Najboljša krompirjeva musaka

posted in: Aktualno, Glavne jedi | 0

Najboljša krompirjeva musaka! Ko sem brskala po nasvetih za pripravo najboljše krompirjeve musake, sem našla grške tradicionalne recepte, kjer morajo biti v jedi vedno tudi jajčevci. Ker ni sezona jajčevcev ali malencanov, jih v današnji recept nisem vključila.

Za res pravo krompirjevo musako moramo pripraviti  bešamel, a tudi tega danes v mojem receptu ne bo. Pripravila bom preprosto omako iz kisle smetane in jajc, ki se odlično poveže s krompirjem in mletim mesom. Lahko rečem, da je to musaka po moje.

Najboljša krompirjeva musaka
Krompirjeva musaka

Najboljša krompirjeva musaka

Večkrat berem razprave o tem, kako se pravilno pripravi krompir za krompirjevo musako. V nekaterih receptih svetujejo, da krompir cel skuhamo, nato olupimo in narežemo. Lahko krompir tudi olupimo, narežemo na rezine in skuhamo, ali pa pripravimo musako s surovim, narezanim krompirjem.

V grških tradicionalnih receptih pa krompir olupimo, narežemo na tanke rezine, osušimo in popečemo na olivnem olju. Ko sem prvič pripravila musako po tem receptu, me je vsekakor prepričalo, saj sedaj krompir vedno prej popečem.

sestavine za krompirjevo musako
Za krompirjevo musako potrebujemo krompir, mleto meso, čebulo, paradižnik, ter omako iz kisle smetane in jajc.

Sestavine za krompirjevo musako

 • 5 velikih krompirjev
 • 1/2 kg mletega mesa
 • 1 čebula
 • 2 stroka česna
 • 150 g pasiranih paradižnikov
 • sol in poper
 • 1/2 žličke sladkorja
 • 2 lončka kisle smetane
 • 2 jajci
 • olivno olje
 • nariban sir

Recept za krompirjevo musako po korakih

 1. Krompir olupimo, narežemo na približno 5 cm velike rezine, jih operemo in osušimo.
 2. V ponvi segrejemo malo olivnega olja in na njem z obeh strani popečemo rezine krompirja in jih odložimo v ogreto posodo.
 3. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Česen olupimo in stremo. V ponvi kjer smo popekli krompir, spet segrejemo malo olivnega olja in na njem nekaj minut pražimo sesekljano čebulo, nato dodamo strt česen.
 4. Dodamo mleto meso in ga z vilicami dobro razdrobimo in prepražimo, da spremeni barvo. Dodamo sol, poper, malo bazilike in majarona. Dodamo pasiran paradižnik in žličko sladkorja, premešamo, pokrijemo in  počasi dušimo 20 minut.
 5. Posebej razžvrkljamo dva lončka kisle smetane in dva jajca. Dodamo malo soli in popra.
zlaganje musake
V pekač najprej položimo popečen krompir, čez položimo mleto meso in prelijemo z omako iz kisle smetane in jajc. Potresemo z naribanim sirom.

Kako sestavimo musako in koliko časa jo pečemo?

 1. V pekač najprej položimo plast popečenega krompirja, čez položimo eno plast mletega mesa in vse skupaj prelijemo z mešanico kisle smetane in jajc. Po vrhu potresemo pest naribanega sira.
 2. Postopek še enkrat ponovimo, zlaganje musake zaključimo z krompirjem, ki ga potresemo z naribanim sirom.
 3. Musako pečemo 40 minut pri 180 stopinjah C, deset minut preden musako vzamemo iz pečice, jo še bogato potresemo z naribanim sirom. Pečemo še toliko časa, da se sir stopi in po vrhu lepo zapeče.
koliko časa pečemo krompirjevo musako
Krompirjevo musako pečemo 40 minut pri 180 stopinjah C. Deset minut preden je pečena, jo še bogato potresemo z naribanim sirom in do koca spečemo.