Šunka v testu

Šunka v testu je tradicionalna jed, ki je najpogosteje na mizi v času Velikonočnih praznikov. Če bomo gostom ponudili prekmursko šunko v testu, potem lahko zraven ponudimo rdeče vino, zelo dobro se bo zraven podala modra frankinja.  Šunka v testu se pogosto pripravlja za Veliko noč, a jo marsikje ponudijo tudi za božično večerjo.

Poleg šunke v testu ponudimo tradicionalne velikonočne jedi; jedi s hrenom, poleg šunke v testu se izvrstno poda jabolčni hren, pirhi, orehova potica, velikonočni kruh in vino. Velikonočne jedi imajo posebno simboliko, ki je povezana s Kristusovim trpljenjem in sporočilo praznika.

Šunka predstavlja Jezusovo telo, potica predstavlja Jezusovo trnovo krono, zato se je vedno pekla v potičniku, velikonočni kruh je znamenje božje dobrote in človekovega dela. Rdeči pirhi so simbolika Jezusovih ran in kapelj krvi, medtem ko hren simbolizira tri žeblje s katerimi je bil Jezus pribit na križ.

Vino simbolizira Jezusovo kri, manj poznan je simbol pomaranče, ki simbolizira gobo, s katero so Jezusu dali piti kis.

šunka v testu
Šunka v testu! Pripravila: Mari Radej

Šunka v testu

Za pripravo prekmurske šunke v testu, potrebujemo naslednje sestavine:

  • prekajeno šunko s kožo in kostjo
  • 400 gramov moke za kilogram šunke
  • 12 gramov kvasa za kilogram moke
  • malo kumine, lovorov list
  • hren in vložene gobice
  • malo olja

Iz moke in vzhajanega testa, ki smo ga prej prelili z vodo, zamesimo testo. V testo vgnetemo kumino in lovorov list, ter ga pokrijemo s prtičkom in pustimo da vzhaja.

Ko je testo vzhajano, ga razvaljamo in vanj zavijemo šunko. Pekač namastimo, pečico ogrejmo na 180 stopinj C. Šunko, zavito v testo položimo na pekač damo v pečico.

Za vsak kilogram šunke, računamo približno eno uro pečenja. Ko je šunka pečena, jo še toplo, ali hladno, narežemo na rezine. Prekmursko šunko v testu serviramo s hrenom in vloženimi, kislimi gobicami. 

Poleg šunke v testu se izvrstno podajo hrenove jedi, posebej jabolčni hren. 

recept za šunko v testu

Pečeni šinjek v testu

Šinjek v testu je velikonočna jed, ki je doma v Beli krajini. Šinjek v testu je v bistvu prav tako šunka v testu, s tem da je to tradicionalna belokranjska jed. Ta jed je morala biti v košari, ki se je nesla k vuzemskem ali velikonočnem žegnu. V košari je bila tudi prekajena klobasa, orehova potica, pogača, pisanice in tri hrenove korenine. 

Recept za pečeni šinjek v testu:

  • prekajen svinjski šinjek
  • 30 dag moke
  • 5 dag kvasa
  • sol

Šinjek operemo in ga pustimo čez noč v vodi, da se razsoli. Pripravimo kvasec in in iz moke, vzhajanega kvasa, moke in vode umesimo testo. Testo naj pol ure vzhaja, nato ga razvaljamo v tako veliko ploskev, da lahko vanjo zavijemo šinjek.

Zavit šinjek položimo v namaščen pekač in ga postavimo v pečico. Pečemo pri srednji temperaturi, za kilogram šinjeka računamo 1 uro pečenja. Ko je šinjek pečen, ga ohladimo v testu, ponudimo hladnega ali toplega, skupaj z nastrganim hrenom.

Jabolčni hren

V času velikonočnih praznikov je na mizi pogosti tudi hren. Tri hrenove korenine predstavljajo žeblje, s katerimi je bil Jezus pribit na križ. Poznamo več receptov za jedi s hrenom, ki jih ponudimo v času velikonočnih praznikov. Jabolčni hren se odlično poda k šunki v testu.

Recept za jabolčni hren:

  • 3 kisla jabolka
  • 1 dl kisa
  • 2 žlici naribanega hrena
  • 1 žlica sladkorja
  • sol

Kis razredčimo z vodo, dodamo nariban hren in nastrgana, olupljena jabolka. Dodamo sladkor in sol, ter vse skupaj dobro premešamo.

Jajčni hren

Poleg šunke in hrena, se seveda podajo trdo kuhana jajca. Jajčni hren je prav tako tradicionalna velikonočna jed.

  • 5 trdo kuhanih jajc
  • 3 žlice olja
  • kis
  • 2 žlici naribanega hrena
  • sol

Trdo kuhana jajca olupimo, narežemo in v posodi nekoliko pretlačimo. Med mešanjem počasi prilivamo olje, najboljše je bučno olje. Hren naribamo in ga namočimo v kis, ter ga nato dodamo jajčni solati.

Vse sestavine morajo biti enake temperature, drugače bo olje splavalo na vrh. Jajčni hren temeljito premešamo in ohlajenega ponudimo poleg šunke v testu.

jajčni hren
Jajčni hren