Kosilo.si

Ideje za kosilo

recepti s kislim zeljem

Recepti s kislim zeljem

Recepti s kislim zeljem! Kislo zelje lahko izredno obogati naš jedilnik, saj ima čudovito aromo in zanimive okuse. Vsebuje vitamine in minerale, ki pozitivno vplivajo na imunski sistem. Kislo zelje vsebuje tudi vitamin C, folno kislino in veliko vlaknin, zato je pomembno živilo za uravnoteženo prehrano. Kislo zelje pospešuje presnovo ogljikovih hidratov, zato ga lahko uporabimo tudi za pripravo dietnih jedi.

Kislo zelje, ki je pravilno kisano, je bledo rumene barve, mehko, a še vedno hrustljavo in ima prijeten vonj po kislem. Če naletimo na kislo zelje, ki smrdi po plesni ali je rožnato obarvano, premehko ali preslano, ga ne smemo uživati, ker ni bilo pravilno kisano.

recepti s kislim zeljem
Recepti s kislim zeljem! POGLEJ VEČ!

Recepti s kisli zeljem

Kislo zelje ima tudi v Sloveniji dolgo zgodovino, kisamo ga že od sredine 18.stoletja. Poleg kislega zelja je izredno koristna tudi zeljnica, to je tekočina, ki nastane pri kisanju zelja.

Največ koristnih učinkovin v zelju ohranimo, če ga uživamo presnega, saj se kuhanjem izgubi nekaj vitaminov in mineralov. Seveda pa poznamo res veliko jedi s kislim zeljem. Najbolj poznan je verjetno segedin golaž in jota s kislim zeljem. Zelje se lepo ujema s krompirjem in fižolom, zato ga pogosto uporabimo v enolončnicah, iz kislega zelja lahko pripravimo tudi okusno solato.

Najpogostejša vprašanja in nasveti za pripravo jedi s kislim zeljem

Vprašanje/NasvetOdgovor/Podrobnosti
Ali je treba kislo zelje pred kuhanjem oprati?Odvisno od okusa – če je zelje preveč kislo, ga sperite pod hladno vodo in dobro odcedite.
Kako kuhati kislo zelje, da ohrani okus?Kuhajte ga na nizki temperaturi 1–2 uri z dodatkom vode, jušne osnove ali vina. Dodajte začimbe, kot so lovorjev list, kumina in poper.
Katere začimbe se najbolje podajo k zelju?Kumina, lovorjev list, česen, čebula, brinove jagode, poper in prekajena paprika.
Kako pripraviti kislo zelje, da ni preveč kislo?Pred kuhanjem ga sperite in namočite v hladno vodo za 10–15 minut.
Kakšno meso se najbolje poda k zelju?Klobase, prekajeno meso, svinjska rebra, šunka in slanina so klasične izbire.
Kako zgostiti jed s kislim zeljem?Jed lahko zgostite z dodajanjem naribanega krompirja, moke, drobtin ali pire krompirja.
Ali je kislo zelje primerno za solate?Seveda, zelje lahko uporabite surovo v solatah, kombinirajte ga z naribanim korenčkom, jabolkom ali čebulo.
Kako dolgo kuhati kislo zelje?Kuhanje običajno traja 1–2 uri, odvisno od recepta in želene mehkobe.
Kako pripraviti vegetarijansko jed z zeljem?Kislo zelje skuhajte s krompirjem, čebulo in začimbami ter postrezite z ajdovo kašo ali polento.
Ali lahko kislo zelje zamrznemo?Da, kislo zelje lahko zamrznete – tako surovo kot kuhano. Pred uporabo ga odmrznite in dobro odcedite.
Kakšna priloga se poda k jedem iz kislega zelja?Klasične priloge so pire krompir, krompirjeva solata, ajdova kaša ali koruzni kruh.

Segedin golaž s kislo smetano

enolončnice segedin

Segedin golaž je priljubljena jed iz kislega zelja, ki ga lahko skuhamo tudi malo več in ga naslednji dan pogrejemo. Segedin lahko ponudimo kot samostojen obrok, zraven ponudimo kuhan krompir ali pa samo sveže pečen kruh.  Poznamo več receptov, nekaj sem jih izbrala iz starih kuharskih knjig.

