Kosilo.si

Ideje za kosilo

recept za najboljŔo orehovo potico

🄮 NajboljÅ”a orehova potica – mehka, praznična in 100Ɨ preizkuÅ”ena! ✨

Avtorica: Karmen Valant

Posodobljeno:

Recept za najboljÅ”o orehovo potico! Orehova poticaĀ prav gotovo spada med tradicionalne slovenske jedi. Prvi recepti so pri poznani že dvesto let in prav tako kot pri drugih jedeh, tudi za potico poznamo več receptov.

Orehova potica je pri nas na mizi ob vseh večjih praznikih, ob božiču, Veliki noči, za pusta in tudi ob vseh družinskih praznovanjih. Potica nosi v Sloveniji naziv Zajamčena tradicionalna posebnost, s katero so zaŔčitili pet vrst potic glede na nadev. To so orehova potica, orehova potica z rozinami, orehova potica z rozinami, pehtranova potica in pehtranova potica s skuto.

recept za najboljŔo orehovo potico

Zajamčena tradicionalna posebnost je evropska shema kakovosti, s katero zaŔčitijo recepte ali način pridelave. Na povezavi si lahko ogledate, katere izdelke ima zaŔčitene posamezna država, tudi Slovenija.

Že naŔi predniki so ob prazničnih dneh najpogosteje pekli orehovo potico. Staro izročilo pravi, da naj bi s trenjem orehov trli tudi svoje težave. Tudi oblika pogače ima določen pomen, simbolizira neskončnost, popolnost in božanskost.

Poleg orehove potice, v raznih delih naÅ”e dežele, ponudijo tudiĀ druge pogače in pečenjake.Ā Najbolj pogosto je toĀ frtalja s prÅ”utom, prekmurska gibanica, pinca, prleÅ”ka gibanica, makova potica, koruzna pogača in Å”e in Å”e. Za božič pa pogosto ponudimo tudi tradicionalniĀ sadni kruh ali pehtranovo potico.

🄮 NajboljÅ”a orehova potica – mehka, praznična in 100Ɨ preizkuÅ”ena! ✨

ā²ļø Podatki o receptu: NajboljÅ”a orehova potica

šŸ‘©ā€šŸ³ Čas priprave:40 minut
ā³ Čas vzhajanja:90 minut
šŸ”„ Čas peke:60 minut
šŸ•’ Skupen čas:3 ure 10 minut
āœļø Avtorica recepta:Karmen Valant
šŸ“… Datum posodobitve:

🄮 Povzetek prehranskih vrednosti (na rezino)

  • šŸ”„ Kalorije: ~350 kcal
  • šŸ’Ŗ Beljakovine: 8 g | 🧈 MaŔčobe: 21 g | 🌾 Ogljikovi hidrati: 28 g

SestavineĀ  za orehovo potico: Sestavine za testo

  • 600 gramov moke
  • 40 gramov kvasa
  • 1 jajce
  • 2 rumenjaka
  • 50 gramov masla
  • 50 gramov sladkorja
  • 2,5 dcl mleka
  • drobtine
  • limonino lupinico
  • sol

Sestavine za orehov nadev

  • 400 gramov orehov
  • 100 gramov sladkorja
  • 100 gramov medu
  • 40 gramov masla
  • 2 beljaka
  • 2 dcl mleka
  • limonino lupino
  • 1 žličko cimeta
  • 2 žlici ruma

