Kosilo.si

Ideje za kosilo

jušne zakuhe

Jušne zakuhe – super recepti za najbolj priljubljene jušne zakuhe

Jušne zakuhe zakuhamo v vrelo, precejeno juho, ter z  z njimi zgostimo in popestrimo juho. Jušne zakuhe vedno v surovi obliki zakuhamo v juho. Najbolj poznane jušne zakuhe so jušni rezanci, vlivanci, zdrobovi cmoki, ribana kaša in razni žličniki. V različne juhe, ki jih postrežemo pri kosilu, lahko dodamo različne dodatke.

Zdrobovi juhi lahko dodamo nekaj žlic olupljenega, na stebelca narezanega paradižnika, nato juho samo na hitro prevremo. K riževi juhi dodamo na kocke narezan paradižnik in drobno sesekljan drobnjak. V pretlačeno grahovo juho zamešamo pol skodelice naribanega korenčka in nekaj žlic kuhanega, svežega graha.

Čeprav jušne zakuhe najpogosteje kupimo, jih z malo truda pripravimo sami doma. Kaj je boljšega kot sveže skuhana goveja juha, v katero zakuhamo doma narejene jušne rezance?

jušne zakuhe
Domači jušni rezanci! Slika: Mari Radej

Jušne zakuhe – recepti za pripravo domačih zakuh

Za pripravo domačih jušnih zakuh, običajno potrebujemo jajca, moko in tekočino. Tudi za zakuhe obstaja veliko receptov, pobrskala sem po starih kuharskih knjigah in našla mnoge zanimive recepte.

Čeprav obstaja tako raznolik izbor jušnih zakuh, običajno vedno pripravljamo ene in iste. Če že naredimo kaj domačega, naredimo jušne rezance, mogoče še žličnike ali narežemo palačinke za v juho. 

Poleg jušnih zakuh poznamo še jušne vložke, ki so že vnaprej pripravljeni in jih samo dodamo v juho. Najbolj poznani jušni vložki so prav gotovo zlate kroglice in fritati, ki ji še posebej obožujejo otroci.

Domači jušni rezanci

  • 15 dag moke (bele, ostre)
  • 1 jajce

Moko stresemo na desko, z lesenim nožem napravimo v sredini jamico in vanjo zlijemo jajce. Prav tako z lesenim nožem zamesimo testo, da se sprimeta moka in jajce, kasneje pa testo dobro pregnetemo z rokami. Gnetemo tako dolgo, da postane testo enotno.

Zgneteno testo na pomokani deski razvaljamo na približno 2 mm debelo testeno krpo, počakamo da se osuši in jo nato razrežemo na četrtine. Te četrtine naložimo pravilno drugo vrh druge, zvijemo v svitek in z ostrim nožem zelo tanko narežemo jušne rezance.

Narezane jušne rezance narahljamo in jih osušimo do konca. Zakuhamo jih v vrelo govejo ali kokošjo juho in jih pustimo nekaj časa vreti, da dodatno nabreknejo.

Jušne rezance lahko naredimo tudi s pomočjo strojčka, s tem da svitke testa ne režemo z nožem, pač pa jih najprej spustimo skozi strojček, da dobimo daljše testene krpe. To ponavljamo toliko časa, da dobimo želeno debelost, nato pa razvaljane krpice narežemo na strojček. Tako narezane jušne rezance prav tako razprostremo po prtu in jih počasi posušimo.

Vlivanci

  • 2 jajci
  • 3 žlice moke

V lončku razžvrkljamo jajce, dodamo moko in stepemo v gladko, lepo tekoče testo. Pripravljeno testo vlivamo v vročo juho v tankem curku, tik preden juha zavre.

Pustimo nekaj časa vreti in nato juho postrežemo. Vlivance lahko zakuhamo tudi v enolončnice, zelenjavne juhe, podajo se tudi k fižolovi pretlačeni juhi.

Ribana kaša

  • 1 jajce
  • 20 dag bele moke
  • 2 žlici olja
  • ščepec soli

V moko naredimo jamico, vanjo dodamo jajce in olje. Dodamo sol in zamesimo testo, ter ga dobro pregnetemo. Testo naj bo precej trdo, če je potrebno, dodamo še malo moke.

Tako pripravljeno testo nastrgamo na strgalniku in na deski pustimo, da se ribana kaša nekoliko osuši. Nato zakuhamo kašo v vrelo govejo ali kokošjo juho, pustimo da počasi vre 10 minut. 

Zdrobovi žličniki

zdrobovi žličniki
Goveja juha z zdrobovimi žličniki
  • 2 žlici olja
  • 2 jajci
  • 1 žlica mleka
  • 12 dag pšeničnega zdroba

V posodi penasto vmešamo olje, mleko in rumenjake. Iz beljakov stepemo trd sneg in ga z zdrobom vred dodamo k mešanici iz rumenjakov.

Rahlo premešamo in takoj z žlico zakuhamo v vrelo govejo ali kurjo juho. Juho zavremo v večjem loncu, da lahko žličniki narastejo. Pokrijemo in kuhamo na šibkem ognju približno 20 minut. 

Vse kar niste vedeli o pripravi zdrobovih žličnikov – najpogstejša vprašanja in nasveti

  • Kateri tip zdroba je najboljši za žličnike?

Za žličnike se najpogosteje uporabljamo pšenični zdrob, saj daje najboljšo teksturo in okus. Lahko pa poskusimo tudi z drugimi vrstami zdroba, kot so koruzni ali ajdov.

