Recepti z gozdnimi jagodami – najboljša jagodna marmelada

Recepti z gozdnimi jagodami! Gozdna jagoda ali navadni jagodnjak, z latinskim imenom Fragaria vesca, ima izredno okusne in aromatične plodove. Dišeče majhne jagode so odlične za pripravo domače marmelade, sokov, sirupov ali celo sladoleda. Jagode lahko tudi zamrznemo in jih kasneje uporabimo za pripravo različnih sladic. Liste in plodove navadnega jagodnjaka uporabljamo tudi v zeliščarske namene.

Listi gozdnih jagod imajo diuretične lastnosti, kar pomeni, da lahko pomagajo pri odvajanju odvečne tekočine iz telesa, ter tako podpirajo zdravje sečil. Listi jagod vsebujejo snovi, ki imajo protivnetne lastnosti, kar lahko pomaga pri lajšanju raznih vnetij. Čaj iz listov gozdnih jagod se tradicionalno uporablja za lajšanje prebavnih težav, kot so driska, napihnjenost in bolečine v trebuhu.

Gozdne jagode so bogat vir vitaminov C, K in folne kisline ter mineralov, kot so kalij in manganez. Vitamin C je pomemben za imunski sistem, vitamin K pa za zdravje kosti.

Recepti z gozdnimi jagodami
Recepti z gozdnimi jagodami

Gozdne jagode vsebujejo antioksidante, kot so flavonoidi in polifenoli, ki pomagajo zaščititi telo pred poškodbami prostih radikalov in zmanjšujejo tveganje za bolezni srca, raka in druge kronične bolezni. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin gozdne jagode spodbujajo zdravo prebavo in preprečujejo zaprtje.

Prav tako lahko pomagajo uravnavati raven sladkorja v krvi. Vitamin C in antioksidanti v jagodah lahko pomagajo izboljšati zdravje kože, spodbuditi proizvodnjo kolagena ter zmanjšati pojav gub in drugih znakov staranja.

Recepti z gozdnimi jagodami

Iz slastnih gozdnih jagod lahko pripravimo mnoge kulinarične dobrote, nekaj najbolj okusnih bom predstavila v nadaljevanju. Ko se pozno pomladi in zgodaj poleti odpravim nabirat gozdne jagode, dobro vem, da bom porabila precej časa, da bom nabrala kilogram jagod.

Prve sladke jagode običajno takoj pojemo, mogoče z malo sladkorja ali sladke smetane. Če pa je dobra letina, potem pripravim tudi marmelado ali liker iz gozdnih jagod. Nekaj jagod tudi zamrznem in jih uporabim za pripravo različnih sladic, najboljša je rolada z gozdnimi jagodami. 

Domača marmelada iz gozdnih jagod

Domača marmelada iz gozdnih jagod je resnično nekaj posebnega. Sladko kisla marmelada, ki jo namažemo na kruh ali postrežemo s palačinkami. Marmelado iz gozdnih jagod lahko skuhamo po različnih receptih, najbolj preprost recept je z želirnim sladkorjem.

 • 1 kg gozdnih jagod
 • 1 kg želirnega sladkorja

Recept za domačo marmelado iz gozdnih jagod z želirnim sladkorjem

 1. V suhem vremenu naberemo gozdne jagode in jih stresemo na cedilo. Na hitro jih oplaknemo z vodo in počakamo, da se malo osušijo.

  gozdne jagode
  V suhem vremenu naberemo gozdne jagode, jih na hitro oplaknemo in malo osušimo. Polovico jagod pretlačimo in stresemo v večjo posodo.
 2. Polovico gozdnih jagod pretlačimo, polovico pustimo celih.
 3. V večjo posodo stresemo pretlačene jagode, dodamo ves želirni sladkor in nato še preostale cele jagode. Premešamo in mešanico na nizkem ognju počasi zavremo.
 4. Ko mešanica gozdnih jagod in želirnega sladkorja zavre, marmelado kuhamo še 4 minute, vmes jo ves čas mešamo.

  domača marmelada z gozdnimi jagodami
  Pretlačene gozdne jagode stresemo v večjo posodo, dodamo želirni sladkor in cele jagode. Premešamo in na nizkem ognju zavremo, nato med mešanjem kuhamo še 4 minute.
 5. Že prej pripravimo čiste kozarčke in ko je marmelada kuhana, jo takoj prelijemo v kozarčke in jih dobro zapremo.

  jagodna marmelada
  Ko je marmelada iz gozdnih jagod kuhana, jo prelijemo v čiste kozarce in jih trdno zapremo.
 6. Tako pripravljena marmelada bo kljub celemu kilogramu želirnega sladkorja prijetno sladko kislega okusa in nikakor ne bo presladka. V marmeladi bodo ostale cele jagode, če tega ne želimo, jih pred pripravo vse pretlačimo.
 7. Kuhanje marmelade  z želirnim sladkorjem je najbolj preprosta metoda.

