Kosilo.si

Ideje za kosilo

martinova pojedina

Kako pripravimo najboljšo Martinovo raco – sočno, dišečo in popolno za praznično pojedino? 🍷🦆

Recepti za Martinovo pojedino. V Sloveniji na dan Svetega Martina praznujemo praznik vina. Do Martinovega se mošt obravnava kot grešno vino in šele z blagoslovom se spremeni v pravo vino. Na god Svetega Martina se po svetu spominjajo svetnika, ki je nesebično delil svoj plašč s beračem.

Pri nas ta dan zaznamuje predvsem rek, da “Svet’ Martin nar’di iz mošta vin”. V tem času se je uveljavilo martinovanje, to je čas, ko je v izobilju vina in hrane. Za Martinovo pojedino je značilna pečena gos. Ali veste zakaj prav Martinova gos? Legenda pravi, da se je skromni Martin skril med goske, da bi izognil imenovanju za škofa. Seveda so ga glasne gosi izdale in zato na dan njegove smrti simbolično žrtvujemo gos in pojemo.

martinova pojedina

Recepti za Martinovo pojedino

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponudijo tudi mnoge kulinarične dobrote. Najbolj priljubljena Martinova jed je Martinova gos, mlinci in dušeno rdeče zelje.

dušeno rdeče zelje

 Martinova juha iz rdečega zelja

Za Martinovo postrežemo tudi Martinovo juho, ki jo pripravimo iz rdečega zelja.

Sestavine za Martinovo rdečo juho

  • 1/2 žlice svinjske masti
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 1 manjša glava rdečega zelja
  • 1/2 skodelice rdečega vina
  • 1 žlička mlete kumine
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • ščepec timijana
  • sol in poper
  • 1 lovorov list

Postopek priprave po korakih za Martinovo juho

Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo. Rdeče zelje očistimo in grobo narežemo. V ponvi segrejemo svinjsko mast in na njej popražimo sesekljano čebulo in česen.

Ko zadiši, dodamo narezano zelje, ga začinimo z mleto kumino in prilijemo vino. Pokrijemo in počasi dušimo 10 minut. Nato prilijemo jušno osnovo, paradižnikovo mezgo, poper, timijan in lovorov list.

Premešamo, pokrijemo in počasi kuhamo 20 minut. Preden juho serviramo, jo po okusu solimo in dodamo žlico kisle smetane.

Kako pripravimo najboljšo Martinovo raco – sočno, dišečo in popolno za praznično pojedino? 🍷🦆

⏰ Čas priprave in podatki o receptu

🕒 Čas priprave:30 minut
🔥 Čas peke:90 minut
🍽️ Skupni čas:2 uri
👩‍🍳 Avtor:Karmen Valant
📅 Datum posodobitve:2025-10-14
🥣 Kalorije:480 kcal / porcija

Martinova raca ali gos je tradicionalna slovenska jed, ki jo na mize postavimo ko se mošt spremeni v vino. Običajna priloga so mlinci in dušeno rdeče zelje. Recepti za Martinovo pojedino so tradicionalni, poleg pečene race ali gosi, ponudimo mlince, dušeno rdeče zelje in kostanjevo potico. Seveda pa ni nič narobe, če spečete kakšno drugo potico! Poglej recepte za potice! TUKAJ!

Za polnjeno raco potrebujemo naslednje sestavine

  • 1 raca, težka približno 70 dag
  • sol

Nadev za Martinovo raco

  • 5 dag masla
  • 1 žlica sesekljane čebule
  • račja jetra
  • 5 dag belega kruha
  • 1 dl smetane
  • 1 jajce
  • sol, poper, sesekljan peteršilj

Postopek priprave za martinovo raco po korakih

Raco očistimo in osolimo. Vrat in golšo nadevamo z nadevom, odprtino spnemo in raco položimo na mrežico v pekaču. Polijemo z vročim oljem in damo v pečico. Pečemo od 60 do 90 minut pri 200 stopinjah C. Med pečenjem raco polivamo s sokom in jo obračamo.

Raco lahko pečeno tudi v litoželezni ponvi s pokrovom, kar bo še dodatno povezalo vse okuse.

Litoželezna ponev s pokrovom! Poglej današnjo ugodno ponudbo!

Nadev: Na maslu popražimo čebulo, dodamo na kocke narezana račja jetra, popražimo in primešamo še drobno narezan kruh. Vse skupaj odstavimo in prilijemo mešanico razžvrkljane smetane, jajca in soli. Dodamo še poper in sesekljan peteršilj ter dobro premešamo.

Preden raco narežemo in serviramo, jo pustimo pokrito na toplem najmanj 15 minut.

pečena Martinova raca
Pečena Martinova raca

Priloga martinovi pojedini – Mlinci

Sestavine za mlince

  • 35 dag moke
  • 2 jajci
  • 1 žlica olja
  • malo vode ali mleka
  • 10 dag ocvirkov ali prepražene čebule
  • sol

Postopek prirpave po korakih za mlince

Iz moke, jajc in mleka ali vode, zamesimo bolj trdo testo. Razvaljamo ga na krpe in jih posušimo na čisti, ogreti plošči. Včasih so mlince pekli v krušni peči, ko je bila še topla od peke kruha. Mlinci morajo biti lepo zarumeneli po obeh straneh.

Ohlajene in posušene mlince lahko hranimo v škatli na suhem dlje časa. Pred uporabo mlince razlomimo in jih 2 minuti vremo v slanem kropu. Nato jih odcedimo in zabelimo z ocvirki ali na olju prepraženo čebulo.

