Kako skuhamo najboljšo marelično marmelado?

Kako skuhamo najboljšo marelično marmelado? Marelična marmelada je med najbolj priljubljenimi, čeprav pri nas doma najraje posežemo po marmeladi iz gozdnih jagod. Marelično marmelado lahko pripravimo po različnih receptih, mnogi jo imajo raje z manj sladkorja, pripravimo jo lahko tudi čisto brez sladkorja.

V marmelado bomo dodali tudi limonin sok, ki izboljša okus in pomaga, da marmelada hitreje želira. V marelično marmelado lahko dodamo tudi poljubne začimbe; poskusite z vanilijo, ingverjem ali cimetom.

Kako skuhamo najboljšo marelično marmelado
Kako skuhamo najboljšo marelično marmelado?

Kaj moramo vedeti preden se lotimo kuhanja marelične marmelade?

 1. Katere marelice so najbolj primerne za kuhanje marmelade? Moj prvi odgovor bi bil iz domačega sadovnjaka! Seveda nimamo vsi možnosti doma gojiti marelic, zato jih pač kupimo. Izberemo zrele marelice, vendar ne čisto preveč mehkih. Sorta marelic lahko vpliva na kakovost in teksturo marmelade, zato poskusimo več sort, če tega z leti kuhanja dobrot že nismo storili.
 2. Kako dosežemo, da marelična marmelada želira? Da se marmelada zgosti, je potreben pektin v sadju. Naravni pektin v marelicah mogoče ne bo dovolj, zato za lažje želiranje dodamo malo pektina v prahu.
 3. Koliko časa kuhamo marmelado? Če kuhamo marmelado z navadnim sladkorjem, jo počasi kuhamo eno uro na močnem ognju in nato še pol ure na šibkem, vmes ves čas mešamo. Če pa pripravljamo marmelado z želirnim sladkorjem, jo kuhamo po navodilih, običajno ko zavre, še kakšne 4 minute.
 4. Kako preverimo gostoto marmelade? Najbolj preprost način za preverjanje gostote marmelade je ta, da majhno kapljico marmelade kanemo na mrzli krožniček in če marmelada ne steče in se strdi, potem je dovolj želirala.

Kako skuhamo najboljšo marelično marmelado?

Marelična marmelada je pogosto prva izbira, ko kupujemo marmelado. Uporabimo jo lahko kot nadev za slastne palačinke ali pa jo namažemo na sveže pečen kruh.  Preden se lotimo kuhanja marmelade, si pripravimo čiste kozarec in pokrovčke. Kozarce moramo pred uporabo sterilizirati, jaz jih postavim v pomivalni stroj, nastavim na najbolj vroč program in sušenje.

Posebnost današnjega recepta je ta, da bomo v marmelado dodali tudi jedrca, ki jih bomo izluščili iz koščic.

Sestavine za marelično marmelado

 • 5 kg marelic
 • 1, 5 kg sladkorja
 • 2 limoni

Recept za marelično marmelado po korakih

 1. Pripravimo čiste kozarce, marelice, limone in  sladkor. 1,5 kg sladkorja; približno tretjino izkoščičenih marelic, ali pa še manj, če so zelo sladke.
 2. Marelice že večer prej izkoščičimo (težka beseda, a ne?), koščice prihranimo. V posodi, v kateri bomo kuhali marmelado, marelice zmešamo s sladkorjem in jih pustimo stati čez noč.
 3. Naslednji dan marelicam s sladkorjem dodamo sok dveh limon. Posodo postavimo na ogenj in najprej eno uro kuhamo na močnem ognju. Vmes ves čas mešamo.
 4. Po eni uri mešanja, temperaturo znižamo in še pol ure kuhamo na majhnem ognju.
 5. Med tem ko se marmelada kuha, stremo koščice, izluščimo jedrca in jih olupimo. Marelična jedrca lažje olupimo, če jih prej namočimo v vrelo vodo. 10 minut pred koncem kuhanja, oluščena marelična jedrca dodamo v marmelado. 
 6. Gostoto marmelade preverimo tako, da kanemo kapljico na mrzel krožnik in če se strdi, je marmelada dovolj želirala.
 7. Z vrelo marmelado čim bolj do vrha napolnimo kozarce, jih zapremo, postavimo na glavo, pokrijemo z odejo in počakamo, da se počasi ohladi.
marelična marmelada
Recept za marelično marmelado

Recept za marelično marmelado brez sladkorja – filmček