Marmelada iz gozdnih jagod z manj sladkorja in limoninim sokom

Domačo marmelado iz gozdnih jagod lahko pripravimo z navadnim ali želirnim sladkorjem. Današnji recept vsebuje manj sladkorja, kar pa tudi pomeni, da moramo marmelado prej porabiti.

 • 1/2 kg gozdnih jagod
 • 150 g sladkorja
 • sok 1 limone

Recept za marmelado iz gozdnih jagod po korakih

 1. Naberemo gozdne jagode, jih očistimo, na hitro oplaknemo z vodo in osušimo s pomočjo papirne brisačke.
 2. Limono ožamemo, pazimo, da odstranimo vse peške.
 3. Gozdne jagode stresemo v večjo posodo in dodamo sladkor. Premešamo, dodamo še limonin sok in počakamo, da se sladkor raztopi.
 4. Ko se sladkor raztopi, mešanico pokrijemo s folijo za živila in jo 6 ur maceriramo. 
 5. Ko je maceriranje končano, posodo postavimo na ogenj in marmelado na nizkem ognju kuhamo 40 minut, segreti jo moramo na 108 stopinj C,
  marmelada z gozdnimi jagodami z manj sladkorja
  Gozdne jagode stresemo v večjo posodo, dodamo sladkor in limonin sok. Premešamo, počakamo, da se sladkor raztopi, nato pokrijemo in 6 ur maceriramo.

  kar preverimo s termometrom.

 6. Med kuhanjem marmelado večkrat premešamo, preden je kuhana, preverimo želirnost. Na krožnik položimo žličko marmelade in če ta nežno drsi po krožniku ko ga nagnemo, potem je dovolj želirala.
 7. Nikar marmelade ne kuhajmo predolgo, saj se pri dolgotrajnem kuhanju pektin v sadju prične razgrajevati in takrat želiranje ni več mogoče.
 8. Ko je marmelada kuhana, jo še vročo nalijemo v čiste kozarčke.

  jagodna marmelada
  Ko je marmelada kuhana, jo še vročo nalijemo v čiste kozarčke.

Liker iz gozdnih jagod

Iz gozdnih jagod lahko pripravimo tudi odličen liker. Za pripravo uporabimo domače žganje, lahko pa tudi vodko. V receptu je količina sladkorja samo priporočena, po želji ga lahko dodamo več ali manj, odvisno kako sladek liker želimo.

Recept za liker iz gozdnih jagod po korakih

liker iz gozdnih jagod

 • 1 kg gozdnih jagod
 • 20 dag sladkorja
 • 1 l vodke ( lahko tudi žganje ali vinjak)
 • 1/2 l vode
 • 1 vaniljev sladkor in 10 dag sladkorja
 1. V suhem vremenu naberemo gozdne jagode, jih očistimo listja, operemo in osušimo.
 2. V steklen kozarec s širokim vratom približno 5 cm visoko stresemo jagode in čez stresemo sladkor, toliko, da pokrijemo jagode.
 3. Čez sladkor spet naložimo jagode, jih potresemo s sladkorjem in čez spet položimo jagode. Tako nadaljujemo, da napolnimo kozarec. Ko je kozarec napolnjen, čez jagode in sladkor prelijemo vodko ali žganje, pretresemo in dobro zapremo.

  recept za liker iz gozdnih jagod
  V steklen kozarec stresemo gozdne jagode, čez stresemo sladkor, spet dodamo jagode in sladkor. Ko je kozarec napolnjen, čez jagode in sladkor nalijemo vodko ali žganje. Kozarec zapremo in za tri tedne postavimo na toplo.
 4. Kozarec za 3 tedne postavimo na toplo mesto, vmes vsebino večkrat pretresemo.
 5. Po treh tednih gozdne jagode v alkoholu precedimo, iz jagod iztisnemo čimveč soka.
 6. Jagodni sok raztopimo z mešanico vode, sladkorja in vaniljevega sladkorja. Dobro premešamo in liker prelijemo v čiste stekleničke, v vsak kozarček dodamo nekaj celih jagod, ki so bile namočene v alkoholu.