Najboljša krompirjeva musaka! Ko sem brskala po nasvetih za pripravo najboljše krompirjeve musake, sem našla grške tradicionalne recepte, kjer morajo biti v jedi vedno tudi jajčevci. Ker ni sezona jajčevcev ali malencanov, jih v današnji recept nisem vključila.
Za res pravo krompirjevo musako moramo pripraviti bešamel, a tudi tega danes v mojem receptu ne bo. Pripravila bom preprosto omako iz kisle smetane in jajc, ki se odlično poveže s krompirjem in mletim mesom. Lahko rečem, da je to musaka po moje.
Najboljša krompirjeva musaka
Večkrat berem razprave o tem, kako se pravilno pripravi krompir za krompirjevo musako. V nekaterih receptih svetujejo, da krompir cel skuhamo, nato olupimo in narežemo. Lahko krompir tudi olupimo, narežemo na rezine in skuhamo, ali pa pripravimo musako s surovim, narezanim krompirjem.
V grških tradicionalnih receptih pa krompir olupimo, narežemo na tanke rezine, osušimo in popečemo na olivnem olju. Ko sem prvič pripravila musako po tem receptu, me je vsekakor prepričalo, saj sedaj krompir vedno prej popečem.
Sestavine za krompirjevo musako
- 5 velikih krompirjev
- 1/2 kg mletega mesa
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 150 g pasiranih paradižnikov
- sol in poper
- 1/2 žličke sladkorja
- 2 lončka kisle smetane
- 2 jajci
- olivno olje
- nariban sir
Recept za krompirjevo musako po korakih
- Krompir olupimo, narežemo na približno 5 cm velike rezine, jih operemo in osušimo.
- V ponvi segrejemo malo olivnega olja in na njem z obeh strani popečemo rezine krompirja in jih odložimo v ogreto posodo.
- Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Česen olupimo in stremo. V ponvi kjer smo popekli krompir, spet segrejemo malo olivnega olja in na njem nekaj minut pražimo sesekljano čebulo, nato dodamo strt česen.
- Dodamo mleto meso in ga z vilicami dobro razdrobimo in prepražimo, da spremeni barvo. Dodamo sol, poper, malo bazilike in majarona. Dodamo pasiran paradižnik in žličko sladkorja, premešamo, pokrijemo in počasi dušimo 20 minut.
- Posebej razžvrkljamo dva lončka kisle smetane in dva jajca. Dodamo malo soli in popra.
Kako sestavimo musako in koliko časa jo pečemo?
- V pekač najprej položimo plast popečenega krompirja, čez položimo eno plast mletega mesa in vse skupaj prelijemo z mešanico kisle smetane in jajc. Po vrhu potresemo pest naribanega sira.
- Postopek še enkrat ponovimo, zlaganje musake zaključimo z krompirjem, ki ga potresemo z naribanim sirom.
- Musako pečemo 40 minut pri 180 stopinjah C, deset minut preden musako vzamemo iz pečice, jo še bogato potresemo z naribanim sirom. Pečemo še toliko časa, da se sir stopi in po vrhu lepo zapeče.