Kokosova potica me vedno spomni na otroÅ”tvo, ko je diÅ”ala po praznikih in domaÄem maslu. VÅ”eÄ mi je njen rahel, maslen okus z rahlo svežino limonine lupinice. Tokrat sem recept zapisala natanÄno tako, kot ga delam sama ā brez nepotrebnih zapletov, a z vsemi skrivnostmi za popolno mehko testo in bogat kokosov nadev. š„„š Zanimiv je tudi ta recept za kokosovo potico: š„„ āNajboljÅ”a kokosova potica š„„ ā Mehka, soÄna in božanskega okusa!
šļø Tradicionalna kokosova potica po domaÄem receptu ā mehko testo in soÄen nadev š„„
ā° Äas priprave in podatki o receptu
š Äas priprave: | 30 minut |
š Äas vzhajanja: | 1 ura |
š„ Äas peke: | 70 minut |
š„§ Skupni Äas: | 2 ure 40 minut |
š©āš³ Avtorica: Slike: Mari Radej | Karmen Valant |
š Datum objave: | 16. oktober 2025 |
š„ Energijska vrednost: | 380 kcal / kos |
Sestavine za kvaŔeno testo
- 60 dag moke
- 8 dag masla
- 8 dag sladkorja
- kvasec iz 3 dag kvasa
- 1 žliÄka sladkorja
- 3 žlice mlaÄnega mleka
- 10 dag kakava
Sestavine za kokosov nadev
- 12 dag masla
- 2 jajci
- 10 dag sladkorja
- sesekljana limonina lupinica
- 15 dag kokosove moke
Postopek priprave kokosove potice
- Iz sestavin za testo zamesimo kvaŔeno testo in ga dobro pregnetemo. Podrobna navodila za kvaŔeno testo najdeŔ TUKAJ!
- Ko testo vzhaja, ga zvrnemo na ogret pomokan prt in ga tenko razvaljamo, posebno na tisti strani, kjer bomo zaÄeli potico zvijati.
- Testo namažemo z maslenim nadevom in po njem potresemo kokosovo moko, ki jo prej svetlo rumeno popražimo.
- Nadev pripravimo tako, da maslo meŔamo in izmenjaje dodajamo jajci in sladkor. Dodamo Ŕe limonino lupinico.
- Potico tesno zvijemo, jo položimo v namazan ali s peki papirjem obložen pekaÄ, prebodemo in pustimo da vzhaja.
- Vzhajano potico namažemo s kavo ali oljem in peÄemo najprej pri 220 stopinjah C, ko porumeni, temperaturo znižamo na 180 stopinj C.
- Potico peÄemo od 60 do 70 minut, odvisno od tega kako težko je testo in nadev.
ā NajpogostejÅ”a vpraÅ”anja o kokosovi potici š„„
- 1. Zakaj potica po peki vÄasih upade? ā Äe je bila preslabo peÄena ali prehitro ohlajena. Pustimo jo poÄasi, odprto, da se skorjica posuÅ”i. Poglej najpogostejÅ”e napake pri peki potice: ā NajpogostejÅ”e napake pri peki poti ā kako jih prepreÄiti? š„§
- 2. Ali lahko kokosov nadev pripravimo brez jajc? ā Da, uporabimo 2ā3 žlice sladke smetane ali kokosovega mleka.
- 3. Kako prepreÄimo, da se potica na sredini razpre? ā Testo med zvijanjem rahlo napnemo in nadev razporedimo enakomerno.
- 4. Ali lahko kokosovo moko zamenjamo z mletimi orehi? ā Seveda, dobimo razliÄico orehove potice z enako maso nadeva.
- 5. Kako dolgo se kokosova potica ohrani sveža? ā Do 4 dni v zaprti posodi pri sobni temperaturi ali do 2 tedna zamrznjena.
- 6. Ali lahko testo zamesimo z drožmi? ā Da, vendar bo vzhajanje daljÅ”e; okus pa bolj aromatiÄen in naravno kiselkast.
- 7. Zakaj je kokosova potica vÄasih presuha? ā Äe je bila predolgo peÄena ali Äe je bilo premalo masla v nadevu.
- 8. Katero moko je najbolje uporabiti? ā Mehko belo moko tip 400, ki zagotovi rahel in enakomeren dvig testa.
- 9. Kako lepo porjaviti skorjico? ā Pred peko premažemo s kavo ali meÅ”anico mleka in masla.
- 10. Ali je potica primerna tudi za prazniÄno darilo? ā Da, Å”e posebej, Äe jo speÄemo v manjÅ”ih potiÄnikih in ovijemo v papir za pecivo. š
š” Nasveti in triki za popolno kokosovo potico š„„
- š„ Kokosovo moko pred uporabo vedno rahlo popražimo ā poudari aromo in izboljÅ”a teksturo.
- š„£ Uporabi mlaÄno mleko, ne vroÄega ā sicer kvas ne bo lepo vzhajal.
- š§ Maslo naj bo mehko, nikoli stopljeno ā tako se testo lepÅ”e poveže.
- š Limonina lupinica da Äudovit kontrast sladkobi kokosovega nadeva.
- š„§ Potico vedno prebodemo do dna ā prepreÄimo nastanek zraÄnih žepov.
- ā Pred peko jo premažemo s kavo za lepo rjavo skorjico in rahlo aromo.
- āļø Äe jo želimo zamrzniti, naj bo popolnoma ohlajena in ovita v folijo.
- š Potico postrežemo rahlo mlaÄno ā takrat je najbolj soÄna.
- šø Za svežino lahko v nadev dodamo malo naribanega jabolka.
- š¬ Po želji potresemo s sladkorjem v prahu tik pred postrežbo.
Recepti za potice z razliÄnimi nadevi
Ā Skutina potica z nadevom iz pregrete skute in smetane ā recept po starem
- Skutina poticaĀ
Ā ā SoÄna in mehka prazniÄna poslastica!Ā
- Makova potica
- š„® NajboljÅ”i recepti za potice 2025 š£āØ | Od klasiÄne orehove do posebnih prazniÄnih razliÄic
- Izbor najboljÅ”ih nadevov za potico + natanÄen recept za orehov nadev
- š„® Orehova potica ā preizkuÅ”eni tradicionalni recepti š„āØ
- šø VelikonoÄna orehova potica ā Tradicionalni recept šø
- š„® SoÄna orehova potica ā recept za mehko, rahlo in prazniÄno potico! šøš®
- š„ āKorenÄkova potica š„ ā Okusen recept, ki vas bo presenetil!ā