Kosilo.si

Ideje za kosilo

rižota s stročjim fižolom

Rižota s stročjim fižolom

Rižota s stročjim fižolom je okusna in hitro pripravljena poletna jed. Stročji fižol lahko uporabimo v mnogih receptih, izredno okusna je juha s stročjim fižolom in krompirjem.

rižota s stročjim fižolom

Rižota s stročjim fižolom

Sestavine za rižoto s stročjim fižolom

  • 300 g stročjega fižola
  • 200 g riža za rižoto (arborio ali carnaroli)
  • 1 srednja čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 korenček
  • 1 steblo zelene
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • 100 ml suhega belega vina
  • 50 g parmezana, naribanega
  • 50 g masla
  • 3 žlice olivnega olja
  • Sol in poper po okusu
  • Sveži peteršilj za okras

Recept za rižoto s stročjim fižolom po korakih

  1. Priprava zelenjave:
    • Stročji fižol operite in narežite na približno 2-3 cm dolge kose.
    • Čebulo, česen, korenček in zeleno drobno sesekljajte.
  2. Kuhanje stročjega fižola:
    • V loncu zavrite rahlo osoljeno vodo in kuhajte stročji fižol približno 5 minut, dokler ni mehak, a še vedno hrustljav. Nato ga odcedite in prelijte z mrzlo vodo, da ohranite lepo zeleno barvo.
  3. Priprava osnovne juhe:
    • V ločenem loncu segrejte zelenjavno jušno osnovo in jo pustite na majhnem ognju, da ostane vroča med kuhanjem rižote.
  4. Priprava rižote:
    • V velikem loncu ali globoki ponvi segrejte olivno olje. Dodajte sesekljano čebulo, česen, korenček in zeleno ter pražite na srednji temperaturi, dokler zelenjava ne postane mehka in dišeča, približno 5-7 minut.
    • Dodajte riž in med stalnim mešanjem pražite, dokler riž ne postane rahlo prosojen, približno 2 minuti.
    • Nato prilijte belo vino in mešajte, dokler vino skoraj popolnoma ne izhlapi.
    • Začnite dodajati vročo zelenjavno osnovo, eno zajemalko naenkrat, in nenehno mešajte, dokler tekočina ni skoraj popolnoma absorbirana, preden dodate naslednjo zajemalko. Ta postopek ponavljajte približno 18-20 minut, dokler riž ni kuhan “al dente” in rižota kremasta.
    • Približno 5 minut pred koncem kuhanja dodajte stročji fižol in dobro premešajte.
  5. Zaključek:
    • Odstranite rižoto z ognja in vmešajte maslo ter nariban parmezan. Dobro premešajte, da se maslo in sir stopita in povežeta z rižem.
    • Po potrebi dodajte sol in poper po okusu.
  6. Postrežba:
    • Rižoto postrezite takoj, okrašeno s svežim nasekljanim peteršiljem in dodatnim parmezanom po želji.
Show Buttons
Hide Buttons
Kosilo.si
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.