Tedenski jedilnik – Ne veste kaj bi kuhali? Pripravili smo tedenski jedilnik z preprosta in okusna kosila!

Tedenski jedilnik! Ne veste kaj bi kuhali? Pripravili smo tedenski jedilnik kosil, nekateri recepti so preprosti za pripravo. Za nekatere recepte pa  si bomo morali vzeti nekaj več časa. Kako pripraviti kosilo v pol ure?

Tudi to je izvedljivo, mnogi preprosti recepti so tako enostavni za pripravo, da nam ne vzamejo več kot pol ure časa.

Cvrtnik na vroči zrak! Priljubljen pripomoček v kuhinji, primeren tudi za pripravo zelenjave in rib! Poglej ugodno ponudbo!

Tudi v kuhinji spremljamo novosti, zadnji najbolj priljubljen pripomoček za kuhanje je prav gotovo cvrtnik na vroči zrak. V cvrtniku  lahko poleg priprave mesa in ocvrtega krompirčka, pripravimo tudi zelenjavne jedi in ribe.

Ali mogoče iščete ideje za poceni kosila iz osnovnih sestavin? Pripravili smo tudi nekaj takšnih receptov, ki nam bodo prišli prav med tednom, ko nam zmanjka časa za pripravo zapletenih jedi. Imate radi jedi na žlico? Poiskali smo odlične recepte za enolončnice, ki jih lahko skuhamo v večjih količinah in jih lahko tudi zamrznemo.

tedenski jedilnik
Ideje za kosilo; Goveji zrezki v omaki in pire krompir Za več receptov KLIKNI TU!

Tedenski jedilnik

V današnjem prispevku boste našli tudi recepte za testenine in preproste recepte za pripravo perutnine. Pripravili smo podrobno opisane recepte za pripravo različnih mesnih jedi. Na jedilniku boste seveda našli tudi krepčilne juhe, okusne priloge in seveda za povrh še sladico.

Izkušene gospodinje si običajno ne pripravijo tedenskega jedilnika, pač pa se vsak dan sproti odločajo kaj bodo kuhale. Če smo doma in imamo čas, to seveda ni težava. Kadar pa prihitimo iz službe in moramo na hitro nahraniti družino, pa je seveda smiselno imeti pripravljene ideje za kosilo vsaj za kakšen dan.

Odlična izbira za kosila so tudi krepke enolončnice, ki jih zamrznemo in jih po potrebi jemljemo iz zamrzovalnika.

Ponedeljek – Prežganka, rižota z gobami in solata iz svežega zelja

Prežganka z jajcem

  • 1,5 litra vode
  • 1 žlica moke
  • 2 žlici olja
  • kumina
  • sol
  • 1 jajce
  • 1/2 žlice moke

Vodo s kumino in soljo zavremo. Naredimo svetlo prežganje iz maščobe in moke, odstavimo z ognja in zalijemo s hladno vodo. Dobro premešamo, da se moka ne sprime v grudice.

Prežganje zlijemo v vrelo vodo in dobro prevremo. Jajca dobro razžvrkljamo s pol žlice moke in ga ob mešanju počasi prilivamo v vrelo juho. Jajce v juhi takoj zakrkne in jed je pripravljena.

Prežganka Za več receptov KLIKNI TU

Rižota z gobami

  • 25 dag svežih ali posušenih jurčkov
  • 1 žlica svinjske masti
  • 1 čebula
  • sol
  • 2, 5 dl riža
  • sesekljan peteršilj

Sveže jurčke očistimo, narežemo na lističe in poparimo. Če bomo uporabili posušene jurčke, jih za deset minut namakamo v vroči vodi. Nato jurčke odcedimo, vodo prihranimo. Čebulo drobno sesekljamo in pražimo na masti, da rahlo zarumeni. Dodamo odcejene gobe in jih nekaj časa pražimo.

Čez nekaj časa primešamo opran riž. Zalijemo z vročo vodo, količina vode naj bo 2,5 krat večja od riža. Riž lahko zalijemo tudi z vodo, v kateri smo namakali gobe.

Jed solimo, pokrijemo in počasi dušimo na nizki temperaturi. Med dušenjem riža ne mešamo. Ko je riž zmehčan, ga potresemo s sesekljanim peteršiljem in takoj ponudimo.