Razlikuje se samo postopek priprave in dodanih začimb, osnova pa je vedno kislo zelje, svinjsko meso, čebula in začimbe.

Recept za segedin golaž s kislo smetano:

  • 75 dag kislega zelja
  • 40 dag puste svinjine
  • 40 dag čebule
  • 2 žlici olja
  • 3 stroke česna
  • 2 žlički sladke paprike
  • kumina
  • sol
  • voda ali čista zelenjavna juha
  • 1 dl kisle smetane

Meso operemo, osušimo in narežemo na večje kose. Sesekljamo čebulo in jo pražimo na maščobi, da porumeni. Dodamo narezano meso, sesekljan česen in malo podušimo.

Primešamo kislo zelje in začimbe, ter počasi dušimo. Med kuhanjem po potrebi dodajamo vodo ali juho. Ko so vse sestavine kuhane, primešamo kislo smetano, prevremo in odstavimo z ognja.

Segedin naj bo z malo tekočine.

Golaž s kislim zeljem

Golaž s kislim zeljem je podoben segedinu, samo da dodamo še slanino in svinjska rebra.

  • 2 žlici svinjske masti
  • 2 čebuli
  • 2 dag slanine
  • 2 stroka česna
  • 1/2 kg svežih svinjskih reber 
  • kumina
  • žlička sladke rdeče paprike
  • sol
  • čista kostna juha
  • 40 dag kislega zelja
  • žlica paradižnikove mezge
  • žlica moke
  • 1 dl kisle smetane

Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in na kocke narezano slanino. Dodamo strt česen, na koščke narezano meso, kumino, papriko in sol.

Vse dobro premešamo in počasi dušimo do mehkega. Po potrebi prilivamo vročo juho. V drugi posodi istočasno dušimo kislo zelje.

Ko je meso mehko, mu dodamo paradižnikovo mezgo, dušeno kislo zelje in podmet, ki ga naredimo iz moke in kisle smetane. Vse skupaj še enkrat prevremo in premešamo.

Dušeno kislo zelje

Dušeno kislo zelje je odlična priloga, poda se k pečenicam, krvavicam, klobasam in vsem suhim mesninam. Zraven lahko ponudimo kuhan krompir.

  • 1/2 kg kislega zelja
  • 3 žlice olja
  • žlička sladkorja
  • malo kumine

V ponvi segrejemo olje in na njem spenimo sladkor, takoj dodamo kislo zelje in temeljito premešamo. Zalijemo z zajemalko vroče vode in dodamo kumino.

Pokrijemo in počasi dušimo na šibkem ognju. Vmes večkrat premešamo in sproti dolivamo vročo vodo. Ko je zelje dovolj mehko, ga ponudimo kot prilogo k svinjskem mesu ali pečenicam. 

Jota s kislim zeljem

jota s kislim zeljem

Recepti s kislim zeljem pogosto vsebujejo tudi fižol in krompir. Takšna jed je tudi jota s kislim zeljem, ki je čudovita enolončnica, ki jo lahko ponudimo kot glavno jed ali kot prilogo. Več nasvetov za pripravi jote s kislim zeljem si lahko ogledate TUKAJ!

Recept za joto s kislim zeljem:

  • 20 dag suhega fižola
  • 15 dag prekajenega mesa
  • 1/2 kg kislega zelja
  • malo kumine
  • 30 dag krompirja
  • sol
  • 3 žlice olja
  • 1/2 čebule
  • žlica moke
  • žlička sladke paprike
  • žlica paradižnikove mezge
  • lovorov list
  • 2 stroka česna

Fižol operemo in čez noč namočimo. Naslednji dan fižol v isti vodi do mehkega skuhamo skupaj s prekajenim mesom. Posebej z malo vode skuhamo kislo zelje, ki mu dodamo malo kumine.

Opran in olupljen krompir zrežemo na drobne kocke in ga z malo slane vode skuhamo do mehkega. V ponvi segrejemo olje ali svinjsko mast in prepražimo drobno sesekljano čebulo.

