Recept za najboljšo orehovo potico! Orehova potica prav gotovo spada med tradicionalne slovenske jedi. Prvi recepti so pri poznani že dvesto let in prav tako kot pri drugih jedeh, tudi za potico poznamo več receptov.
Orehova potica je pri nas na mizi ob vseh večjih praznikih, ob božiču, Veliki noči, za pusta in tudi ob vseh družinskih praznovanjih. Potica nosi v Sloveniji naziv Zajamčena tradicionalna posebnost, s katero so zaščitili pet vrst potic glede na nadev. To so orehova potica, orehova potica z rozinami, orehova potica z rozinami, pehtranova potica in pehtranova potica s skuto.
Zajamčena tradicionalna posebnost je evropska shema kakovosti, s katero zaščitijo recepte ali način pridelave. Na povezavi si lahko ogledate, katere izdelke ima zaščitene posamezna država, tudi Slovenija.
Že naši predniki so ob prazničnih dneh najpogosteje pekli orehovo potico. Staro izročilo pravi, da naj bi s trenjem orehov trli tudi svoje težave. Tudi oblika pogače ima določen pomen, simbolizira neskončnost, popolnost in božanskost.
Poleg orehove potice, v raznih delih naše dežele, ponudijo tudi druge pogače in pečenjake. Najbolj pogosto je to frtalja s pršutom, prekmurska gibanica, pinca, prleška gibanica, makova potica, koruzna pogača in še in še. Za božič pa pogosto ponudimo tudi tradicionalni sadni kruh ali pehtranovo potico.
Recept za najboljšo orehovo potico
Za tradicionalno orehovo potico potrebujemo naslednje sestavine:
Za testo potrebujemo:
- 600 gramov moke
- 40 gramov kvasa
- 1 jajce
- 2 rumenjaka
- 50 gramov masla
- 50 gramov sladkorja
- 2,5 dcl mleka
- drobtine
- limonino lupinico
- sol
Za nadev potrebujemo:
- 400 gramov orehov
- 100 gramov sladkorja
- 100 gramov medu
- 40 gramov masla
- 2 beljaka
- 2 dcl mleka
- limonino lupino
- 1 žličko cimeta
- 2 žlici ruma
Moko stresemo v skledo, jo pokrijemo in postavimo na toplo. Medtem zdrobimo kvas, prilijemo dve žlici mlačnega mleka, dve žlici moke in žličko sladkorja.
Zmešamo in postavimo na toplo, da vzhaja. Medtem penasto zmešamo maslo, rumenjaka in sladkor. Mleko rahlo pogrejemo in ko je mlačno, ga osolimo in mu dodamo nastrgano limonino lupino in pripravljena penasti umešana jajca s sladkorjem in maslom.
Iz pogrete moke, vzhajanega kvasa in in mlečne mešanice zamesimo ne pregosto testo in ga stepamo tako dolgo, da se loči od sklede in kuhalnice. Testo pokrijemo s prtom in postavimo na toplo, da vzhaja.
Nadev za orehovo potico
Za nadev pristavimo mleko, dodamo polovico masla in sladkorja ter zavremo. S tem poparimo zmlete orehe. Zavremo še med in ga dodamo mešanici, nato dodamo še nastrgano limonino lupinico, cimet in rum. Počakamo da se mešanica ohladi. Beljake s preostalim sladkorjem stepemo v trd sneg in ga previdno vmešamo v ohlajeno zmes. Nazadnje rahlo vmešamo drugo polovico masla in vse skupaj premešamo.
Ko testo toliko naraste, da se njegov obseg podvoji, ga razvaljamo za prst na debelo. Namažemo ga z nadevom, tesno zvijemo v zavitek in položimo v pomaščen in z drobtinami potresen model.
Postavimo ga na toplo, da še enkrat vzhaja. Nato potico premažemo s stepenim jajcem in postavimo v ogreto pečico. Potico pečemo približno eno uro. Ko je pečena, jo takoj zvrnemo iz modela, da ne postane vlažna in da skorja ne odstopi.
