Kosilo.si

Ideje za kosilo

kremna cvetačna juha s smetano

💛Kako skuhamo svilnato kremno juho iz cvetače s smetano, ki vedno uspe? 🥦🍶

Vam je na vrtu uspelo vzgojiti svojo cvetačo? Neprecenljivo! Čeprav kupujem zelenjavo na tržnici od lokalnih kmetov, se tudi ta zelenjava ne more primerjati s tisto, ki jo vzgojimo na svojem vrtu. Sama ima vrt sredi gozda ob vikendu, na precej visoki nadmorski višini. Zaradi tega se ves čas borim z gozdnimi prebivalci, ki jim najbolj teknejo mladi vršički, pa ni važno česa – solata, korenje, jagode…vse pohrustajo. Pomagam si tako, da vse kar je možno, pokrijem z mrežo proti toči. Kakoro koli že, redko, redko mi uspe na vrtu vzgojiti svojo cvetačo, a tudi to se zgodi. Iz te dragocene cvetače sem pripravila dve jedi in sicer kremno cvetačno juho in gratinirano cvetačo z brokolijem. Poglej recept: Gratinirana cvetača z brokolijem 🧀🥦 Zapečena zelenjava, ki navduši!

kremna cvetačna juha s smetano

Kako skuhamo razkošno kremno cvetačno juho, ki navduši še tako zahtevne brbončice? 🥄💛

  • ⏱️ Čas priprave: 10 minut
  • 🔥 Čas kuhanja: 20 minut
  • 🕰️ Skupni čas: 30 minut
  • 👩‍🍳 Avtorica recepta: Karmen Valant
  • 📅 Datum objave: 26. julij 2025
  • 🥣 Prehranske vrednosti (na porcijo): 110 kcal | Beljakovine: 4 g | Maščobe: 3 g | Ogljikovi hidrati: 16 g

🥣 Sestavine za 3–4 porcije kremne cvetačne juhe s smetano

  • 🥦 1 srednje velika glava cvetače (približno 700 g)
  • 🥔 1 srednji krompir (za kremasto gostoto)
  • 🧅 1 srednja čebula
  • 1 korenček ( ni nujno, a doda lepo barvo juhe)
  • 🧄 1 strok česna
  • 🍶 100 ml sladke smetane (lahko tudi kisle smetane za rahlo kislost)
  • 🧂 1 žlica olivnega olja
  • 💧 750 ml zelenjavne jušne osnove (ali voda + bio zelenjavna kocka)
  • 🧂 Sol in sveže mlet poper po okusu
  • 🌰 Ščep muškatnega oreščka (neobvezno, a priporočljivo)
  • 🍋 Nekaj kapljic limoninega soka (po želji, za svežino)
  • 🌿 Dodatki za okrasitev: bučna semena, drobnjak, kapljica olja ali smetane

👩‍🍳 Postopek priprave kremne cvetačne juhe s smetano (korak za korakom)

  1. 🧅 V loncu segrejemo olivno olje in dodamo drobno sesekljano čebulo. Pražimo jo 5 minut, da postekleni, nato dodamo sesekljan česen in pražimo še minuto. Jaz sem dodala še malo naribanega korenčka.
  2. 🥔 Dodamo olupljen in na kocke narezan krompir ter oprane cvetke cvetače. Na hitro premešamo, da se zelenjava prepoji z aromami.
  3. 💧 Prilijemo zelenjavno osnovo, dodamo sol, poper in ščepec muškatnega oreščka. Pokrito kuhamo 20 minut, dokler ni vse povsem mehko.
  4. 🔄 Juho gladko zmiksamo s paličnim mešalnikom. Za svilnato teksturo lahko uporabimo tudi blender ali precedimo skozi cedilo.
  5. 🍶 Vmešamo 100 ml sladke smetane, juho segrejemo skoraj do vretja (ne kuhamo) in po potrebi prilagodimo gostoto z malo vode ali osnove.
  6. 🍋 Po želji dodamo nekaj kapljic limoninega soka za svežino.
  7. 🌿 Postrežemo toplo, okrašeno z bučnimi semeni, drobnjakom ali z dodatkom smetane po vrhu.