Ko čebula bledo zarumeni, dodamo moko, na hitro prepražimo, dodamo sladko papriko in zalijemo z zajemalko hladne vode. Prevremo in dodamo paradižnikovo mezgo. Vse skupaj zlijemo k fižolu, dodamo odcejeno kislo zelje in odcejen krompir. Zeljno vodo in krompirjevo vodo prihranimo in ju uporabimo, če bo jota pregosta.

Kuhano prekajeno meso vzamemo iz lonca in ga zrežemo na majhne kose in ga stresemo nazaj v lonec. Dodamo še lovor, strt česen in če je jota pregosta, zalijemo z zeljno ali krompirjevo vodo. Po okusu dosolimo in še enkrat prevremo.

Juha s kislim zeljem

Juha s kislim zeljem je manj poznana jed, saj zeljno juho običajno pripravljamo s svežim zeljem. Zanimiv recept in okusna jed:

  • 1 l zeljnice (voda v kateri se je kisalo zelje)
  • 200 g kislega zelja
  • 200 g prekajenega mesa
  • 100 g čebule
  • rdeča sladka paprika
  • 10 g moke
  • 20 g svinjske masti

Kislo zelje kuhamo v zeljnici skupaj s prekajenim mesom. Če se nam zdi zeljnica prekisla, jo malo razredčimo z vodo in kisli zelje oplaknemo.

Na svinjski masti prepražimo moko, dodamo drobno sesekljano čebulo in ko zarumeni, dodamo rdečo papriko, premešamo in vse skupaj stresemo v kuhano zelje.

Juho kuhamo še 10 minut. Prekajeno meso narežemo na majhne koščke in stresemo v juho.

Juho postrežemo z zdrobovimi žličniki ali kruhovimi cmoki.

Kislo zelje z zarebrnicami

Kislo zelje se izredno poda k svinjskemu mesu. Recept za svinjske zarebrnice s kislim zeljem:

  • 1, 5 kg svinjskih zarebrnic
  • 1 glavica kislega zelja
  • 1 dl vina
  • košček slanine
  • 3 nageljnove žbice
  • 10 poprovih zrn
  • 4 stroki česna
  • 1 lovorov list
  • sol

V večjo posodo naložimo sveže zarebrnice in jih obložimo s kislim zeljem. Glavico kislega zelja narežemo na širše rezance. Dodamo lovorov list, vino, sol, poper, nageljnove žbice in česen.

Dolijemo toliko vode, da je meso pokrito. Počasi kuhamo tako dolgo, da se meso zmehča. V jed lahko dodamo tudi košček slanine.

Ko je meso mehko, jed ponudimo s krompirjem v oblicah. 

Fižolovo zelje s proseno kašo

Recepti s kislim zeljem nam prepuščajo tudi nekaj kombinacij. Kislo zelje se odlično ujema tudi s proseno kašo. 

  • 60 dag sveže svinjine
  • 75 dag kislega zelja
  • 10 dag prosene kaše
  • 1/2 l kuhanega fižola
  • 1 čebula
  • 1 žlica moke
  • 1 žlička rdeče paprike
  • sol
  • voda
  • kumina lovor

Namočen fižol skuhamo posebej. Meso narežemo in damo kuhat skupaj s kislim zeljem. Solimo, dodamo kumino in lovor. Ko zelje z mesom vre pol ure, dodamo oprano kašo in kuhamo dalje.

S sesekljano čebulo, maščobo in moko naredimo svetlo prežganje, dodamo papriko in takoj razmešamo z mrzlo vodo. Prežganje primešamo zelju in nato dodamo kuhan fižol, na koncu jed še dosolimo in prevremo.

Kislo zelje z ocvirki in krompirjem

kislo zelje z ocvirki

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za prilogo ali glavno jed. Kislo zelje se odlično ujema s krompirjem. 

  • 50 dag kislega zelja
  • 50 dag krompirja
  • 20
  • česen
  • poper
  • 3 žlice masti
  • 1 žlička moke
  • 2 žlici sesekljane čebule

Zelje skuhamo v manjši količini vode, če je prekislo, ga pred kuhanjem operemo. Posebej skuhamo olupljen in na kocke narezan krompir. Krompir ne skuhamo čisto do mehkega, vodo od krompirja ohranimo. Na razbeljeni svinjski masti prepražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo moko in in še malo popražimo.

