Kosilo.si

Ideje za kosilo

pica z drožmi

TOP recept za pico z drožmi

Pekač za pico! Odlična ponudba, priloženi recepti za peko! POGLEJ TUKAJ!

Pica z drožmi je prava kulinarična poslastica, vendar priprava zahteva precej potrpežljivosti. V večini receptov svetujejo, da naj bo testo za pico kar 48 ur v hladilniku.

Po mojem današnjem receptu, sem testo pripravila popoldne v sredo, pico pa sem pekla v četrtek popoldne. Testo sem tako pustila v hladilniku približno 14 ur, malo več, kot ga pustim za kruh z drožmi.  Za naslednjo pico si bom vzela več časa in bom pripravila tudi več testa.

pica z drožmi

Pica z drožmi po hitrem postopku

Čeprav se običajno pri peki z drožmi držim receptov Anite Šumer, sem današnji recept malo prilagodila, ker smo pico pač želeli jesti čimprej. Pica je najboljša, če jo spečemo pri zelo visoki temperaturi, naše domače pečice običajno zmorejo temperature do 250 stopinj C, pico pa lahko pečemo tudi pri višjih temperaturah.

V zadnjem času so izredno priljubljene posebne pečice za peko pice, ki zmorejo bistveno višje temperature. 

Sestavine za testo:

 • 280 g bele moke
 • 10 matičnih droži g droži
 • 150 g vode
 • 1 žlica olivnega olja
 • 6 g soli
 • 6 g sladkorja

Sestavine za nadev za pico Margarito z drožmi:

 • 150 ml pasiranega paradižnika
 • nariban sir
 • sir narezan na tanke rezine
 • 1 žlička suhe bazilike
 • 1 žlička suhega origana
 • sol in poper
 • 1/2 skodelice posušenih jurčkov

Že zjutraj nahranimo 10 g matičnih droži z moko in vodo, postavimo jih na sobno temperaturo, da narastejo. Nato iz vseh sestavin zamesimo testo, ga oblikujemo v hlebček in ga dve uri pustimo vzhajati na sobni temperaturi. Nato posodo za vzhajanje postavimo v hladilnik in ga pustimo najmanj 12 do 14 ur. 

Za pripravo testa lahko uporabimo tudi mešanico različnih mok; dobra kombinacija je približno 85% bele moke, 8% pšenične polbele moke in 8% pšenične polnozrnate moke. Za testo seveda potrebujemo tudi vodo, ki naj bo malo postana, ter sol in seveda droži.

Kako pripravimo pico pred peko?

Preden oblikujemo pico za peko, pripravimo vse sestavine za nadev. Posušene jurčke prelijemo z vodo in ji pol namakamo, nato jih odcedimo. Pripravimo nariban sir, nekaj sira narežemo na tanke rezine. Pico lahko poljubno obložimo, danes bom pripravila pico samo z paradižnikovo omako, sirom in gobicami.

Pečico ogrejemo na največjo možno temperaturo, pomembno je, da pečico prej dobro ogrejemo, hkrati ogrevamo tudi pekač, na katerem bomo pekli pico.

Preden oblikujemo pico, iz testa najprej naredimo hlebček in ga pustimo na sobni temperaturi počivati 20 minut. Hlebček nato razvlečemo, najbolje na papirju za peko in s prsti naredimo rob. Testa ne valjamo, pač pa ga oblikujemo z rokami. Če se nam testo upira, ga pokrijemo in pustimo počivati še nekaj minut.

pica z drožmi testo
Najprej oblikujemo hlebček, ga pustimo 20 minut na sobni temperaturi, nato ga z rokami raztegnemo in oblikujemo rob.

Nato pico obložimo, pri čemer ne pretiravamo, saj se preveč bogato obložena pica ne bo lepo spekla. Najprej testo namažemo s paradižnikovo omako, potresemo z naribanim sirom, čez položimo tanke rezine sira.

Čez vse to položimo odcejene jurčke in potresemo z začimbami. Jaz sem dodala malo suhe bazilike, origano, sol in poper. 

obložena pica z drožmi
Raztegnjeno testo najprej namažemo s paradižnikovo omako, potresemo z naribanim sirom, čez položimo rezine sira in jurčke. Solimo, popramo in potresemo z origanom in baziliko.

Če ne želimo debelega roba pri pici, potem testo oblikujemo tako, da naredimo čim tanjši rob, saj pica med peko še naraste. Če želimo bolj zapečeno pico, čas peke podaljšamo za kakšno minuto, vendar pazimo, da je ne zažgemo.

pica z drožmi med peko
Pico z drožmi pečemo 12 – 15 minut v ogreti pečici na 275 stopinj C

Koliko časa pečemo pico z drožmi?

Za pico z drožmi je zelo pomembno, da jo pečemo pri visoki temperaturi, pečica mora biti prej močno ogreta. Če pečemo v navadnem pekaču, tudi tega prej močno ogrejemo.

pica z drožmi recept
Pica z drožmi je pečena! Dober tek!

Pico z drožmi pečemo pri  275 stopinjah C, približno 12- 15 minut, da se lepo zapeče. Čas peke prilagodimo naši pečici. 

Show Buttons
Hide Buttons