❓ Najpogostejša vprašanja o kremni cvetačni juhi s smetano 🍶🥦

  • Ali lahko uporabim kislo smetano?
    Da, vendar jo vmešaj na koncu, brez kuhanja, da se ne sesiri.
  • Ali je smetana obvezna?
    Ne, a doda bogat okus in svilnato strukturo – to različico odlikuje ravno to.
  • Ali lahko smetano nadomestim s kokosovim mlekom?
    Da, če želiš bolj eksotičen okus in vegansko varianto.
  • Lahko dodam sir?
    Da – parmezan ali topljen sir dodata globino in kremnost.
  • Je juha težka za prebavo?
    Ne – cvetača je lahka, smetane pa ni preveč, zato je primerna tudi zvečer.
  • Katero smetano uporabiti?
    Sladko kuharsko smetano, z 20–35 % maščobe.
  • Ali lahko smetano izpustim?
    Da, vendar bo okus manj zaokrožen in tekstura manj bogata.
  • Kako dolgo jo hranim v hladilniku?
    Do 3 dni – pred postrežbo jo dobro premešaj in pogrej.
  • Ali lahko juho zamrznem?
    Da, če uporabiš sladko smetano – kisla se lahko sesiri pri odmrzovanju.
  • Kaj dodam za pikantno različico?
    Ščep čilija ali sveže mletega popra – odlično za bolj izrazit okus.

💡 Triki in nasveti za popolno cvetačno kremno juho 🥄

  • Upoštevaj razmerje: 1 krompir na 1 glavo cvetače za idealno gostoto.
  • Pražena čebula in česen dodata globino – ne izpusti tega koraka.
  • Uporabi domačo zelenjavno osnovo za najbogatejši okus.
  • Za več hranilnosti dodaj pest bele leče ali kvinoje.
  • Z limonino lupinico na koncu dobiš elegantno svežino.
  • Vmešaj žlico miso paste za fermentirano bogastvo okusa.
  • Za bolj mazavo teksturo uporabi blender, ne samo paličnega mešalnika.
  • Namesto smetane uporabi kokosovo mleko za eksotično noto.
  • Popečena cvetača za okras izboljša okus in videz.
  • Za gurmanski učinek dodaj hrustljavo šalotko na vrh.

📚 Zanimivosti o cvetači in kremnih juhah 🥦

  • Cvetača izvira iz Sredozemlja in jo poznamo že več kot 2000 let.
  • Vsebuje spojine, ki so znane po protirakavem delovanju.
  • Kremne juhe so nekoč veljale za hrano kraljeve kuhinje – svilnate in brez grudic.
  • Cvetača vsebuje ogromno vitamina C – več kot pomaranča!
  • V Franciji se kremna juha imenuje »velouté« in ima skoraj kultni status.
  • Cvetača postane popolnoma svilnata že po 20 minutah kuhanja.
  • Barvne različice cvetače (vijolična, oranžna) imajo še več antioksidantov.
  • Juho lahko obogatiš z beljakovinami – npr. z jajcem na oko!
  • V veganski prehrani je cvetača zvezda kot osnova za številne omake.
  • Prehransko je zelo nizkokalorična – idealna za lahko večerjo.

🧠 Kratka zgodovina kremnih juh 🍽️

Kremne juhe izvirajo iz francoske kuhinje, kjer so jih imenovali »velouté« ali »crème«. V 18. stoletju so bile simbol razkošja in bile pogost del kraljevskih jedilnikov. Kuharji so jih pripravljali z bogatimi osnovami, maslom in smetano, a današnje različice (kot ta z zmiksano cvetačo) dokazujejo, da je svilnata tekstura možna tudi brez mlečnih izdelkov. Cvetača je v tem primeru prava kraljica kremnosti – naravna, čista in neverjetno okusna.

Show Buttons
Hide Buttons
Kosilo.si
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.