Dodamo strt česen, odcejeno kislo zelje in prilijemo zajemalko krompirjeve vode. Solimo, popramo in dodamo kuhan krompir. Pokrijemo in jed kratek čas dušimo, da postane primerno gosta.

Za boljši okus dodamo žlico ocvirkov. Namesto prežganja, lahko pripravimo podmet iz žličke moke in vode ali kisle smetane.

Pečeno kislo zelje

Pečeni kislo zelje je okusna jed, ki jo lahko ponudimo kot prilogo mnogim jedem. Pečeno zelje izboljšamo z nekaj  rezinami slanine in šunke in ga ponudimo kot samostojno jed. Odlična ideja za Božično večerjo, zraven postrežemo pečenice ali krvavice, za sladico pa kos orehove potice. 

  • 100 dag kislega zelja
  • 7 rezine šunke
  • 5 rezin slanine
  • 1 kozarec belega vina
  • 2 žlici ocvirkov
  • nekaj zrn črnega popra
  • nekaj zrn brinovih jagod
  • 1 žlička mlete kumine

Kislo zelje stresemo v večji lonec, zalijemo z mrzlo vodo in pristavimo na ogenj. Ko zelje zavre, zmanjšamo ogenj in kuhamo še 5 minut. Zelje nato odcedimo in zabelimo z 1 žlico ocvirkov.

V litoželezni pekač po dnu najprej položimo rezine slanine, čez položimo prvo plast kislega zelja, čez pa rezine šunke, nekaj zrn popra in brinovih jagod. Čez šunko položimo spet kislo zelje in po vrhu potresemo poper in brinove jagode.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj C. V ponvi segrejemo še nekaj ocvirkov in jih prelijemo čez zelje. Čez vse skupaj prelijemo še kozarec belega vina in vse skupaj za 20 minut postavimo v pečico. Pečeno zelje je gotovo ko nekaj časa vre in malo porumeni.

Jed lahko postrežemo kar v ognjevarnem pekaču, tako kot so jo postregli naši predniki. Zraven ponudimo pečnice, krvavice, svinjsko pečenko ali pečena svinjska rebrca. 

Svatovsko zelje

Svatovsko zelje je krepka jed na žlico, ki jo pripravimo s kislim zeljem in mesnato suho slanino, svinjskim vratom in suhimi svinjskimi rebri.  Recept sem našla v Titovi kuharici, ki je izšla še v bivši Jugoslaviji.

Sestavine za svatovko zelje:

  • 1 kg mesnatih suhih reber
  • 1/2 kg mesnate suhe slanine
  • 1/2 kg svinjskega vratu
  • 1/2 kg junčnega vratu
  • 1 kg kislega zelja
  • 3 pekoče paprike
  • sol in poper

Recept po korakih za svatovsko zelje

  1. Jed bomo najlažej pripravili v 5 litrski glineni posodi. Vso meso prej prekuhamo, da odstranimo odvečno sol.
  2. V posodo najprej zložimo na velike kose narezana mesnata suha rebra, narezano mesbato suho slanino, ter svinjski in junečji vrat.
  3. Na meso naložimo kislo zelje do dveh tretjin posode. Dodamo pekoče paprike, ter solimo in popramo.
  4. Priljemo vodo in na šibkem ognju kuhamo 7 do 8 ur. Občasno prilijemo malo tople vode.
  5. Tik preden je jed kuhana dodamo prežganje in še vroče postrežemo.

Priporočam ogled receptov s kislim zeljem

Sarma s kislim zeljem

sarme s kislim zeljem

TOP zimski recepti s kislim zeljem

sarme s kislim zeljem zimski recepti s kislim zeljem

Matevž in segedin

matevž in segedin

Segedin iz pečice

segedin iz pečice

Sarma pripravljena v pečici

Recept po korakih za sarmo pripravljeno v pečici

Kislo zelje in pečenice

kislo zelje in pečenice

Kislo zelje in krvavice

kislo zelje in krvavice

Show Buttons
Hide Buttons
Kosilo.si
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.