Kako porabiti star kruh – super recepti in ideje

Kako porabiti star kruh? Verjetno tudi vam občasno ostaja kruh, ki ga niste pojedli. Starega kruha nam ni potrebno zavreči, saj ga lahko porabimo na različne načine. Najbolj preprosto star bel kruh porabimo tako, da ga enostavno narežemo in zmeljemo v krušne drobtine.

Iz starega kruha lahko naredimo odlične kruhove cmoke, ki jih ponudimo zraven golaža ali zrezkov v omaki. V današnjem članku si bomo ogledali nekaj zanimivih receptov, kjer lahko porabimo tako bel, kot črn kruh.

kako porabiti star kruh
Kruhovi cmoki Odlična priloga golažu ali zrezkom v omaki

Kako porabiti star kruh?

Poleg krušnih drobtin in kruhovih cmokov, lahko star kruh porabimo še na mnoge druge domiselne načine. Pripravimo lahko kruhov narastek, ki ga obogatimo s šunko in sirom. Namesto kruhovih cmokov, naredimo kruhovo štruco, ki jo skuhamo podobno kot cmoke. Star kruh lahko porabimo tudi kot jušne zakuhe, enostavno ga narežemo na majhne kocke in jih postrežemo z juho ali enolončnico. 

Iz otroštva se spomnimo ocvrtih kruhovih rezin, rekli smo jim tudi “kruhove šnite”. Za veliko noč lahko pripravimo Velikonočno prato, za katero prav tako potrebujemo kar nekaj starega kruha.

Kruhovi cmoki

Kadar nam ostaja star kruh, lahko pripravimo pravo kulinarično poslastico, kruhove cmoke. Kruhove cmoke lahko postrežemo z golažem, prilegajo se tudi k zrezkom v omaki. Poleg cmokov lahko naredimo tudi kruhovo rolado, recept je isti, samo da iz mase za cmoke naredimo kruhovo štruco, jo skuhamo in nato narežemo na rezine. Tudi za kruhove cmoke poznamo več receptov, v nekaterih dodamo v maso drobtine, lahko tudi moko. Današnji recept je iz stare Slovenske kuharice.

Recept za kruhove cmoke:

  • 30 dag starega kruha ali žemlje
  • 1 čebula
  • 1 žlica svinjske masti z ocvirki
  • ščepec popra
  • drobno sesekljan svež peteršilj
  • 1 dl in 1/2 mleka ali goveje juhe
  • 2 jajci
  • 4 dag moke
  • slan krop

Dva dni star kruh ali žemlje narežemo na kocke in stresemo v večjo posodo. Narezane kocke osušimo v ponvi ali v pečici, toliko, da jih med prsti še lahko stisnemo. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, prav tako drobno sesekljamo peteršilj. V ponvi segrejemo svinjsko mast in popražimo drobno sesekljano čebulo.

Popraženo čebulo stresemo k narezanemu kruhu, dodamo poper in drobno sesekljan peteršilj. V mleku ali goveji juhi raztepemo jajca in mešanico prelijemo preko kruha. Vse skupaj premešamo in pustimo počivati 20 minut.

Nato k masi dodamo moko, premešamo in naredimo najprej samo en cmok, ki ga damo kuhat v vrelo vodo. če cmok ne razpade in lepo naraste, potem iz mase oblikujemo še osem večjih cmokov, ali deset manjših. Če je prvi cmok med kuho razpadel, potem dodamo v maso še malo moke ali krušnih drobtin.

Cmoke kuhamo 10 minut v slanem kropu, uporabimo večjo posodo, da se cmoki med kuhanjem ne dotikajo.

Kruhov hren ali žemeljni hren

Stari kruh ali žemlje lahko uporabimo tudi za pripravo okusne hrenove omake. Kruhov hren, žemeljni hren ali “hrenov zos”, je okusna priloga, odlično se poda k praženemu krompirju, svinjski pečeni ali govedini iz goveje juhe.

Recept za kruhov hren:

  • 2 žemlji
  • 1 korenina hrena
  • 1/2 l čiste goveje juhe
  • 1 dl kisle smetane
  • 1 dl hrena iz lončka
  • sol in po želji kis

Žemlje grobo naribamo ali narežemo na manjše kocke, ter jih stresemo v večjo posodo. Prilijemo juho in počasi kuhamo, vmes ves čas mešamo, da se žemlje razmočijo in nastane gosta omaka. Dodamo nastrga hren in po želji še malo hrena iz lončka. Po okusu solimo, popramo, po želji dodamo kislo smetano in malo kisa.

