Kosilo.si

Ideje za kosilo

kokosova potica recept

šŸ•Šļø Tradicionalna kokosova potica po domačem receptu – mehko testo in sočen nadev 🄄

Kokosova potica me vedno spomni na otroÅ”tvo, ko je diÅ”ala po praznikih in domačem maslu. VÅ”eč mi je njen rahel, maslen okus z rahlo svežino limonine lupinice. Tokrat sem recept zapisala natančno tako, kot ga delam sama – brez nepotrebnih zapletov, a z vsemi skrivnostmi za popolno mehko testo in bogat kokosov nadev. šŸ„„šŸ’› Zanimiv je tudi ta recept za kokosovo potico: 🄄 ā€œNajboljÅ”a kokosova potica 🄄 – Mehka, sočna in božanskega okusa!

kokosova potica recept

šŸ•Šļø Tradicionalna kokosova potica po domačem receptu – mehko testo in sočen nadev 🄄

ā° Čas priprave in podatki o receptu

šŸ•’ Čas priprave:30 minut
šŸž Čas vzhajanja:1 ura
šŸ”„ Čas peke:70 minut
🄧 Skupni čas:2 ure 40 minut
šŸ‘©ā€šŸ³ Avtorica: Slike: Mari RadejKarmen Valant
šŸ“… Datum objave:16. oktober 2025
šŸ”„ Energijska vrednost:380 kcal / kos

Sestavine za kvaŔeno testo

  • 60 dag moke
  • 8 dag masla
  • 8 dag sladkorja
  • kvasec iz 3 dag kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • 3 žlice mlačnega mleka
  • 10 dag kakava

Sestavine za kokosov nadev

  • 12 dag masla
  • 2 jajci
  • 10 dag sladkorja
  • sesekljana limonina lupinica
  • 15 dag kokosove moke

Postopek priprave kokosove potice

  1. Iz sestavin za testo zamesimo kvaŔeno testo in ga dobro pregnetemo. Podrobna navodila za kvaŔeno testo najdeŔ TUKAJ!
  2. Ko testo vzhaja, ga zvrnemo na ogret pomokan prt in ga tenko razvaljamo, posebno na tisti strani, kjer bomo začeli potico zvijati.
  3. Testo namažemo z maslenim nadevom in po njem potresemo kokosovo moko, ki jo prej svetlo rumeno popražimo.
  4. Nadev pripravimo tako, da maslo meŔamo in izmenjaje dodajamo jajci in sladkor. Dodamo Ŕe limonino lupinico.
  5. Potico tesno zvijemo, jo položimo v namazan ali s peki papirjem obložen pekač, prebodemo in pustimo da vzhaja.
  6. Vzhajano potico namažemo s kavo ali oljem in pečemo najprej pri 220 stopinjah C, ko porumeni, temperaturo znižamo na 180 stopinj C.
  7. Potico pečemo od 60 do 70 minut, odvisno od tega kako težko je testo in nadev.

ā“ NajpogostejÅ”a vpraÅ”anja o kokosovi potici 🄄

  • 1. Zakaj potica po peki včasih upade? – Če je bila preslabo pečena ali prehitro ohlajena. Pustimo jo počasi, odprto, da se skorjica posuÅ”i. Poglej najpogostejÅ”e napake pri peki potice: āŒ NajpogostejÅ”e napake pri peki poti – kako jih preprečiti? 🄧
  • 2. Ali lahko kokosov nadev pripravimo brez jajc? – Da, uporabimo 2–3 žlice sladke smetane ali kokosovega mleka.
  • 3. Kako preprečimo, da se potica na sredini razpre? – Testo med zvijanjem rahlo napnemo in nadev razporedimo enakomerno.
  • 4. Ali lahko kokosovo moko zamenjamo z mletimi orehi? – Seveda, dobimo različico orehove potice z enako maso nadeva.
  • 5. Kako dolgo se kokosova potica ohrani sveža? – Do 4 dni v zaprti posodi pri sobni temperaturi ali do 2 tedna zamrznjena.
  • 6. Ali lahko testo zamesimo z drožmi? – Da, vendar bo vzhajanje daljÅ”e; okus pa bolj aromatičen in naravno kiselkast.
  • 7. Zakaj je kokosova potica včasih presuha? – Če je bila predolgo pečena ali če je bilo premalo masla v nadevu.
  • 8. Katero moko je najbolje uporabiti? – Mehko belo moko tip 400, ki zagotovi rahel in enakomeren dvig testa.
  • 9. Kako lepo porjaviti skorjico? – Pred peko premažemo s kavo ali meÅ”anico mleka in masla.
  • 10. Ali je potica primerna tudi za praznično darilo? – Da, Å”e posebej, če jo spečemo v manjÅ”ih potičnikih in ovijemo v papir za pecivo. šŸŽ

šŸ’” Nasveti in triki za popolno kokosovo potico 🄄

  • šŸ”„ Kokosovo moko pred uporabo vedno rahlo popražimo – poudari aromo in izboljÅ”a teksturo.
  • 🄣 Uporabi mlačno mleko, ne vročega – sicer kvas ne bo lepo vzhajal.
  • 🧈 Maslo naj bo mehko, nikoli stopljeno – tako se testo lepÅ”e poveže.
  • šŸ‹ Limonina lupinica da čudovit kontrast sladkobi kokosovega nadeva.
  • 🄧 Potico vedno prebodemo do dna – preprečimo nastanek zračnih žepov.
  • ā˜• Pred peko jo premažemo s kavo za lepo rjavo skorjico in rahlo aromo.
  • ā„ļø Če jo želimo zamrzniti, naj bo popolnoma ohlajena in ovita v folijo.
  • šŸ’› Potico postrežemo rahlo mlačno – takrat je najbolj sočna.
  • 🌸 Za svežino lahko v nadev dodamo malo naribanega jabolka.
  • šŸ¬ Po želji potresemo s sladkorjem v prahu tik pred postrežbo.

Recepti za potice z različnimi nadevi

Show Buttons
Hide Buttons
Kosilo.si
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.