Solata iz svežega zelja

  • 1 glava svežega zelja
  • 2 krompirja
  • sol in poper
  • kis in bučno olje
  • kumina
  • 2 stroka česna

Zelje očistimo in narežemo na tanke rezance. Krompir skuhamo, olupimo in narežemo na tanke rezine. Dodamo sesekljan česen, kumino, kis, bučno olje, sol in poper.

Dobro premešamo in takoj ponudimo.

Torek – Ješprenjeva juha z zelenjavo, rižev narastek in jabolčna čežana

Ješprenjeva juha z zelenjavo

  • 2, 5 dl kuhanega fižola v zrnju
  • 20 dag ješprenja
  • 2 žlici olja
  • 1 čebula
  • 1 žlica moke
  • 2 stroka česna
  • 2 krompirja
  • 1 korenček
  • 1 žlička rdeče mlete paprike
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • kumina
  • lovorov list

Čez moč namočimo fižol in ga naslednji dan na pol skuhamo. Dodamo namočen ješprenj, lovorov list, kumino in strt česen. Posebej skuhamo očiščeno in narezano korenje in krompir. Ko so vse sestavine kuhane, jih zlijemo v eno posodo in dodamo svetlo prežganje.

Za prežganje na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in primešamo moko. Ko zarumeni, dodamo sesekljan česen, mleto papriko, premešamo in zalijemo. Primešamo še paradižnikovo mezgo in zlijemo v juho. Še enkrat prevremo, preden juho ponudimo, jo potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Ideje za jedilnik
Jabolčna čežana s sladko smetano

Rižev narastek

  • 25 dag riža
  • 1 l mleka
  • 5 dag masla
  • 2 žlici sladkorja
  • sol
  • naribana limonina lupinica
  • pest rozin
  • 3 jajca
  • 1 žlica ruma
  • 1 vaniljev sladkor
  • 2 dag margarine
  • žlica drobtin

Riž skuhamo v osoljenem mleku. Maslo in sladkor penasto umešamo, dodamo rumenjake in limonino lupinico. Dobro premešamo, dodamo rum in namočene rozine.

Kuhan riž ohladimo in primešamo jajčni masi. Premešamo in dodamo trd sneg iz treh beljakov, ki smo jim dodali žlico sladkorja. Rahlo premešamo in prelijemo v namaščen in z drobtinami potresen pekač.

Pečico ogrejemo na 170 stopinj C in pečemo 45 minut. K riževemu narastku ponudimo jabolčno čežano ali še vročega prelijemo z malinovim sirupom.

Jabolčna čežana

  • 4 velika jabolka
  • 2 žlici sladkorja
  • cimet
  • nageljnove žbice
  • 2 žlici piškotnih drobtin
  • 1 žlička masla

Jabolka operemo, olupimo in narežemo na tanke krhlje. Narezana jabolka damo v ponev, jih potresemo s sladkorjem in prilijemo toliko vode, da so pokrita.

Dodamo vse dišave in kuhamo, da se jabolka zmehčajo. Ko so kuhana, jih zmečkamo. Okus jabolčne čežane obogatimo s piškotnimi drobtinami in maslom. 

Sreda – Zdrobova juha, pražena jetra, dušen riž in solata

Zdrobova juha

  • 1, 5 l vode
  • 1 korenček
  • 1 peteršilj
  • 1 kolerabica
  • 1 zelena paprika
  • 2 žlici olja
  • 2 žlici pšeničnega zdroba
  • sol in poper
  • 1 opečena žemlja
  • sesekljan peteršilj

Zelenjavo očistimo, operemo in narežemo na manjše kose. V ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo pšenični zdrob. Ko zdrob zarumeni, dodamo narezano zelenjavo, premešamo in zalijemo z vročo vodo.

Solimo, pokrijemo in počasi kuhamo da se zelenjava zmehča. Po okusu dosolimo in popramo, dodamo nekaj koščkov opečene žemlje, potresemo s sesekljanim peteršiljem in ponudimo.

