Recept za najboljÅ”o orehovo potico! Orehova poticaĀ prav gotovo spada med tradicionalne slovenske jedi. Prvi recepti so pri poznani že dvesto let in prav tako kot pri drugih jedeh, tudi za potico poznamo veÄ receptov.
Orehova potica je pri nas na mizi ob vseh veÄjih praznikih, ob božiÄu, Veliki noÄi, za pusta in tudi ob vseh družinskih praznovanjih. Potica nosi v Sloveniji naziv ZajamÄena tradicionalna posebnost, s katero so zaÅ”Äitili pet vrst potic glede na nadev. To so orehova potica, orehova potica z rozinami, orehova potica z rozinami, pehtranova potica in pehtranova potica s skuto.

ZajamÄena tradicionalna posebnost je evropska shema kakovosti, s katero zaÅ”Äitijo recepte ali naÄin pridelave. Na povezavi si lahko ogledate, katere izdelke ima zaÅ”Äitene posamezna država, tudi Slovenija.
Že naÅ”i predniki so ob prazniÄnih dneh najpogosteje pekli orehovo potico. Staro izroÄilo pravi, da naj bi s trenjem orehov trli tudi svoje težave. Tudi oblika pogaÄe ima doloÄen pomen, simbolizira neskonÄnost, popolnost in božanskost.
Poleg orehove potice, v raznih delih naÅ”e dežele, ponudijo tudiĀ druge pogaÄe in peÄenjake.Ā Najbolj pogosto je toĀ frtalja s prÅ”utom, prekmurska gibanica, pinca, prleÅ”ka gibanica, makova potica, koruzna pogaÄa in Å”e in Å”e. Za božiÄ pa pogosto ponudimo tudi tradicionalniĀ sadni kruh ali pehtranovo potico.
š„® NajboljÅ”a orehova potica ā mehka, prazniÄna in 100Ć preizkuÅ”ena! āØ
ā²ļø Podatki o receptu: NajboljÅ”a orehova potica
| š©āš³ Äas priprave: | 40 minut |
| ā³ Äas vzhajanja: | 90 minut |
| š„ Äas peke: | 60 minut |
| š Skupen Äas: | 3 ure 10 minut |
| āļø Avtorica recepta: | Karmen Valant |
| š Datum posodobitve: |
š„® Povzetek prehranskih vrednosti (na rezino)
- š„ Kalorije: ~350 kcal
- šŖ Beljakovine: 8 g | š§ MaÅ”Äobe: 21 g | š¾ Ogljikovi hidrati: 28 g
SestavineĀ za orehovo potico: Sestavine za testo
- 600 gramov moke
- 40 gramov kvasa
- 1 jajce
- 2 rumenjaka
- 50 gramov masla
- 50 gramov sladkorja
- 2,5 dcl mleka
- drobtine
- limonino lupinico
- sol
Sestavine za orehov nadev
- 400 gramov orehov
- 100 gramov sladkorja
- 100 gramov medu
- 40 gramov masla
- 2 beljaka
- 2 dcl mleka
- limonino lupino
- 1 žliÄko cimeta
- 2 žlici ruma
Recept po korakih za orehovo potico
- Moko stresemo v skledo, jo pokrijemo in postavimo na toplo. Medtem zdrobimo kvas, prilijemo dve žlici mlaÄnega mleka, dve žlici moke in žliÄko sladkorja.
- ZmeÅ”amo in postavimo na toplo, da vzhaja. Medtem penasto zmeÅ”amo maslo, rumenjaka in sladkor. Mleko rahlo pogrejemo in ko je mlaÄno, ga osolimo in mu dodamo nastrgano limonino lupino in pripravljena penasti umeÅ”ana jajca s sladkorjem in maslom.
- IzĀ pogrete moke, vzhajanega kvasa in in mleÄne meÅ”anice zamesimo ne pregosto testo in ga stepamo tako dolgo, da se loÄi od sklede in kuhalnice. Testo pokrijemo s prtom in postavimo na toplo, da vzhaja približno 1 uro.
- Za nadevĀ pristavimo mleko, dodamo polovico masla in sladkorja ter zavremo. S tem poparimo zmlete orehe. Zavremo Å”e med in ga dodamo meÅ”anici, nato dodamo Å”e nastrganoĀ limonino lupinico, cimet in rum. PoÄakamo da se meÅ”anica ohladi.
- Beljake s preostalim sladkorjem stepemo v trd sneg in ga previdno vmeŔamo v ohlajeno zmes. Nazadnje rahlo vmeŔamo drugo polovico masla in vse skupaj premeŔamo.

- Ko testo toliko naraste, da se njegov obseg podvoji, obiÄajno je dovolj pol ure. Testo natoĀ razvaljamo za prst na debelo.

- Namažemo ga z nadevom, tesno zvijemo v zavitek in položimo v namaÅ”Äen in z drobtinami potresen model ali pekaÄ.

- Postavimo ga na toplo, da Å”e enkrat vzhaja. Nato potico premažemo s stepenim jajcem in postavimo v ogreto peÄico.

- Potico peÄemo približno eno uro. Ko je peÄena, jo takoj zvrnemo iz modela, da ne postane vlažna in da skorja ne odstopi.

