Skutina potica je ena izmed najbolj okusnih potic, poleg orehove potice jo najpogosteje pripravljamo ob prazničnih dogodkih. Potico najpogosteje pečemo za Božične praznike, za Veliko noč in ob vseh drugih pomembnih dogodkih.
Za skutino potico poznamo več receptov, pripravimo jo lahko samo s skutnim nadevom, ali po nadevu potresemo še rozine. Skutino potico lahko pripravimo tudi s pehtranovim nadevom, pehtranka s kislo smetano je odlična ideja tudi za božično pecivo.
Skutina potica z rozinami
Sestavine za skutin nadev
Sestavina | Količina |
---|---|
Skuta | 500 g |
Jajca | 2 |
Sladkor | 100 g |
Vaniljev sladkor | 1 zavitek |
Kisla smetana | 100 g |
Rozine | 100 g |
Rum | 0,5 dl |
Za premaz potice | 1 jajce, 4 žlice mleka |
Sestavine za testo
Sestavina | Količina |
---|---|
Gladka moka | 500 g |
Mlačno mleko | 220 ml |
Sveži kvas | 42 g |
Sladkor | 80 g |
Maslo | 80 g |
Rumenjaki | 4 |
Naribana limonina lupinica | po okusu |
Ščepec soli | po okusu |
Recept za skutino potico z rozinami po korakih
Skutina potica z rozinami je najboljša sladica, ki sete jo kdaj jedli. Ljubitelji potice običajno prisegajo na tradicionalno orehovo potico, vendar je okusna skutina potica prav tako vrhunska. Potice na slikah je spekla Mari Radej, ki pripravlja res božanske potice in sladice.
Recept za skutino potico z rozinami:
Sestavine za skutin nadev:
- 500 g skute
- 2 jajci
- 100 g sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 100 g kisle smetane
- 100 g rozin
- 0, 5 dl ruma
- za premaz potice: 1 jajce, 4 žlice mleka
Sestavine za testo:
- 500 g gladke moke
- 220 ml mlačenega mleka
- 42 g svežega kvasa
- 80 g sladkorja
- 80 g masla
- 4 rumenjaki
- naribana limonina lupinica
- ščepec soli
- Najprej pripravimo kvasec. V manjšo posodico zdrobimo kvas, dodamo žlico sladkorja, žlico moke in nekaj žlic mlačnega mleka.
- Premešamo da dobimo gosto zmes, ki jo pokrijemo in damo vzhajat na toplo mesto. Medtem ko kvas vzhaja, v manjši posodici počasi stopimo maslo. Pripravimo lahko tudi rozine, ki ji stresemo v posodico in prelijemo z rumom.
- Pripravimo testo. V manjši posodi zmešamo rumenjake, sladkor, limonino lupinico, mlačno mleko in stopljeno maslo. V drugo posodo presejmo moko, ob strani damo sol, nato dodamo jajčno mešanico in začnemo gnesti testo.
- Ko dobimo grobo testo, dodamo še vzhajan kvasec. Testo gnetemo še toliko časa, da se pričnejo delati mehurčki, to traja približno 10 minut. Testo mora biti voljno, gladko, mehko in se ne sme prijemati rok in posode.
- Testo oblikujemo v hlebček, pokrijemo s prtičkom in damo vzhajati na toplo mesto. Testo naj vzhaja približno 1 uro, toliko da se prostornina podvoji.
Nadev za skutino potico
Medtem ko testo za skutino potico vzhaja, pripravimo skutin nadev. Najprej ločimo jajca, v eno posodo damo rumenjake, v drugo posodo beljake. Rumenjake penasto vmešamo s 50 g sladkorja, beljakom dodamo ščepec soli in jih stepemo v trd sneg.
V zmes z rumenjaki vmešamo skuto in preostali navaden sladkor, dodamo zavitek vaniljevega sladkorja in kislo smetano. V zmes nato v treh nežnih obratih z ročno metlico počasi vmešamo trd sneg iz beljakov.
Zavijanje in peka skutine potice
- Ko je testo vzhajano in nadev pripravljen, se lotimo zavijanja in peke potice. Model ali pekač namastimo in potrosimo z ostro moko ali piškotnimi drobtinami. Vzhajano testo na pomokanem prtu z dlanmi najprej razpotegnemo v pravokotnik, nato ga z valjarjem razvaljamo približno 1 cm debelo.
