Domači štruklji so odlična sladica, ki jo pripravimo iz različnega testa in z raznimi nadevi. Štruklji spadajo med slovenske znamenitosti, vsekakor so poleg orehove potice najbolj poznana slovenska tradicionalna jed. Štruklji so bili dolga stoletja praznična jed, pripravljali so jih ob večjih cerkvenih praznikih ali ob večjih kmečkih delih.
Prvi zapisi o štrukljih so poznani iz leta 1589 in sicer za slovenske pehtranove štruklje. Štruklji so omenjeni v mnogih literarnih delih, omenjal jih je Valentin Vodnik v Kuharskih bukvah iz leta 1799, omenjeni pa so tudi v jedilniku Žičke kartuzije iz leta 1737.
Domači štruklji
V raznih delih Slovenije poznajo mnoge recepte za pripravo štrukljev, na Dolenjskem so prava kultna in obredna jed. Štruklji so na Dolenjskem tradicionalna kulinarična posebnost. Na Dolenjskem nam ponudijo resnično veliko različnih štrukljev: orehove štruklje, smetanove, štruklji iz prekajene slanine, krompirjeve, ocvirkove in še mnoge druge.
Odlične štruklje pripravljajo tudi Belokranjci, Notranjci, Korošci, Gorenjci in tudi Primorci. Sprehodili se bomo skozi slovenske pokrajine in spoznali domače tradicionalne slovenske štruklje.
Testo za štruklje iz vlečenega testa
Štruklje lahko pripravimo iz več vrst testa; štruklji iz vlečenega testa, štruklji iz kvašenega testa, lahko naredimo sladke ali slane štruklje,
Recept za vlečeno testo za štruklje:
- 1/2 l bele moke
- 1/4 tople vode
- 1 celo jajce
- sol
- 1 rezina surovega masla
- malo kisa ali limonina soka
- olje
- Moko presejemo v večjo posodo, v sredini naredimo jamico in vanjo damo vodo, jajce, sol, maslo in malo kisa. Iz vseh sestavin zamesimo srednje mehko testo in ga dobro pregnetemo.
- Testo oblikujemo v hlebček, premažemo z oljem, pokrijemo in ga pustimo počivati najmanj pol ure.
- Testo nato razvaljamo na pomokanem prstu ali delovnem pultu, premažemo z oljem in tanko razvlečemo.
- Debele robove vlečenega testa porežemo in namažemo z nadevom.
Testo za štruklje iz kvašenega testa
- 300 g bele namenske moke
- 20 g svežega kvasa
- 2 rumenjaka
- malo mleka
- sol
- V moko razdrobimo kvas, dodamo 2 rumenjaka, po potrebi malo mleka in na koncu dodamo sol.
- Testo dobro pregnetemo, da postane prožno, ga oblikujemo v hlebček, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.
- Nato testo razvaljamo in namažemo z nadevom.
Testo za štruklje iz ajdovega testa
- 100 g ajdove moke
- 80 g bele gladke moke
- 1, 5 g svežega kvasa
- 1 jajce
- 0,3 dl olja
- mlačna slana voda
Ajdovo moko nekoliko poparimo, dodamo razdrobljen kvas, moko, olje, jajca in pop potrebi mlačno, slano vodo. Iz sestavin umesimo ne preveč trdo testo.
Testo oblikujemo v hlebček, pokrijemo in pustimo počivati pol ure. Nato testo razvaljamo in namažemo z nadevom.
Testo za štruklje iz krompirjevega testa
- 500 g krompirja
- 200 g ostre moke
- 40 g margarine
- 70 g zdroba
- 2 jajci
- sol
Cel krompir skuhamo, olupimo in še toplega pretlačimo. Moko presejemo, v sredini naredimo jamico, dodamo pretlačen krompir, zdrob, jajci, margarino in sol.
Počakamo, da se krompir malo ohladi, nato zamesimo testo.
Pehtranovi štruklji
Slovenski pehtranovi štruklji so prvi štruklji, ki so bili omenjeni v pisnih virih leta 1589 v Gradcu. Štruklje najpogosteje pripravljamo iz vlečenega testa.
Recept za vlečeno testo za pehtranove štruklje
- 1/2 l bele moke
- 1/4 tople vode
- 1 celo jajce
- sol
- 1 rezina surovega masla
- malo kisa ali limonina soka
- olje
Moko presejemo v večjo posodo, v sredini naredimo jamico in vanjo damo vodo, jajce, sol, maslo in malo kisa. Iz vseh sestavin zamesimo srednje mehko testo in ga dobro pregnetemo. Testo oblikujemo v hlebček, premažemo z oljem, pokrijemo in ga pustimo počivati najmanj pol ure.
Testo nato razvaljamo na pomokanem prstu ali delovnem pultu, premažemo z oljem in tanko razvlečemo. Debele robove vlečenega testa porežemo in namažemo z nadevom.
Nadev za pehtranove štruklje
- 3 dl goste kisle smetane
- 2 jajci
- 3 žlice krušnih drobtin
- maslo
- sol
- 2 šopka pehtrana
V večji posodi zmešamo kislo smetano, rumenjaka, na maslu popražene krušne drobtine in drobno sesekljan šopek svežega pehtrana. Iz beljakov naredimo trd sneg in ga primešamo k preostalim sestavinam. Na testo, ki smo ga že prej razvlekli, namažemo pripravljen nadev.
Testo zvijemo in nato zavijemo v moker in ožet prtič ali folijo, povežemo in kuhamo v slanem kropu 25 minut. V široki posodi naj bo vode za dobre štiri prste.
Ko je štrukelj kuhan, ga vzamemo iz prtiča, razrežemo na kose, zabelimo z drobtinami popraženimi na maslu.
