Svinjska pečenka z nadevom iz lisičk in jurčkov pečena v pečici, je kulinarična poslastica, ki jo morate poskusiti. Običajno jed pripravim s svežimi lisičkami in jurčki, danes pa sem praznila hladilnik in uporabila zamrznjene gobe, saj upam, da bom zamrzovalnik napolnila z letošnjimi jurčki.
Recept je preprost, namesto lisičk in jurčkov, lahko uporabimo kakšne druge gobe, dodamo lahko tudi panceto ali slanino. Najlepše se bo spekla pečenka iz svinjskega hrbta, če pečemo za več oseb, vzamemo večji kos. Danes sem pripravljala kosilo samo za dve osebi, zato sem uporabila manjši kos svinjskega mesa, ki je bil sicer malo bolj masten, a se je pečenka vseeno lepo spekla.
Svinjska pečenka z nadevom iz lisičk in jurčkov
Pri pripravi nadevane svinjske pečenke ni posebnih skrivnosti, več pozornosti moramo posvetiti pripravi mesa in zvijanju pečenke, da nam nadev med peko ne bo uhajal. Večji kos svinjskega mesa prerežemo po dolžini, vendar ne čisto do konca. Meso nato raztegnemo in ga diagonalno zarežemo, tako da je meso enakomerne debeline. Tako pripravljeno svinjsko meso nato še rahlo potolčemo. Tudi pri nadevu se lahko malo poigramo, pripravimo ga lahko iz različnih sestavin; dodamo lahko panceto, slanino, špinačo in še kaj bi se našlo.
Sestavine za svinjsko pečenko z nadevom iz lisičk in jurčkov
- 1 kg svinjskega hrbta brez kosti
- sol in poper
- začimbe za svinjsko meso
- sveži ali zamrznjeni jurčki in lisičke
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 2 žlici svinjske masti
- 1 žlica drobtin ali koruzne moke
- 1 skodelica jušne osnove ali goveje juhe
- 1 kocka za omako
- sveže sesekljan peteršilj
Recept po korakih za nadevano svinjsko pečenko
- Najprej pripravimo meso; po dolgem ga zarežemo, vendar ne do konca in ga raztegnemo. Ob straneh za z ostrim nožem še zarežemo in čim bolj enakomerno raztegnemo. Meso nato rahlo potolčemo in ga začinimo z začimbami za svinjsko meso, Uporabimo lahko že pripravljeno mešanico ali pa zmešamo sol, poper, timijan in majaron.
- Lotimo se priprave nadeva. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo. Peteršilj drobno sesekljamo. Jurčke in lisičke očistimo in narežemo na lističe.
- V večji ponvi segrejemo žlico svinjske masti in najprej popražimo sesekljano čebulo in takoj nato dodamo strt česen. Ko čebula postekleni, dodamo narezane gobe in pražimo toliko časa, da voda, ki so jo spustile gobe, popolnoma povre. Dodamo sesekljan peteršilj, premešamo in odstavimo z ognja, da se malo ohladi.
- Ko se pražene gobe ohladijo, dodamo drobtine, lahko pa tudi malo koruzne moke.
- Nadev premešamo in ga nanesemo na pripravljeno svinjsko meso. Meso zvijemo kot rolado, zvijati pričnemo pri daljši strani. Zvito mesno rolado zvežemo s kuhinjsko vrvico, ali pa uporabimo špile.
- V ponvi segrejemo žlico svinjske masti in mesno rolado z vseh strani popečemo, bodimo previdni, da rolada ne razpade.
- Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, pripravimo še primeren pekač in ga namastimo z maslom. Popečeno pečenko položimo v pekač in prilijemo skodelico jušne osnove, v kateri smo raztopili kocko za omake.
- Polnjeno svinjsko pečenko pečemo 80 minut, vmes jo večkrat prelijemo z omako in najmanj enkrat obrnemo.
- Ko je meso pečeno, ga pustimo nekaj minut počivati, nato ga previdno narežemo, da mesna rolada ostane cela. Postrežemo s poljubno prilogo in prelijemo z omako.
- Odlična ideja za slavnostno božično pečenko!