  • Kako preprečiti, da bi se žličniki razpadli med kuhanjem?

Ključno je pravilno razmerje med zdrobom in tekočino, ter dovolj počitka, da zdrob nabrekne. Prav tako je pomembno, da dodamo jajca, ki delujejo kot vezivo. Poskusimo lahko tudi drugače in sicer tako, da pripravljeno maso takoj vkuhamo v vrelo vodo ali juho. 

  • Kako naredimo ravno prave žličnike, ki niso ne pretrdi in ne premehki?

Žličniki morajo biti rahli in ne preveč trdi. To dosežemo s pravilnim razmerjem sestavin in z nežnim mešanjem. Mase ne smemo preveč mešati, saj bodo potem žličniki trdi. Za zdrobove žličnike poznamo veliko receptov, meni najbolj uspejo po receptu, ki si ga lahko ogledate TUKAJ!

  • Koliko časa pustimo maso za zdrobove žličnike počivati?

Masa za žličnike naj počiva vsaj 30 minut, da zdrob nabrekne in masa postane enotna.

  • Kako dolgo kuhamo zdrobove žličnike?

Žličnike kuhamo v rahlo vreli vodi približno 10 do 20 minut, dokler ne splavajo na površje in postanejo čvrsti, vendar ne pretrdi.

  • Kako oblikujemo zdrobove žličnike?

Žličnike lahko oblikujemo s pomočjo dveh žlic, ali pa maso preprosto zajemamo z žlico in polagamo v vrelo vodo ali juho. Če se masa lepi na žlico, jih rahlo namočimo v vročo vodo.

Palačinke za juho – fritati

  • 1/4 l mleka
  • 12 dag bele moke
  • 2 jajci
  • ščepec soli
  • olje za pečenje

Polovico mleka zlijemo v lonček, dodamo jajci, moko in sol. Razžvrkljamo v gladko testo. Počasi prilijemo še preostalo mleko in spet dobro premešamo.

V ponvi segrejemo žlico olja in spečemo lepo rjave palačinke. Pečene palačinke zvijemo in narežemo na pol cm široke rezance. Lahko režemo tudi ožje, vendar se potem fritati radi trgajo.

Fritate takoj postrežemo v vroči goveji ali kurji juhi. 

palačinke v juhi
Palačinke v juhi

Drobtinovi cmočki

  • 6 dag masla
  • 3 jajca
  • 4 dl svežih drobtin
  • 6 žlic mleka
  • muškatni orešek
  • sesekljan peteršilj
  • sol
  • 2 žlici moke

Penasto umešamo maslo, med mešanjem dodajamo rumenjake, nato drobtine, muškatni orešek, sesekljan peteršilj in mleko. Iz beljakov stepemo trd slan sneg, ki ga potresemo z moko in ga počasi vmešamo v testo. Z metlico zamešamo, da dobimo gladko testo.

Testo na 30 minut počiva. Juho zavremo in nato malo žličko pomakamo v vrelo juho, zajemamo testo in vkuhavamo cmočke. Testo lahko oblikujemo tudi z rokami v kroglice in jih nato zakuhamo.

Juho pokrijemo in pustimo, da počasi vre 7 minut. Juha z drobtinovimi cmočki je bila včasih nepogrešljiva pri nedeljskem kosilu!

Domače zlate kroglice za juho

  • 1 jajce
  • 1 dl mleka ali piva
  • sol
  • 12 dag moke

V lončku razžvrkljamo jajce, prilijemo mleko ali pivo, dodamo sol in moko, ter naredimo gosto, komaj tekoče testo. Testo pustimo počivati 20 minut. Testo nato skozi pretlačevalko z majhnimi  luknjicami potiskamo v vroče olje.

Ko je površina olja polna, pripomoček odložimo in kroglice mešamo z lopatko, da se enakomerno zlato obarvajo. Ocvrte zlate kroglice pobiramo na cedilo. Nato spet s pretlačevalko testo potiskamo v olje in jih ocvremo, to ponavljamo toliko časa, da porabimo vse testo.

Kroglice ponudimo kot običajne zlate kroglice k vroči goveji ali kurji juhi. Kroglice hranimo v odprti posodi na hladnem.

Riževi cmoki

  • 1/4 l riža
  • žlica masla
  • 3 dkg svinjskega mesa
  • 3 jajca
  • 3 žlice moke

Riž popražimo na maslu, dodamo malo čiste juhe in ga nato ohladimo. Ko se riž ohladi, mu primešamo drobno sesekljano svinjsko meso, rumenjake, sneg iz beljakov in moko.

Z vlažnimi rokami oblikujemo velike cmoke in jih v slanem kropu kuhamo 1/4 ure. Pripravimo lahko tudi manjše cmoke, jih povaljamo v jajcu in drobtinah, ocvremo in nato zakuhamo v juho.

Jetrni cmoki

  • 20 dag jeter
  • 2 žlici masti
  • žlica čebule
  • žlica svežega peteršilja
  • 1 jajce
  • majaron
  • sol
  • drobtine
  • strok česna

V ponvi segrejemo svinjsko mast in na njem zarumenimo čebulo, dodamo sesekljan peteršilj in nato vmešamo nastrgana, pretlačena jetra.

Prepražimo jih samo toliko, da spremenijo barvo. Nato popražena jetra ohladimo, vmešamo jajce, strt majaron in česen, na koncu dodamo še drobtine.

Zmes pustimo pol ure počivati, nato oblikujemo cmoke poljubne velikosti.

Zdrobovi žličniki: 

Show Buttons
Hide Buttons