Solate recepti – kako pripravimo najboljše solate in solatne prelive?

Solate recepti – kako pripravimo najboljše solate in solatne prelive? Solate dopolnjujejo naše obroke, pogosto jih postrežemo tudi kot samostojno jed. V zadnjem času so izjemno priljubljene solate s testeninami. Solate so preproste za pripravo, a vseeno moramo imeti nekaj znanja, da pripravimo okusne, osvežilne in na oko prijetne solate.

Solate delimo na surove, kuhane, sestavljene in mešane. Najpogosteje pripravljamo surove solate, iz sveže listnate solatne zelenjave, ali iz surovih zelenjavnih plodov, kot so paradižnik, paprika ali kumare. Izredno priljubljena je tudi fižolova solata, ki jo lahko pripravimo samo s čebulo, kisom, oljem in soljo, ali pa jo potresemo z naribano črno redkvijo ter začinimo s kisom in oljem. 

solata recepti
Radičeva solata s krompirjem

Solate recepti – kako pripravimo najboljšo solato?

Med listnate solate prištevamo vse vrste glavnatih solat. Pri nas so najbolj priljubljeni radič, motovilec, regrat, vse vrste glavnatih solat, endivija, špinača in zeljna solata. Solato lahko ponudimo pri vsakem obroku, vsekakor pa ne sme manjkati pri nedeljskem kosilu. Čeprav je priprava surove solata res preprosta, moramo vseeno upoštevati nekaj navodil.

Ko solato očistimo, solatne liste takoj operemo in damo na cedilo, nikoli jih ne puščamo v vodi. To velja tudi za že nekoliko uvelo solato, ki jo kapljice vode, ki se drže listov, čisto dovolj osvežile. Če umazano solato puščamo namočeno v vodi, vsrka umazanijo in izloča v vodi topne vitamine in rudninske snovi.

Vedno naenkrat operemo manjše količine solate, listi morajo v vodi vedno plavati. Kadar pripravljamo zeljno solato, vedno operemo cele liste in jo šele nato operemo. 

Zelena solata

Zelena solata je najpogosteje na naših mizah, posebej poleti, ko je dovolj sveže zelenjave. Najpogosteje pri kosilu postrežemo glavnato solato, radič, endivijo, motovilec in na pomlad tudi regrat. Za eno osebo pripravimo približno 30 dag solate. Preprost solatni preliv zmešamo iz 1 dl olja, lahko olivnega ali bučnega, 1 dl kisa, jabolčnega ali zeliščnega, dodamo še sol in drobno sesekljan peteršilj. 

Solato očistimo, operemo in odcedimo. Dodamo preprost solatni preliv, rahlo premešamo in takoj ponudimo. Glavnato solato lahko tik pred serviranjem potresemo s trdo kuhanimi in sesekljanimi jajci, drobno sesekljanim peteršiljem ali drobnjakom. 

Pikantni solatni preliv

Solato lahko začinimo samo s kisom, oljem in mogoče dodamo česen in sol, ali pa pripravimo kakšen drug preliv. Ob kakšnih bolj svečanih priložnostih, se lahko potrudimo in pripravimo pikantni solatni preliv.

Recept za pikantni solatni preliv: količina je za 5 oseb:

 • 6 dag olja; lahko olivnega
 • 1, 5 dl blagega kisa ali sok ene limone
 • 3 dag čebule
 • šopek svežega peteršilja ali drobnjaka
 • 1 dag gorčice
 • 2 trdo kuhani jajci
 • sol

Olju prilijemo kis, drobno sesekljano čebulo ali šalotko, sesekljan peteršilj ali drobnjak, gorčico, drobno naribana jajca, solimo in premešamo. Preliv lahko obogatimo še sesekljanim pehtranom, krebuljico ali strtim česnom, po želji lahko trdo kuhana jajca opustimo. 

Paradižnikova solata

Paradižnikova solata je poleg zelene solate najpogosteje postrežena pri naših obrokih. Paradižnik operemo in narežemo na rezine in jih zložimo na krožnik. Potresemo s čebulo, narezano na tanke kolobarje in prelijemo s preprostim solatnim prelivom ali pripravimo malo boljši preliv. 

Preliv za paradižnikovo solato

Boljši preliv za paradižnikovo solato pripravimo tako, da zmešamo 2 dela majoneze, 1 del sladke stepene smetane, chili omaka ali kečap, sol, poper, limonin sok in 20 dag na kocke narezanega paradižnika. Vse sestavine zmešamo in prelijemo po narezanem paradižniku.

Paradižnikova solata spada med surove solate, ki jih naredimo iz zelenjavnih plodov. Plodove vedno najprej operemo in jih šele nato po potrebi olupimo in narežemo. Kadar plodove olupimo, jih lupimo čisto tanko, ker je tik za lupino največ zaščitnih snovi. 

