Kosilo.si

Ideje za kosilo

rižota s stročjim fižolom

Rižota s stročjim fižolom

Rižota s stročjim fižolom je okusna in hitro pripravljena poletna jed. Stročji fižol lahko uporabimo v mnogih receptih, izredno okusna je juha s stročjim fižolom in krompirjem.

rižota s stročjim fižolom

Rižota s stročjim fižolom

Sestavine za rižoto s stročjim fižolom

  • 300 g stročjega fižola
  • 200 g riža za rižoto (arborio ali carnaroli)
  • 1 srednja čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 korenček
  • 1 steblo zelene
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • 100 ml suhega belega vina
  • 50 g parmezana, naribanega
  • 50 g masla
  • 3 žlice olivnega olja
  • Sol in poper po okusu
  • Sveži peteršilj za okras

Recept za rižoto s stročjim fižolom po korakih

  1. Priprava zelenjave:
    • Stročji fižol operite in narežite na približno 2-3 cm dolge kose.
    • Čebulo, česen, korenček in zeleno drobno sesekljajte.
  2. Kuhanje stročjega fižola:
    • V loncu zavrite rahlo osoljeno vodo in kuhajte stročji fižol približno 5 minut, dokler ni mehak, a še vedno hrustljav. Nato ga odcedite in prelijte z mrzlo vodo, da ohranite lepo zeleno barvo.
  3. Priprava osnovne juhe:
    • V ločenem loncu segrejte zelenjavno jušno osnovo in jo pustite na majhnem ognju, da ostane vroča med kuhanjem rižote.
  4. Priprava rižote:
    • V velikem loncu ali globoki ponvi segrejte olivno olje. Dodajte sesekljano čebulo, česen, korenček in zeleno ter pražite na srednji temperaturi, dokler zelenjava ne postane mehka in dišeča, približno 5-7 minut.
    • Dodajte riž in med stalnim mešanjem pražite, dokler riž ne postane rahlo prosojen, približno 2 minuti.
    • Nato prilijte belo vino in mešajte, dokler vino skoraj popolnoma ne izhlapi.
    • Začnite dodajati vročo zelenjavno osnovo, eno zajemalko naenkrat, in nenehno mešajte, dokler tekočina ni skoraj popolnoma absorbirana, preden dodate naslednjo zajemalko. Ta postopek ponavljajte približno 18-20 minut, dokler riž ni kuhan “al dente” in rižota kremasta.
    • Približno 5 minut pred koncem kuhanja dodajte stročji fižol in dobro premešajte.
  5. Zaključek:
    • Odstranite rižoto z ognja in vmešajte maslo ter nariban parmezan. Dobro premešajte, da se maslo in sir stopita in povežeta z rižem.
    • Po potrebi dodajte sol in poper po okusu.
  6. Postrežba:
    • Rižoto postrezite takoj, okrašeno s svežim nasekljanim peteršiljem in dodatnim parmezanom po želji.
Show Buttons
Hide Buttons