Mlince lahko zabelimo tudi s kislo smetano ali jih potresemo s skuto. V nekaterih receptih mlince potresejo tudi z makom, sladkorjem ali sokom svinjske  pečenke.

mlinci
Mlinci

Dušeno rdeče zelje

Sestavine za dušeno rdeče zelje

  • 60 dag rdečega zelja
  • 2 žlici olja
  • 1 žlička sladkorja
  • 4 žlice drobno sesekljane čebule
  • mleta kumina
  • 1 kislo jabolko
  • sol
  • malo goveje juhe
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • 1 l kropa
  • 2 žlici pečenkinega soka

Postopek priprave dušenega rdečega zelja

Očiščeno glavo rdečega zelja narežemo na rezance, poparimo z okisanim kropom in odcedimo. Na olju zarumenimo žličko sladkorja in čebulo. Dodamo odcejeno zelje in pražimo toliko časa, da upade.

Dodamo sol, na liste narezano jabolko, kumino in pokrito dušimo. Med dušenjem zelju prilivamo po žlicah govejo juho. Proti koncu kuhanja, jed izboljšamo s pečenkinim sokom.

Rdeče zelje s kostanjem

Martinovo pojedino lahko popestrimo tudi z rdečim zeljem s kostanjem.

Sestavine za rdeče zelje s kostanjem

  • 2 kg rdečega zelja
  • slan krop
  • 10 dag olja
  • 3 dag sladkorja
  • 4 dag moke
  • sol, kumina
  • 1 čebula
  • kis
  • čista goveja ali kurja juha
  • 1/4 kg kostanja
  • 10 dag sladkorja za karameliziranje kostanja

Postopek po korakih

Rdeče zelje očistimo, operemo in zrežemo na tanke rezance. Na olju zarumenimo sladkor in ko se razpusti, mu dodamo drobno sesekljano čebulo, nato dodamo moko in vse skupaj malo popražimo.

V ponev nato dodamo narezano sladko zelje, kumino, sol in malo domačega jabolčnega kisa. Vse skupaj počasi dušimo, po potrebi dolivamo čisto kostno ali govejo juho.

Kostanj skuhamo, olupimo, pretlačimo in ga stresemo k zelju. Nekaj kostanjev spečemo, olupimo in povaljamo v karameli. Preden jed ponudimo, ga obložimo s kostanji, ki smo jih povaljali v karamelu. Zraven lahko postrežemo tudi kostanjeve rogljičke!

martinova pojedina

❓ Najpogostejša vprašanja o Martinovi raci

  • Kako dolgo pečemo raco? Pečemo 60–90 minut pri 200 °C, odvisno od teže.
  • Ali jo moramo med peko obračati? Da, raco vsaj dvakrat obrnemo in prelijemo z omako.
  • Lahko uporabimo gos namesto race? Seveda, gos je odlična alternativa – le čas peke se podaljša.
  • Kaj ponudimo kot prilogo? Klasična izbira so mlinci, rdeče zelje in kozarec mladega vina.
  • Kako vemo, da je raca pečena? Meso se zlahka loči od kosti, koža je zlato rjava in hrustljava.
  • Lahko raco spečemo v litoželezni posodi? Da, s pokrovom ohrani več vlage in okusa.
  • Kaj storimo, če je koža pretemna? Zadnjih 15 minut peke jo lahko pokrijemo z alu folijo.
  • Kaj narediti s sokom od peke? Uporabimo ga kot omako za mlince ali zalijemo z malo vina.
  • Lahko raco mariniramo? Da, čez noč v mešanici vina, medu in začimb za še boljši okus.
  • Katera sladica se poda ob Martinovi pojedini? Kostanjeva ali orehova potica – prava klasika! 🍰 Poglej več:  Najboljša orehova potica – mehka, praznična in 100× preizkušena! ✨

💡 Nasveti in triki za popolno Martinovo pojedino

  • Raco pred pečenjem pustimo na sobni temperaturi vsaj 30 minut.
  • Med pečenjem pod njo postavimo pekač z malo vode, da se sok ne zažge.
  • Za hrustljavo kožo raco zadnjih 10 minut pecite brez pokrova.
  • Če je nadev premoker, dodajte drobtine.
  • Za bogatejši okus dodajte v nadev malo jabolka ali suhih sliv.
  • Med peko raco večkrat prelijte z mastjo, ki se nabere v pekaču.
  • Pečeno raco pustite počivati, da se sokovi enakomerno porazdelijo.
  • Postrezite s kozarcem mladega vina – najbolje modri pinot ali cviček.
  • Ostanke lahko naslednji dan segrejete v pečici pri 150 °C.
  • Namesto mlincev lahko pripravite tudi dušen krompir ali ajdove žgance. Poglej več: Kaj postrežemo k ajdovim žgancem? 🍲 Preverite najbolj okusne kombinacije!

🍇 Zanimivosti o Martinovem

  • Martinovo praznujemo 11. novembra – ko se mošt spremeni v vino.
  • V mnogih krajih potekajo blagoslovi vina in tradicionalni sejmi.
  • Raca ali gos simbolizira obilje in konec vinogradniških opravil.
  • Ob Martinovi pojedini se vedno postreže mlado vino.
  • Slovenska tradicija Martinove večerje sega več kot 300 let nazaj.

Poglej več receptov za slavnostne jedilnike

Show Buttons
Hide Buttons
Kosilo.si
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.