Zanimivosti o orehovi potici
Orehova potica je v Slovenskih pisnih virih prvi omenil Primož Trubar v Katekizmu. Predhodniki potice so bili prastari obredni kruhi. V času Primoža Trubarja so potice, ki so jih imenovali povitice, pekli neposredno na odprtem ognju. Tradicionalna slovenska potica se praviloma peče v okroglem potičniku. Potičnik je okrogel pekač, najpogosteje je izdelan iz žgane gline, v modernih časih pa tudi iz emajla ali s teflonsko prevleko.
Potičnik je okrogle, rahlo konusne oblike, obodna stena je gladka ali rebrasta. Pri slednji so rebra postavljena navpično glede na dno potičnika. Potičnik ima ravno dno. V sredini potičnika je prirezan stožec, ki omogoča temeljno in edino obliko potice, to je v obliki kroga ali kolača s sredinsko luknjo, obratno konusne oblike. Najmanjše uporabne dimenzije potičnika: spodnji premer vsaj 14 cm. Potičniki iz žgane gline so lahko povezani z žico, kar poveča njihovo obstojnost.
Tudi videz potice je edinstven, enakomeren, čvrst in z gladko skorjo. Barva potice je zlato rjave barve, ko jo prerežemo skorja ne sme odstopati, nadev pa mora biti enakomerno razporejen, povezan in brez vmesnih lukenj. Na dotik mora biti potica mehka in prožna.
Orehova potica – pečena v potičniku
Tradicionalna slovenska potica se je v preteklosti pekla v potičniku, tudi sami jo lahko spečemo v posebnem modelu za potice. Potičnik je pekač, izdelan iz žgane gline, lahko tudi iz porcelana ali s teflonsko oblogo. Potičnik je okrogle, rahlo konusne oblike, obodna stena je gladka ali rebrasta. Pri slednji so rebra postavljena navpično glede na dno potičnika. Potičnik ima ravno dno.
V sredini potičnika je prirezan stožec, ki omogoča temeljno in edino obliko potice, to je v obliki kroga ali kolača s sredinsko luknjo, obratno konusne oblike. Najmanjše uporabne dimenzije potičnika: spodnji premer vsaj 14 cm. Potičniki iz žgane gline so lahko povezani z žico, kar poveča njihovo obstojnost.
Orehovo potico najpogosteje pripravljamo ob večjih praznikih, čeprav jo seveda lahko ponudimo tudi kot sladico pri nedeljskem kosilu.
Recept za tradicionalno orehovo potico:
Sestavine za testo:
- 600 g moke
- žlička soli
- 20 g kvasa
- 20 g sladkorja
- 50 g maščobe
- 4 rumenjaki
- 350 mleka
- žlica kisle smetane
Sestavine za nadev za orehovo potico:
- 600 g mletih orehov
- 100 g masla
- 3 rumenjaki
- 200 g sladkorja
- nastrgana limonina lupinica
- 4 žlice sladke smetane
- 2 beljaka
Kako pripravimo testo in nadev za orehovo potico?
V večjo posodo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. V jamico zlijemo malo mleka razmešan svež kvas. Dodamo sladkor, premešamo in pustimo da kvas vzhaja. Ob robu posode dodamo sol. Maščobo, sladkor, rumenjake in kislo smetano umešamo in ko zmes naraste, prilijemo vroče mleko. Tekočo zmes prelijemo v posodo z moko in zamesimo testo. Gnetemo toliko časa, da dobimo gladko testo. Testo preložimo v posodo, pokrijemo in postavimo na toplo, da vzhaja.
Pripravimo nadev. Maslo penasto umešamo z rumenjaki, sladkorjem in limonino lupinico, dodamo sladko smetano in polovico mletih orehov. Nato rahlo primešamo sneg iz beljakov.
Ko je testo vzhajano, ga razvaljamo, namažemo z nadevom in potresemo s preostalimi orehi. Testo tesno zvijemo, položimo v namaščen potičnik in prepikamo, da gre iz testa odvečni zrak.
Potico postavimo na toplo, da spet vzhaja. Ko je testo dovolj vzhajano, ga namažemo z razžvrkljanim jajcem, še enkrat prepikamo in potičnik postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 200 stopinj C. Ko potica naraste in zarumeni, temperaturo znižamo na 180 stopinj C in pečemo 60 minut.
Viri; Recept za najboljšo orehovo potico:
- Šarklji in potice; S. Bernarda Gostenčnik