Premešamo in počasi kuhamo, vendar omaka ne sme vreti. Nato hrenovo omako odstavimo z ognja, preden jo postrežemo naj stoji še 10 minut, da se hren nekoliko ublaži.

Pražene kruhove kocke

Iz starega belega kruha ali žemelj lahko naredimo tudi kruhove kocke, ki jih ponudimo v juhi kot jušno zakuho.

Recept za pražene kruhove kocke:

  • 15 dag belega kruha ali žemlje
  • 1 jajce
  • olje za cvrtje

Kruh ali žemlje narežemo na 1 cm velike kocke. V posodi stepemo jajca in vanje pomočimo narezan kruh. V ponvi segrejemo olje in kruhove kocke zlato rumeno ocvremo. Kruhove kocke postrežemo v juhi ali poletni enolončnici.

Vranični cmoki

Za pripravo vraničnih cmokov potrebujemo stare žemlje, jajca, čebulo in vranico. Cmoke postrežemo v goveji juhi.

Recept za vranične cmoke:

  • 3 stare žemlje
  • 1/8 čiste goveje juhe
  • 2 žlici olja
  • 1 jajce
  • 10 dag vranice
  • 1/2 šalotke
  • 2 vejici peteršilja
  • poper
  • ščepec majarona
  • 1 žlica moke

Stare žemlje narežemo na drobne kocke in jih prelijemo z vrelo juho. Premešamo in pustimo stati pol ure, da se žemlje dobro napojijo z juho. Medtem vmešamo olje in jajce, dodamo nastrgano vranico, drobno sesekljano šalotko in peteršilj. Začinimo s poprom in majaronom, po okusu solimo in dodamo namočene žemlje.

Primešamo moko in oblikujemo za oreh velike cmočke, ki jih takoj zakuhamo v vrelo govejo juho. Cmoke lahko zakuhamo tudi v slan krop, vrejo naj 10 minut. Cmoke nato s penovko poberemo iz kropa in jih posebej vložimo v govejo juho.

Ocvrte kruhove rezine ali pohane šnite

Ocvrte kruhove rezine ali pohane šnite, kakor jim tudi pogovorno rečemo, so odlična ideja kako porabiti star kruh.

Recept za pohane šnite:

  • rezine starega belega kruha
  • 1 lonček mleka
  • 2 jajci
  • olje

Star kruh narežemo na rezine. V en krožnik zlijemo mleko, ki mu lahko dodamo malo sladkorja ali vaniljev sladkor. V drug krožnik ubijemo jajce in ga stepemo. V večji ponvi segrejemo olje. Rezine kruha najprej namočimo v mleko, samo toliko, da se kruh malo napije.

Nato rezine namočimo v razžvrkljana jajca in jih zlato rjavo ocvremo v vročem olju. Kruhove rezine med cvrtjem enkrat obrnemo, da so z obeh strani lepo zapečene.

Ocvrte šnite polagamo na papirne brisačke, da se odvečno olje odcedi. Preden kruhove šnite ponudimo, jih potresemo s sladkorjem, lahko tudi s sladkorjem v prahu.

Prata s prekajeno vratovino

Med tradicionalnimi slovenskimi jedmi je najbolj poznana gorenjska prata, najpogosteje so jo pripravljali za Veliko noč. 

Recept za prato s prekajeno vratovino:

  • 50 dag prekajene vratovine
  • 25 dag belega kruha
  • 5 jajc
  • sesekljan svež peteršilj
  • svinjsko ali govejo črevo ( prato lahko pečemo tudi v vrečki za pečenje)

Prekajeno vratovino operemo in damo kuhat v dva litra vode. Meso skuhamo samo na pol, nato ga odstavimo z ognja in ohladimo. Kruh zrežemo na kocke in ga malo navlažimo z juho, v kateri smo kuhali meso.

Nato na kocke narežemo na pol kuhano vratovino, kocke mesa naj bodo enako velike kot kruhove kocke. Narezan kruh in meso stresemo v večjo posodo, čez prelijemo razžvrkljana jajca. Premešamo in dodamo sesekljan peteršilj.

Z mešanico napolnimo čreva in dobro prevežemo. V modernih receptih običajno ne uporabimo svinjskega ali govejega črevesja, pač pa prato oblikujemo v štruco in spečemo. Prata se bo lepše spekla, če jo pečemo v vrečki za pečenje, ki jo nekajkrat prebodemo.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, prato pečemo približno 40 minut, nato jo malo ohladimo, narežemo in postrežemo.

masa za kruhove cmoke
Narezane žemlje za kruhove cmoke

Viri: Kako porabiti star kruh:

  • Kuhajmo po domače; Kristina Merc Matjašič
  • Kuharica; kruhovi cmoki