- Kako prepreÄim, da potica poÄi? ā Pred peko jo veÄkrat prebodi z iglo, ne zvijaj pretesno.
- Ali moram uporabiti pravi potiÄnik? ā PriporoÄljivo, saj zagotovi enakomerno peÄeno testo in lepo obliko.
- Lahko testo vzhajam Äez noÄ? ā Da, v hladilniku ā zjutraj pa ga segrej pred uporabo.
- š„ Testo dobro pregneti ā Äim bolj mehko in elastiÄno bo, tem lepÅ”e se bo zvijalo.
- āļø Nadev naj bo vedno ohlajen ā topel nadev lahko uniÄi strukturo testa.
- šÆ Dodaj med v nadev ā za dodatno aromo in soÄnost.
- š Zvitek naj bo enakomerno zvit ā ne predebel, ne pretanek ā zvijaj nežno in Ävrsto.
ā NajpogostejÅ”a vpraÅ”anja o peki orehove potice š„®
š” Triki in nasveti za popolno orehovo potico š§š°
PriporoÄam tudi recepte: Vse o poticah na enem mestu
Zanimivosti o orehovi potici
Orehova potica je v Slovenskih pisnih virih prvi omenil Primož Trubar v Katekizmu. Predhodniki potice so bili prastari obredni kruhi. V Äasu Primoža Trubarja so potice, ki so jih imenovali povitice, pekli neposredno na odprtem ognju. Tradicionalna slovenska potica se praviloma peÄe v okroglem potiÄniku. PotiÄnik je okrogel pekaÄ, najpogosteje je izdelan iz žgane gline, v modernih Äasih pa tudi iz emajla ali s teflonsko prevleko.
PotiÄnik je okrogle, rahlo konusne oblike, obodna stena je gladka ali rebrasta. Pri slednji so rebra postavljena navpiÄno glede na dno potiÄnika. PotiÄnik ima ravno dno. V sredini potiÄnika je prirezan stožec, ki omogoÄa temeljno in edino obliko potice, to je v obliki kroga ali kolaÄa s sredinsko luknjo, obratno konusne oblike. NajmanjÅ”e uporabne dimenzije potiÄnika: spodnji premer vsaj 14 cm. PotiÄniki iz žgane gline so lahko povezani z žico, kar poveÄa njihovo obstojnost.
Tudi videz potice je edinstven, enakomeren, Ävrst in z gladko skorjo. Barva potice je zlato rjave barve, ko jo prerežemo skorja ne sme odstopati, nadev pa mora biti enakomerno razporejen, povezan in brez vmesnih lukenj. Na dotik mora biti potica mehka in prožna. Katere so najpogostejÅ”e napake pri peki potice? POGLEJ TUKAJ!
MogoÄe vas bo zanimal tudi ta recept
Orehova potica – peÄena v potiÄniku
![]()
Tradicionalna slovenska potica se je v preteklosti pekla v potiÄniku, tudi sami jo lahko speÄemo v posebnem modelu za potice. PotiÄnik je pekaÄ, izdelan iz žgane gline, lahko tudi iz porcelana ali s teflonsko oblogo. PotiÄnik je okrogle, rahlo konusne oblike, obodna stena je gladka ali rebrasta. Pri slednji so rebra postavljena navpiÄno glede na dno potiÄnika. PotiÄnik ima ravno dno.
V sredini potiÄnika je prirezan stožec, ki omogoÄa temeljno in edino obliko potice, to je v obliki kroga ali kolaÄa s sredinsko luknjo, obratno konusne oblike. NajmanjÅ”e uporabne dimenzije potiÄnika: spodnji premer vsaj 14 cm. PotiÄniki iz žgane gline so lahko povezani z žico, kar poveÄa njihovo obstojnost.
Orehovo potico najpogosteje pripravljamo ob veÄjih praznikih, Äeprav jo seveda lahko ponudimo tudi kot sladico pri nedeljskem kosilu.Ā
Sestavine za tradicionalno orehovo potico peÄeno v potiÄniku
Sestavine za testo
- 600 g moke
- žliÄka soli
- 20 g kvasa
- 20 g sladkorja
- 50 g maÅ”Äobe
- 4 rumenjaki
- 350 mleka
- žlica kisle smetane
Sestavine za nadev za orehovo potico
- 600 g mletih orehov
- 100 g masla
- 3 rumenjaki
- 200 g sladkorja
- nastrgana limonina lupinica
- 4 žlice sladke smetane
- 2 beljaka
Kako pripravimo testo in nadev za orehovo potico – recept po korakih
- V veÄjo posodo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. V jamico zlijemo malo mleka razmeÅ”an svež kvas. Dodamo sladkor, premeÅ”amo in pustimo da kvas vzhaja. Ob robu posode dodamo sol. MaÅ”Äobo, sladkor, rumenjake in kislo smetano umeÅ”amo in ko zmes naraste, prilijemo vroÄe mleko.
- TekoÄo zmes prelijemo v posodo z moko in zamesimo testo. Gnetemo toliko Äasa, da dobimo gladko testo. Testo preložimo v posodo, pokrijemo in postavimo na toplo, da vzhaja.
- Pripravimo nadev. Maslo penasto umeŔamo z rumenjaki, sladkorjem in limonino lupinico, dodamo sladko smetano in polovico mletih orehov. Nato rahlo primeŔamo sneg iz beljakov.
- Ko je testo vzhajano, ga razvaljamo, namažemo z nadevom in potresemo s preostalimi orehi.Ā
- Testo tesno zvijemo, položimo v namaÅ”Äen potiÄnik in prepikamo, da gre iz testa odveÄni zrak.
- Potico postavimo na toplo, da spet vzhaja.

- Ko je testo dovolj vzhajano, ga namažemo z razžvrkljanim jajcem, Å”e enkrat prepikamo in potiÄnik postavimo v peÄico, ki smo jo ogreli na 200 stopinj C.
- Ko potica naraste in zarumeni, temperaturo znižamo na 180 stopinj C in peÄemo 60 minut.

PriporoÄam tudi recepte za potice z razliÄnimi nadevi
![]()

![]()

Viri; Recept za najboljŔo orehovo potico:
- Å arklji in potice; S. Bernarda GostenÄnik