Mešane solate

Poleg navadnih solat, lahko za kosilo pripravimo tudi mešane in sestavljene solate. Najbolj poznana mešana solata je francoska solata, ki jo najpogosteje pripravljamo za novoletne praznike. Mešane solate se od sestavljenih solat razlikujejo po tem, da sestavine najprej med seboj zmešamo in šele nato začinimo s prelivom.

Za vezavo mešanih solat najpogosteje uporabimo majonezo ali pikantne omake. K mešani solati lahko dodamo tudi meso, ribe ali jajca. Na takšen način pripravimo vsem dobro poznana esihflajš, mesno solato iz kuhane govedine.

Poleg francoske solate, so najbolj poznane mešane solate še ruska in ribja solata, ter priljubljene srbska solata, ajvar in tudi mešane listnate solate. 

Fižolova solata z črno redkvijo

Fižolova solata s črno redkvijo je okusna solata, ki jo lahko ponudimo tudi kot predjed.

Recept za fižolovo solato s črno redkvijo:

 • 1/2 kg fižola v zrnju
 • 1 manjša črna redkev
 • bučno olje
 • jabolčni kis
 • sol in poper

Fižol čez noč namočimo in ga naslednji dan skuhamo, tik pred koncem kuhanja ga solimo. Ko je fižol kuhan ga odcedimo in malo ohladimo. Črno redkev olupimo in drobno naribamo.

Fižol začinimo s kisom, bučnim oljem in soljo. Premešamo in dodamo naribano črno redkev, še enkrat premešamo in takoj ponudimo. 

Sestavljene solate

Sestavljene solate sestavimo iz več vrst posebej narejenih solat, običajno kombiniramo kuhane in surove solate. Pri sestavljanju solat pazimo, da dosežemo harmoničen okus in lep izgled solate.  Za sestavljene solate vzamemo po 4 vrste solat, 2 kuhani in 2 surovi. Kombiniramo lahko poljubne solate, dobro se na primer ujemata solata iz rdeče pese in stročjega fižola.

Okusno sestavljeno solato pripravimo tudi glavnate solate in kumarične solate. Sestavljene solate naložimo na servirni krožnik, okrasimo jih s sesekljanimi trdo kuhanimi jajci, svežo ali vloženo papriko, z listi radiča, rezinami svežega paradižnika, sesekljanim drobnjakom, peteršiljem ali listi mete. 

Šopska solata

Šopska solata je klasična sestavljena solata, količine sestavine so pripravljene za 4 osebe:

 • 20 dag svežih paradižnikov
 • 20 dag paprike
 • 2 feferona
 • 10 dag mlade čebule
 • 8 dag sira (lahko ovčjega)
 • 4 dag olja (olivno, bučno, solatno)
 • zeliščni kis
 • sol
 • sesekljan svež peteršilj

Paprike, paradižnike, čebulo in sir zrežemo na kocke, dodamo sesekljane feferone, drobno sesekljan peteršilj, olje, kis in sol, ter vse skupaj dobro zmešamo.

Šopska solata se odlično poda k jedem na žaru in vsemu pečenemu mesu. 

Kuhane solate

Kuhane solate pripravljamo iz kuhane zelenjave; rdeča pesa, korenček, zelena, brstični ohrovt, cvetača, rdeče zelje, ohrovt, por, beluši, krompir… Zelenjavo vedno najprej skuhamo, nekatero moramo prej olupiti, nekatere damo kuhat z olupkom  vred. Veliko več aromatičnih in hranilnih snovi ohranimo, če kuhamo cele in jih šele kuhane olupimo. Kuhanim solatam dodajamo poleg navadnega solatnega preliva še začimbe in zelišča.

Rdečo peso začinimo s kumino ali naribanim hrenom, kuhano fižolovo zrnje s čebulo in poprom. Krompirjevo solato začinimo s solatnim prelivom in čebulo, lahko pa čebulo nadomestimo z grahovim zrnom in začinimo s svežim peteršiljem. Vse solate iz sladkastih gomoljev dobijo boljši okus, če solati dodamo malo gorčice ali hrena. 

Ko kuhane solate začinimo, jih pustimo nekaj minut počivati, da se okusi povežejo.  Vendar solate ne smemo pustiti predolgo, saj dobijo neprijeten okus, posebej solate s čebulo. 

solata iz stročjega fižola
Solata recepti; Stročji fižol v solati

Solata iz stročjega fižola

Solata iz stročjega fižola je okusna kuhana solata, recept je pripravljen za 5 oseb.

 • 70 dag stročjega fižola
 • 4 dag olja (najbolje bučno, drugače olivno)
 • kis
 • 2 stroka česna
 • sol
 • sesekljan peteršilj

Fižol otrebimo, operemo in ga v kropu skuhamo do mehkega, tik pred koncem kuhanja ga solimo. Ko je fižol kuhan. ga odcedimo in stresemo v skledo.

Česen stremo, svež peteršilj sesekljamo in stresemo na fižol. Dodamo olje, kis, po okusu sol in poper, narahlo premešamo in postrežemo. 

Viri; Solate recepti:

 • Solate recepti; Kuharstvo za vsakogar, DZS