Rižota s stročjim fižolom je okusna in hitro pripravljena poletna jed. Stročji fižol lahko uporabimo v mnogih receptih, izredno okusna je juha s stročjim fižolom in krompirjem.
Rižota s stročjim fižolom
Sestavine za rižoto s stročjim fižolom
- 300 g stročjega fižola
- 200 g riža za rižoto (arborio ali carnaroli)
- 1 srednja čebula
- 2 stroka česna
- 1 korenček
- 1 steblo zelene
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 100 ml suhega belega vina
- 50 g parmezana, naribanega
- 50 g masla
- 3 žlice olivnega olja
- Sol in poper po okusu
- Sveži peteršilj za okras
Recept za rižoto s stročjim fižolom po korakih
- Priprava zelenjave:
- Stročji fižol operite in narežite na približno 2-3 cm dolge kose.
- Čebulo, česen, korenček in zeleno drobno sesekljajte.
- Kuhanje stročjega fižola:
- V loncu zavrite rahlo osoljeno vodo in kuhajte stročji fižol približno 5 minut, dokler ni mehak, a še vedno hrustljav. Nato ga odcedite in prelijte z mrzlo vodo, da ohranite lepo zeleno barvo.
- Priprava osnovne juhe:
- V ločenem loncu segrejte zelenjavno jušno osnovo in jo pustite na majhnem ognju, da ostane vroča med kuhanjem rižote.
- Priprava rižote:
- V velikem loncu ali globoki ponvi segrejte olivno olje. Dodajte sesekljano čebulo, česen, korenček in zeleno ter pražite na srednji temperaturi, dokler zelenjava ne postane mehka in dišeča, približno 5-7 minut.
- Dodajte riž in med stalnim mešanjem pražite, dokler riž ne postane rahlo prosojen, približno 2 minuti.
- Nato prilijte belo vino in mešajte, dokler vino skoraj popolnoma ne izhlapi.
- Začnite dodajati vročo zelenjavno osnovo, eno zajemalko naenkrat, in nenehno mešajte, dokler tekočina ni skoraj popolnoma absorbirana, preden dodate naslednjo zajemalko. Ta postopek ponavljajte približno 18-20 minut, dokler riž ni kuhan “al dente” in rižota kremasta.
- Približno 5 minut pred koncem kuhanja dodajte stročji fižol in dobro premešajte.
- Zaključek:
- Odstranite rižoto z ognja in vmešajte maslo ter nariban parmezan. Dobro premešajte, da se maslo in sir stopita in povežeta z rižem.
- Po potrebi dodajte sol in poper po okusu.
- Postrežba:
- Rižoto postrezite takoj, okrašeno s svežim nasekljanim peteršiljem in dodatnim parmezanom po želji.