Recept po korakih za orehovo potico

  1. Moko stresemo v skledo, jo pokrijemo in postavimo na toplo. Medtem zdrobimo kvas, prilijemo dve žlici mlačnega mleka, dve žlici moke in žličko sladkorja.
  2. ZmeŔamo in postavimo na toplo, da vzhaja. Medtem penasto zmeŔamo maslo, rumenjaka in sladkor. Mleko rahlo pogrejemo in ko je mlačno, ga osolimo in mu dodamo nastrgano limonino lupino in pripravljena penasti umeŔana jajca s sladkorjem in maslom.
  3. IzĀ pogrete moke, vzhajanega kvasa in in mlečne meÅ”anice zamesimo ne pregosto testo in ga stepamo tako dolgo, da se loči od sklede in kuhalnice. Testo pokrijemo s prtom in postavimo na toplo, da vzhaja približno 1 uro.
  4. Za nadevĀ pristavimo mleko, dodamo polovico masla in sladkorja ter zavremo. S tem poparimo zmlete orehe. Zavremo Å”e med in ga dodamo meÅ”anici, nato dodamo Å”e nastrganoĀ limonino lupinico, cimet in rum. Počakamo da se meÅ”anica ohladi.
  5. Beljake s preostalim sladkorjem stepemo v trd sneg in ga previdno vmeŔamo v ohlajeno zmes. Nazadnje rahlo vmeŔamo drugo polovico  masla in vse skupaj premeŔamo. razvaljano testo za orehovo potico
  6. Ko testo toliko naraste, da se njegov obseg podvoji, običajno je dovolj pol ure. Testo natoĀ razvaljamo za prst na debelo. orehov nadev za potico
  7. Namažemo ga z nadevom, tesno zvijemo v zavitek in položimo v namaŔčen in z drobtinami potresen model ali pekač. zavijanje orehove potice
  8. Postavimo ga na toplo, da Ŕe enkrat vzhaja. Nato potico premažemo s stepenim jajcem in postavimo v ogreto pečico. orehova potica pripravljena za pečenje
  9. Potico pečemo približno eno uro. Ko je pečena, jo takoj zvrnemo iz modela, da ne postane vlažna in da skorja ne odstopi. pečena orehova potica
  10. ā“ NajpogostejÅ”a vpraÅ”anja o peki orehove potice 🄮

    • Kako preprečim, da potica poči? – Pred peko jo večkrat prebodi z iglo, ne zvijaj pretesno.
    • Ali moram uporabiti pravi potičnik? – Priporočljivo, saj zagotovi enakomerno pečeno testo in lepo obliko.
    • Lahko testo vzhajam čez noč? – Da, v hladilniku – zjutraj pa ga segrej pred uporabo.

    šŸ’” Triki in nasveti za popolno orehovo potico 🧈🌰

    • šŸ„„ Testo dobro pregneti – čim bolj mehko in elastično bo, tem lepÅ”e se bo zvijalo.
    • ā„ļø Nadev naj bo vedno ohlajen – topel nadev lahko uniči strukturo testa.
    • šŸÆ Dodaj med v nadev – za dodatno aromo in sočnost.
    • šŸ“ Zvitek naj bo enakomerno zvit – ne predebel, ne pretanek – zvijaj nežno in čvrsto.

Priporočam tudi recepte: Vse o poticah na enem mestu

Zanimivosti o orehovi potici

Orehova potica je v Slovenskih pisnih virih prvi omenil Primož Trubar v Katekizmu. Predhodniki potice so bili prastari obredni kruhi. V času Primoža Trubarja so potice, ki so jih imenovali povitice, pekli neposredno na odprtem ognju. Tradicionalna slovenska potica se praviloma peče v okroglem potičniku. Potičnik je okrogel pekač, najpogosteje je izdelan iz žgane gline, v modernih časih pa tudi iz emajla ali s teflonsko prevleko.

Potičnik je okrogle, rahlo konusne oblike, obodna stena je gladka ali rebrasta. Pri slednji so rebra postavljena navpično glede na dno potičnika. Potičnik ima ravno dno. V sredini potičnika je prirezan stožec, ki omogoča temeljno in edino obliko potice, to je v obliki kroga ali kolača s sredinsko luknjo, obratno konusne oblike. NajmanjŔe uporabne dimenzije potičnika: spodnji premer vsaj 14 cm. Potičniki iz žgane gline so lahko povezani z žico, kar poveča njihovo obstojnost.