- Testo enakomerno namažemo s skutnim nadevom, ob robovih pustimo za prst širok rob. Po nadevu potresemo v rumu namočene rozine.
- Testo pričnemo zvijati na spodnjem delu, vsak zavoj zategnemo, tako da testo malo potegnemo k sebi. S tem preprečimo nastanek mehurjev med peko. Pri zavijanju si lahko pomagamo s prtom. Zvito potico previdno preložimo v model ali pekač, jo nekajkrat prebodemo, pokrijemo in damo vzhajat v topel prostor za približno pol ure.
4. Pečico segrejemo na 200 stopinj C. Ko je potica vzhajana, jo po vrhu premažemo z mešanico razžvrkljanega jajca in mleka. Potico najprej pečemo pri 200 stopinjah C, ko po vrhu porumeni, temperaturo znižamo na 175 ali 180 stopinj C in pečemo približno 1 uro.
5. Ko je skutina potica pečena, jo najprej nekaj časa ohlajamo v modelu ali pekaču, nato jo zvrnemo na rešetko in do konca ohladimo. Ko je potica popolnoma ohlajena, jo potresemo s sladkorjem v prahu in narežemo na enakomerne kose.
Kako pripravimo skutino potico po starem tradicionalnem receptu?
Za pripravo tradicionalne slovenske potice poznamo veliko receptov, novejši recepti so nekoliko prilagojeni razmeram. Včasih se je testo mesilo na roke, namesto svežega kvasa so se uporabljale droži. Danes lahko potice in vse sladice iz kvašenega testa, pripravimo tudi s suhim kvasom.
Recept za skutino potico po starem receptu:
Sestavine za kvasec:
- 2 dag svežega kvasa
- 1/2 dl mlačnega mleka
- žlička sladkorja
- žlica moke
Sestavine za testo:
- 1/2 kg mehke bele moke
- 1/2 žličke soli
- 2 in 1/2 dl toplega mleka
- 8 dag sladkorja
- 8 dag surovega masla ali margarine
- 3 rumenjaki
- žlička ruma
- sesekljana limonina lupinica
- maščoba za pekač
- beljak za premaz
- sladkor v prahu za posip
Sestavine za skutin nadev:
- 15 dag skute
- 1 rumenjak
- 2 žlici smetane
- ščepec cimeta
- sesekljana limonina lupinica
- pest drobtin
- pest sladkorja
- pest rozin
Najprej pripravimo kvasec. Kvas razpustimo v mleku, dodamo sladkor in moko, ter postavimo na toplo da vzhaja. V večjo posodo presejemo moko in ob strani dodamo sol. V sredini moke naredimo jamico, vanjo stresemo vzhajan kvasec in med mešanjem dolivamo mleko, ki smo mu dodali maslo, sladkor, rumenjake, rum in limonino lupinico.
Stepamo, da postane testo na površini gladko, v notranjosti pa elastično in se loči od posode in kuhalnice. Nato testo pomokamo, pokrijemo s prtom in damo vzhajat približno za eno uro v topel prostor.
Skutin nadev, zavijanje in peka skutine potice
Pripravimo skutin nadev. Medtem ko testo vzhaja, pripravimo skutin nadev. Pretlačeni skuti primešamo rumenjak, smetano, ščepec cimeta in sesekljano limonino lupinico. Vse sestavine dobro premešamo.
Ko je testo vzhajano, ga razvaljamo v 1 cm debelo pravokotno krpo, ki jo enakomerno namažemo s pripravljenim nadevom, potresemo z drobtinami, sladkorjem in rozinami.
Nato testo zvijemo in položimo v dobro namaščen potičnik in damo na toplo, da najmanj pol ure vzhaja. Testo sedaj premažemo s stepenim beljakom in ga damo v ogreto pečico.
Pečico ogrejemo na 200 stopinj C, najprej pečemo pri tej temperaturi približno 20 minut, ko potica porumeni znižamo na 170 stopinj C in pečemo še 40 minut. Pečeno potico pustimo v pekaču da se malo shladi, nato jo zvrnemo na desko in potrosimo s sladkorjem v prahu.
Priporočam več receptov
Makova potica
Recepti za Božično peko
Recept za najboljšo orehovo potico
Marmeladni žepki
Domač jabolčni štrudelj
Marmorni kolač
Viri; Skutina potica:
- Milena Motoh, Mira Šilc, Anica Šuštaršič; Kuharica
- Velika Slovenska kuharica