Makova potica spada med tradicionalne slovenske sladice. Potico pripravimo iz kvašenega, zavitega testa, ki ga napolnimo z makovim nadevom. Makova potica spada med potice kraljice, kamor uvrščamo orehovo potico, lešnikovo in pehtranovo potico.
Poznamo preko 80 različnih nadevov za potice, skoraj vsaka vas v Sloveniji ima kakšen svoj recept za zavito potico, kakor tudi imenujemo potico.
Makova potica
Ali ste vedeli, da so pekač za peko potice, ki ga imenujemo potičnik, razvili po modelu za šarklje iz nemških dežel? Slovenska potica nosi oznako zajamčena tradicionalna posebnost. Čeprav so naši predniki že dolga leta nazaj pripravljali potico z makovim nadevom, te potice ne najdemo med zaščitenimi.
Kot zajamčena tradicionalna posebnost je zaščitenih pet potic glede na njihov nadev. Prva je seveda potica z orehovim nadevom, nato orehov nadev z rozinami, rozinov, pehtranov in pehtranov s skuto.
Recept za makovo potico
Kako spečemo najboljšo makovo potico? Pomembna je seveda priprava testa in makov nadev, ali makova fila. Poleg klasičnega makovega nadeva, poznamo tudi makov nadev z jabolki, s sladko smetano ali z pudingom. Danes bomo pripravili makovo potico po starem, tradicionalnem receptu, ki je nekoliko prilagojen modernim časom.
Vendar lahko kljub napredku in kulturnim spremembam, vsako potico, ali kakšno drugo jed, še vedno pripravimo po starih receptih naših prednikov. Izbrala sem nekaj receptov, ki so si v osnovi zelo podobni, a se razlikujejo zaradi nekaj sladkih kuharskih skrivnosti.
Sestavine za nadev:
- 1/2 l sveže smetane
- 30 dag mletega maka
- 3 rumenjaki
- 20 dag vaniljevega sladkorja
- 1 žlic drobtin
- 3 žlice smetane
- 7 dag masla
- sneg 3 beljakov
Sestavine za testo:
- 50 dag moke
- 1 žlička soli
- 3 dag kvasa
- 8 dag sladkorja
- 8 dag masla
- 4 rumenjaki
- 1/2 l mleka
- limonina lupinica
- 2 žlici ruma
- 2 žlici kisle smetane
Najprej pripravimo kvašeno testo. Kvas zdrobimo, prilijemo mleko, dodamo moko in sladkor, premešamo in postavimo na toplo da vzhaja. Med vzhajanjem kvasa penasto umešamo maslo, rumenjake in sladkor. Dodamo limonino lupinico in rum. Vzhajan kvasec zlijemo k moki, dodamo sol in nazadnje še masleno kremo in kislo smetano.
Počasi dolivamo mleko in stepamo toliko časa, da se testo loči od rok in posode. Testo potresemo z moko, pokrijemo in pustimo vzhajati dve uri.
Za makov nadev najprej zavremo smetano in vanjo zakuhamo mak. Vre naj počasi približno 1 uro. Nato mak ohladimo, primešamo rumenjake, sladkor z vaniljo, 3 žlice smetane in maslo. Čisto na koncu nežno vmešamo sneg iz beljakov.
Vzhajano testo razvaljamo, ga namažemo z nadevom in trdno zvijemo. Potico položimo v namaščen model, jo postavimo na toplo, da še enkrat vzhaja. Makovo potico pečemo pri 180 stopinjah 1 uro in 15 minut.
Makova potica po starem receptu
Recept za makovo potico sem našla v stari kuharski knjigi, Kuhajmo po domače, kjer so zbrane mnoge tradicionalne slovenske jedi. Testo pripravimo po receptu ki nam je najbolj pri srcu.
Sestavine za makov nadev:
- 60 dag mletega maka
- 2 dl mleka
- 1 dl sladke smetane
- 10 dag masla
- 20 dag sladkorja
- 2 jajci
Mleko in smetano segrejemo in zakuhamo mak. Mak počasi kuhamo 25 minut, da se mak dobro napne. Med kuhanjem ga večkrat premešamo, ker se rad prime dna posode. Mak kuhamo na zmerni temperaturi.
Posebej mešamo maslo, sladkor in jajca. K mešanici dodamo ohlajen mak, po okusu dodamo še cimet in vaniljevo aromo. Nadev gladko premešamo.
Ko je testo vzhajano, ga razvaljamo 1/2 cm debelo in ga enakomerno premažemo s še toplim nadevom. Tesno zvijemo in potico položimo v namaščen model. Pokrijemo s prtičem in postavimo na toplo, kjer vzhaja do 3/4 posode. Nato potico premažemo s stepenim jajcem, postavimo v pečico in na zmerni vročini pečemo 1 uro.
Pečeno makovo potico ohlajamo v modelu 15 minut, nato jo rahlo zvrnemo na desko. Potresemo jo s sladkorjem v prahu in pokrijemo.
Viri; Makova potica:
- Kuhajmo po domače; Kristina Merc Matjašič
- Kuhinja naše družine; Stanko Grafenauer