Pražena jetrca

  • 80 dag svinjskih jetrc
  • 2 čebuli
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici svinjske masti
  • sol in poper

Svinjska jetrca operemo pod tekočo vodo in narežemo na lističe. Čebulo očistimo, narežemo na lističe in pražimo na maščobi. Ko začne čebula rumeneti, dodamo narezana jetrca in pražimo naprej. Jetrca so pražena, ko v sredini niso več rdeča. Proti koncu praženja dodamo strt česen. Prede jetra ponudimo, jih popramo in solimo, da ostanejo mehka.

Preden jetrca ponudimo, jim lahko dodamo tudi 1 dl vroče vode ali goveje juhe, da dobimo več omake. Če dodamo juho ali vodo, lahko dodamo manj maščobe. Pražena jetrca ponudimo s pire krompirjem ali dušenim rižem.

tedenski jedilnik kosil
Pražena jetrca in pire krompir

Dušen riž

  • 3 dl riža
  • 7 dl vode
  • 1/2 čebule
  • 2 žlici olja ali masla
  • 4 nageljnove žbice
  • sol

Riž preberemo in operemo. V ponvi segrejemo olje ali maslo in na rahlo opečemo polovico čebule, ki jo nato vzamemo iz ponve. Na maščobo dodamo riž, premešamo in zalijemo z vročo vodo.

Solimo in v sredino riža dodamo vso čebulo, v njo zataknemo nageljnove žbice. Pokrijemo, zalijemo in dušimo na nizki temperaturi, med dušenjem riža ne mešamo. Dušen riž ponudimo k praženim jetrom.

ideje za kosilo
Dušen riž Slika: Mari Radej

Četrtek – Piščančji paprikaš, pire krompir in skutne palačinke

Piščančji paprikaš

  • 80 dag piščanca
  • 2 žlici olja
  • 1 čebula
  • sol
  • 1 žlica moke
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1 žlička sladke paprike
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici kisle smetane

Maščobo segrejemo in prepražimo sesekljano čebulo. Dodamo na večje kose narezanega piščanca in zalijemo z skodelico vroče vode. Solimo in dodamo sesekljan česen. Pokrijemo in počasi dušimo, da se meso zmehča in voda izpari. Ko je meso brez tekočine, ga posujemo z moko in malo popražimo.

Dodamo sladko papriko, paradižnikovo mezgo in lonček vroče vode. Premešamo in malo zavremo. Proti koncu kuhanja dodamo kislo smetano, da dobimo srednje gosto omako. Po želji lahko v paprikaš dodamo tudi nekaj žlic belega vina. Piščančji paprikaš ponudimo s pire krompirjem. 

Pire krompir

  • 4 krompirji
  • sol
  • maslo
  • 1 dl mleka

Krompir operemo, olupimo, narežemo in v vreli slani vodi skuhamo do mehkega. Ko je krompir kuhan, ga odcedimo, dodamo surovo maslo, toplo mleko in temeljito zmečkamo.

Krompirjev pire ponudimo s piščančjim paprikašem.

Skutne palačinke

  • 15 dag moke
  • 1 žlička soli
  • 2 jajci
  • 1/2 litra mleka
  • maslo za pečenje

Skutin nadev:

  • 1/2 kg skute
  • 2 dl smetane
  • 2 jajci
  • žlica sladkorja
  • ščepec soli
  • 1 vaniljev sladkor
  • 5 dag rozin
  • 1 žlica drobtin

Pripravimo testo za palačinke po osnovnem receptu in spečemo tanke palačinke. Skuto za nadev pretlačimo, zmešamo vanjo polovico smetane, dva rumenjaka, sladkor, ščepec soli in vaniljev sladkor. Mešanico dobro premešamo. Rozine očistimo, operemo in odcedimo. Beljaka stepemo v čvrst sneg.

Jajčni zmesi primešamo sneg iz beljakov, drobtine in rozine. S pripravljenim skutinim nadevom namažemo palačinke, jih zvijemo in zložimo malo poševno v pekač.

Palačinke pokapljamo s preostankom smetane in pečemo 20 minut pri 200 stopinjah C. Preden palačinke ponudimo, jih potresemo s sladkorjem v prahu.

