Vložene kisle kumarice so nepogrešljiv del ozimnice. Za vložene kumarice poznamo več receptov, danes vam bom opisala moj recept. Vsi se boste strinjali z mano, da morajo biti vložene kumarice čvrste, hrustljave, ravno prav aromatične in seveda ne prevelike. Če imamo to srečo, da na vrtu pridelamo dovolj kumaric za vlaganje, potem jih seveda celo poletje sproti vlagamo v kozarčke. Jaz to rešim tako, da kupim 15 ali 20 kg majhnih kumaric in jih vse naenkrat vložim.
Priporočam več receptov za pripravo ozimnice: Vlaganje zelenjave za ozimnico!
Vložene kisle kumarice
Preden se lotimo vlaganja kislih kumaric, si vedno prej pripravimo čiste kozarce in pokrovčke. Za domače vložene kumarice potrebujemo še vodo, kis za vlaganje, sol, sladkor in začimbe za vlaganje kumaric. Včasih se ni dalo kupiti že pripravljene mešanice začimb in takrat so gospodinje v kozarčke dodale česen, cel poper, sol, sladkor, gorčična semena, lovorov list in šalotke. Poleg teh začimb lahko dodamo tudi koper, koromač in koriander. Vendar z začimbami ne smemo pretiravati, držimo se načela manj je več.
Sestavine za vložene kisle kumarice:
- 15 kg manjših kumaric za vlaganje
- alkoholni kis za vlaganje (običajno se uporablja 9%)
- so in sladkor
- 2 zavitka mešanice začimb za kumarice
- čisti kozarci za vlaganje s pokrovčki
Recept za vložene kumarice po korakih
- Najprej si pripravimo čiste kozarce in pokrovčke, začimbe, sol, sladkor in kis. V tem receptu nisem napisala razmerja kisa – voda, preprosto zato, ker kisa in vode ne zmešam prej, pač pa oboje sproti nalivam v kozarce. Običajno pa je razmerje kisa in vode 1:3.
- Kumarice pregledamo in odstranimo poškodovane, nato jih operemo v mrzli vodi in počakamo, da se malo osušijo.
- Nato kumarice tesno naložimo v kozarce in čez potresemo 1 žličko soli, 1 žličko sladkorja in 1 žličko mešanice začimb.
- Čez začimbe prelijemo najprej kis za vlaganje in sicer do prvega spodnjega roba kozarca. Čez prelijemo vodo, tako da sega tik pod zgornji rob. Kozarce zapremo in dobro premešamo. Tako pripravimo vse kumarice.
- Medtem ko polagamo kumarice v kozarce, v eni ali dveh posodah zavremo vodo. Dobro zaprte kozarce polagamo v vročo vodo. Kozarce v vroči vodi pustimo približno 20 minut, jaz jih iz vrele vode poberem o se bledo obarvajo. Pazimo, da kozarcev ne pustimo predolgo v vodi, saj potem ne bomo imeli hrustljavih kumaric.
- Ko se kumarice bledo obarvajo, jih previdno poberemo iz vrele vode in jih odložimo s pokrovčkom navzdol. Kozarce pokrijemo, najbolje z debelo odejo in jih tako počasi ohlajamo.
- Po približno treh dneh so kumarice popolnoma ohlajene in jih lahko pospravimo v vladen in temen prostor.