Orehovi ajdovi štruklji
- 1/2 l ajdove moke
- 1/2 l osoljenega kropa
- 1 žlica pšenične moke
- 2 žlici kisle smetane
- 1 jajce
- ščepec cimeta
- 2 pesti mletih orehov
- 2 pesti krušnih drobtin
- surovo maslo
- žlica krušnih drobtin
V večjo posodo stresemo ajdovo moko, jo poparimo z osoljenim kropom in premešamo. Ko se testo nekoliko ohladi, ga stresemo na delovno desko in potresemo z žlico bele pšenične moke. Testo malo pregnetemo in takoj razvaljamo na debelino polovice mezinca.
Razvaljano testo namažemo z nadevom. Nadev pripravimo tako, da zmešamo 2 žlici kisle smetane, jajce, ščepec cimeta in mlete orehe. Potresemo s krušnimi drobtinami, zvijemo, ter zavijemo v moker in ožet prtiček. Povežemo in kuhamo v vreli slani vodi 30 minut.
Ko so štruklji kuhani, jih odvijemo iz prtiča, razrežemo in zabelimo z maslom, na katerem smo popražili žlico krušnih drobtin.
Skutni štruklji
Skutne štruklje pripravimo iz vlečenega testa, ki ga namažemo s skutnim nadevom.
Sestavine za vlečeno testo:
- 30 dag moke
- sol
- 1 jajce
- 2 žlici olja
- 2 dl mlačne vode
Sestavine za skutni nadev:
- 1 kg drobljene skute
- sol
- 2 jajci
- 5 dag narezanih žemelj
- 2 žlici kisle smetane
- 10 dag mletih orehov
Sestavine za zabelo:
- 2 žlici masla
- 2 žlici drobtin
Iz moke, jajca, olja, ščepca soli in mlačne vode, zamesimo vlečeno testo, ga pregnetemo , oblikujemo v hlebček, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.
Nato testo na pomokanem prtu potolčemo, nekoliko razvaljamo, pokapljamo z oljem in z dlanjo razmažemo, da se med vlečenjem ne sprime. Razvlečeno testo namažemo s skutnim nadevom.
Priprava skutnega nadeva: Skuto pretlačimo, solimo, dodamo drobno narezane žemlje, dva rumenjaka, trd sneg iz beljakov in kislo smetano. Potresemo z mletimi orehi in zvijemo v zvitek.
Razdelimo na tri štruklje, ki jih zavijemo v namočene in ožete in z drobtinami potreseneprtičke, še lažje pa bo. če jih zavijemo v prozorno folijo.
Štruklje nalahno zvijemo, povežemo z vrvico in v slanem kropu kuhamo pol ure. Ko so štruklji kuhani, jih razvijemo, narežemo na rezine in zabelimo z drobtinami, ki smo jih popražili na maslu in takoj ponudimo.
Dolenjski fižolov štrukelj
Sestavine za testo:
- 50 dag moke
- 2 jajci
- 2 žlici olja
- kis ali limonin sok
- sol
Sestavine za fižolov nadev:
- 30 dag fižola
- 2 jajci
- 2 dl goste smetane
- 7 dl smetane za preliv
Vse sestavine dobro premešamo in dobro pregnetemo. Testo gnetemo tako dolgo, da se testo loči od posode. Testo oblikujemo v hlebček, namažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati pol ure na deski, ki smo jo potresli z moko.
Fižol skuhamo v slani vodi, ga pretlačimo, ter mu primešamo jajci in smetano. Testo previdno razvlečemo in ga namažemo z nadevom.
Tesno zvijemo, položimo v namaščen pekač, postavimo v ogreto pečico in spečemo. Ko je štrukelj pečen, ga prelijemo s smetano, pustimo nekaj minut stati, nato pa ga narežemo na rezine. Fižolov štrukelj ponudimo kot prilogo k mesu, poda se k kisli repi in kislemu zelju.
Orehovi štruklji
Vlečeno testo za orehove štruklje:
- 1/2 l bele moke
- 1/4 tople vode
- 1 celo jajce
- sol
- 1 rezina surovega masla
- malo kisa ali limonina soka
- olje
Moko presejemo v večjo posodo, v sredini naredimo jamico in vanjo damo vodo, jajce, sol, maslo in malo kisa. Iz vseh sestavin zamesimo srednje mehko testo in ga dobro pregnetemo. Testo oblikujemo v hlebček, premažemo z oljem, pokrijemo in ga pustimo počivati najmanj pol ure.
Testo nato razvaljamo na pomokanem prstu ali delovnem pultu, premažemo z oljem in tanko razvlečemo. Debele robove vlečenega testa porežemo in namažemo z nadevom.
Sestavine za nadev:
- 200 g orehov
- 120 g sladkorja
- 2 žlici medu
- 80 g margarine
- 2 jajci
- 1 vaniljin sladkor
- 50 g rozin
- cimet
- rum
Orehe poparimo z mlekom, dodamo rumenjaka, polovico sladkorja, vaniljin sladkor in rum. Primešamo beljaka, ki smo jima dodali preostali sladkor. Margarino raztopimo. Testo razvlečemo, porežemo robove in osušimo.
Z raztopljeno margarino premažemo testo, nato razporedimo nadev. Po vrhu potresemo v rumu namočene rozine. Testo zvijemo v štrukelj in zavijemo v namaščeno in z drobtinami potreseno folijo.
Štrukelj kuhamo v slanem kropu pol ure, ko je kuhan ga razvijemo, narežemo na rezine, ki jih potresemo s sladkorjem in prelijemo z raztopljeno margarino. Ponudimo še tople z vaniljevo kremo.