Tudi videz potice je edinstven, enakomeren, čvrst in z gladko skorjo. Barva potice je zlato rjave barve, ko jo prerežemo skorja ne sme odstopati, nadev pa mora biti enakomerno razporejen, povezan in brez vmesnih lukenj. Na dotik mora biti potica mehka in prožna. Katere so najpogostejŔe napake pri peki potice? POGLEJ TUKAJ!

Mogoče vas bo zanimal tudi ta recept

Orehova potica – pečena v potičniku

orehova potica pečena v potičniku

Tradicionalna slovenska potica se je v preteklosti pekla v potičniku, tudi sami jo lahko spečemo v posebnem modelu za potice. Potičnik je pekač, izdelan iz žgane gline, lahko tudi iz porcelana ali s teflonsko oblogo. Potičnik je okrogle, rahlo konusne oblike, obodna stena je gladka ali rebrasta. Pri slednji so rebra postavljena navpično glede na dno potičnika. Potičnik ima ravno dno.

V sredini potičnika je prirezan stožec, ki omogoča temeljno in edino obliko potice, to je v obliki kroga ali kolača s sredinsko luknjo, obratno konusne oblike. NajmanjŔe uporabne dimenzije potičnika: spodnji premer vsaj 14 cm. Potičniki iz žgane gline so lahko povezani z žico, kar poveča njihovo obstojnost.

Orehovo potico najpogosteje pripravljamo ob večjih praznikih, čeprav jo seveda lahko ponudimo tudi kot sladico pri nedeljskem kosilu.Ā 

Sestavine za tradicionalno orehovo potico pečeno v potičniku

Sestavine za testo

  • 600 g moke
  • žlička soli
  • 20 g kvasa
  • 20 g sladkorja
  • 50 g maŔčobe
  • 4 rumenjaki
  • 350 mleka
  • žlica kisle smetane

Sestavine za nadev za orehovo potico

  • 600 g mletih orehov
  • 100 g masla
  • 3 rumenjaki
  • 200 g sladkorja
  • nastrgana limonina lupinica
  • 4 žlice sladke smetane
  • 2 beljaka

Kako pripravimo testo in nadev za orehovo potico – recept po korakih

  1. V večjo posodo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. V jamico zlijemo malo mleka razmeŔan svež kvas. Dodamo sladkor, premeŔamo in pustimo da kvas vzhaja. Ob robu posode dodamo sol. MaŔčobo, sladkor, rumenjake in kislo smetano umeŔamo in ko zmes naraste, prilijemo vroče mleko.
  2. Tekočo zmes prelijemo v posodo z moko in zamesimo testo. Gnetemo toliko časa, da dobimo gladko testo. Testo preložimo v posodo, pokrijemo in postavimo na toplo, da vzhaja.
  3. Pripravimo nadev. Maslo penasto umeŔamo z rumenjaki, sladkorjem in limonino lupinico, dodamo sladko smetano in polovico mletih orehov. Nato rahlo primeŔamo sneg iz beljakov.
  4. Ko je testo vzhajano, ga razvaljamo, namažemo z nadevom in potresemo s preostalimi orehi. 
  5. Testo tesno zvijemo, položimo v namaŔčen potičnik in prepikamo, da gre iz testa odvečni zrak.
  6. Potico postavimo na toplo, da spet vzhaja. orehova potica v potičniku pripravljena za pečenje
  7. Ko je testo dovolj vzhajano, ga namažemo z razžvrkljanim jajcem, Ŕe enkrat prepikamo in potičnik postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 200 stopinj C.
  8. Ko potica naraste in zarumeni, temperaturo znižamo na 180 stopinj C in pečemo 60 minut. pečena orehova potica

Priporočam tudi recepte za potice z različnimi nadevi

Makova potica

makova potica recept

Skutina potica

skutina potica

LeŔnikova potica

leŔnikova potica

Kokosova potica

kokosova potica

Viri; Recept za najboljŔo orehovo potico:

  • Å arklji in potice; S. Bernarda Gostenčnik
ā˜… ā˜… ā˜… ā˜… ā˜…

Ocenite recept!

Show Buttons
Hide Buttons
Kosilo.si
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.