Recepti z gozdnimi jagodami! Gozdna jagoda ali navadni jagodnjak, z latinskim imenom Fragaria vesca, ima izredno okusne in aromatične plodove. Dišeče majhne jagode so odlične za pripravo domače marmelade, sokov, sirupov ali celo sladoleda. Jagode lahko tudi zamrznemo in jih kasneje uporabimo za pripravo različnih sladic. Liste in plodove navadnega jagodnjaka uporabljamo tudi v zeliščarske namene.
Listi gozdnih jagod imajo diuretične lastnosti, kar pomeni, da lahko pomagajo pri odvajanju odvečne tekočine iz telesa, ter tako podpirajo zdravje sečil. Listi jagod vsebujejo snovi, ki imajo protivnetne lastnosti, kar lahko pomaga pri lajšanju raznih vnetij. Čaj iz listov gozdnih jagod se tradicionalno uporablja za lajšanje prebavnih težav, kot so driska, napihnjenost in bolečine v trebuhu.
Gozdne jagode so bogat vir vitaminov C, K in folne kisline ter mineralov, kot so kalij in manganez. Vitamin C je pomemben za imunski sistem, vitamin K pa za zdravje kosti.
Gozdne jagode vsebujejo antioksidante, kot so flavonoidi in polifenoli, ki pomagajo zaščititi telo pred poškodbami prostih radikalov in zmanjšujejo tveganje za bolezni srca, raka in druge kronične bolezni. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin gozdne jagode spodbujajo zdravo prebavo in preprečujejo zaprtje.
Prav tako lahko pomagajo uravnavati raven sladkorja v krvi. Vitamin C in antioksidanti v jagodah lahko pomagajo izboljšati zdravje kože, spodbuditi proizvodnjo kolagena ter zmanjšati pojav gub in drugih znakov staranja.
Recepti z gozdnimi jagodami
Iz slastnih gozdnih jagod lahko pripravimo mnoge kulinarične dobrote, nekaj najbolj okusnih bom predstavila v nadaljevanju. Ko se pozno pomladi in zgodaj poleti odpravim nabirat gozdne jagode, dobro vem, da bom porabila precej časa, da bom nabrala kilogram jagod.
Prve sladke jagode običajno takoj pojemo, mogoče z malo sladkorja ali sladke smetane. Če pa je dobra letina, potem pripravim tudi marmelado ali liker iz gozdnih jagod. Nekaj jagod tudi zamrznem in jih uporabim za pripravo različnih sladic, najboljša je rolada z gozdnimi jagodami.
Domača marmelada iz gozdnih jagod
Domača marmelada iz gozdnih jagod je resnično nekaj posebnega. Sladko kisla marmelada, ki jo namažemo na kruh ali postrežemo s palačinkami. Marmelado iz gozdnih jagod lahko skuhamo po različnih receptih, najbolj preprost recept je z želirnim sladkorjem.
- 1 kg gozdnih jagod
- 1 kg želirnega sladkorja
Recept za domačo marmelado iz gozdnih jagod z želirnim sladkorjem
- V suhem vremenu naberemo gozdne jagode in jih stresemo na cedilo. Na hitro jih oplaknemo z vodo in počakamo, da se malo osušijo.
- Polovico gozdnih jagod pretlačimo, polovico pustimo celih.
- V večjo posodo stresemo pretlačene jagode, dodamo ves želirni sladkor in nato še preostale cele jagode. Premešamo in mešanico na nizkem ognju počasi zavremo.
- Ko mešanica gozdnih jagod in želirnega sladkorja zavre, marmelado kuhamo še 4 minute, vmes jo ves čas mešamo.
- Že prej pripravimo čiste kozarčke in ko je marmelada kuhana, jo takoj prelijemo v kozarčke in jih dobro zapremo.
- Tako pripravljena marmelada bo kljub celemu kilogramu želirnega sladkorja prijetno sladko kislega okusa in nikakor ne bo presladka. V marmeladi bodo ostale cele jagode, če tega ne želimo, jih pred pripravo vse pretlačimo.
- Kuhanje marmelade z želirnim sladkorjem je najbolj preprosta metoda.
Marmelada iz gozdnih jagod z manj sladkorja in limoninim sokom
Domačo marmelado iz gozdnih jagod lahko pripravimo z navadnim ali želirnim sladkorjem. Današnji recept vsebuje manj sladkorja, kar pa tudi pomeni, da moramo marmelado prej porabiti.
- 1/2 kg gozdnih jagod
- 150 g sladkorja
- sok 1 limone
Recept za marmelado iz gozdnih jagod po korakih
- Naberemo gozdne jagode, jih očistimo, na hitro oplaknemo z vodo in osušimo s pomočjo papirne brisačke.
