Stročji fižol recepti – najboljše jedi s stročjim fižolom

Stročji fižol recepti! Stročji fižol je izredno okusna zelenjava iz katere lahko pripravimo mnoge jedi. Najboljša je prav gotovo juha iz stročjega fižola, priljubljena pa je tudi solata. Stročji fižol vsebuje veliko beljakovin, ter tudi nekaj vitaminov, izpostavimo lahko vitamine A, C, K in vitamine skupine B. Poleg tega vsebuje stročji fižol tudi kalcij, železo, niacin in folno kislino.

Priprava jedi iz stročjega fižola je preprosta. Stroke pred kuhanjem najprej operemo, odrežemo peclje in po potrebi odstranimo nitke. Stročji fižol kuhamo v odprtem loncu približno 15 minut, tako da je skuhan, vendar še vedno čvrst.

stročji fižol recepti
Stročji fižol – TUKAJ poglej ideje za kosilo s stročjim fižolom!

Stročji fižol recepti

Kako pripravimo stročji fižol? Poleg juhe in solate, lahko stročji fižol uporabimo še na mnoge druge načine. Najbolj poznana enolončnica s stročjim fižolom je boranja, uporabimo ga lahko tudi v vseh zelenjavnih enolončnicah. S stročjim fižolom lahko pripravimo tudi mnoge druge manj poznane jedi.

Stroke lahko zavijemo v slanino in spečemo v pečici, pripravimo ga lahko s krompirjem ali pa spečemo pito s stročjim fižolom. Stročji fižol lahko vložimo v slanico ali kis, lahko ga zamrznemo ali pripravimo kot omako, prilogo ali prikuho. 

Dušen stročji fižol

Dušen stročji fižol lahko ponudimo kot prilogo k raznim mesnim jedem. 

Recept za dušen fižol:

  • 800 g stročjega fižola
  • 3 žlice olja
  • 1 strok česna
  • 1/2 sesekljane čebule
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 1 paprika
  • 1 dl čiste juhe
  • sol in poper

Stročji fižol očistimo, operemo in osušimo. Na olju prepražimo sesekljan česen, čebulo in na rezance narezano papriko. Dodamo stročji fižol, ki ga po po potrebi prej narežemo.

Dodamo sol, poper in prilijemo čisto juho. Pokrijemo in na šibkem ognju 20 minut počasi dušimo. Ko je fižol mehak, posodo odkrijemo, da se tekočina malo ukuha, ter potresemo s sesekljanim peteršiljem in nato odstavimo z ognja. 

Stročji fižol v omaki

Okusna priloga iz stročjega fižola, ki se odlično poda s pire krompirjem in mesnimi jedmi.

Recept za stročji fižol v omaki:

  • 400 g stročjega fižola
  • 20 g maščobe
  • 5 g sladkorja
  • sol in poper
  • malo kisa
  • svež peteršilj

Stročji fižol očistimo in narežemo, ter skuhamo v slanem kropu. Vzamemo samo toliko vode, koliko je bomo potrebovali za omako.

Na maščobi svetlo prepražimo sladkor, dodamo moko in ko zarumeni, primešamo kuhan fižol in dobro prevremo. Omako nato solimo, popramo in prilijemo kanček kisa. Preden jed ponudimo, dodamo sesekljan peteršilj. 

Boranja z govejim mesom

boranja

Boranja ali boranija je enolončnica z mesom in zelenjavo, v kateri mora biti obvezno tudi stročji fižol.

Recept za boranjo: 

  • 40 dag govejega mesa
  • 1 čebula
  • 3 paradižnike
  • 2 papriki
  • 2 stroka česna
  • 80 dag stročjega fižola
  • 3 korenčke
  • svež peteršilj
  • 8 malih krompirjev
  • zelena
  • sol in poper
  • rdeča mleta paprika
  • sladka smetana ali moka za podmet
  • svinjska mast ali olje

Meso narežemo na majhne kose in ga na razgreti maščobi prepražimo. Dodamo drobno sesekljano čebulo in pražimo toliko časa, da čebula postekleni. Dodamo strt česen, na kocke narezano papriko in olupljen, očiščen, na kocke narezan paradižnik.

Potresemo z mleto rdečo papriko, zalijemo z vodo in dušimo 20 minut. Nato dodamo stročji fižol, ki ga prej obarimo, na kocke narezano korenje in na kocke narezan krompir.

Solimo in popramo, pokrijemo, ter kuhamo toliko časa, da so vse sestavine kuhane. Na koncu jedi dodamo podmet iz moke in smetane. 

Juha iz stročjega fižola s skutnimi cmočki

Juha iz stročjega fižola malo drugače! Skuhamo juho iz stročjega fižola in na koncu vkuhamo skutine cmočke. Jed lahko ponudimo kot glavno jed.

Recept za juho iz stročjega fižola:

  • 50 dag stročjega fižola
  • 2 dag olja
  • 10 dag prekajene slanine
  • 3 žlice sesekljane čebule
  • strt česen
  • lovorov list
  • sol in poper

Stročji fižol operemo, očistimo in narežemo na manjše kose. Fižol prelijemo z vročo vodo in damo kuhat, osolimo tik pred koncem kuhanja.

Na olju prepražimo čebulo in drobno narezano slanino. Ko oboje postekleni, dodamo strt česen, na hitro popražimo in vse skupaj stresemo k fižolu.

