Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica na smučiščih pri naših sosedih. Cmoke najpogosteje napolnijo s slivovo marmelado in jih potresejo s sladkorjem v prah ali mletim makom. Pogosto cmoke postrežejo z vaniljevo kremo, tako jih bomo danes pripravili tudi mi.

Kvašeni cmoki z vaniljevo kremo so v današnjem času priljubljeni predvsem na smučiščih in planinskih kočah v Avstriji.

Germknödel
Germknödel – kvašeni cmoki z vaniljevo kremo Slika: Mari Radej

Germknödel ali kvašeni cmoki

Cmoki po tem receptu so bili prvič postreženi na Dunajskem dvoru, pripravljali pa so jih tudi v meščanski in podeželski kuhinji. Originalni recept za Germknödel prihaja s Češke, kjer jih tradicionalno pripravljajo že stoletja.

V originalnem receptu cmokov ne prelijemo z vaniljevo kremo, pač pa jih potresemo z mletim makom ali sladkorjem v prahu. Kvašeni cmoki so bili tudi priljubljena postna hrana, posebej pri postu pred Veliko nočjo. 

Recept za kvašene cmoke po korakih

Germknödel ali kvašene cmoke lahko pripravimo z različnimi nadevi in postrežemo z različnimi posipi ali prelivi. Danes bomo cmoke postregli z odlično vaniljevo kremo. Vendar moramo najprej pripraviti kvašeno testo za knedle.

Poleg kvašenih cmokov, so pri najbolj priljubljeni češpljevi cmoki iz krompirjevega testa. 

Sestavine za kvašeno testo:

 • 250 ml mlačnega mleka
 • 120 g zmehčanega masla
 • 2 rumenjaka
 • 1/2 kg bele moke
 • ščepec soli
 • 60 g sladkorja
 • 1/2 kocke kvasa

Ostale sestavine za Germknödel:

 • slivova marmelada
 • 300 ml mleka
 • 50 g masla
 • 1/2 žličke soli
 • 1 žlica sladkorja
 • 4 žlice mletega maka
 • 3 žlice sladkorja v prahu

Sestavine za vaniljev preliv:

 • 50 ml mleka
 • 1, 2 dl sladke smetane
 • 12 g sladkorja
 • 2 rumenjaka
 • strok vanilije

Kako pripravimo kvašeno testo za cmoke?

Pripravimo si vse sestavine za kvašeno testo; mleko, maslo, rumenjake, moko, sladkor, sol in kvas. Maslo narežemo na manjše koščke. V ponvi počasi segrevamo mleko in koščke masla. V drugi posodi zmešamo moko, sladkor in sol. nato po vrhu nadrobimo kvas, dodamo mlačno mešanico mleka in masla, ter na koncu še razžvrkljane rumenjake.

Premešamo in nato s kuhinjskim robotom zamesimo gladko testo. Po 5 minutah gnetenja, testo oblikujemo v hlebček, ga pokrijemo in pustimo eno uro vzhajati.

kvašeni cmoki
Iz sestavin za kvašeno testo zamesimo gladko testo, ga oblikujemo v hlebček, pokrijemo in pustimo približno 1 uro vzhajati.

Kako oblikujemo cmoke in koliko časa morajo vzhajati?

Ko je testo primerno vzhajano, ga razdelimo na štiri ali pet delov, ki jih oblikujemo v kroglice. Vsako kroglico iz testa sploščimo in nanjo položimo po žličko domače slivove marmelade.

Vsak košček testa nato previdno zavijemo in oblikujemo cmok. Z nadevom ne pretiravajmo, saj nam bo med kuhanjem uhajal iz cmoka. Polnjene cmoke odlagamo na papir za peko, del, kjer smo cmok zaprli, naj bo obrnjen navzdol.

Tako pripravljene cmoke pokrijemo in pustimo vzhajati še pol ure. 

vzhajani kvašeni cmoki
Vzhajano testo razdelimo na 4 ali 5 delov, jih oblikujemo v kroglice in sploščimo. Testo nadevamo s slivovo marmelado in previdno oblikujemo v cmok.

Kaj je največja skrivnost pri kuhanju Germknödel?

Seveda bodo izkušene kuharice sedaj zavzdihnile…spet zapleta preproste recepte! Vendar moramo pri kuhanju Germknödel biti pozorni na nekaj malenkosti.

V večji ponvi s pokrovom zmešamo mleko, maslo, sladkor in ščepec soli. Mešanico zavremo in nato vanjo previdno polagamo vzhajane cmoke. Ponev pokrijemo in cmoke na zmernem ognju kuhamo približno pol ure. 

kuhanje kvašenih cmokov
V večji ponvi zavremo mešanico masla, mleka, sladkorja in ščepca soli. Cmoke pokrite kuhamo pol ure. Cmoke lahko skuhamo tudi v vreli vodi.

Pri kuhanju cmokov je zelo pomembno, da pokrova ne dvigamo, saj če bo iz posode uhajala para, se bodo cmoki sesedli. Bodite previdni, sploh če opazite, da je mleko že skoraj povrelo.

Germknödel kuhanje
Germknödel pokrite kuhamo pol ure. POMEMBNOI! Med kuhanjem cmokov pokrovke ne dvigamo, saj če bo para uhajala, se bodo cmoki sesedli.

Nekoliko lažje je, če cmoke kuhamo v vreli vodi. Kvašene cmoke lahko skuhamo tudi v vreli vodi, vendar jih po originalnem receptu skuhamo v mešanici mleka in masla.

Ko so cmoki kuhani, jih še 5 minut pustimo v pokriti posodi, medtem pripravimo posip in vaniljevo omako.

Kako pripravimo vaniljevo omako?

Za vaniljevo omako poznamo več receptov, prav tako lahko brez skrbi uporabimo že pripravljeno omako, ali pa cmoke postrežemo samo z makovim posipom. 

vaniljeva omaka
V ponvi počasi segrevamo mleko, sladko smetano, polovico sladkorja in vaniljeva semena. Drugo polovico sladkorja zmešamo z rumenjaki in ji nato prilijemo mešanico mleka in sladke smetane. Premešamo in med mešanjem počasi segrevamo.

Za preprosto vaniljevo omako najprej v posodo zlijemo mleko in sladko smetano. Dodamo polovico sladkorja in vaniljeva semena. Drugo polovico sladkorja zmešamo z rumenjaki. Ko mešanica mleka in sladke smetane zavre, jo prelijemo k mešanici sladkorja in rumenjakov.

So vam pri pripravi sladice ostali beljaki? TUKAJ poglej recept kako porabimo beljake.

Vse skupaj dobro premešamo in nato zmes na  zmernem ognju med nenehnim mešanjem počasi segrevamo. Mešanica ne sme zavreti, pač pa se mora lepo počasi zgostiti, vendar ne preveč, ker mora biti še vedno tekoča.

Kuhane Germknödel potresemo z mletim makom in sladkorjem v prahu, preden jih postrežemo, čez prelijemo toplo vaniljevo kremo. Kvašene cmoke lahko tudi poljubno dekoriramo, danes smo jih okrasili z pomarančnimi rezinami. Cmoke postrežemo kot samostojno jed, ali pa kot sladico pri bolj preprostem kosilu z enolončnico. 

Germknödel
Germknödel z vaniljevim prelivom, potresen z makovimi semeni