Petek – Juha iz kislega zelja, špinačni narastek s skuto in jabolčni kompot

Juha iz kislega zelja

  • 25 dag kislega zelja
  • 3 stroki česna
  • 2 žlici olja
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1 žlička sladke paprike
  • sol, poper in kumina
  • popečene kocke črnega kruha

Čebulo olupimo, drobno sesekljamo in prepražimo na maščobi. Dodamo sesekljan česen, potresemo z rdečo papriko in primešamo drobno narezano kislo zelje.

Po okusu začinimo, zalijemo z vodo, pokrijemo in počasi kuhamo. Ko je zelje kuhano, po potrebi dolijemo vodo in primešamo paradižnikovo mezgo. Preden juho ponudimo, dodamo opečene kocke črnega kruha. 

Špinačni narastek s skuto

  • 50 dag sveže špinače
  • 25 dag skute
  • 2 stroka česna
  • 3 jajca
  • sol in poper
  • 2 žlici sezama
  • 1 žlica olja

Špinačo operemo, prilijemo vodo in pokrito dušimo. Ko je špinača kuhana, jo odcedimo in sesekljamo. Skuto pretlačimo, primešamo sesekljan česen, rumenjake in penasto umešamo. Masi primešamo ohlajeno sesekljano špinačo in trd sneg iz beljakov.

Rahlo premešamo in začinimo. Pekač namastimo, potresemo z drobtinami in vanj zlijemo skutno maso s špinačo. Po vrhu potresemo sezam. Špinačni narastek s skuto pečemo pri 200 stopinjah C približno pol ure. 

Sobota – Cvetačna juha, makaronovo meso ali makaronflajš, rdeča pesa

Cvetačna juha

  • 30 dag cvetače
  • 1, 5 l vode
  • zelenjavna jušna osnova
  • svež peteršilj
  • sol in poper
  • zlate kroglice
  • muškatni orešček

Cvetačo očistimo, razrežemo na manjše cvetke in damo kuhat v zelenjavni jušno osnovo.

Ko je cvetača kuhana, jo začinimo z muškatnim oreščkom, poprom in posujemo s sesekljanim peteršiljem. Preden juho ponudimo, dodamo zlate kroglice.

jedilnik kosil
Cvetačna juha Za več receptov KLIKNI TU

Makaronflajš – Makaronovo meso

  • 30 dag svinjskega mesa
  • 1 žlica svinjske masti
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • sol
  • voda
  • sesekljan drobnjak
  • paradižnikova mezga
  • 30 dag makaronov

Svinjsko meso operemo in zrežemo na majhne koščke. Čebulo sesekljamo in jo prepražimo na svinjski masti. Preden čebula porumeni, dodamo narezano meso in ga malo popražimo. Solimo, dodamo srt česen, zalijemo z malo vode in počasi dušimo. Po potrebi dolivamo vodo, da se meso zmehča.

Ko voda izpari, dodamo paradižnikovo mezgo. Testenine skuhamo v slani vodi, naj bodo kuhane al dente. Ko so makaroni kuhani, jih odcedimo, prelijemo z vročo vodo, odcedimo in dodamo k dušenemu mesu. Premešamo, solimo, še malo pogrejemo.

Preden makaronflajš ponudimo, ga potresemo s sesekljanim drobnjakom. 

Rdeča pesa

  • 1 kozarec rdeče pese
  • šopek rukole

Z rdeče pese odlijemo kis, jo stresemo v skledo za solato in potresemo z narezano rukolo.

Nedelja – Goveja juha s palačinkami, kuhana govedina, pražen krompir, hrenov žemeljni zos, solata in rožičeva potica

Goveja juha s palačinkami

Goveja juha spada k klasičnemu slovenskemu nedeljskemu kosilo. Običajno v juho zakuhamo jušne rezance, ribano kašo ali zdrobove žličnike. V današnjem receptu bomo v nedeljsko govejo juho zakuhali narezane palačinke.

  • 60 dag govedine brez kosti
  • jušna zelenjava; korenček, peteršilj, zelena, por, čebula
  • sol in poper

Palačinke

  • 2 dl mleka
  • 1 jajce
  • 5 žlic moke

V večji lonec damo očiščeno zelenjavo in dodamo oprano goveje meso. Solimo in zalijemo z mrzlo vodo in damo kuhat. Govedino kuhamo na šibkem ognju 90 minut. Ko je meso kuhano, ga vzamemo iz lonca in juho precedimo.