Dodamo poper, lovorov list, po želji jušno kocko in zakuhamo skutne cmočke, ter pustimo juho vreti še 10 minut. 

Recept za skutne cmočke

  • 3 dag masla
  • 20 dag skute
  • 1 jajce
  • 9 dag pšeničnega zdroba
  • solž
  • sesekljan peteršilj

Maslo umešamo, dodamo skuto, jajce, sol in zdrob ter vse skupaj dobro premešamo. Tako pripravljeno testo naj pol ure počiva.

Nato oblikujemo cmočke, jih zakuhamo v juho s stročjim fižolom in pustimo počasi vreti 10 minut. Preden juho postrežemo, primešamo drobno sesekljan svež peteršilj. 

Stročji fižol in cvetača v solati

Stročji fižol v solati lahko obogatimo tudi z drugo zelenjavo. Odlično se ujemata stročji fižol in cvetača, za boljši okus dodamo zeliščno marinado in trdo kuhana jajca.

  • 75 dag stročjega fižola
  • 75 dag cvetače
  • 2 jajci
  • sol
  • kis
  • olje
  • peteršilj in drobnjak

Stročji fižol operemo, očistimo, narežemo na manjše kose in ga skuhamo v slani vodi. Ko je fižol mehak, ga odcedimo in še toplega zabelimo z oljem in kisom. Posebej skuhamo cvetačo, če želimo, da ostane bela, vodi za kuhanje prilijemo malo mleka.

Ko je cvetača kuhana, jo preložimo v posodo in prelijemo z mešanico kisa in olja. Marinado, ki se je natekla na dno posode pobiramo z žlico in jo polivamo po cvetači. Čez nekaj časa preložimo cvetačo v solatno skledo in jo obložimo s stročjim fižolom.

Po cvetači potresemo sesekljana trdo kuhana jajca, ter drobno sesekljan peteršilj in drobnjak. Preden solato iz stročjega fižola in cvetače ponudimo, lahko nekaj časa počiva. 

Stročji fižol v solati

Stročji fižol recepti za klasično solato:

  • 40 dag stročjega fižola
  • sol
  • 4 žlice olja
  • 2 stroka česna
  • poper
  • kis
  • svež peteršilj

Stročji fižol operemo, obrežemo konice in v vreli slani vodi skuhamo do mehkega. Ko je fižol kuhan, ga odcedimo in stresemo v posodo. Oblijemo ga z oljem in premešamo.

Dodamo kis, sesekljan česen, drobno sesekljan svež peteršilj in poper. Vse sestavine dobro premešamo in ponudimo, ko se solata malo ohladi. 

Stročji fižol s slanino

Stročji fižol s slanino ponudimo kot samostojno jed.

  • 1 1/2 kg mladega stročjega fižola
  • 1 čebula
  • 4 stroki česna
  • 30 dag mastnega mesa
  • rezina slanine
  • sol
  • 3 dag masti

Na masti ocvremo na kocke narezano slanino. Ko slanina porumeni, dodamo očiščen in narezan stročji fižol. Pokrijemo in 15 minut počasi dušimo. Nato dodamo na kose narezano meso, drobno sesekljano čebulo in strt česen.

Prilijemo 1/2 l vode, pokrijemo in počasi kuhamo približno 20 minut, da se vse sestavine zmehčajo. Nato jed solimo in kuhamo še pol ure. Preden jed ponudimo, lahko dodamo malo drobno sesekljanega peteršilja. 

Enolončnica s stročjim fižolom in piščančjimi prsi

enolončnica s stročjim fižolom in piščančjim filejem

Stročji fižol je okusna zelenjava, ki je odlična tudi v kombinaciji z različnim mesom. Najpogosteje pripravimo boranjo s stročjim fižolom in svinjskim mesom. Danes bomo pripravili okusno jed na žlico s stročjim fižolom, piščančjim filejem in z rjavim rižem. Izredno zanimiva kombinacija, kjer se odlično ujamejo okusi mesa, fižola in riža. Enoločnico lahko ponudimo tudi pri slavnostni večerji. 

Recept za enolončnico s stročjim fižolom in piščančjimi prsi:

  • 50 dag stročjega fižola
  • 50 dag piščančjega fileja
  • 5 dag kisle smetane
  • 10 dag naribanega sira
  • 1 skodelica rjavega riža
  • sol in poper
  • olivno olje

Skodelico riža oplaknemo in do mehkega skuhamo v slani vodi. Piščančje prsi narežemo na kocke, solimo, popramo, prelijemo z olivnim oljem in pustimo 20 minut. Marinirano piščančje meso nato v ponvi popečemo do bele barve. 

Stročji fižol operemo, odstranimo končke in narežemo na tri dele. Očiščen in narezan fižol 15 minut kuhamo, nato ga solimo in kuhamo še 5 minut.

Današnjo enolončnico bomo pripravili v pečici. Najprej polovico kuhanega fižola preložimo na dno pekača, čez položimo popečene koščke piščančjega fileja in kuhan rjav riž. Vse skupaj pokapljamo s polovico  kisle smetane in čez položimo preostali fižol.

Čez fižol prelijemo preostalo kislo smetano in vse skupaj bogato potresemo z naribanim sirom. Jed pokrijemo s folijo in za 40 minut postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 180 stopinj C. 

Boranja s svinjskim mesom

Boranja s svinjskim mesom je prav gotovo najbolj poznana enolončnica s stročjim fižolom. Recept za odlično jed na žlico TUKAJ!

boranja s svinjskim mesom