Kosilo.si

Ideje za kosilo

katere žgance imate najraje

❓ Katere žgance imate najraje – ajdove, bele ali koruzne? 🥣🇸🇮

Ko omenimo žgance, se marsikomu prikaže nasmeh na obrazu. 😋 To je tista domača, preprosta jed, ki diši po otroštvu in po babičini kuhinji. Nekateri prisegajo na ajdove žgance z ocvirki, drugi jih raje pripravijo iz koruzne moke, tretji pa imajo radi bele krompirjeve žgance, ki se lepo podajo k kislemu zelju ali obari. Poglej kaj postrežemo k ajdovim žgancem: Kaj postrežemo k ajdovim žgancem? 🍲 Preverite najbolj okusne kombinacije!

V tem članku spoznajmo vse tri – skupaj z drobnimi skrivnostmi, ki jih poznajo le prave kuharske mojstrice. 👩‍🍳✨

❓ Katere žgance imate najraje – ajdove, bele ali koruzne? 🥣🇸🇮


🥣 Ajdovi žganci

⏱ Čas priprave in hranilne vrednosti

  • Čas priprave: 30 minut
  • Avtor: Karmen Valant 👩‍🍳
  • Energijska vrednost: ~260 kcal / 100 g
  • Kategorija: Tradicionalne slovenske jedi

Prvotni način priprave žgancev na Koroškem je še posebej zanimiv – posodo, v kateri so se kuhali, so tik pred koncem postavili v žerjavico, da so se lepo opekli z vseh strani. Iz tega postopka izhaja ime »žganci«, saj so bili prav zares žgani.


📝 Sestavine za ajdove žgance

  • 600 g ajdove moke
  • 100 g masti z ocvirki ali zaseka
  • 1 l slanega kropa (vrele osoljene vode)

👩‍🍳 Postopek prirpave po korakih za ajdove žgance

  1. V slan krop vsujemo moko in kuhamo 10 minut.
  2. Nato kupček moke prebodemo in pustimo, da vre še 15 minut.
  3. Polovico vode odlijemo in jo prihranimo kot žgančevko.
  4. Mešamo z dvorogeljnimi vilicami, da se žganci zrahljajo.
  5. Zabelimo z mastjo in ocvirki.

Ajdove žgance lahko pripravimo na več načinov – gorenjski so drobnejši, štajerski mehkejši, zagorski pa skoraj kremasti.

🌽 Koruzni žganci

Koruzni žganci so bili na Štajerskem prava delavska jed – nasitni, topli in vedno postreženi s kislo repo, zeljem ali mlekom.

👉 Preberi več: Koruzni žganci po Štajersko – preprost, zlato rumen recept iz domače kuhinje.

Sestavine za koruzne žgance

  • 500 g koruzne moke
  • 100 g masti z ocvirki
  • ¾ l slanega kropa

Postopek po korakih za koruzne žgance

  1. V vrelo vodo dodamo koruzno moko.
  2. Kuhamo 10 minut, nato kupček prebodemo in pustimo vreti še 15 minut.
  3. Mešamo, dokler ni videti več suhe moke.
  4. Režemo z žlico v žličnike, zabelimo in postrežemo. koruzni žganci

🥔 Beli krompirjevi žganci

Krompirjevi žganci so bili pogosto na jedilniku preprostih kmečkih družin – nasitni, mehki in popolni k obari ali mleku.

👉 Več o njih: Recept za bele krompirjeve žgance – rahli, krompirjevi in preprosto božanski!

Sestavine za bele krompirjeve žgance

  • 500 g krompirja
  • 500 g pšenične moke
  • 100 g masti z ocvirki
  • voda, sol

Postopek priprave po korakih

  1. Krompir narežemo in skuhamo v osoljeni vodi.
  2. Ko je na pol kuhan, dodamo moko in naredimo luknjo v sredini.
  3. Kuhamo, dokler ni krompir mehak in moka prekuhana.
  4. Odcedimo del žgančevke, zmešamo in zabelimo z mastjo.
  5. Postrežemo z regratovo solato ali kislo repo. krompirjevi žganci

❓ Najpogostejša vprašanja o žgancih

  • Zakaj se žganci imenujejo »žganci«? – Ker so se nekoč zaključno pekli v žerjavici, torej »žgali«.
  • Katera moka je najboljša za ajdove žgance? – Domača, nekoliko grobo mleta ajdova moka.
  • Kaj pomeni žgančevka? – To je voda, v kateri so se kuhali žganci, z rahlim okusom po moki in masti.
  • Kako postrežemo žgance? – Z ocvirki, zabeljeni z mastjo, k zelju, repi ali mleku.
  • Zakaj so včasih žganci trdi? – Ker je bila voda premalo slana ali moka pregroba.

👩‍🍳 20 nasvetov kuharskih mojstrov za popolne žgance

  1. Uporabite kakovostno moko – ajdovo, koruzno ali pšenično po regiji.
  2. Voda mora vreti, ko vsujete moko.
  3. Ne mešajte prehitro – pustite, da se moka “prekuha”.
  4. Žganci naj se kujejo 20–30 minut.
  5. Za ajdove dodajte ščepec soli že v vodo.
  6. Žgančevke nikoli ne zavrzite – odlična je za prilivanje.
  7. Ajdova moka naj bo sveže mleta – sicer dobi grenak okus.
  8. Pri koruznih uporabite rumeno moko za barvo in aromo.
  9. Krompirjeve žgance mešajte z leseno kuhalnico.
  10. Za rahle žgance jih po kuhanju »razsekajte« z vilicami.
  11. Vedno jih zabelite z vročo mastjo ali ocvirki.
  12. Ne uporabljajte masla – daje drugačen okus kot zaseka.
  13. Pri koruznih uporabite polovico koruzne, polovico bele moke za mehkejši rezultat.
  14. Za dodaten okus dodajte praženo čebulo.
  15. Žgance postrezite takoj, ko so kuhani – kasneje se strdijo.
  16. Če se lepijo, je bilo preveč vode – prilagodite razmerje.
  17. Za bolj domač okus dodajte malo mleka v krop.
  18. Pri belih krompirjevih žgancih naj bo krompir dobro prekuhan.
  19. Žgance vedno pripravite z ljubeznijo in potrpežljivostjo.
  20. In ne pozabite – vsak kuhar ima svoj najboljši recept! ❤️
Show Buttons
Hide Buttons
Kosilo.si
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.