Recept za vloženo rdečo peso! Rdeča pesa je vsekakor pomemben del naše ozimnice. Za pripravo rdeče pese poznamo več receptov, tokrat sem izbrala preverjen recept iz stare slovenske kuharske knjige. Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi rdeče pese za vlaganje? Predvsem moramo izbrati čvrsto in nepoškodovano rdečo peso, predvsem izločimo mehko peso in takšno, ki že kaže znake plesni. Peso lahko vložimo z lupino ali brez, če jo bomo lupili, jo prej skuhamo, saj se bo tako lažje lupila.
Danes bomo rdečo peso pred vlaganjem v kozarce zmehčali v ogreti pečici!
Priporočam tudi recept: Vlaganje zelenjave za ozimnico
Recept za vloženo rdečo peso
Pred vlaganjem v kozarce rdečo peso skuhamo, vendar pazimo, da je ne skuhamo preveč. Takoj ko je rdeča pesa kuhana, jo oplaknemo pod mrzlo vodo, da prekinemo proces kuhanja in ohranimo lepo rdečo barvo. Namesto da bi rdečo peso kuhali v vodi, jo lahko zmehčamo tudi v pečici, tako bomo naredili tudi v tem receptu.
Pri izbiri začimb se lahko tudi malo poigramo, seveda pazimo, da nam kakšna začimba ne prevzame okusa rdeče pese. Posebnost tega recepta je dodatek na kocke narezanega, svežega hrena, ki doda rdeči pesi nekoliko pikanten okus.
Sestavine za vloženo rdečo peso:
- 1,2 kg rdeče pese (zadostuje za 5 kozarcev po 370 ml)
- 0,7 ml jabolčnega kisa
- 1/8 l vode
- 80 g sladkorja
- 1 žlička soli
- 4 žlice svežega, na kocke narezanega hrena
- 1 žlico belega popra z zrnu
- 1 žlico kumine
- 5 nageljnovih žbic
- 1 lovorov list
Recept za vloženo rdečo peso po korakih
- Zdrave in čvrste rdeče pese previdno operemo in porežemo cimo do 1 cm.
- Očiščeno rdečo peso zložimo na pekač, ki ga postavimo v pečico, ogreto na 175 stopinj C. Rdečo peso pustimo v pečici približno 1 uro, da se primerno zmehčajo.
- Medtem ko se rdeča pesa počasi mehča, zavremo kis in vodo s sladkorjem in soljo. Hrenovo korenino operemo, ostrgamo in narežemo na majhne kocke.
- Pripravimo še bel poper v zrnju, kumino, nageljnove žbice in lovorov list.
- Ko se rdeča pesa zmehča, jo vzamemo iz pečice in jo za kratek čas potopimo v mrzlo vodo. Peso nato olupimo in narežemo. Običajno rdečo peso za vlaganje narežemo na tanke rezine, vendar jo lahko narežemo tudi na kocke ali trakove.
- Še toplo narezano peso zložimo v kozarce in potresemo z začimbami. Zalijemo z vročo mešanico kisa, vode, sladkorja in soli.
- Kozarce takoj zapremo, jih obrnemo s pokrovčki navzdol, pokrijemo in počasi ohladimo. Vloženo rdečo peso hranimo v hladnem in temnem prostoru.
Priporočam podobne recepte: