo kuhinjske krpe ali papirnatih brisač.
2. Priprava zelenjave
- Korenček olupi in naribaj.
- Čebulo in česen drobno sesekljaj.
3. Mešanje sestavin
- V veliki skledi zmešaj naribane bučke, korenček, čebulo in česen.
- Dodaj jajci, drobtine, nariban parmezan, nasekljan peteršilj, sol, poper in origano.
- Vse sestavine dobro premešaj, da dobiš enotno zmes.
4. Oblikovanje polpetov
- Iz zmesi oblikuj polpete velikosti dlani. Če je zmes preveč mokra, dodaj še malo drobtin.
5. Cvrtje polpetov
- V večji ponvi segrej oljčno olje na srednji temperaturi.
- Polpete previdno položi v vroče olje in jih cvri približno 3-4 minute na vsaki strani, dokler niso zlato rjavi in hrustljavi.
- Ocvrte polpete odloži na papirnate brisače, da vpijejo odvečno olje.
6. Postrežba
- Bučkine polpete postrezi tople. Odlično se podajo k jogurtovi omaki ali sveži solati.
Nasveti Kuharskih Mojstrov
- Priprava bučk: Ključno je, da bučke dobro ožameš, saj preveč vlage lahko povzroči, da se polpeti razpadajo.
- Začimbe: Dodajanje svežih zelišč, kot so bazilika ali timijan, lahko bučkinim polpetom doda še dodatno aromo.
- Cvrtje: Za bolj zdravo različico lahko polpete pečeš v pečici. Položi jih na pekač, obložen s peki papirjem, in peci pri 200°C približno 20 minut, dokler niso zlato rjavi.
- Oblikovanje polpetov: Če imaš težave z oblikovanjem polpetov, lahko zmes za 10-15 minut postaviš v hladilnik, da se nekoliko strdi.
- Variacije: V zmes lahko dodaš tudi druge naribane zelenjave, kot so bučke, korenje ali sladki krompir, za raznolikost okusov.
- Omaka: Bučkine polpete postrezi z jogurtovo omako, narejeno iz grškega jogurta, česna, limoninega soka in svežih zelišč.
Priporočam tudi recept: Poletne jedi na žlico