- Limono ožamemo, pazimo, da odstranimo vse peške.
- Gozdne jagode stresemo v večjo posodo in dodamo sladkor. Premešamo, dodamo še limonin sok in počakamo, da se sladkor raztopi.
- Ko se sladkor raztopi, mešanico pokrijemo s folijo za živila in jo 6 ur maceriramo.
- Ko je maceriranje končano, posodo postavimo na ogenj in marmelado na nizkem ognju kuhamo 40 minut, segreti jo moramo na 108 stopinj C,
kar preverimo s termometrom.
- Med kuhanjem marmelado večkrat premešamo, preden je kuhana, preverimo želirnost. Na krožnik položimo žličko marmelade in če ta nežno drsi po krožniku ko ga nagnemo, potem je dovolj želirala.
- Nikar marmelade ne kuhajmo predolgo, saj se pri dolgotrajnem kuhanju pektin v sadju prične razgrajevati in takrat želiranje ni več mogoče.
- Ko je marmelada kuhana, jo še vročo nalijemo v čiste kozarčke.
Liker iz gozdnih jagod
Iz gozdnih jagod lahko pripravimo tudi odličen liker. Za pripravo uporabimo domače žganje, lahko pa tudi vodko. V receptu je količina sladkorja samo priporočena, po želji ga lahko dodamo več ali manj, odvisno kako sladek liker želimo.
Recept za liker iz gozdnih jagod po korakih
- 1 kg gozdnih jagod
- 20 dag sladkorja
- 1 l vodke ( lahko tudi žganje ali vinjak)
- 1/2 l vode
- 1 vaniljev sladkor in 10 dag sladkorja
- V suhem vremenu naberemo gozdne jagode, jih očistimo listja, operemo in osušimo.
- V steklen kozarec s širokim vratom približno 5 cm visoko stresemo jagode in čez stresemo sladkor, toliko, da pokrijemo jagode.
- Čez sladkor spet naložimo jagode, jih potresemo s sladkorjem in čez spet položimo jagode. Tako nadaljujemo, da napolnimo kozarec. Ko je kozarec napolnjen, čez jagode in sladkor prelijemo vodko ali žganje, pretresemo in dobro zapremo.
- Kozarec za 3 tedne postavimo na toplo mesto, vmes vsebino večkrat pretresemo.
- Po treh tednih gozdne jagode v alkoholu precedimo, iz jagod iztisnemo čimveč soka.
- Jagodni sok raztopimo z mešanico vode, sladkorja in vaniljevega sladkorja. Dobro premešamo in liker prelijemo v čiste stekleničke, v vsak kozarček dodamo nekaj celih jagod, ki so bile namočene v alkoholu.
Marmelada iz gozdnih jagod brez kuhanja
Iz slastnih gozdnih jagod lahko pripravimo tudi marmelado brez kuhanja. S tem postopkom v marmeladi ohranimo vse arome in vitamine. Marmelado brez kuhanja lahko naredimo tudi iz breskev, brusnic, ribeza in šipka.
Sestavine za marmelado iz gozdnih jagod brez kuhanja:
- sveže nabrane gozdne jagode
- na 1 kg pretlačenih jagod dodamo 1 kg sladkorja
Recept za marmelado brez kuhanja po korakih
- Naberemo zrele gozdne jagode, jih preberemo in odstranimo morebitne iglice in listje.
- Jagode pretlačimo skozi gosto sito.
- Na 1 kg pretlačenih jagod dodamo 1 kg sladkorja. Jagode in sladkor zmešamo z električnim mešalnikom, če pa se bomo mešanja lotili ročno, moramo z leseno žlico mešati najmanj 1 uro.
- Jagodno marmelado naložimo v steklene kozarce in dobro zapremo. Marmelado hranimo na hladnem, porabiti jo moramo nekoliko prej kot kuhane marmelade.
Zakaj gozdne jagode med kuhanjem pogosto postanejo grenke in kako to preprečimo?
- Zakaj včasih gozdne jagode pri kuhanju postanejo grenke? Gozdne jagode vsebujejo vsebujejo naravne spojine, ki jih imenujemo tanini in antociani. Med toplotno obdelavo gozdnih jagod se koncentracija taninov poveča, kar lahko povzroči grenkobo končnega izdelka.
- Preveč zrele jagode v stiku s sladkorjem lahko postanejo grenke. Če pa so jagode premalo zrele, imajo višjo koncentracijo kislin in taninov, kar lahko spet povzroči grenkobo.
- Marmelade iz gozdnih jagod nikar ne kuhajmo predolgo! Zaradi predolgega kuhanja se poveča koncentracija grenkih spojin.