Medtem ko se juha kuha iz navedenih sestavin spečemo palačinke. Tanke palačinke zvijemo in narežemo na drobne rezance.

Juho po potrebi dolijemo, dodamo narezano kuhano zelenjavo in zavremo. Juho začinimo in dodamo narezane palačinke.

Kuhana govedina in pražen krompir

Govedino iz juhe narežemo na primerno velike kose in jih položimo na ogret krožnik. Zraven ponudimo pražen krompir in hrenov zos.

Pražen krompir

  • 60 dag krompirja
  • 1 žlica svinjske masti
  • 1 žlica ocvirkov
  • 1 čebula
  • sol

Krompir dobro operemo in skuhamo v vreli vodi do mehkega. Kuhan krompir odcedimo, še vročega olupimo in takoj narežemo na tanke lističe.

V ponvi segrejemo svinjsko mast in ocvirke, dodamo tanko narezano čebulo in jo med mešanjem pražimo, da rahlo zarumeni. Nato dodamo narezan krompir, solimo in dobro premešamo.

Na šibkem ognju še nekaj minut pražimo, vmes večkrat premešamo. Pražen krompir se odlično ujema s hrenovo omako.

Hrenov žemeljni zos

  • 1 stara žemlja
  • 3 dl goveje juhe
  • 2 žlici kisle smetane
  • 1 žlica nastrganega hrena
  • 1 žlička kisa

Narezano žemljo namočimo v govejo juho in na šibkem ognju počasi kuhamo 10 minut. Dodamo kislo smetano, solimo, dodamo nastrgan hren in kis.

Z mešalnikom dobro premešamo ali pretlačimo. Hrenov zos  ponudimo k praženemu krompirju in kuhani govedini. Zraven ponudimo skledo endivije in radiča z dodatkom kuhanega krompirja.

Nedeljsko kosilo
Nedeljsko kosilo: Pražen krompir, kuhana govedina ali pečenka, hrenov zos Recepti za nedeljsko kosilo TUKAJ

Rožičeva potica

Rožičeva potica je posebna sladica, katere priprave se ne lotimo vsak dan, zato je nedeljsko kosilo ravno prav, da se je lotimo.

  • 50 dag bele moke
  • 8 dag masla
  • 3 dl mleka
  • 8 dag sladkorja
  • 3 rumenjaki
  • ščepec soli
  • 1 žlička ruma
  • 2 dag kvasa

Sestavine za rožičev nadev:

  • 50 dag rožičeve moke
  • 5 dl vrelega mleka
  • 15 dag prekuhanega medu
  • naribana limonina lupinica
  • 3 dag surovega masla
  • cimet in klinčki
  • 15 dag narezanih fig
  • 5 dag sladkorja

Zamesimo srednje gosto kvašeno testo in ga postavimo vzhajati na toplo. Medtem ko testo vzhaja, pripravimo rožičev nadev. Rožičevo moko prelijemo z vrelim mlekom, dodamo vse ostale sestavine in dobro premešamo.

Ko je testo vzhajano, ga razvaljamo na 1,5 cm debelo in ga namažemo z ohlajenim nadevom. Testo zvijemo in ga položimo v dobro nameščen pekač, lahko pa tudi spodaj položimo papir za peko. Potičko postavimo na toplo, da še enkrat vzhaja.

Ko je potica vzhajana, jo pred pečenjem premažemo s stepenim jajcem in prebodemo. Pečico ogrejemo na 200 stopinj C, potico najprej pečemo pri 180 ali 200 stopinjah C.

Ko se potica dvigne in nekoliko obarva, temperaturo zmanjšamo. Rožičevo potico pečemo 1 uro. Ko je potica pečena, jo zvrnemo in pokrijemo, da se ohladi, režemo jo šele, ko je popolnoma hladna.

Viri; Tedenski jedilnik:

  • Dobra domača kosila; Tedenski jedilnik: Marija Fras
  • Slovenska kuharica; Tedenski jedilnik za kosila
  • Zdrav tedenski jedilnik; Kuhajmo po domače; Kristina Merc Matjašič
  • Rožičeva potica; Kuhinja naše družine; Stanko Grafenauer